Woonaccessoires

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels?


Duurzaam is een hot topic, die velen bezig heeft gehouden het afgelopen jaar. Duurzaam wonen is daar een belangrijk onderdeel van. Er zijn namelijk heel veel manieren, die kunnen bijdragen aan een duurzaam levensstijl in huis. Zo zou je bijvoorbeeld je afval kunnen scheiden, je kunt meubels nemen die gemaakt zijn van duurzame materialen, en kan je slim omgaan met energie in huis. Pelletkachels worden steeds populairder, vanwege hun milieuvriendelijke karakter. Maar hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels nou eigenlijk?

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels?

Milieuvriendelijk verwarmen

Een pelletkachel is een automatisch gestuurde kachel, met een optimale verbranding en een hoog rendement. Op die manier kan je woning op een duurzame manier verwamrd. Daarnaast verbrand je met een pelletkachel, zogenaamde houtpellets. Houtpellets zijn gemaakt van restafval van hout, waardoor er in principe geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Ook andere organische materialen, zoals afval van maisplanten en gemaaid bermgras worden soms gebruikt. Deze vorm van verbranding is natuurlijk keen stuk milieuvriendelijker dan blokken hout voor een houtkachel.

Let wel op dat je bij pellets kopen moet letten op het Beter Biomasslabel. Deze labels geven aan dat het pellets zijn die beter voor het milieu zijn. En als het gaat over de kwaliteit van de pellets, wat belangrijk kan zijn voor de levensduur van je pelletkachel, dan zou je moeten letten op het EN plusA1-keurmerk.

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels?

Pelletkachel vs houtkachel vs verwarming

Vergeleken met andere kachels, hebben pelletkachels de laagste uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Wat dat betreft zijn pelletkachels het schoonst. Maar vergeleken met bijvoorbeeld verwarming op gas of elektriciteit, stoot je met een pelletkachel nog altijd veel meer fijnstof uit. Als sfeerkachel, is een pelletkachel dus een heel mooi alternatief voor de traditionele houtkachel, maar als het gaat om milieuvriendelijkheid, is een moderne verwarming een betere optie.

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels?

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply