Search and Hit Enter

Zo maak je een bed van pallets!

Wil jij een bed van pallets maken? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je eigen houten pallet bed te maken. Naast belangrijk aandachtspunten, vind je hier ook verschillende handleidingen van verschillende mensen over heel de wereld, die uitleggen hoe je een DIY pallet bed kunt maken. Lees snel verder en ga vandaag nog aan de slag!

We weten allemaal dat een fijn en comfortabel bed enorm belangrijk is voor een goede nachtrust. Tegelijkertijd weten we ook dat een nieuw bed kopen niet goedkoop is. Daarom kan het een goed idee zijn om zelf je eigen bed te maken. Een bed maken kan natuurlijk op verschillende manieren en met verschillende materialen. Vandaag gaan we het dus hebben over een bed van pallets. Een bed van houten pallets is niet alleen goedkoop en makkelijk te maken, het ziet er ook nog eens heel stoer uit.

Voordat we de handleidingen laten zien, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om je eigen houten pallet bed te maken, gaan we het eerst hebben over een aantal aandachtspunten.

 • Wees voorzichtig met oude houten pallets die gebruikt zijn. Insecten en ongedierte zijn dol op pallets. Met zoveel hoekjes en gaatjes is een pallet een perfecte plek voor een klein beestje om zich te verstoppen. Dat is fijn voor de insecten, maar niet zo fijn voor jou. Daarnaast worden vaak chemicaliën gebruikt om houten pallets te behandelen. Afhankelijk van de staat van de pallets en hoe oud ze zijn, kunnen die verontreinigende chemicaliën in een matras lekken of zelfs in de lucht terechtkomen.
 • De eerste indicatie of het gebruik van een pallet verstandig voor het maken van een bed, is hoe schoon ze zijn. Vlekken op pallets kunnen afkomstig zijn van voedsel of van giftige stoffen. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen wat een vlek is, dus het is het beste om aan te nemen dat een bevlekte pallet besmet kan zijn met iets giftigs.
 • Let op eventuele stempels op de houten pallets. Pallets die gestempeld zijn met alleen EUR en mogelijk IPPC zijn oud – dus hebben meer kans om besmet te zijn door de goederen die erop hebben gezeten. Oorspronkelijk werden deze houten pallets gebruikt door spoorwegen in Europa om goederen te verplaatsen – dus we raden aan om dit soort houten pallets te vermijden.
 • Als je een Europese pallet vindt met IPPC – EUR- en EPAL-stempels erop, controleer dan nogmaals het IPPC-label om er zeker van te zijn dat het onbehandeld hout gebruikt. Maar normaal gesproken zouden ze alleen HT moeten zeggen voor hittebehandeld, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het maken van een pallet bed omdat ze ook zijn ontworpen om tot 1500 kg te dragen.

Voordelen

 • Het is het recyclen of upcyclen van een alledaags en natuurlijk afgeleid product;
 • Pallets zijn vaak gratis te vinden;
 • Pallethout kan karakter hebben en een zekere rustieke charme;
 • Pallets zijn stevig;
 • Het is een leuk DIY project.

Nadelen

 • Het hout in pallets kan giftig zijn;
 • Ruw hout kan karakter hebben, maar je beddengoed kan eraan blijven haken, waardoor scheuren en gaten kunnen ontstaan.

Hoewel het om recyclingredenen natuurlijk minder is, naar om veiligheidsredenen verstandiger is, kan je het beste nieuwe houten pallets kopen als je een pallet bed wilt maken.

Houten pallets kopen

Als je geen gratis houten pallets kunt vinden, dan zou je ook nieuwe houten pallets kunnen kopen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en afwerkingen, met prijzen die beginnen vanaf ongeveer 10 euro per stuk.

Pallet bed maken

Nu je weet waar je op moet letten, en waar je nieuwe houten pallets kunt kopen, is het tijd om aan de slag te gaan. Hieronder hebben we verschillende handleidingen gevonden van verschillende mensen over heel de wereld, die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen pallet bed. We zijn benieuwd met welk bed jij aan de slag gaat. Succes!

1. Laag pallet bed

Bij Collective Gen vonden we onderstaand laag pallet bed, gemaakt door Nicola Lemmon. Ze laat zien waar je op moet letten, hoe je de houten pallets moet uitkiezen, hoe je het moet voorbereiden en hoe je met behulp van vier houten pallets het bed kunt maken. Klik hier voor de volledige handleiding.

bed van pallets maken

2. Wit pallet bed

Simone van de blog Honey and Fizz, wilden een frisse en volwassen uitstraling geven aan de slaapkamer van één van haar kinderen. Ze wilde hem een groter bed geven (omdat hij zijn eenpersoonsbed ontgroeide) en ook een comfortabele ruimte inbouwen om te relaxen. Ze had veel pallet bedden op Instagram en Pinterest gezien en vond de relaxte uitstraling ervan geweldig. Het was ook een goedkope optie in plaats van een nieuw bedframe te moeten kopen. En wat heel leuk is, is dat ze besloot om het bed wit te verven. Klik hier voor de volledige handleiding.

bed van pallets wit verven

3. Boho pallet bed

Dana Fox van Wonder Forest blog had een nieuwe matras voor haar slaapkamer gekocht, maar wilde niet nog meer geld uitgeven aan een bedframe en bijbehorende boxspring. Ze had online verschillende afbeeldingen gezien van houten palletbedframes en vond de uitstraling erg leuk. Daarom besloot ze voor een totaal ontspannen, enigszins rustieke en bohemienachtige sfeer. Klik hier om te zien hoe Dana aan de slag is gegaan, met bijvoorbeeld het bepalen van het juiste formaat.

boho bed van pallets maken

4. Pallet bed met hoofdbord

Voor een laag bed, is één laag houten pallets voldoende. Vind je het fijner om hoger te slapen, dan kan je twee lagen pallets gebruiken door ze op elkaar te stapelen. Bij Hometalk vonden we onderstaand voorbeeld, waarbij niet alleen meerdere pallets op elkaar zijn gestapeld voor het maken van een hoog pallet bed – ze hebben ook een hoofdbord van houten pallets gemaakt. Klik hier voor de volledige handleiding.

pallet bed met hoofdbord

Pallet bed kopen

Wil je heel graag een stoer pallet bed in je slaapkamer, maar je vindt het toch allemaal een beetje teveel gedoe om zelf je eigen pallet bed te maken, dan zou je ook kunnen overwegen om een pallet bed te kopen.

Bekijk ook:
127x Slaapkamer inspiratie
9x Houten hoofdbord maken voor je bed
Salontafel van houten pallets

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *