Meubels

IKEA IVAR servieskast hack


Vind jij IKEA hacks leuk, en ben jij fan van de IKEA IVAR kast? Dan hebben wij vandaag iets leuks voor jou. We gaan namelijk laten zien hoe je van een eenvoudige IVAR kast kunt verbouwen tot een hele stijlvolle Amoire. Klinkt dat als muziek in de oren? Kijk dan snel verder!

ikea ivar servieskast hack

Er zijn heel veel meubels van IKEA die je op verschillende manieren kunt verbouwen, maar als het gaat om flexibiliteit en gemak, dan is de IVAR kast wel hét aangewezen meubel. De IVAR kast heeft niet alleen een simpel en neutraal ontwerp, maar het is ook nog eens gemaakt van onbewerkt grenen. Dit betekent dat je het heel eenvoudig zelf kunt schilderen.

Leestip: 10x IKEA meubels schilderen

Bij Fusionmilkpaint.com zijn we een hele leuke IKEA hack tegengekomen van de IVAR kast. Voor deze hack hebben ze een onbewerkte IVAR kast gekocht, om er vervolgens een kleine servieskast van te maken. Ze hebben zelf een onderstel in elkaar getimmerd, zodat de kast de juiste hoogte krijgt. Daarnaast hebben ze de kast afgewerkt met een mooi massief notenhouten blad bovenop de kast. En tot slot, hebben ze met hetzelfde notenhout super mooie handgrepen gemaakt. Oh, en niet te vergeten, heeft de kast ook een prachtige natuurlijke kleur gekregen, natuurlijk met de mooie melkverf van Fushion Milk Paint.

Wat is melkverf?

De tutorial is van Fushionmilkpaint, een specialist van melkverf. Dus het is wel zo toepasselijk om even kort uit te leggen wat melkverf eigenlijk is. Hoewel melkverf of Milk Paint in Nederland nog niet super bekend, bestaat het wel al super lang. Melkverf is een authentieke verf met een basis van melkeiwit, klei, kalk en natuurlijke pigmenten. Dit betekent dat het niet giftig is, milieuvriendelijk is en geen schadelijke dampen en geuren afgeeft. Het is geen VOC-verf. Omdat Real Milk Paint alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt – een perfecte verf voor kindvriendelijke omgevingen en altijd veilig om binnenshuis te gebruiken.

Olie- en latexverven zorgen over het algemeen voor een consistente en gelijkmatige afwerking met een lichte glans. Melkverf geeft een fluweelzachte, matte afwerking. Met melkverf kun je ermee schilderen zoals het is, om een natuurlijk verontruste look te creëren die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Of als je geen versleten, chippy look wilt, kun je een bindmiddel aan de verf toevoegen voordat je het aanbrengt, om een consistente en voorspelbare afwerking te creëren. Bovendien kunnen toplagen, zoals hennepolie, toegevoegd om het geverfde oppervlak na verloop van tijd te beschermen, wat meestal een goede optie is voor meubels.

melkverf fushion milk paint

Wat heb je nodig?

  • IKEA IVAR kast;
  • Toasted Coconut Milk Paint van Fusion;
  • Schuurpapier met korrel 120 en 220;
  • Fusion-hennepolie;
  • Ronde kwast;
  • Chip Borstel;
  • Fusion Clear Wax;
  • Minerale verf voor gips en kalksteenfusie;
  • Extra hout voor onderstel, walnoothouten plank voor blad en handvatten (optioneel).

1. Onderstel maken

In de tutorial van Fusionmilkpaint.com laten ze helaas niet zien hoe ze het onderstel hebben gemaakt. Hoewel het niet super moeilijk is, kunnen we ons voorstellen dat je een drempel is om met deze IKEA IVAR hack aan de slag te gaan. Een alternatief is om te kiezen voor kant en klare poten die je kunt kopen. Het enige wat je dan hoeft te doen is om de poten aan de onderkant van de IVAR kast vast te schroeven. Klik hier voor verschillende leuke poten die hier geschikt voor zijn.

ikea ivar kast hack onderstel

2. IKEA IVAR kast schuren

Nadat al het timmerwerk was voltooid, was het tijd om de kast lichtelijk op te schuren. In principe is schuren niet perse nodig, maar omdat het een beetje ruw aanvoelde, hebben ze dit voor dit wel gedaan, om een mooi glad resultaat te garanderen. Hier kan je schuurpapier met korrel 120 voor gebruiken. Maak de kast daarna schoon met een licht-vochtige doek.

In de handleiding van Fusionmilkpaint.com hebben ze de bovenkant van de kast mooi afgewerkt met een walnoothouten werkblad. Dit is natuurlijk optioneel. Je kunt de bovenkant natuurlijk gewoon meeverven, als je dat mooier vindt.

LeestipHouten plank op IKEA Besta kasten

3. Verf mengen

Dan kan je aan de slag met het mengen van de verf. Ze mengden gelijke delen water en gelijke delen Toasted Coconut Fusion Milk Paint. Het mengen van de verf is een vrij eenvoudig proces. Onderstaande video laat zien hoe je dit heel eenvoudig kunt doen.

4. Verven

Als de verf gereed is, kan je aan de slag gaan met het daadwerkelijk verven van de IVAR kast. Gebruik hier altijd een kwalitatieve kwast voor. En voor de grote oppervlakken raden we aan om een foamroller te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor een mooi en glad resultaat, het gaat ook een stuk sneller. Als de kast volledig geverfd is, is het belangrijk om de kast te laten drogen. Je zult zien dat één verflaag niet volledig dekkend is. Daarom raden we minimaal twee verflagen aan.

ikea ivar servieskast hack verven

5. Opnieuw schuren

Nadat de eerste verflaag goed is gedroogd, dan kan je het lichtjes opschuren. Dit kan je doen met zeer fijn schuurpapier met korrel 220. Ook hierna kan je het schoonvegen met een licht vochtige doek.

ikea ivar servieskast hack schuren

6. Tweede verflaag

Als je klaar bent met het lichtjes opschuren van de kast, kan de tweede verflaag aanbracht worden. Dit kan gewoon op de exact dezelfde manier zoals je dat ook gedaan hebt met de eerste verflaag. Je kan dus ook gewoon dezelfde kast hier voor gebruiken.

Wanneer je klaar bent met het aanbrengen van de tweede verflaag, laat je de kast weer goed opdrogen, voordat je aan de slag gaat met het monteren van de deurgrepen.

ikea ivar servieskast hack tweede verflaag

7. Deurgrepen

Zij hebben de deurgrepen zelf gemaakt van walnoot hout. Wat natuurlijk ook mogelijk is, net als de poten voor de kast, is dat je kant en klare deurgrepen koopt. Er zijn heel veel mooie houten deurgrepen verkrijgbaar, die ook nog eens heel betaalbaar zijn.

De Stick Round en Square houten deurgrepen van Designstudio Nu vinden we bijvoorbeeld super mooi, die verkrijgbaar zijn in verschillende formaten en houtsoorten. De ontwerpers lieten zich voor het ontwerp inspireren door de Japanse ontwerpstijl. Waarbij hun voorkeur voor eenvoudige vormen en het gebruik van natuurlijke materialen hand in hand gaan. Het resultaat is een minimalistisch greepje in de vorm van een stok. Je kunt kiezen tussen bamboe, esdoorn, essen en eiken. Het fijne is dat de deurgrepen van Designstudio Nu worden geleverd inclusief bevestigingsmateriaal. Hier moet je wel een gat in de deuren van de IVAR kast boren waar de bout doorheen past.

ikea ivar servieskast hack designstudio nu deurgrepen

ikea ivar servieskast hack

That’s it!

Bekijk ook:
12x IKEA hacks
10x IKEA meubels schilderen
IKEA keukentje pimpen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply