Search and Hit Enter

Grote slaapkamer inrichten

Een grote slaapkamer inrichten is lastiger dan je denkt. In plaats van een tekort aan ruimte, waar je in een kleine slaapkamer mee te maken hebt, heb je bij een grote slaapkamer juist téveel ruimte – ruimte waar je soms niet weet wat je ermee moet. Hoe zorg je ervoor dat het niet te leeg is, en hoe kan je een warme, knusse en gezelliger sfeer creëren? Op deze pagina vind je de beste tips, goede ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

grote slaapkamer inrichten

Veel mensen balen van een kleine slaapkamer, zonder te weten dat juist ook een uitdaging is om een grote slaapkamer in te richten. Natuurlijk, als je veel ruimte hebt, dan is het ook wel een luxe – tegelijkertijd brengt het ook een lastig ontwerpdilemma met zich mee. Als alles wat je echt nodig hebt een bed is, nachtkastjes en een kledingkast, wat doe je dan met overige lege ruimte? Bestaat er ooit zoiets als te veel ruimte? De valkuil bij de inrichting van een grote slaapkamer, is dat het leeg aanvoelt, hol klinkt, en totaal niet knus, warm en gezellig.

Als het gaat om het inrichten van een grote slaapkamer, of het nu gaat om je master bedroom, een logeerkamer een kinderkamer of een peuterkamer, is dat juist hetgeen wat ertoe doet. Te veel spullen kunnen ervoor zorgen dat de ruimte rommelig aanvoelt, maar te weinig geeft een koud en onuitnodigend gevoel.

Wil jij jouw grote slaapkamer sfeervol, warm, gezellig en knus inrichten? Lees onze praktische tips, en bekijk de leuke ideeën en inspiratie voorbeelden.

1. Creëer zones

Creëer verschillende functionele zones in een grote slaapkamer. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kan je naast het slaapgedeelte met het bed, nachtkastjes, en je kledingkast, ook andere leuke hoekjes overwegen. Zo kan je bijvoorbeeld een zithoekje inrichten met een kleine bank, fauteuil of lounge chair. Ben je een fervente lezer? Dan kan je ook een leeshoek overwegen. Andere ideeën om een grote slaapkamer op te vullen zijn bijvoorbeeld een make-up hoekje of een inloopkast.

grote slaapkamer inrichten zones

2. Opvullen

Als je grote slaapkamer lang en smal is, is de kans groot dat er veel lege ruimte is aan het voeteneinde van je bed, waardoor het eerder koud en leeg dan gezellig kan aanvoelen. Probeer in plaats van ongebruikte vloerruimte een zitbank, ligbed of houten bank aan het voeteneinde van je bed te plaatsen. Op die manier geef je jouw slaapkamer meer lagen en functionaliteit. Een houten bankje aan het uiteinde van je bed kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Wat een leuk idee is, is om er mooie spullen op te plaatsen zoals planten en boeken.

grote slaapkamer inrichten bankje uiteinde bed

3. Vloerkleed

Een vloerkleed is altijd een goed idee in de slaapkamer, vooral in een grote slaapkamer. Vloerkleden helpen de ruimte te definiëren, vloeren te beschermen en kunnen je blote voeten extra comfort bieden als je uit bed stapt. Bij het uitzoeken van een vloerkleed, moet je rekening houden met de primaire functie waarvoor je het wilt hebben. Is het voor comfort, bescherming of puur als decoratie? Nadat je het doel van het vloerkleed hebt bepaald, kan je jouw keuzes verfijnen. Kies bijvoorkeur voor een zo groot mogelijk vloerkleed, zodat het niet alleen onder het bed komt, maar juist ook waar de lege ruimte zich bevindt.

grote slaapkamer inrichten vloerkleed

4. Materialen en kleuren

De grootste valkuil bij de inrichting van een grote slaapkamer, is dat het koud zal koud aanvoelen. Dit kan je eenvoudig voorkomen door de juiste materialen en kleuren te gebruiken. Hout is een heel goed idee voor het creëren van warmte, die je op verschillende manieren terug kunt laten komen. Houten vloeren zijn bijvoorbeeld erg populair, maar je kunt ook kiezen om een grote muur te bekleden met houten wandbekleding, voor het creëren van een brandpunt in de slaapkamer. Het gebruik van meubels speelt daarbij ook een belangrijke rol. Je kunt kiezen voor houten bedframes of ledikanten, maar met mooie gestoffeerde bedden of boxsprings kan je ook heel veel warmte en kleur toevoegen in de slaapkamer.

Als het gaat om kleuren, is het verstandig om te kiezen voor een kleurenpalet voor grote slaapkamer, omdat dit een gemakkelijke manier is om alles aan elkaar te knopen.

grote slaapkamer inrichten houten vloer

5. Groot en hoog hoofdbord

Een andere manier om warmte toe te voegen aan grote slaapkamer is om af te zien van het traditionele hoofdeinde en in plaats daarvan voor een groot en hoog hoofdbord te kiezen. Dit is vooral een goed idee als je slaapkamer een hoog plafond hebt. Met een groot en hoog hoofdbord haal je het plafond visueel namelijk naar beneden, en wordt de ruimte wat intiemer en knusser. Kan je geen hoofdbord vinden die je mooi vindt? Laat een hoofdbord op maat maken!

grote slaapkamer inrichten hoog hoofdbord

6. Wandecoratie

Kunst is een absolute musthave in elke slaapkamer – of je nou een kleine slaapkamer hebt of juist een hele grote slaapkamer, kunst mag in geen enkele slaapkamer ontbreken, als je het ons vraagt. Wanddecoratie maakt een ruimte compleet. Zorg ervoor dat je stukken op de juiste schaal gebruikt, want een te groot kunstwerk kan wonderen doen om een grote lege muur te verankeren.

grote slaapkamer inrichten wanddecoratie

7. Creëer lagen op je bed

Als het gaat om het slaapgedeelte, is niet alleen het bedframe, je matras en je hoofdbord belangrijk. Het is ook belangrijk om lagen te creëren op je bed. Door het beddengoed voornamelijk licht te houden en lagen van contrasterende donkere tinten toe te voegen, creëer je een gezellige, serene ruimte. Begin bijvoorbeeld met een mooi getextureerd wit dekbed als basis en bouw daaruit op. Door lagen donkerder fluweel of wol toe te voegen aan de deken en kussens, creëer je diepte waar je in wilt duiken. Denk bij materialen aan zacht en luxueus: fluweel, kasjmier en linnen. Nu we de winter naderen, is het ook een goed idee om met een vacht meer dimensie en comfort toe te voegen.

grote slaapkamer inrichten lagen op bed

8. Bed midden in de slaapkamer

Heb je een extra grote slaapkamer die er onhandig en leeg uitziet, hoe je je meubels ook neerzet? Probeer je bed in het midden van de ruimte te laten zweven. Ja, het voelt misschien contra-intuïtief, maar daarmee creëer je andere invalshoeken voor andere functionele zones, zoals een inloopkast, werkplek of makeup tafel achter je bed.

grote slaapkamer inrichten inloopkast achter bed

9. Grote kledingkast op maat

Een geweldige manier om de lege ruimte in je grote slaapkamer op te vullen is met een grote kledingkast. Hoe groter, hoe beter. Het mooiste zelfs is om een grote kledingkat op maat te laten maken, die zowel over de hele breedte als hoogte van de slaapkamer loopt. Daarmee vul je niet alleen die lege ruimte op in je slaapkamer, je creëert daarmee ook heel veel opbergruimte – je kunt immers nooit téveel opbergruimte hebben, toch? Een kast op maat ziet er bovendien altijd super mooi en strak uit.

grote slaapkamer inrichten grote kledingkast op maat

10. Hemelbed

Ook hemelbedden zijn een hele goede manier om een grote kamer te vullen. Dit heeft te maken met de grootte en schaal van de slaapkamer meubels. Zeker als je hoge plafonds hebt, kan je met een hemelbed je grote slaper wat groter en gevulder aanvoelen. Een hemelbed kan je bovendien heel mooi decoreren met gordijnen of een klamboe, voor het creëren van een hemelse uitstraling, intieme en knusse sfeer.

grote slaapkamer inrichten hemelbed

11. Grote planten

Planten in de slaapkamer zijn altijd een goed idee. Ze zien er niet alleen mooi en decoratief uit, planten kunnen ook bijdragen aan een beter en gezonder binnenklimaat. Je kunt er zelfs soms beter door slapen. Kleine plantjes op de vensterbank of nachtkastjes zijn leuk, en in een grote slaapkamer heb je de ruimte om ook een aantal grote planten te plaatsen. Denk aan een mooie Palm, Bananenplant, Monstera of Calathea.

grote slaapkamer inrichten grote plant

12. Verlichting

In elke slaapkamer speelt verlichting een hele belangrijk rol. Niet alleen functioneel, maar juist om de gewenste sfeer te creëren. Zorg voor een doordacht lichtplan, waarbij verschillende soorten verlichting met elkaar wordt gecombineerd: basis verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Combineer wandlampen bij je bed of nachtlampen op je nachtkastjes, met verlichting aan het plafond. Omdat je de ruimte hebt in een grote slaapkamer, is een grote hanglamp een goed idee. Dit zou je eventueel kunnen combineren met inbouwspotjes.

grote slaapkamer inrichten verlichting

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *