Search and Hit Enter

Keukenvloeren: Tips en ideeën voor de perfecte vloer in je nieuwe keuken

Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe keukenvloer? Lees dan dit artikel voor een overzicht van alle soorten keukenvloeren en tips voor het kiezen van de perfecte vloer voor jouw keuken. Kijk snel verder!

De keuken is het hart van het huis en de vloer is het fundament van de keuken. Het is niet alleen belangrijk dat de keukenvloer er mooi uitziet en past bij de rest van de inrichting, maar het moet ook praktisch en duurzaam zijn. De keuken is een van de meest gebruikte ruimtes in het huis en de vloer moet daarom bestand zijn tegen veelvuldig gebruik, vlekken, morsen en slijtage.

Een goede keukenvloer kan ook bijdragen aan de veiligheid in de keuken. Als je bijvoorbeeld kiest voor een vloer met veel grip, voorkom je uitglijden en vallen. Daarnaast kan de juiste keukenvloer de akoestiek van de ruimte verbeteren en het geluidsniveau verminderen.

Ten slotte is de keukenvloer een belangrijk onderdeel van de algehele uitstraling van de keuken. Het kan de ruimte maken of breken en het is belangrijk dat de vloer past bij de rest van de inrichting. Kortom, de keukenvloer is een cruciaal onderdeel van de keuken en het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste vloer te kiezen die past bij jouw stijl, behoeften en budget.

Gelukkig zijn we hier om je te helpen! In dit artikel nemen we je mee door alle soorten keukenvloeren, zodat je de perfecte vloer kunt kiezen die past bij jouw stijl, behoeften en budget.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken is het belangrijk om aandacht te besteden aan de keukenvloer. Een goede keukenvloer moet niet alleen praktisch zijn, maar ook bijdragen aan de algehele uitstraling van de keuken. Hieronder staan enkele belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een keukenvloer:

Praktische aspecten

Waterbestendigheid en duurzaamheid zijn praktische aspecten die belangrijk zijn bij het kiezen van een keukenvloer. In de keuken wordt veelvuldig met water gewerkt en kan er gemakkelijk vuil en vet op de vloer komen. Een vloer die waterbestendig is en eenvoudig schoon te maken is, zal langer meegaan en gemakkelijker te onderhouden zijn. Tegels, PVC en vinyl zijn over het algemeen geschikt voor keukenvloeren vanwege hun waterbestendigheid en duurzaamheid.

Stijl

De vloer moet niet alleen praktisch zijn, maar ook passen bij de rest van de keukeninrichting en persoonlijke smaak. Er zijn verschillende soorten vloeren verkrijgbaar in diverse kleuren, patronen en texturen, waardoor er veel mogelijkheden zijn om een vloer te kiezen die past bij jouw persoonlijke stijl en de uitstraling van de keuken. Het is aan te raden om rekening te houden met de kleur van de keukenkastjes en het aanrechtblad bij het kiezen van een vloer, om zo een harmonieus geheel te creëren.

Kosten

De kosten van de vloer zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een keukenvloer. Houten vloeren en tegels zijn vaak duurder dan PVC of vinyl vloeren, maar kunnen wel een hogere waarde hebben en de levensduur van de keuken verlengen. Het is belangrijk om de kosten van de vloer af te wegen tegen de waarde die het toevoegt aan de keuken en het beschikbare budget.

Milieuvriendelijkheid

Bij het kiezen van een keukenvloer is het ook belangrijk om te kijken naar de milieuvriendelijkheid van de gebruikte materialen. Materialen zoals hout en keramiek zijn over het algemeen duurzamer en milieuvriendelijker dan PVC en vinyl, die niet biologisch afbreekbaar zijn en schadelijke chemicaliën kunnen bevatten. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een vloer die duurzaam en milieuvriendelijk is. Er zijn tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar, zoals gerecyclede tegels en hout met een keurmerk van duurzaam bosbeheer.

Soorten keukenvloeren

Er zijn veel verschillende soorten keukenvloeren om uit te kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de zes meest populaire soorten keukenvloeren.

1. Tegels

Tegels zijn een van de meest populaire keuzes voor keukenvloeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren, patronen en texturen, waardoor je eindeloos kunt variëren. Tegels zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen slijtage en vlekken. Bovendien kunnen ze ook goed tegen hitte, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over schade door hete pannen of potten.

Er zijn verschillende soorten tegels die je kunt kiezen voor je keukenvloer, waaronder keramische tegels, porseleinen tegels en natuurstenen tegels. Keramische tegels zijn de meest voorkomende en betaalbare optie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals glanzend, mat en reliëf, en hebben een hoge slipweerstand. Porseleinen tegels zijn duurder dan keramische tegels, maar ook duurzamer. Ze zijn bestand tegen krassen en slijtage en zijn minder poreus dan keramische tegels, waardoor ze minder snel vlekken zullen krijgen. Natuurstenen tegels zijn de duurste optie, maar ook de meest luxueuze. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals marmer, graniet en leisteen, en geven een unieke uitstraling aan de keuken.

Het nadeel van tegels is dat ze koud en hard aanvoelen, waardoor het minder comfortabel kan zijn om langere tijd op te staan. Dit kan worden opgelost door gebruik te maken van vloerverwarming, waardoor de tegelvloer warm en comfortabel aanvoelt. Het plaatsen van tegels als keukenvloer kan ook een vrij arbeidsintensief proces zijn en vereist vaak professionele installatie. Daarnaast kan het voegen tussen de tegels vuil en vet aantrekken, waardoor het belangrijk is om de voegen regelmatig schoon te maken.

Prijsindicatie: €20 tot €100 per m2

Deze luxe moderne keuken is ontworpen door Mono Architects, die zowel voor de keuken als woonkamer gekozen hebben voor prachtige grote tegels.

Deze luxe moderne keuken is ontworpen door Mono Architects, die zowel voor de keuken als woonkamer gekozen hebben voor prachtige grote tegels.Voordelen:

 • Duurzaam en bestand tegen slijtage en vlekken
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Beschikbaar in verschillende maten, kleuren, patronen en texturen
 • Bestand tegen hitte
 • Hoge slipweerstand
 • Verschillende soorten tegels om uit te kiezen (keramiek, porselein, natuursteen)

Nadelen:

 • Kan koud en hard aanvoelen
 • Vrij arbeidsintensief om te plaatsen
 • Professionele installatie is vaak vereist
 • Voegen tussen tegels kunnen vuil en vet aantrekken
 • Kan glad worden als het nat is

2. Laminaat

Laminaat is een betaalbare optie voor keukenvloeren en is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, patronen en texturen. Het is gemakkelijk te installeren en kan worden gelegd over een bestaande vloer zonder veel voorbereiding. Laminaat is ook relatief duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Een van de grootste voordelen van laminaat als keukenvloer is dat het een hoge slipweerstand heeft, waardoor het een veilige keuze is voor gezinnen met kinderen of ouderen. Laminaat is ook goed bestand tegen vocht, maar het is belangrijk om op te merken dat het niet waterdicht is. Dit betekent dat als er water op de vloer blijft liggen, het onder het laminaat kan doordringen en schade kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om eventuele gemorste vloeistoffen direct op te ruimen en om geen water te gebruiken bij het schoonmaken van de vloer.

Een nadeel van laminaat als keukenvloer is dat het niet bestand is tegen hitte. Dit betekent dat hete pannen of potten direct op de vloer kunnen leiden tot schade, zoals brandplekken of verkleuring. Ook kan laminaat na verloop van tijd beginnen te vervagen of verkleuren als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat laminaat, in tegenstelling tot tegels of natuursteen, niet kan worden opgeknapt of gerepareerd als het beschadigd raakt. Als er een grote kras of deuk in de vloer zit, moet het hele paneel worden vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Prijsindicatie: €15 tot €60 per m2

Voor de open keuken van dit kleine loft appartement heeft Redeco gekozen voor een stoere laminaat keukenvloer.
Voor de open keuken van dit kleine loft appartement heeft Redeco gekozen voor een stoere laminaat keukenvloer. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen:

 • Betaalbaar
 • Gemakkelijk te installeren
 • Beschikbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, patronen en texturen
 • Duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en slijtage
 • Hoge slipweerstand, waardoor het een veilige keuze is voor gezinnen met kinderen of ouderen
 • Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden
 • Goed bestand tegen vocht

Nadelen:

 • Niet bestand tegen hitte
 • Kan na verloop van tijd beginnen te vervagen of verkleuren als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht
 • Niet waterdicht, wat betekent dat water onder het laminaat kan doordringen en schade kan veroorzaken
 • Kan niet worden opgeknapt of gerepareerd als het beschadigd raakt, en moet mogelijk het hele paneel worden vervangen

3. Houten vloer

Een houten vloer kan een mooie en warme uitstraling geven aan de keuken en past goed bij een klassieke of landelijke stijl. Houten vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, zoals eiken, walnoot, esdoorn en kersen, en kunnen worden aangepast aan de persoonlijke smaak van de eigenaar.

Een houten vloer kan ook duurzaam en bestand tegen slijtage zijn, afhankelijk van de houtsoort en de afwerking. Bovendien kan het eenvoudig worden onderhouden door het af en toe schoon te maken en te behandelen met houtolie of was.

Een van de grootste voordelen van houten vloeren is dat ze tijdloos zijn en lang meegaan. Houten vloeren kunnen ook worden opgeknapt en gerepareerd wanneer ze beschadigd zijn, waardoor ze een investering op lange termijn zijn. Het is belangrijk om op te merken dat houten vloeren niet waterdicht zijn, maar wel bestand zijn tegen gemorste vloeistoffen en vocht, zolang ze regelmatig worden onderhouden en behandeld.

Een nadeel van houten vloeren is dat ze kunnen krassen en beschadigd kunnen raken door vocht en hitte. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van de keuken en om eventuele gemorste vloeistoffen onmiddellijk op te ruimen. Ook kan hout in de loop van de tijd beginnen te vervagen of verkleuren, vooral als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat houten vloeren duurder kunnen zijn dan andere opties, zoals laminaat of vinyl. Het kan ook duurder zijn om een houten vloer te installeren en te onderhouden, omdat het regelmatig onderhoud en behandeling vereist om de levensduur te verlengen.

Prijsindicatie: €60 tot €120 per m2

De houten vloer voegt heel veel warmte en sfeer toe in deze prachtige keuken, ontworpen door Interieur design studio Angel Martin.
De houten vloer voegt heel veel warmte en sfeer toe in deze prachtige keuken, ontworpen door Interieur design studio Angel Martin. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen:

 • Mooie, warme uitstraling die past bij klassieke of landelijke keukenstijlen
 • Verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar om aan persoonlijke smaak te voldoen
 • Tijdloos en gaat lang mee
 • Kan worden opgeknapt en gerepareerd wanneer beschadigd
 • Duurzaam en bestand tegen slijtage, afhankelijk van houtsoort en afwerking
 • Eenvoudig te onderhouden door af en toe schoon te maken en te behandelen met houtolie of was

Nadelen:

 • Kan krassen en beschadigd raken door vocht en hitte
 • Kan in de loop van de tijd vervagen of verkleuren, vooral bij blootstelling aan direct zonlicht
 • Niet waterdicht, maar wel bestand tegen gemorste vloeistoffen en vocht bij regelmatig onderhoud en behandeling
 • Duurder dan andere opties zoals laminaat of vinyl
 • Duurder om te installeren en te onderhouden, omdat het regelmatig onderhoud en behandeling vereist om de levensduur te verlengen.

4. Vinyl vloer

Een andere populaire keuze voor keukenvloeren is vinyl. Vinyl vloeren zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare, duurzame en onderhoudsvriendelijke optie. Vinyl vloeren zijn er in verschillende kleuren en patronen, waardoor je je keuken een unieke uitstraling kunt geven.

Vinyl vloeren hebben een aantal voordelen. Ten eerste zijn ze zeer waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Morsen en spatten zijn geen probleem en je hoeft je geen zorgen te maken over vlekken of waterschade. Ten tweede zijn vinyl vloeren zeer duurzaam en kunnen ze vele jaren meegaan zonder beschadigd te raken. Ten derde zijn vinyl vloeren relatief stil en zacht om op te lopen, wat ideaal is als je veel tijd doorbrengt in de keuken.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan vinyl vloeren. Ten eerste zijn ze niet zo sterk als bijvoorbeeld een tegelvloer. Zware voorwerpen zoals pannen of servies kunnen de vloer beschadigen of deuken veroorzaken. Ten tweede zijn vinyl vloeren minder krasbestendig dan andere vloerbedekkingen, dus je moet voorzichtig zijn met scherpe voorwerpen zoals messen of scharen. Tot slot kunnen sommige goedkope vinyl vloeren na verloop van tijd geel worden, vooral als ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Kortom, vinyl is een betaalbare en praktische optie voor keukenvloeren. Het is duurzaam, waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Het is echter niet zo sterk als andere vloerbedekkingen en kan beschadigd raken door zware voorwerpen en krassen. Als je op zoek bent naar een stille, zachte vloer die je keuken een unieke uitstraling geeft, dan is vinyl zeker het overwegen waard.

Prijsindicatie: €15 tot €50 per m2

In deze gezellige keuken ligt de mooie vinyl vloer van Tarkett.
In deze gezellige keuken ligt de mooie vinyl vloer van Tarkett.

Voordelen:

 • Waterdicht en bestand tegen vlekken, krassen en deuken
 • Betaalbaar in vergelijking met andere vloeropties
 • Eenvoudig te installeren en kan over bestaande vloeren worden gelegd
 • Comfortabel om op te staan en zorgt voor een goede isolatie
 • Vereist weinig onderhoud en kan eenvoudig worden gereinigd met een vochtige dweil

Nadelen:

 • Niet zo duurzaam als andere vloeropties, en kan na verloop van tijd slijten of verkleuren
 • Kan niet worden opgeknapt of gerepareerd als het beschadigd is
 • Niet zo warm en natuurlijk als andere vloeropties zoals hout of steen
 • Kan gevoelig zijn voor krassen of deuken als er zware voorwerpen op worden geplaatst of als er zwaar meubilair overheen wordt geschoven

5. Natuurstenen vloer

Natuursteen is een populaire keuze voor keukenvloeren vanwege zijn duurzaamheid, unieke uiterlijk en lange levensduur. Het is een natuurlijk gevormd materiaal dat wordt gewonnen uit steengroeven en beschikbaar is in verschillende soorten. Het biedt een grote verscheidenheid aan kleuren, texturen en patronen die passen bij verschillende interieurstijlen.

Een belangrijk kenmerk van natuursteen is zijn duurzaamheid. Het is bestand tegen krassen, slijtage en kan vele jaren meegaan zonder noemenswaardige schade. Het is echter wel gevoelig voor zure stoffen en kan soms vlekken veroorzaken. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het morsen van zure vloeistoffen.

Natuursteen is uniek omdat elke vloer uniek is vanwege de natuurlijke aard van het materiaal. Het kan er bijvoorbeeld uitzien als marmer, graniet of kalksteen. Het materiaal heeft ook een goede warmtegeleiding, waardoor het een goede keuze is voor keukens met vloerverwarming.

Bij het installeren van een natuurstenen vloer is het belangrijk om te weten dat het niet het gemakkelijkste materiaal is om te installeren. Het is zwaar en vereist professionele installatie en afwerking. Natuurstenen vloeren zijn daarom vrij duur in aanschaf en installatie.

Een ander belangrijk kenmerk van natuursteen is onderhoud. Het is belangrijk om de vloer regelmatig te dweilen en te reinigen met speciale middelen die bedoeld zijn voor natuursteen om beschadiging te voorkomen. Natuursteen kan glad zijn, vooral wanneer het nat is, dus het is belangrijk om bij het kiezen van een natuurstenen vloer te kijken naar de slipbestendigheid.

Over het algemeen is natuursteen een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame en unieke keukenvloer. Het heeft echter zijn eigen specifieke voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om de opties te overwegen en te kijken welke het beste bij jouw behoeften past.

Prijsindicatie: €60 tot €150 per m2

De schitterende natuurstenen terrazzo vloer die te zien is in deze keuken, loopt door heel het appartement, ontworpen door Interieurontwerper Yael Perry. | Fotografie: Itay Benit
De schitterende natuurstenen terrazzo vloer die te zien is in deze keuken, loopt door heel het appartement, ontworpen door Interieurontwerper Yael Perry. Klik hier voor meer foto’s. | Fotografie: Itay Benit

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Natuurstenen vloeren zijn zeer duurzaam en gaan meestal tientallen jaren mee.
 • Hittebestendig: Natuurstenen vloeren zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn daardoor ideaal voor gebruik in de buurt van kookplaten en ovens.
 • Unieke uitstraling: Natuursteen heeft een unieke uitstraling die niet kan worden nagebootst door andere materialen. Elk stuk steen is uniek in zijn textuur en kleur, wat zorgt voor een natuurlijke en authentieke uitstraling.
 • Weinig onderhoud: Natuurstenen vloeren zijn over het algemeen gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Eenmaal goed afgedicht zijn ze bestand tegen vlekken en beschadigingen.
 • Goede investering: Ondanks de hogere initiële kosten van natuurstenen vloeren, kan het een goede investering zijn op de lange termijn, omdat ze lang meegaan en de waarde van uw huis kunnen verhogen.

Nadelen:

 • Kosten: Natuurstenen vloeren zijn duurder dan veel andere soorten vloeren, vooral als het gaat om het installeren van de vloer.
 • Gladheid: Natuurstenen vloeren kunnen glad worden als ze nat zijn, waardoor ze niet de veiligste optie zijn, vooral in een omgeving waar voedsel wordt bereid en geknoeid.
 • Kwetsbaarheid: Natuurstenen vloeren zijn vatbaar voor krassen en beschadigingen, vooral als er zware voorwerpen op vallen.
 • Installatie: Het installeren van natuurstenen vloeren vereist vakmanschap en kan daarom duur zijn. Bovendien moet de ondervloer vaak voorbereid worden voordat de natuurstenen vloer kan worden geplaatst.
 • Gewicht: Natuurstenen vloeren zijn zwaar en kunnen problemen veroorzaken met betrekking tot de structurele integriteit van uw huis als de vloer niet goed wordt geïnstalleerd.

6. Gietvloer

Een gietvloer is een moderne en naadloze optie voor een keukenvloer die zowel esthetisch als praktisch is. Deze vloeren worden gemaakt van een mengsel van harsen en vulstoffen, wat resulteert in een vloer die duurzaam, slijtvast en eenvoudig schoon te maken is. Gietvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder hoogglans, mat en zijdeglans, waardoor het gemakkelijk is om een ​​stijlvolle en naadloze look te creëren die past bij uw keukenontwerp.

Een van de voordelen van een gietvloer is dat deze volledig naadloos is, waardoor het een ideale keuze is voor een keuken waar hygiëne van groot belang is. Ook zijn gietvloeren waterdicht en bestand tegen vlekken, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast is een gietvloer ook geschikt voor vloerverwarming, waardoor het in de wintermaanden lekker warm is in de keuken.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan een gietvloer. Zo kan het aanbrengen van een gietvloer een intensief proces zijn en moet het worden uitgevoerd door een professional. Daarnaast is het oppervlak van een gietvloer niet erg zacht, waardoor het minder comfortabel is om op te staan ​​of te lopen dan bijvoorbeeld een houten vloer. Tot slot is een gietvloer een relatief dure optie in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat of vinyl.

Prijsindicatie: €60 tot €150 per m2

Fraher Architects heeft deze geweldige woonkeuken ontworpen, waar een mooie strakke gietvloer gekozen is als keukenvloer.
Fraher Architects heeft deze geweldige woonkeuken ontworpen, waar een mooie strakke gietvloer gekozen is als keukenvloer. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen:

 • Hygiënisch: Een gietvloer is naadloos en makkelijk te reinigen, waardoor het een hygiënische keuze is voor in de keuken.
 • Duurzaam: Gietvloeren gaan lang mee en zijn bestand tegen slijtage en krassen.
 • Veelzijdig: Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je jouw keukenvloer volledig naar eigen smaak kan aanpassen.
 • Modern: Een gietvloer geeft de keuken een strakke en moderne uitstraling.
 • Geluidsdempend: Een gietvloer dempt geluid, waardoor het een goede keuze is als je in een appartement woont.
 • Vloerverwarming: Een gietvloer is een uitstekende keuze voor vloerverwarming, omdat het warmte goed geleidt en zich snel aanpast aan de omgevingstemperatuur.

Nadelen:

 • Koud: Een gietvloer kan koud aanvoelen, waardoor het minder comfortabel is om op te lopen.
 • Gladheid: Een gietvloer kan glad zijn als het nat is, waardoor het een minder veilige optie is voor gezinnen met kinderen of ouderen.
 • Gevoelig voor krassen: Ondanks dat een gietvloer duurzaam is, kan het gevoelig zijn voor krassen als er scherpe voorwerpen op vallen of geschoven worden.
 • Professionele installatie vereist: Het installeren van een gietvloer is een vak apart en vereist professionele installatie. Dit kan de kosten van de vloer opdrijven.

7. Microcement vloer

Natuurlijke, duurzame en moderne ontwerpen zijn tegenwoordig populair en een microcement vloer in de keuken past perfect bij deze stijl. Een microcement vloer is een combinatie van cement, hars en kleurstoffen die op de bestaande ondergrond wordt aangebracht. Het resultaat is een gladde, naadloze afwerking met een industriële uitstraling die perfect past bij een moderne keuken.

Een groot voordeel van een microcement vloer in de keuken is dat het zeer duurzaam is en weinig onderhoud nodig heeft. Het is bestand tegen krassen, vlekken en vocht, wat het ideaal maakt voor gebruik in de keuken waar veel gemorst kan worden. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken en is het een zeer hygiënische optie, omdat er geen voegen of naden zijn waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen.

Een ander voordeel van een microcementvloer is dat het in veel verschillende kleuren beschikbaar is. Dit maakt het mogelijk om het perfect aan te passen aan de rest van het interieur van de keuken en zo een harmonieus geheel te creëren. Ook kan het worden gecombineerd met andere materialen, zoals hout, om een ​​interessant contrast te creëren.

Een nadeel van een microcementvloer is dat het relatief duur kan zijn, vooral in vergelijking met andere vloeropties. Daarnaast kan het aanbrengen van een microcementvloer een langdurig proces zijn, omdat er meerdere lagen nodig zijn en het moet uitharden voordat het kan worden afgewerkt.

Over het algemeen is een microcementvloer een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een duurzame, moderne en naadloze vloer in de keuken. Hoewel het prijzig kan zijn, biedt het vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, onderhoud en hygiëne.

Prijsindicatie: €60 tot €150 per m2

De microcement vloer zorgt in combinatie met de betonlook keukenkasten voor een stoere industriële uitstraling in deze mooie landelijke keuken, ontworpen door Normless.
De microcement vloer zorgt in combinatie met de betonlook keukenkasten voor een stoere industriële uitstraling in deze mooie landelijke keuken, ontworpen door Normless. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen:

 • Microcement vloeren zijn zeer duurzaam en slijtvast, waardoor ze perfect zijn voor drukke keukens.
 • Het is mogelijk om de vloer naadloos te laten aanbrengen, waardoor er geen vuil en vocht tussen de naden kan ophopen. Dit maakt het schoonmaken van de vloer een stuk gemakkelijker.
 • Microcement vloeren hebben een stijlvolle en moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 • Het is een zeer hygiënische vloer, omdat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te hechten.
 • Microcement vloeren zijn waterdicht en kunnen goed tegen vocht, waardoor ze geschikt zijn voor keukens.

Nadelen:

 • Het aanbrengen van een microcement vloer is een specialistisch karwei en moet worden uitgevoerd door een ervaren professional.
 • De kosten van een microcement vloer zijn hoger dan die van bijvoorbeeld laminaat of vinyl.
 • Het kan een koude vloer zijn, omdat het geen isolerende eigenschappen heeft.
 • De vloer kan glad zijn als het nat is. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende antislipmaatregelen.
 • Een microcement vloer is gevoelig voor krassen, waardoor het belangrijk is om voorzichtig te zijn met meubels en scherpe voorwerpen.

8. PVC vloer

Een PVC vloer is een uitstekende optie voor de keuken. PVC vloeren zijn zeer duurzaam en bestand tegen krassen en vlekken, waardoor ze perfect zijn voor een ruimte waar geknoeid kan worden. Ze zijn ook waterbestendig, waardoor het geen probleem is als er per ongeluk wat water op de vloer terechtkomt tijdens het koken of schoonmaken.

Een ander groot voordeel van PVC vloeren is dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je de vloer kunt kiezen die het beste past bij jouw stijl en smaak. Bovendien zijn PVC vloeren relatief goedkoop in vergelijking met andere vloeropties, waardoor ze een betaalbare keuze zijn.

Een nadeel van PVC vloeren is dat ze niet zo warm aanvoelen als bijvoorbeeld een houten vloer. Ook kunnen ze na verloop van tijd verkleuren door zonlicht en is het niet aan te raden om zware objecten op de vloer te plaatsen, omdat dit krassen kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om te controleren of de PVC vloer die je wilt kopen van goede kwaliteit is, omdat sommige goedkopere varianten kunnen loslaten of beschadigen.

Prijsindicatie: €20 tot €70 per m2

Dit kleine appartement is een ontwerp van Fateeva Design, die een mooie PVC vloer hebben gekozen voor de woonkamer en open keuken.
Dit kleine appartement is een ontwerp van Fateeva Design, die een mooie PVC vloer hebben gekozen voor de woonkamer en open keuken. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen:

 • Waterbestendigheid: PVC vloeren zijn waterbestendig en kunnen dus goed worden gebruikt in keukens waar water morsen vaak voorkomt.
 • Duurzaamheid: PVC vloeren zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan, waardoor het een goede investering is voor de keuken.
 • Gemakkelijk te onderhouden: PVC vloeren zijn eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Ze zijn bestand tegen vlekken en krassen en kunnen met een vochtige dweil worden schoongemaakt.
 • Veelzijdigheid: PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je veel mogelijkheden hebt om een vloer te kiezen die past bij de stijl van jouw keuken.
 • Geluidsabsorptie: PVC vloeren absorberen geluid, waardoor het geluidsniveau in de keuken wordt verminderd en de vloer minder hol klinkt.

Nadelen:

 • Minder warmte-isolatie: PVC vloeren zijn minder isolerend dan bijvoorbeeld tapijt of houten vloeren, wat kan resulteren in een koudere vloer in de winter.
 • Minder waardevol: PVC vloeren hebben over het algemeen een lagere waarde dan houten vloeren, wat een factor kan zijn als je de keuken verkoopt.
 • Mogelijke chemicaliën: PVC vloeren kunnen chemicaliën bevatten die niet goed zijn voor de gezondheid, zoals ftalaten. Het is belangrijk om te kiezen voor een PVC vloer die vrij is van schadelijke stoffen.
 • Minder geschikt voor zware belasting: PVC vloeren zijn minder geschikt voor zware belasting, zoals het verschuiven van meubels of het laten vallen van zware voorwerpen. Dit kan leiden tot deuken of beschadigingen in de vloer.
 • Minder milieuvriendelijk: PVC is een kunststof die niet biologisch afbreekbaar is en bijdraagt aan de plastic afvalproblematiek. Bovendien kost de productie van PVC veel energie en natuurlijke hulpbronnen.

9. Troffelvloer

Een troffelvloer, ook wel bekend als een mortelvloer, is een naadloze vloer die bestaat uit een mengsel van speciale harsen en fijn grind of kwartszand. Het resultaat is een robuuste, duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer die ideaal is voor gebruik in de keuken.

Troffelvloeren hebben veel voordelen, waaronder hun naadloze afwerking, waardoor er geen vuil of bacteriën in de vloer kunnen doordringen. Dit maakt ze zeer hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien zijn ze zeer sterk en duurzaam, waardoor ze bestand zijn tegen zware belasting en slijtage. Troffelvloeren zijn ook waterdicht en bestand tegen zuren, oliën en andere stoffen die in de keuken kunnen voorkomen, waardoor ze geschikt zijn voor intensief gebruik.

Er zijn ook verschillende opties beschikbaar als het gaat om het ontwerp van troffelvloeren. Ze kunnen in verschillende kleuren en texturen worden gemaakt en kunnen worden afgewerkt met een matte of glanzende toplaag, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Troffelvloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming, wat zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmteverdeling in de keuken.

Mooie lichte troffelvloer in een strakke moderne keuken met witte keukenkasten en eiland.
Mooie lichte troffelvloer in een strakke moderne keuken met witte keukenkasten en eiland.

Voordelen:

 • Naadloze afwerking waardoor vuil en bacteriën geen kans hebben om in de vloer te dringen.
 • Zeer hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken.
 • Sterk en duurzaam, bestand tegen zware belasting en slijtage.
 • Waterdicht en bestand tegen zuren, oliën en andere stoffen die in de keuken kunnen voorkomen.
 • Geschikt voor intensief gebruik.
 • Verschillende ontwerpmogelijkheden, in verschillende kleuren en texturen.
 • Geschikt voor vloerverwarming.

Nadelen:

 • Duurder dan andere vloeropties, zoals tegels of laminaat.
 • Installatieproces is complex en vereist een ervaren professional.
 • Het kan enige tijd duren voordat de vloer volledig uitgehard is en klaar voor gebruik.
 • De vloer kan glad worden als deze nat is, wat een potentieel veiligheidsrisico vormt.
 • Reparaties kunnen lastig zijn en vereisen mogelijk het vervangen van de hele vloer.

10. Marmoleum

Een soort vloer dat steeds populairder wordt voor de keuken, is een marmoleum vloer. Deze duurzame en milieuvriendelijke vloerbedekking is gemaakt van natuurlijke materialen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen om aan te sluiten bij de stijl van jouw keuken. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het kiezen van een marmoleum vloer voor je keuken? In deze alinea zullen we dieper ingaan op de voordelen en nadelen van deze optie.

Stoere betonlook marmoleum vloer in een strakke moderne keuken.
Stoere betonlook marmoleum vloer in een strakke moderne keuken.

Voordelen:

 • Marmoleum is zeer duurzaam en gaat lang mee, waardoor het een kosteneffectieve keuze is op lange termijn.
 • Het is waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor keukens.
 • Marmoleum heeft een natuurlijke antibacteriële werking en is bestand tegen de groei van schimmels en bacteriën.
 • Het heeft een veerkrachtige structuur en voelt comfortabel aan om op te lopen.
 • Marmoleum is een milieuvriendelijke optie, omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen en biologisch afbreekbaar is.
 • Het kan goed worden gecombineerd met vloerverwarming.

Nadelen:

 • Marmoleum kan gevoelig zijn voor krassen en deuken, vooral als het niet goed wordt onderhouden.
 • Het is minder hard dan bijvoorbeeld tegels of beton, waardoor het minder geschikt kan zijn voor zware keukentoepassingen.
 • Marmoleum kan verkleuren onder invloed van zonlicht, waardoor het minder geschikt is voor keukens met veel direct zonlicht.
 • De installatie van marmoleum vereist ervaren professionals om de vloer op de juiste manier te plaatsen en af te werken. Dit kan hogere installatiekosten met zich meebrengen.
 • Het kan een sterke geur hebben tijdens de eerste paar dagen na de installatie, wat sommige mensen als storend kunnen ervaren.

Bekijk ook:
20x Keuken achterwand tegels
10x Spatwanden voor de keuken
Lichte of donkere keuken?

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *