Search and Hit Enter

Alles wat je moet weten over gietvloeren

Twijfel je over het kiezen van een gietvloer voor jouw huis? Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Ontdek de voordelen van gietvloeren en bepaal of het de ideale vloeroplossing is voor jou.

Overweeg je een nieuwe vloer voor jouw huis, maar ben je nog niet helemaal zeker welk type het beste bij jou past? Dan is een gietvloer misschien wel de oplossing waar je naar op zoek bent. Een gietvloer is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege zijn moderne en strakke uiterlijk. Het is een naadloze vloerafwerking die een minimalistische en stijlvolle uitstraling aan elke ruimte geeft.

In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over gietvloeren, inclusief de verschillende voordelen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en bepalen of een gietvloer de juiste keuze is voor jouw situatie. We zullen de eigenschappen, toepassingen, kosten, installatie en onderhoud van gietvloeren bespreken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je kunt verwachten.

Of je nu een moderne uitstraling wilt geven aan je woonkamer, je badkamer een elegante transformatie wilt geven of een duurzame vloeroplossing voor een commerciële ruimte zoekt, een gietvloer kan een uitstekende optie zijn. Laten we nu beginnen met het ontdekken van de voordelen van gietvloeren en waarom steeds meer mensen ervoor kiezen als hun ideale vloerafwerking.

Polyurethaan gietvloer is één van de meest populaire soorten. In deze strakke moderne badkamer, ontworpen door Architect Emil Dervish, is er gekozen voor een strakke witte PU gietvloer.
Polyurethaan gietvloer is één van de meest populaire soorten. In deze strakke moderne badkamer, ontworpen door Architect Emil Dervish, is er gekozen voor een strakke witte PU gietvloer.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een moderne en naadloze vloerafwerking die wordt verkregen door vloeibaar materiaal op de ondervloer te gieten en gelijkmatig te verspreiden. Het resultaat is een strakke, egale en naadloze vloer met een eigentijdse uitstraling. Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals polyurethaan, epoxy en cementgebonden composities, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Polyurethaan gietvloeren zijn flexibel, comfortabel en geluiddempend, wat ze ideaal maakt voor woonruimtes. Epoxy gietvloeren zijn daarentegen zeer duurzaam en slijtvast, wat ze geschikt maakt voor commerciële toepassingen en garages. Cementgebonden gietvloeren hebben een robuuste en industriële uitstraling, waardoor ze populair zijn in moderne interieurs.

Het naadloze uiterlijk van een gietvloer draagt bij aan een gevoel van ruimtelijkheid en minimalisme in de ruimte. Bovendien is de vloer gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, waardoor het een praktische keuze is voor drukbezochte ruimtes en huishoudens met kinderen of huisdieren.

Dankzij de diverse kleuren en afwerkingen kunnen gietvloeren worden aangepast aan verschillende interieurstijlen en smaken. Of het nu gaat om een modern, industrieel, klassiek of minimalistisch interieur, een gietvloer biedt een tijdloze en stijlvolle basis voor elk type ruimte. Met zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht is een gietvloer een aantrekkelijke keuze voor diegenen die streven naar een eigentijdse en hoogwaardige vloerafwerking.

KC Design Studio heeft in dit interieur gekozen voor een stoere betonlook gietvloer.
KC Design Studio heeft in dit interieur gekozen voor een stoere betonlook gietvloer.

Voordelen van een gietvloer

Een gietvloer biedt talloze voordelen die het een populaire keuze maken voor moderne huizen en commerciële ruimtes. De naadloze afwerking en strakke uitstraling geven een eigentijdse sfeer aan elke ruimte. Gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en geluiddempend, gietvloeren zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Bovendien zijn ze allergievriendelijk en perfect te combineren met vloerverwarming. De veelzijdigheid in kleuren en designopties maakt het mogelijk om de gietvloer perfect aan te passen aan jouw interieurstijl:

 1. Naadloos en strak uiterlijk: Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van een gietvloer is het naadloze en strakke uiterlijk. Doordat de vloer zonder naden wordt aangebracht, creëert het een moderne en minimalistische uitstraling. De naadloze afwerking zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt en geeft een gevoel van ruimtelijkheid. Dit maakt het ideaal voor zowel kleine als grote ruimtes.
 2. Gemakkelijk in onderhoud: Gietvloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Stof, vuil en vlekken hebben weinig kans om zich op te hopen, omdat er geen voegen zijn waarin vuil kan vast komen te zitten. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen met een mild schoonmaakmiddel zijn voldoende om de vloer schoon te houden. Dit bespaart je tijd en moeite in het onderhouden van je vloer.
 3. Duurzaam en slijtvast: Gietvloeren zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die ze duurzaam en slijtvast maken. Ze zijn bestand tegen intensief gebruik en zullen niet snel beschadigen of verslijten, zelfs niet in drukbezochte ruimtes. Dit maakt gietvloeren een uitstekende keuze voor huizen met kinderen of huisdieren, maar ook voor commerciële toepassingen.
 4. Geschikt voor vloerverwarming: Gietvloeren hebben uitstekende thermische eigenschappen, waardoor ze perfect samengaan met vloerverwarmingssystemen. De vloer geleidt de warmte goed en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte door de hele ruimte. Dit resulteert in een aangename en comfortabele leefomgeving, vooral tijdens koude seizoenen.
 5. Allergievriendelijk: Omdat gietvloeren naadloos zijn, bieden ze geen ruimte voor stof, huisstofmijt of allergenen om zich te nestelen. Dit maakt ze een ideale keuze voor mensen die last hebben van allergieën of astma. De vloer is eenvoudig schoon te houden, waardoor allergenen minder kans krijgen om zich op te hopen.
 6. Geluiddempend: Gietvloeren hebben ook geluiddempende eigenschappen. Ze absorberen geluidstrillingen, waardoor het geluidsniveau in de ruimte wordt verminderd. Dit kan vooral handig zijn in appartementen of huizen met meerdere verdiepingen, waar geluidsisolatie een belangrijke overweging is.
Ook in de eethoek is een gietvloer een goede keus!
Ook in de eethoek is een gietvloer een goede keus!

Hoe kies je de juiste gietvloer?

Bij het kiezen van de juiste gietvloer voor thuis zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om je te helpen de perfecte gietvloer te selecteren:

 1. Type gietvloer: polyurethaan, epoxy of cementgebonden: Er zijn verschillende soorten gietvloeren beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Polyurethaan gietvloeren zijn flexibel, comfortabel en geluiddempend, waardoor ze ideaal zijn voor woonruimtes en slaapkamers. Epoxy gietvloeren zijn uiterst duurzaam en slijtvast, waardoor ze geschikt zijn voor commerciële toepassingen en garages. Cementgebonden gietvloeren hebben een robuuste uitstraling en zijn geschikt voor industriële en moderne interieurs. Kies het type gietvloer dat het beste past bij de behoeften en stijl van de ruimte.
 2. Kleur- en designopties: Gietvloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, van neutrale tinten tot opvallende kleuren. Overweeg het kleurenpalet dat het beste past bij het interieur van de ruimte en welke uitstraling je wilt bereiken. Sommige fabrikanten bieden ook de mogelijkheid om aangepaste kleuren te creëren, waardoor je een unieke gietvloer kunt samenstellen.
 3. Vloercoating en afwerking: Naast het kiezen van het type gietvloer, kun je ook de afwerking bepalen. Matte afwerkingen hebben een elegante uitstraling en verbergen doorgaans krassen en vlekken beter. Glanzende afwerkingen geven een modern en strak effect, maar kunnen krassen en vlekken meer laten opvallen. Het toevoegen van een extra vloercoating kan de duurzaamheid en levensduur van de gietvloer verder verbeteren.
 4. Vraag om voorbeeldstalen: Vraag bij verschillende leveranciers om voorbeeldstalen van de gietvloeren die je overweegt. Hierdoor kun je de kleuren en texturen in je eigen ruimte bekijken en beter visualiseren hoe de gietvloer eruit zal zien voordat je een definitieve beslissing neemt.
 5. Overweeg de ondervloer: De staat van de ondervloer kan van invloed zijn op het type gietvloer dat geschikt is voor jouw ruimte. Sommige gietvloeren kunnen worden aangebracht op bestaande vloeren, terwijl andere een specifieke ondervloer vereisen voor optimale prestaties. Laat een professional de ondervloer beoordelen en adviseren over welk type gietvloer het meest geschikt is.
 6. Professionele installatie: Een gietvloer vereist professionele installatie om ervoor te zorgen dat het correct wordt aangebracht en een duurzame afwerking heeft. Kies een betrouwbare en ervaren installateur die bekend is met het type gietvloer dat je hebt gekozen om het beste resultaat te garanderen.

Door rekening te houden met deze overwegingen en goed onderzoek te doen, kun je de juiste gietvloer kiezen die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. Een gietvloer kan een waardevolle investering zijn in jouw huis of bedrijfsruimte, en met de juiste keuze kun je vele jaren genieten van de voordelen ervan. Neem een kijkje op de website van Vloersch om meer over de voordelen te lezen.

Vanwege het waterbestendige karakter is een gietvloer erg geschikt voor de badkamer, en zelfs in de douche.
Vanwege het waterbestendige karakter is een gietvloer erg geschikt voor de badkamer, en zelfs in de douche.

Kosten en installatie van een gietvloer

De kosten van een gietvloer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gekozen type gietvloer, de grootte van de ruimte, de staat van de ondervloer en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn gietvloeren duurder dan traditionele vloerbedekkingen, maar ze bieden ook unieke voordelen en een moderne uitstraling die de investering waard kan zijn.

Kostenindicatie

De prijs voor het laten plaatsen van een gietvloer varieert meestal tussen de €80 en €150 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeidskosten. Houd er rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting is en dat de werkelijke prijs kan variëren op basis van jouw specifieke situatie. Grotere projecten hebben doorgaans een lagere prijs per vierkante meter dan kleinere projecten. Ook kan de keuze voor extra opties, zoals een speciale afwerking of een extra coating, de prijs beïnvloeden.

Installatieproces

Het installeren van een gietvloer is een complex proces dat expertise en vakmanschap vereist. Het proces kan doorgaans als volgt worden samengevat:

 1. Voorbereiding van de ondervloer: De ondervloer moet schoon, droog en egaal zijn voordat de gietvloer kan worden aangebracht. Eventuele oneffenheden of beschadigingen moeten worden gerepareerd voordat de installatie begint.
 2. Primer en hechtlaag: Een primer en hechtlaag worden aangebracht op de ondervloer om een goede hechting van de gietvloer te verzekeren. Dit zorgt ervoor dat de gietvloer stevig aan de ondervloer wordt bevestigd.
 3. Gietvloer aanbrengen: Het gietvloer materiaal wordt op de ondervloer gegoten en gelijkmatig verdeeld. Dit wordt meestal gedaan met behulp van speciale gereedschappen en technieken om een naadloze en strakke afwerking te verkrijgen.
 4. Droogtijd: De gietvloer heeft tijd nodig om te drogen en uit te harden. De droogtijd kan variëren, maar meestal moet je rekening houden met enkele dagen voordat de vloer volledig belastbaar is.
 5. Afwerking en coating: Afhankelijk van jouw wensen en behoeften, kan de gietvloer worden afgewerkt met een speciale coating voor extra bescherming en duurzaamheid. Ook kunnen eventuele kleur- en designaccenten worden toegevoegd.

Het installatieproces kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de omvang van het project en de droogtijd van de gietvloer. Het is belangrijk om te werken met een ervaren en professionele installateur om ervoor te zorgen dat de gietvloer op de juiste manier wordt geïnstalleerd voor een hoogwaardige en duurzame afwerking.

Bij het plannen van een gietvloerproject is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en verschillende leveranciers te vergelijken. Dit helpt je een beter inzicht te krijgen in de kosten en de mogelijkheden die beschikbaar zijn. Het is ook belangrijk om duidelijk te communiceren over jouw verwachtingen en budget, zodat de installateur een op maat gemaakte oplossing kan bieden die past bij jouw behoeften.

In deze keuken is er gekozen voor een strakke grijze gietvloer.
In deze keuken is er gekozen voor een strakke grijze gietvloer.

Onderhoud

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van een gietvloer is het gemakkelijke onderhoud. Met de juiste zorg kan een gietvloer jarenlang in optimale staat blijven. Dagelijks onderhoud bestaat meestal uit regelmatig stofzuigen of vegen om stof en vuil te verwijderen. Voor lichte vervuiling is het voldoende om de vloer af en toe met een vochtige dweil en mild schoonmaakmiddel te reinigen.

Het is essentieel om agressieve schoonmaakmiddelen en schurende materialen te vermijden, omdat deze de beschermende toplaag van de gietvloer kunnen beschadigen. Bij het schoonmaken van gemorste vloeistoffen is het belangrijk om deze direct op te dweilen om te voorkomen dat ze in de vloer trekken.

Bij intensiever onderhoud, zoals het periodiek aanbrengen van een nieuwe beschermende coating, is het raadzaam om de instructies van de fabrikant of de installateur op te volgen. Dit zorgt ervoor dat de gietvloer zijn duurzaamheid behoudt en er langdurig als nieuw uitziet.

Het is ook aan te raden om viltjes onder meubelpoten te plaatsen om krassen te voorkomen en voorzichtig te zijn met scherpe voorwerpen die de vloer kunnen beschadigen. Door goed voor de gietvloer te zorgen en eventuele kleine beschadigingen tijdig te laten repareren door een professionele vakman, kun je ervoor zorgen dat je nog vele jaren plezier hebt van je gietvloer.

Een gietvloer een praktische keuze in de keuken.
Een gietvloer een praktische keuze in de keuken. Hier is een grijze gietvloer gecombineerd met een moderne houten keuken.

Veelgestelde vragen

 1. Zijn gietvloeren geschikt voor elk type interieur? Ja, gietvloeren zijn zeer veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende interieurstijlen, van modern tot industrieel en van klassiek tot minimalistisch. Er zijn diverse kleuren en afwerkingen beschikbaar om aan diverse smaken en voorkeuren te voldoen.
 2. Zijn gietvloeren duurzaam? Ja, gietvloeren zijn over het algemeen duurzaam en slijtvast. Mits goed onderhouden, kunnen ze jarenlang meegaan zonder hun kwaliteit te verliezen.
 3. Hoe lang duurt de installatie van een gietvloer? De installatietijd van een gietvloer varieert afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project, het gekozen type gietvloer en de droogtijd. Over het algemeen kan het installatieproces enkele dagen tot enkele weken duren.
 4. Zijn gietvloeren gemakkelijk schoon te maken? Ja, gietvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Regelmatig stofzuigen of vegen, gevolgd door af en toe dweilen met een mild schoonmaakmiddel, is meestal voldoende om de vloer in optimale staat te houden.
 5. Kunnen gietvloeren op vloerverwarming worden geplaatst? Ja, gietvloeren zijn uitstekend geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. De vloer geleidt warmte goed en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte door de ruimte.
 6. Zijn gietvloeren geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers? Ja, gietvloeren zijn waterdicht en daarom geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. De naadloze afwerking voorkomt dat vocht in de vloer doordringt en helpt schimmelvorming te voorkomen.
 7. Kan ik zelf een gietvloer installeren? Het aanbrengen van een gietvloer is een specialistische taak die specifieke kennis en vaardigheden vereist. Het wordt sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de gietvloer correct wordt aangebracht.
 8. Zijn gietvloeren geschikt voor drukbezochte ruimtes? Ja, gietvloeren zijn bestand tegen intensief gebruik en zijn daarom geschikt voor drukbezochte ruimtes, zowel in woningen als commerciële omgevingen.
 9. Kan ik mijn meubels rechtstreeks op een gietvloer plaatsen? Het wordt aanbevolen om viltjes onder meubelpoten te plaatsen om krassen op de gietvloer te voorkomen. Voorzichtigheid is geboden bij het verschuiven van zware meubels om de vloer te beschermen.
 10. Kan een beschadigde gietvloer worden gerepareerd? Bij kleine beschadigingen kan een professionele vakman de gietvloer vaak herstellen. Voor grotere beschadigingen kan het echter nodig zijn om een deel van de vloer te vervangen om een uniforme afwerking te behouden.
Het naadloze karakter van een gietvloer biedt de perfecte basis voor een kleurrijk interieur.
Het naadloze karakter van een gietvloer biedt de perfecte basis voor een kleurrijk interieur.

Conclusie

Een gietvloer is een eigentijdse en veelzijdige vloerafwerking die zowel in woningen als in commerciële ruimtes steeds populairder wordt. De voordelen van een naadloze afwerking, eenvoudig onderhoud, duurzaamheid, geluiddemping en allergievriendelijkheid maken het een aantrekkelijke keuze voor velen. Het moderne uiterlijk en de diverse kleur- en designopties stellen je in staat om de gietvloer perfect aan te passen aan jouw interieurstijl.

Hoewel gietvloeren talloze voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen, zoals de initiële kosten, gevoeligheid voor krassen en deuken, en de noodzaak van professionele installatie. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van scherpe voorwerpen en het regelmatig onderhouden van de vloer, kun je echter de levensduur van je gietvloer maximaliseren.

Als je overweegt om een gietvloer te laten installeren, is het essentieel om goed onderzoek te doen, offertes te vergelijken en samen te werken met een ervaren en professionele installateur. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van de vele voordelen die een gietvloer te bieden heeft.

Al met al, met zijn eigentijdse uitstraling, duurzaamheid en praktische eigenschappen, is een gietvloer een uitstekende keuze voor diegenen die streven naar een hoogwaardige, moderne en stijlvolle vloerafwerking die vele jaren plezier biedt in diverse ruimtes.

Bekijk ook:
Keukenvloeren: Tips en ideeën voor de perfecte vloer in je nieuwe keuken
Welke kleur vloer kies jij?
Soorten gietvloer

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *