Search and Hit Enter

Tochtgordijn voor de voordeur

Op zoek naar een eenvoudige en leuke manier om de tocht te beperken in de hal? Kies voor een tochtgordijn die je voor de voordeur ophangt. Een tochtgordijn voor de voordeur is eenvoudig, goedkoop en het ziet er ook nog eens super leuk uit. Laat je inspireren door de mooie inspiratie voorbeelden, handige tips en leuke ideeën om het warm te maken in jouw hal!

fluwelen tochtgordijn voordeur
Het huis van Becky is eind jaren 70 gebouwd, dus het is er redelijk warm. Maar er zijn een paar koude plekken, waaronder in de hal. Ze kreeg offertes voor een nieuwe, energiezuinigere voordeur, maar ze het was allemaal erg duur. Ze had als alternatief de oude PVC-voordeur roze geverfd en hoewel het er 100% beter uitziet, hielp dat niet om de kou beter buiten te houden. Dus besloot ze haar zelfgemaakte fluwelen tochtgordijn voor de voordeur op te hangen. Klik hier om er alles over te lezen. Ze wilde niet het hele jaar door een gordijn voor de voordeur hebben, omdat het het licht blokkeert en in de zomer niet nodig is. Dus kocht ze een eenvoudige veerbelaste trekstang, die perfect past bij haar interieur past. Klik hier om er alles over te lezen.

Als het hebt over het ophangen van gordijnen, dan denk je natuurlijk als eerst als raamdecoratie. Maar het kan ook een goed idee om een gordijn voor de voordeur te hangen – niet perse om inkijk te voorkomen en je huis te voorzien van privacy, maar om de tocht in de hal te beperken. Vandaar dat het zo’n gordijn voor de voordeur ook wel een tochtgordijn wordt genoemd.

blauwe tochtgordijnen voordeur
Om de tocht te beperken in de hal, besloot Natasha mooie tochtgordijnen op te hangen voor de voordeur. Ze heeft zelf de gordijn rails aan het plafond opgehangen, wat minder dan 10 minuten duurde. Klik hier om er alles over te lezen.

Tochtgordijnen bestaan al langer dan vandaag. Vroeger, vóór het bestaan van de centrale verwarming, werden al zware stoffen gordijnen opgehangen in kamers, over ramen en langs gangen om koude tocht af te weren. En op de dag van vandaag kan een tochtgordijn een heel goed idee zijn. Gordijnen voor ramen, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer, hebben een goede isolerende functie – dus waarom zou je die niet voor de voordeur ophangen? Een tochtgordijn voor de voordeur minimaliseert niet alleen de tocht, het zorgt er ook voor dat de warmte in huis minder eenvoudig kan ontsnappen naar buiten, via spleten, gaten of bijvoorbeeld de brievenbus. Dit betekent tegelijkertijd ook minder stookkosten – elke vorm van energiebesparing is tegenwoordig natuurlijk mooi meegenomen.

tochtgordijn twee delen voor voordeur
Melissa van Theinspiredroom besloot mooie okergele tochtgordijnen op te hangen voor haar voordeur. Omdat ze een vrij grote en brede hal heeft, heeft ze gekozen voor tochtgordijnen in twee delen, die naar de zijkanten geschoven kunnen worden als het niet in gebruik is. Klik hier om er alles over te lezen.

Tochtgordijn ophangen tips

  • Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden als je een tochtgordijn voor de voordeur wilt ophangen. Kijk naar de beschikbare ruimte voor het bevestigen van gordijnroedes of rails, en eventuele lampen die in de weg kunnen zitten.
  • Meestal wordt slechts één gordijn gebruikt voor de voordeur, opgehangen aan een decoratieve gordijnroede of rails. Houd rekening met de ruimte die nodig is om de deur volledig te openen en zorg ervoor dat het gordijn dat niet hindert.
tochtgordijn boven voordeur
Ook Biofiele interieurontwerper Lucy besloot een super mooie groene tochtgordijn boven de voordeur te hangen. Ze koos voor één gordijn, om minder ruimte in te nemen en er was genoeg ruimte aan de zijkant om het gemakkelijk terug te kunnen trekken. Klik hier voor meer informatie.
  • De gordijnroede dient boven de deur te worden gemonteerd. Als de ruimte aan beide zijden beperkt is, is er mogelijk geen ruimte voor de decoratieve uiteinden van de gordijnroede (eindstukken).  Als standaard muurbeugels worden gebruikt, is hun positionering cruciaal om het gordijn volledig open en dicht te laten trekken. Het tochtgordijn moet over de gehele lengte van de gordijnroede kunnen trekken, zonder belemmering van de steunen. Beugels moeten buiten de deuruitsparing worden opgehangen.
  • Gebogen gordijnroedes kunnen een goed die zijn in een kleine smalle hal, die aan beide uiteinden een gebogen bocht van 90 graden hebben, die in uitsparingsbeugels aan de muur kan worden bevestigd. Gordijnen hangen recht tegen de muur terwijl ze de gebogen roede volgen, wat helpt om tocht te verminderen.
  • Je kunt ook kiezen voor een speciale tochtgordijn roede. De scharnierbeugel past op de deuromlijsting en een schuifsteun past op de voordeur zelf nabij het uiteinde van de roede. Als de deur opengaat, zal het scharnier heel licht oplichten en de roede langs de schuifbeugel bewegen, terwijl het gordijn met de deur mee beweegt.
Het grote voordeel van deze speciale gordijnroede, is dat het met de voordeur mee beweegt bij het openen en sluiten.
Het grote voordeel van deze speciale gordijnroede, is dat het met de voordeur mee beweegt bij het openen en sluiten.

Bekijk ook:
Halkast
De beste zonwering voor binnen en buiten
Duurzaam huis tips

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *