Jouw bloemperken krijgen niet de kans om overwoekerd te worden. Dat komt omdat jij er persoonlijk op toeziet dat ze er prachtig bij blijven liggen!
Enerzijds is het een hele mooie gedachte dat Moeder Natuur de teugels in handen heeft, of weer terugkrijgt. Dat is maar net hoe je ‘t ziet. De mens heeft immers al genoeg schade aangericht en hoe erg we het ook vinden en hoe hoog onze donaties aan het WNF ook zijn, we leven altijd gewoon vrolijk verder en leren niet van onze collectieve fouten. En dan toch: waarom zouden we dan wel onze eigen tuin verwaarlozen, terwijl die juist de mogelijkheid heeft om te laten zien hoe prachtig groenvoorziening kan zijn?
Daarom wil jij iedereen laten weten dat als er nog een waar paradijs op aarde bestaat, dat zich in jouw tuin bevindt. En op jouw erf mag jij voor god spelen! Hoe komt jouw Hof van Eden eruit te zien? Hierover heb jij namelijk de volledige controle! Je terras, moestuin én bloemperken kunnen ieder hun eigen uitstraling krijgen of juist een schitterende eenheid vormen. Dat bereik je door planten, bloemen en heggen op kleur uit te kiezen. Bovendien is het zaak dat je de groei van al dat groen in de gaten houdt. Wanneer je denkt dat het nog wel even zal duren eer je tuin overwoekerd is, is het kwaad al druk bezig met geschieden.
Ook je borders zijn een delicate kwestie. Die mogen immers best in het oog springen, maar ook weer niet te veel. Kortom, ze moeten niet te druk zijn. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Want in plaats van lege plekken opvullen met grind of houtsnippers – wat overigens fantastische aanvullingen kunnen zijn – heb je ook nog de optie om voor meer begroeiing te kiezen.
Komt dat heel vreemd op je over? Dat is nergens voor nodig. Er bestaan namelijk verschillende planten en bloemen die zich hier fantastisch voor lenen. Geef jouw bloemperken wat ze verdienen!
Lage siergrassen
Sommige planten en bloemen zijn net als mensen. De een staat liever in de schaduw, terwijl de andere volledig opleeft bij aandacht en zonlicht. Voor die laatste categorie kun je je dan ook het beste beroepen op lage siergrassen. Zo weet je zeker dat – hoe oneerbiedig dat ook klinkt – ze de begroeiing die er echt toe doet niet naar de achterhoede brengt. Datzelfde geldt voor welke decoraties je dan ook maar in je borders hebt staan. Belangrijke voorbeelden van lage siergrassen zijn egelzonnehoed, Ierse heide en geschubde mannetjesvaren.
Hoge siergrassen
Wil je je bloemen en planten in je precies aangelegde perken een schitterende achtergrond geven? Dan versier je het decor met hoge siergrassen, waarmee de planten en bloemen vooraan schitterend tot hun recht komen. Hiermee trek je bovendien vlinders en bijen in je tuin aan, bijvoorbeeld met ridderspoor. Dit is wel typisch zo’n plant die ondersteuning van jou nodig heeft, anders bezwijkt ‘ie onder zijn eigen gewicht en lengte. Duizendblad is nu populair, maar vroeger nog veel meer! Dat was echter omdat het werd gebruikt in bier maar later werd vervangen door hop. Ook vingerhoedskruid is een prominente onder de hoge siergrassen. De plant is echter wel giftig. Dat je het even weet.
Waar moet ik op letten?
Voordat je in één keer allerlei siergrassen in huis haalt, is het verstandig om over de volgende zaken goed na te denken:
- Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
- Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin het siergras het beste floreert?
- Omstandigheden: heeft je siergras veel of weinig licht nodig?
- Verzorging: hoeveel onderhoud heeft je siergras nodig?
Wil je zeker weten dat het jouw bloemperken aan geen enkele vorm van aantrekkingskracht en aanzien zal ontbreken? Kijk dan eens naar de vele borderpaketten die er beschikbaar zijn.
Bekijk ook:
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën
No Comments