Search and Hit Enter

Art deco interieur

Wil jij een art deco interieur inrichten in jouw huis, gekenmerkt door door rijke kleuren, gedurfde geometrie en decadent detailwerk? Lees hier wat een art deco interieur is en hoe je deze interieurstijl kunt realiseren, aan de hand van praktische tips, leuke ideeën en de mooiste art deco interieur inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

art deco interieur tilden hotel

Voor degenen die zouden willen dat ze in The Great Gatsby zouden kunnen wonen en een geometrisch patroon niet kunnen laten liggen, kan het een goed idee zijn om een art deco interieur te creëren in huis. Na het hoogtepunt van zijn populariteit in de jaren 1920, ’30 en ’40, brengt deze stijl nog steeds glamour, luxe en orde met symmetrische ontwerpen in uitbundige vormen.

Voorbeelden van Art Deco verschenen voor het eerst in Frankrijk vlak voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1925 was het op de Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve en Industriële Kunsten in Parijs aanwezig als een nieuwe stijl, toen getiteld als Style Moderne, die uiteindelijk bekend werd als Art Deco. Art Deco is bestempeld als een ’totaalkunstwerk’, wat betekent dat het op het hoogtepunt van zijn populariteit in de jaren ’20 en ’30 alles beïnvloedde, van mode tot architectuur, sieraden, kunst, films en nog veel meer.

De art deco interieurstijl, met zijn strakke, gedurfde, geometrische lijnen, vormde een schril contrast met eerdere stijlen die eraan vooraf waren gegaan, zoals de Art Nouveau-beweging. Art Nouveau kenmerkte zich door ingewikkelde patronen, glaswerk en complex houtsnijwerk, terwijl art deco items met machinale kwaliteiten bevatte. Symmetrie en eenvoud waren de sleutel tot het laten schitteren van extravagante materialen zoals bakeliet plastic, vita-glas en andere zeldzame en dure natuurlijke oppervlakken. New York City heeft een aantal typische Art Deco-wolkenkrabbers, waaronder het Chrysler Building en het Empire State Building. Bekende art-deco-architecten zijn onder meer William Van Alen (Chrysler Building, New York City) en Christopher Smith, die in de jaren dertig veel van de art deco huizen in Adelaide ontwierpen.

De populariteit van art deco design viel samen met de Gouden Eeuw van Hollywood, die begon in de jaren 1920 en die veel decorontwerpers inspireerde. Dit is de reden waarom interieurontwerpers die werken aan een ‘Hollywood Glamour’ opdracht de neiging hebben om sterk te putten uit de art deco beweging.

art deco interieur slaapkamer

Kenmerken van een art deco interieur

Hoewel elk art deco interieur anders is, bevat deze bijzondere stijl vaak een aantal kenmerken. Wil jij ook een art deco interieur inrichten? Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken van een art deco interieur voor je op een rijtje gezet:

Meubels
Art deco meubels zijn grootschalig, gestroomlijnd in silhouet, maar missen franje of ingewikkelde details. Grote dressoirs, kasten en royale stoelen zijn typerend voor deze periode. Kies geometrische, verticale motieven in hoogglanzende, luxueuze afwerkingen, want beide elementen zijn belangrijke details van de Art Deco stijl. Spiegel, lak en andere glanzende, reflecterende materialen dragen ook bij aan een luxe art deco interieur, net als de metalen details in messing, koper en chroom.

Houtsoorten zoals ebbenhout, walnoot, esdoorn en essenhout werden vaak gebruikt in Art Deco designs vanwege de natuurlijke schoonheid van hun nerf. Lak werd vaak gebruikt vanwege de zeer harde en glanzende afwerking, die een gevoel van weelde toevoegt, terwijl grote of donkere stukken ook lichter lijken dankzij de lichtreflecterende eigenschappen van de lak.

Art Deco meubels hebben vaak een inleg in een contrasterend – en vaak luxe – materiaal zoals ivoor, messing en parelmoer. De techniek van het invoegen van het ene materiaal in het andere krijgt niet alleen een gevoel van luxe door het betrokken vakmanschap, maar het is ook een manier om de gewaagde, geometrische motieven te creëren die zo kenmerkend zijn voor de art deco stijl.

art deco meubels

Stoffen

Naast haaienhuid en zebrahuid, omvatten art deco-geïnspireerde meubelstoffen fluweel en leer. Overdreven gefeminiseerde bloemen of uitgesproken mannelijke plaids worden niet beschouwd als onderdeel van art deco-decor. Kies in plaats daarvan voor effen kleuren of textiel met geometrische ontwerpen. Ook gestoffeerde meubels met solide, contrasterende kleurblokken worden beschouwd als art deco design.

art deco interieur muur

Kleuren

Een uitgesproken art deco interieur bevat meestal zilver, zwart en chroom, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van het kleurenpalet voor de rest van de kamer. Er is een groot aantal kleuren die complementair zijn aan deze hoogglans metallic of zwarte Deco-details. Heldere en diepe gele, rode, groene, blauwe en roze tinten worden het meest gebruikt in traditionele art deco interieurs.

Voor een rustiger of ingetogen art deco interieur kies je zachtere kleuren, zoals crèmes en beiges, omdat deze goed passen bij de zilveren of chromen accenten, maar ook als een mooie aanvulling op het gepolijste hout en de lakafwerkingen die ook typerend zijn voor de Deco-periode.

Afhankelijk van de ruimte is het mogelijk om een donker of licht kleurenpalet te gebruiken om een op art deco geïnspireerde look te creëren. Donkere muren, gecombineerd met lichte stukken met metalen accenten, kunnen een weelderige en gezellige sfeer creëren, die goed geschikt is voor een woonkamer of eetkamer. Lichter gekleurde muren zullen een gevoel van helderheid creëren, dat kan worden benadrukt door het gebruik van grote spiegels en een verstrooiing van hoogglans metalen details.

art deco interieur badkamer

Vloeren

Heb je een houten vloer in een visgraat- of parketpatroon, of met simpele inleg die een vorm als een zonnestraal creëert, dan heb je al elementen van art deco in je interieur. Andere motieven verschenen onder de voeten in linoleum of tegels, zoals zwart-wit geblokte vloeren of kubuspatronen met optische illusie-ontwerpen. Prachtig gedurfde art deco-geïnspireerde vloeren zijn vaak bedekt met grote tapijten in even luide geometrische patronen.

art deco interieur vloer

Verlichting

Misschien wel een van de gemakkelijkste en meest in het oog springende manieren om een art deco interieur te creëren, is met verlichting die de periode kenmerken. Verlichtingsarmaturen uit die tijd staan ​​bekend om hun geometrische en symmetrische patronen. Ze hebben meer details dan andere elementen van art deco ontwerp. Kies voor lampen met strakke, aerodynamische, moderne lijnen en silhouetten met minimale details,
lampenkappen van geëtst glas of chroom met getrapte of langwerpige vormen of schermen met uitgewaaierde vormen die de lichtbronnen verbergen.

art deco interieur hanglamp

Kortom, voor een glamoureus en luxe art deco interieur inrichten:

 • Focus op gestroomlijnde vormen;
 • Voeg dierenprints toe;
 • Kies voor strakke materialen;
 • Neem geometrische vormen op;
 • Kies voor opvallende lampen;
 • Creëer een contrast met hedendaagse kunst;
 • Maak een statement met een spiegel;
 • Voeg over-the-top glamour toe;
 • Geef oude meubels nieuw leven door het opnieuw te stofferen;
 • Gebruik natuurlijke motieven;
 • Gebruik verschillende houtsoorten;
 • Ga op zoek naar meubels met sterke lijnen.

Bekijk ook:
10x Minimalistisch interieur
Marmer in interieur
Landelijk interieur
35x Scandinavisch interieur

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *