Interieur

De perfecte match: Welke vloerkleden passen bij jouw interieur?


Vloerkleden zijn de perfecte manier om je interieur een boost te geven. Of je nu op zoek bent naar een opvallend patroon, een zacht materiaal of een neutrale kleur, er is voor elke woonstijl wel een geschikt vloerkleed te vinden. In deze blog gaan we in op alle soorten vloerkleden en welk type het beste past bij verschillende interieurs en woonstijlen. We behandelen daarbij de volgende woonstijlen: modern, industrieel, Bohemian, natuurlijk, Scandinavisch en landelijk. Lees dus snel verder!

welke vloerkleden interieur

Verschillende soorten vloerkleden

Er zijn talloze soorten vloerkleden beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder behandelen we de meest voorkomende soorten vloerkleden:

  • Laagpolige vloerkleden: Deze kleden hebben een laagpolige structuur en zijn vaak gemaakt van synthetische materialen. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en passen goed bij moderne en minimalistische interieurs.
  • Hoogpolige vloerkleden: Deze kleden hebben een lange polige structuur en zijn vaak gemaakt van wol of een synthetisch materiaal. Ze voelen zacht aan en zijn ideaal voor woonkamers en slaapkamers waar je op blote voeten wilt lopen. Ze passen goed bij een landelijk interieur.
  • Berber vloerkleden: Deze kleden hebben vaak een effen kleur met een subtiele textuur en zijn gemaakt van wol. Ze zijn duurzaam en passen goed bij een Scandinavisch interieur.
  • Kelim vloerkleden: Deze kleden hebben vaak een geometrisch patroon en zijn gemaakt van katoen of wol. Ze zijn licht en luchtig en passen goed bij een Bohemian of eclectisch interieur.
  • Perzische vloerkleden: Deze kleden hebben vaak een opvallend patroon en zijn gemaakt van wol of zijde. Ze zijn duurzaam en passen goed bij een klassiek of vintage interieur.
  • Jute vloerkleden: Deze kleden zijn gemaakt van natuurlijke vezels en hebben een rustieke uitstraling. Ze zijn ideaal voor een landelijk of bohemian interieur.

zacht vloerkleed interieur woonkamer

Welk vloerkleed past bij welke woonstijl?

Nu we de verschillende soorten vloerkleden hebben besproken, kunnen we per woonstijl bekijken welk type het beste past:

Een modern interieur

Bij een modern interieur passen laagpolige vloerkleden het beste. Kies voor een effen kleur of een subtiele textuur. Denk hierbij aan kleuren zoals wit, grijs of zwart. Deze kleden passen perfect bij een strak en minimalistisch interieur. Ook kleden met een abstract of geometrisch patroon kunnen goed passen bij een modern interieur. Hierbij kun je denken aan kleden met grafische vormen of lijnen. Het is belangrijk om de kleuren van het kleed af te stemmen op de rest van het interieur, om een mooi geheel te creëren. Een laagpolig vloerkleed heeft als voordeel dat het makkelijk schoon te maken is en weinig stof opneemt. Dit maakt het een praktische keuze voor een modern interieur.

Stoer en stug

Bij een industrieel interieur passen vaak kleden met een vintage look, zoals Perzische vloerkleden of kleden met een versleten uitstraling. Kies voor aardetinten zoals bruin of beige. Ook kelims kunnen goed passen bij een industrieel interieur vanwege hun ruwe en natuurlijke uitstraling. Materialen die goed passen bij deze woonstijl zijn bijvoorbeeld wol, jute en leer. Let er wel op dat het vloerkleed niet te strak en netjes oogt, want dat past niet bij het rauwe en ongepolijste karakter van een industrieel interieur. Kies daarom bijvoorbeeld voor een vloerkleed met een onregelmatige structuur of een grove weeftechniek. De kleuren van het vloerkleed mogen gedempt zijn, maar mogen ook wel een beetje contrast geven. Een lichtere kleur kan een mooi contrast geven met de vaak donkere en robuuste meubels en accessoires in een industrieel interieur.

jute vloerkleed woonkamer

Opvallend Bohemian

De Bohemian woonstijl wordt ook wel Boho genoemd en is een stijl die bekend staat om zijn kleurrijke en eclectische uitstraling. Kenmerkend voor deze stijl zijn bijvoorbeeld verschillende patronen en kleuren die met elkaar worden gecombineerd, maar ook natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe. Bij een Bohemian interieur passen vloerkleden met opvallende patronen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een Perzisch tapijt of een Kelim kleed. Het is belangrijk om te kiezen voor een kleed dat past bij de kleuren in de rest van het interieur, maar het mag wel een opvallend item zijn. Een vloerkleed met franjes past ook goed bij de Bohemian stijl en geeft een speels effect.

Een natuurlijke uitstraling

Een natuurlijk interieur heeft, zoals de naam al zegt, vaak elementen van natuurlijke materialen zoals hout, steen en linnen. Bij deze woonstijl passen vloerkleden van natuurlijke materialen, zoals jute, sisal of wol. Kies voor kleden met een organische vorm en een rustige kleur, zoals beige, taupe of groen. Hierdoor creëer je een harmonieus geheel dat perfect past bij de natuurlijke uitstraling van je interieur. Daarnaast kunnen kleden met een patroon van bladeren, bloemen of andere natuurlijke elementen ook goed passen bij deze stijl.

Neutraal Scandinavisch

De Scandinavische woonstijl is de laatste jaren enorm populair geworden. Het is een stijl die wordt gekenmerkt door een minimalistische en strakke uitstraling, gecombineerd met natuurlijke materialen zoals hout en wol. Bij een Scandinavisch interieur passen vloerkleden met een neutrale kleur en een rustig patroon het beste. Dit geldt overigens ook voor Japandi, een woonstijl die in Nederland snel in opkomst is.

neutraal scandinavisch vloerkleed

Warm en landelijk

Bij een landelijk interieur passen vaak vloerkleden met een natuurlijke uitstraling en warme kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een wollen kleed met een grove, hoogpolige structuur of een jute kleed. Ook vloerkleden met een patroon van bloemen, bladeren of dieren passen goed bij deze stijl. Qua kleuren kun je denken aan zachte tinten zoals beige, groen en roodbruin. Deze kleden brengen warmte en gezelligheid in het interieur en maken de ruimte knusser en huiselijker.

Vloerkleden voor een finishing touch

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vloerkleden verkrijgbaar, en elk soort past weer bij een andere woonstijl. Bij het kiezen van een vloerkleed is het daarom belangrijk om rekening te houden met de stijl van het interieur en het gewenste effect dat je wilt creëren. Naast het materiaal en de kleur van het kleed, spelen ook de grootte en de vorm een belangrijke rol. Een goed gekozen vloerkleed kan een interieur helemaal afmaken en voor een warme en gezellige sfeer zorgen!

twee vloerkleden woonkamer

Bekijk ook:
Wollen vloerkleed kopen? Dit zijn de voordelen en nadelen!
10x Groen vloerkleed
Tips voor hét perfecte vloerkleed

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply