Search and Hit Enter

Zwarte wastafelkranen

Verliefd geworden op al die mooie zwarte wastafelkranen die je op Instagram en Pinterest bent tegengekomen? Dat begrijpen we heel goed! Tóch is het belangrijk om meer informatie in te winnen over deze populaire woontrend. Wil jij dus een zwarte wastafelkraan kopen voor jouw badkamer of keuken? Hieronder kan je lezen wat de voordelen en nadelen zijn van zwarte wastafelkranen!

Zwarte wastafelkranen

Wastafelkranen zijn een belangrijk onderdeel in de badkamer en keuken. Geen wastafelkraan betekent geen water boven je wastafel. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Vroeger waren vooral chromen en roestvrijstalen wastafelkranen erg populair, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een andere kleur en afwerking. Zwarte wastafelkranen zijn de afgelopen jaren super populair geworden. Je zou ook wel kunnen zeggen dat de zwarte wastafelkraan dé badkamertrend is op het moment. Mensen vallen massaal voor die stoere matzwarte look. Bij het kopen van een nieuwe wastafelkraan is het echter belangrijk om ook naar andere factoren te kijken, zoals onderhoud en duurzaamheid. Daarom hebben we in dit artikel alle voordelen en nadelen van zwarte wastafelkranen op een rijtje gezet.

Interieurstylist Kirsten Grove heeft in haar chique badkamer gekozen om het marmeren werkblad te combineren met een stoere zwarte inbouwkraan.
Interieurstylist Kirsten Grove heeft in haar chique badkamer gekozen om het marmeren werkblad te combineren met een stoere zwarte inbouwkraan. Klik hier om meer foto’s te zien.

Voordelen

Waarschijnlijk wil jij zwarte wastafelkranen voor jouw badkamer vooral omdat je het mooi en stoer vindt. Dan is het natuurlijk mooi meegenomen dat deze kleur andere voordelen heeft. Hieronder hebben we alle voordelen van zwarte wastafelkranen voor je op een rijtje gezet.

1. Moderne stoere uitstraling

Een van de grootste redenen achter de populariteit van zwarte wastafelkranen is natuurlijk de moderne strakke uitstraling. Het valt niet te ontkennen dat een zwarte afwerking er ongelooflijk verfijnd uitziet. Je zou het een beetje kunnen vergeleken met zwarte stalen deuren en zwarte kozijnen, die op het moment ook helemaal hot zijn. Het is bovendien weer eens wat anders dan chromen en roestvrijstalen kranen.

2. Zwart past bij alles

Zwart is niet alleen een kleur die erg populair is in het interieur, ook in andere branches is het een kleur die je vaak tegenkomt. Mode is daarin natuurlijk het beste voorbeeld, maar ook electronica, auto’s, noem maar op. En dat is geen toeval. Zwart is een hele flexibele en veilige kleur, die je heel goed met andere kleuren en stijlen kunt combineren. En dit is natuurlijk ook fijn bij het inrichten van de badkamer. Zwarte wastafelkranen staan mooi bij alle kleuren en vrijwel alle badkamerstijlen, of je nou een strakke moderne badkamer met grijze tegels hebt, een badkamer met een vrouwelijk tintje met roze wanden, of een luxe chique badkamer met marmer.

In deze kleine badkamer is er gekozen voor meerdere zwarte details, met een stoere stalen deur, zwarte wandplank aan de ronde spiegel, zwarte stopcontacten en een zwarte wastafelkraan. Klik hier om meer foto's te bekijken.
In deze kleine badkamer is er gekozen voor meerdere zwarte details, met een stoere stalen deur, zwarte wandplank aan de ronde spiegel, zwarte stopcontacten en een zwarte wastafelkraan. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

3. Zwart staat bijzonder goed bij bepaalde populaire materialen

Over combineren gesproken, zwart is een kleur die bijzonder goed staat bij sommige materialen die tegenwoordig heel vaak worden gebruikt in badkamers en keukens. En dan hebben we het met name over mooie natuurlijke materialen zoals steen, marmer en hout. Heb je een badkamer met marmeren tegels, houten wandbekleding of een houten badkamermeubel, of natuurstenen wastafel en of bad? Super mooi natuurlijk, maar met zwarte kranen maak je het zelfs nog mooier!

4. Minder gevoel voor vingerafdrukken

Naast de esthetische voordelen hebben zwarte wastafelkranen ook een belangrijke praktisch voordeel. In tegenstelling tot chromen wastafelkranen, zijn zwarte kranen namelijk minder gevoel voor vingerafdrukken. De meeste zwarte kranen zijn vervaardigd met een gegalvaniseerde afwerking voor duurzaamheid en weerstand tegen vlekken en krassen.

Architectenbureau Ark4lab heeft voor deze open badkamer gekozen voor een klassieke zwarte wastafelkraan, die super mooi staat bij de houten boerderij schuifdeur. Klik hier om meer foto's te bekijken.
Architectenbureau Ark4lab heeft voor deze open badkamer gekozen voor een klassieke zwarte wastafelkraan, die super mooi staat bij de houten boerderij schuifdeur. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Nadelen

Net als moet je met zwarte wastafelkranen ook rekening houden met een aantal nadelen. In dit geval zijn het vooral praktische nadelen die niet onbelangrijk zijn. Deze nadelen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

1. Trendgevoelig

Zwarte wastafelkranen zijn al een aantal jaren super populair, maar er is natuurlijk ook kans dat ze na een tijdje weer uit de mode zijn. En bij trends is de kans ook groter dat jij persoonlijk uitgekeken zult raken op de kleur. Doordat het zo populair is, zie je het steeds vaker bij mensen thuis. Dit maakt zwarte kranen ook weer minder bijzonder.

2. Gevoelig voor krassen

Zoals gezegd zijn de meeste zwarte wastafelkranen afgewerkt met een gegalvaniseerde afwerking. In tegenstelling tot bijvoorbeeld roestvrijstaal, waarbij de gehele kraan van RVS is, blijft die een afwerking. En deze afwerking kan op den duur beschadigd raken. De kans is groot dat je krassen zult zien als je er met iets hards of scherps tegenaan stoot. Wees dus erg voorzichtig als je de kraan moet monteren of bijvoorbeeld vast moet draaien met gereedschap. Om te voorkomen dat de kraan al beschadigd raakt voordat het gemonteerd is, is het verstandig om de kraan te beschermen met een doek.

De klassieke zwarte opbouwkranen staan prachtig bij de zwart witte patroontegels in deze door ontwerpbureau Studio LIFE.STYLE. ontworpen badkamer. Klik hier om meer foto's te bekijken.
De klassieke zwarte opbouwkranen staan prachtig bij de zwart witte patroontegels in deze door ontwerpbureau Studio LIFE.STYLE. ontworpen badkamer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

3. Onderhoud

Daarnaast is het ook aan te raden om zwarte kranen goed te onderhouden. Door ze regelmatig af te nemen met een wasmachine of microvezeldoek, zal je de duurzaamheid verlengen van je zwarte wastafelkranen. Let op dat je geen schoonmaakmiddelen gebruik die wax of chemicaliën bevatten, vooral niet op matzwarte kranen. Gebruik in plaats daarvan een mild sopje om de kranen goed schoon te maken en af te drogen, zodat het water geen vlekken achterlaat op de buitenafwerking.

Conclusie

Zwart kranen zijn een trend die al een paar jaar de keuken en badkamer domineert. Dit komt omdat zwarte kranen er strak en verfijnd uitzien, en ze kunnen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan kleur- en ontwerpschema’s. Het is ook de perfecte keuze voor monochrome ruimtes, industriële ruimtes en het past bijzonder mooi bij natuurlijke materialen zoals hout, marmer en steen.

Zwarte kranen hebben echter ook enkele nadelen. Het is een trend, waarvan je niet weet hoelang die duurt. De zwarte afwerking van kranen kan na verloop van tijd vervagen.

Nu je de voor- en nadelen van zwarte kranen weet, kan je hopelijk een goed overwegen keuze nemen. Succes!

Architectenbureau Canny  heeft in deze luxe moderne badkamer gekozen voor stoere zwarte accenten, zoals de douchewand, de grote zwarte spiegel en de zwarte inbouwkraan. Klik hier om meer foto's te bekijken.
Architectenbureau Canny heeft in deze luxe moderne badkamer gekozen voor stoere zwarte accenten, zoals de douchewand, de grote zwarte spiegel en de zwarte inbouwkraan. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *