Search and Hit Enter

Hout beton schutting

Wil je nieuwe schuttingen plaatsen in je tuin, en twijfel je tussen een hout beton schutting of een volledige houten schutting? Op deze pagina vertellen we je waarom een hout beton schutting langer meegaat, maar niet altijd de beste keus voor jou hoeft te zijn. Benieuwd geworden? Scroll dan snel naar beneden!

hout beton schutting

Schuttingen zijn onmisbaar in de tuin, waarmee je niet alleen de grenzen van je tuin duidelijk kan maken, maar ook voor de nodige privacy in je tuin én huis zorgen. Hoewel je wellicht meteen denkt aan houten schuttingen, zijn er tegenwoordig veel meer leuke schutting ideeën, in verschillende soorten, maten, stijlen en kleuren. Maar als je het hebt over standaard schuttingen, dan moet je inderdaad wel denken aan houten schuttingen of composiet schuttingen. Houten schuttingen kunnen echter houten palen hebben of betonnen palen. Deze laatste wordt dus ook wel een hout beton schuttingen genoemd. Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn van beide soorten houten schuttingen, om erachter te komen wat voor soort schutting het beste bij jou en jouw tuin past.

1. Esthetiek

Bij het plaatsen van schuttingen in je tuin, speelt esthetiek natuurlijk een belangrijke rol. Het moet er namelijk ook een beetje leuk en mooi uitzien. Wil jij jouw tuin een volledige natuurlijke uitstraling geven, dan zijn volledige houten schuttingen met houten palen de beste optie. Wil je jouw tuin juist een meer strakke, moderne of zelfs een industriële look geven, dan zullen hout beton schuttingen met betonnen palen wellicht beter staan in je tuinontwerp.

Hoewel er voor tegels gekozen is in deze tuin, zorgen de volledige houten schuttingen met houten palen voor een mooie natuurlijke look, in combinatie met het groen.
Hoewel er voor tegels gekozen is in deze tuin, zorgen de volledige houten schuttingen met houten palen voor een mooie natuurlijke look, in combinatie met het groen.

2. Duurzaamheid

Beton is een duurzaam materiaal dat niet zal rotten of worden weggevreten door insecten. Hout is een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd zal vergaan. Houten palen kunnen ook worden weggevreten door insecten en rotten als ze niet goed worden behandeld. Om houten schuttingpalen zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te bewerken met beits of verf, anders zullen ze sneller rotten of vervagen.

Hoewel een hout beton schutting natuurlijk ook een houten scherm heeft, zoals zoals een volledige houten schutting, zal het houten scherm tussen de betonnen palen minder snel rotten. Dit heeft te maken met het feit dat een hout beton schutting ook voorzien is van een horizontale betonnen balk, waar het houten scherm op rust. Hierdoor komt het hout vrijwel niet in aanraking met de grond, en hierdoor een stuk minder snel zal gaan rotten.

De hout beton schuttingen gaan een leven lang mee in deze tuin.
De hout beton schuttingen gaan een leven lang mee in deze tuin.

3. Sterkte

Een hout beton schutting is erg sterk en bestand tegen harde wind in open gebieden. Beton kan met de juiste zorg een leven lang meegaan. Houten palen zijn minder sterk dan beton en zullen in tuinen met weinig beschutting niet dezelfde hoeveelheid wind kunnen weerstaan zonder om te waaien of te barsten. En zoals gezegd, hebben houten palen ook meer onderhoud nodig, terwijl beton na installatie geen onderhoud nodig heeft.

In deze tuin zijn de houten panelen van de hout beton schuttingen mooi gebeitst.
In deze tuin zijn de houten panelen van de hout beton schuttingen mooi gebeitst.

4. Kosten

Volledige houten schuttingen met houten palen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan hout beton schuttingen met betonnen palen. De prijs van een volledige grenen houten schutting ligt tussen 60 – 70 euro, terwijl de prijs van een hout beton schutting tussen 80 – 90 euro ligt. Naast grenen hout, zijn beide soorten houten schuttingen ook verkrijgbaar in andere houtsoorten, zoals douglashout of hardhout.

De initiële kosten van een hout beton paal zullen dus hoger zijn. Maar op lange termijn heb je met volledige houten schuttingen te maken met meer onderhoud, en de daarbij horende kosten voor verf of beits, schuurmaterialen, kwasten, etc. Hout beton schuttingen kunnen een leven lang mee gaan, de kans dat je volledige houten schuttingen met houten palen moet vervangen, een stuk groter is.

Hoewel volledige houten schuttingen beter verkrijgbaar zijn, kan je voor hout beton schuttingen ook terecht bij de bekende bouwmarkten en tuincentra zoals Praxis, Karwei, Gamma, Hornbach, Intratuin, noem maar op.

Hout beton schutting met een mooie boogvorm!
Hout beton schutting met een mooie boogvorm!

5. Installatie

Houten schuttingen met houten palen zijn eenvoudiger te installeren omdat het minder weegt dan een hout beton schutting. Ze zijn verkrijgbaar in sets met alle accessoires die nodig zijn voor installatie, zoals connectoren, doppen en palen. Je zou het in principe in je eentje kunnen doen, terwijl je voor het plaatsen van hout beton schuttingen het beste hulp van een tweede persoon kunt hebben. Omdat een hout beton schutting een stuk zwaarder is, heb je waarschijnlijk ook meer gereedschap en zelfs apparatuur nodig om ze te installeren in je tuin.

In deze tuin hebben ze een sierlijke hout beton schutting gecombineerd met boogschuttingen.
In deze tuin hebben ze een sierlijke hout beton schutting gecombineerd met boogschuttingen.

6. Milieuvriendelijkheid

Als het gaat om wat milieuvriendelijkheid, dan zijn volledige houten schuttingen natuurlijk beter. Hout is namelijk een hernieuwbare bron. Beton wordt gemaakt van cement – iets wat voor de meeste CO2-uitstoot zorgt. Ongeveer 80 procent van de totale emissie van kooldioxide komt namelijk door het gebruik van cement. De rest van de CO2-uitstoot is energie voor transport en productie. De productie van beton leidt tot enorme uitstoot van broeikasgassen.

In een strakke moderne tuin kan je zelfs kiezen voor een zwarte hout beton schutting.
In een strakke moderne tuin kan je zelfs kiezen voor een zwarte hout beton schutting.

Bekijk ook:
15x Schutting decoratie
Bamboe schutting

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *