Search and Hit Enter

Opbergruimte in de kinderkamer

Opbergruimte in de kinderkamer is super belangrijk. Naast leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden, vind je op deze pagina ook handige kinderkamer opbergruimte tips voor kleding, speelgoed en kinderboeken – kijk dus snel verder om erachter te komen hoe je een netjes en georganiseerde kinderkamer kunt krijgen!

opbergruimte kinderkamer

Iedereen die kleine kinderen heeft, weet dat het een rommelig en chaotisch zooitje kan worden in huis – in de woonkamer, maar vooral ook in hun eigen kinderkamer. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over opbergruimte in de kinderkamer. Dit omvat meer dan alleen een eenvoudige kinderkamer kast – in de perfecte kinderkamer vind je een combinatie van verschillende opbergmogelijkheden, van een goede kinderkamer kast tot wandplanken en opbergmanden. Alleen dan kan je al het speelgoed, knuffels, boeken, kleding, en alles wat je nodig hebt als je kleine kinderen hebt, op een georganiseerde manier opbergen.

Stoor jij ook regelmatig aan rondslingerende spullen in de kamer van jouw kind of kinderen, en je weet er geen raad mee? Lees dan snel verder voor praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

1. Kleding

Laten we beginnen met hetgeen waar de meeste ouders tegenaan lopen als het gaat om rommel: kleding van de kinderen. Je kunt als ouders natuurlijk helpen om de kledingkast op te ruimen, maar een week later kom je erachter dat het weer een zooitje is. Maar er zijn een paar geweldige tips die je kunt gebruiken om dit probleem te tackelen:

 • Een goede kledingkast is een musthave in elke kinderkamer, het liefst eentje die verschillende vormen van opbergen combineert, zoals een kledingroede, planken en laden. Kinderkledingkasten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen, maten en kleuren – klik hier om alvast wat inspiratie op te doen. Vooral lange kledingstukken zoals jurkjes en truien kan je het beste met kledinghangers ophangen. De gemakkelijkste manier om een kast er netjes en opgeruimd uit te laten zien, is door allemaal dezelfde soort hangers in de hele kast te gebruiken. Het creëert een gestroomlijnde, uniforme look door de hele kast.

opbergruimte kinderkamer kledingkast

 • Als je kleding op elkaar stapelt in een lade, dan is de kans groot dat je vergeet wat onderin ligt. En als jij het vergeet, dan vergeten jouw kinderen het ook. Dit betekent dat je gaat Dressoirs en kasten voor kinderen zijn vaak vrij klein, en hoewel kinderen kleine kleding hebben, kunnen ze soms toch vol of rommelig worden. Bewaar dus zomerkleding in de winter of winterjassen tijdens de hete zomer. Als je kind in het huidige seizoen niet al die kleren gaat dragen, haal ze dan uit de kast en berg ze op.graaien, waardoor het weer rommelig wordt. De beste tip van Marie Kondo is dan ook om kledingstukken op te vouwen en naast elkaar te plaatsen, zodat je een goed overzicht hebt van alle kledingstukken.
 • Bovenstaande manier van opbergen van kleding, kan het best in een commode met lades. Combineer een kleding waar je kleding op kunt hangen met een praktische commode met grote laden. En de beste manier om een commode netjes te houden, is door verdelers te gebruiken. Hiermee kan je kleding in categorieën indelen, zoals shirts met korte mouwen, lange mouwen, broeken, rokken, enz. Heb je nog geen commode? Klik hier om verschillende soorten leuke commodes te bekijken.
 • Heb je niet genoeg ruimte in de kledingkast? Dan is het een goed idee om zomerkleding op te bergen, en winterkleding op te bergen in de zomer. Winterjassen en dikke truien en broeken nemen veel ruimte in beslag. Door ze in een aparte opbergbox hoog in de kledingkast te. plaatsen, kan je heel veel ruimte besparen in de ruimtes waar je kinderen eenvoudig bij kunnen.
 • Kinderen groeien zo snel, dus soms worden t-shirts en broeken te klein zonder dat we het door hebben. Controleer daarom de kleding van je kinderen aan het eind van elk schooljaar. Kledingstukken die te klein zijn worden ook niet meer gedragen, en zonde van de plek om ze in de kledingkast te houden. Verkoop ze op Marktplaats, of doneer ze aan vrienden en familie.

opbergruimte kinderkamer commode

2. Speelgoed

Rondslingerend speelgoed is ook een bekende frustraties van ouders met kleine kinderen. Naast dat je de kinderkamer netjes en georganiseerd moet houden met de juiste kasten en opbergruimte, is het als het gaat om speelgoed opbergen, ook erg belangrijk dat je kinderen eenvoudig zelf bij het speelgoed kunnen komen. Dit Dit is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook fijn voor jou, omdat dit betekent dat al het speelgoed ook zelf kunnen opruimen:

 • Klein speelgoed, zoals lego, kleine auto’s poppen, noem maar op, is het handig om stapelbare dozen of boxen te gebruiken. Het liefst transparante dozen, zodat je eenvoudig kunt zien wat er in de dozen zitten. Een tip is om de dozen ook te labelen, om het duidelijk te maken voor je kinderen wat in welke doos hoort.
 • In plaats van kleinere Lego’s van grotere Duplo’s te scheiden, kan het een goed idee zijn meer interpretatie toe te staan ​​in waar dingen thuishoren. Het creëren van brede categorieën die kinderen intuïtief begrijpen – blokken, poppen, aankleden, enzovoort – zal helpen bij langdurig onderhoud en je huis netjes houden.
 • Kies voor grote manden of opbergboxen voor het opbergen van grote formaat speelgoed, zoals knuffels, grote auto’s, treinsets, noem maar op. Mooie gevlochten manden kan je gewoon op de vloer plaatsen. Als het gaat om opbergboxen en dozen, dan is het leuk om hier een kast voor te gebruiken. Dit kunnen dichte kasten zijn, maar ook open kasten kunnen erg leuk zijn. Belangrijk hierbij is dus dat de kinderen er zelf eenvoudig bij kunnen komen.

opbergruimte kinderkamer lage kast

 • Puzzels en gezelschapspellen zitten meestal al in dozen. Deze kunnen gewoon direct gestapeld in een dichte of open kast opgeborgen worden.
 • Kinderen groeien net zo snel uit speelgoed als uit kleding. We raden daarom aan om de items van je kinderen twee keer per jaar te beoordelen. Kinderen hebben ook de neiging om van nature hamsteraars te zijn. Je kinderen zullen hier dus niet altijd blij mee zijn, maar het helpt echt om ze erbij te betrekken, zodat ze begrijpen dat het weggooien van die items hen zal helpen ruimte te maken voor de items die ze wel gebruiken en waar ze van houden. Het is ook een geweldige manier om gezonde gewoonten aan te leren en tegelijkertijd te leren hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld spullen te doneren aan mensen in nood.

opbergruimte kinderkamer speelgoed opbergen

3. Boeken

Boeken zijn leuk en leerzaam, maar het is ook belangrijk dat ze op de juiste manier worden opgeborgen in de kinderkamer. Maar als het gaat om boeken, dan zijn hier hele leuke ideeën voor:

 • Kinderboeken zien er vaak super leuk en kleurrijk uit. Het is daarom ook dat de boeken zichtbaar zijn, en als een soort decoratie en styling gebruikt worden in de kinderkamer. Je eigen boeken sorteer je netjes in een vaak naast elkaar, zoals in de bibliotheek – in een kinderkamer is het het juist leuk om de voorkant te laten zien. Dit kan je doen met eenvoudige schilderijplank of boekenplank die je aan de muur monteert.
 • Juist omdat kinderboeken als kinderkamer decoratie gebruikt kunnen worden, hoef je niet alle boeken op dezelfde plek in dezelfde kast op te bergen. Natuurlijk is het fijn als je een grote kast of boekenrek hebt voor het opbergen van een grote boekencollectie. Maar het is ook leuk om daarnaast ook een leuk boek op een wandplank of kast te plaatsen.
 • Boekenstandaards en boekenrekken op de vloer zijn ook altijd een goed idee, waar kinderen zelf hun boeken eenvoudig kunnen pakken om te lezen. Deze zijn bijvoorbeeld leuk om ze naast het kinderbed te zetten.
 • Gaat het om een grote kinderkamer, dan is een aparte leeshoek natuurlijk geweldig, met boekenplanken, een kastje en natuurlijk een comfortabele stoel waar je kinderen op kunt zitten.

opbergruimte kinderkamer boeken opbergen

Bekijk ook:
10x Bureau’s voor de kinderkamer
10x Leuke kasten voor de kinderkamer
18x Speelgoed opbergen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *