Badkamer

Badkamer plafond – Wat voor soort plafond is het beste voor de badkamer?


Het badkamer plafond is wellicht het laatste waar je aan denkt bij een badkamerverbouwing. Tóch is het het verstandig om hier goed over na te denken. In tegenstelling tot andere ruimtes in huis, heb je in de badkamer namelijk te maken met vocht. Daarnaast kan een plafond een behoorlijke impact hebben op de uitstraling van de badkamer. Om je hierbij te helpen, vind je alle informatie rondom badkamer plafonds. Lees snel verder!

badkamer plafond - houten latten

Er zijn verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor het badkamer plafond. Wat voor soort plafond het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten en duurzaamheid van het gebruikte materiaal. In de badkamer heb je te maken met veel water, vocht en warmte – daarom moet het gebruikte materiaal bestand zijn tegen deze elementen. Het gedeelte in de doucheruimte is erg vatbaar voor spetters en vereist dan ook een zeer waterafstotend materiaal. Andere delen van de badkamer hebben geen speciale materialen aan het plafond nodig, maar een goede schimmelwerende verf kan natuurlijk nooit kwaad.

Het is een delicate kamer en daarom is, zoals gezegd, duurzaamheid van het plafond van het grootste belang om het plafond lang mee te laten gaan en eventuele toekomstige kosten voor reparaties en mogelijke verbouwingen te verlichten. Hieronder hebben we verschillende materialen voor je op een rijtje gezet die gebruikt kunnen worden voor het plafond in de badkamer.

1. Groene gipsplaten

Conventionele gipsplaten worden vaak gebruikt voor plafonds in de niet-vochtige ruimtes van de badkamer, zoals in het gedeelte boven de wastafels en het toilet. In de vochtige ruimtes, zoals boven het bad en de douche, is het aan te raden om groene gipsplaten te gebruiken. Groene gipsplaten, ook wel greenboards genoemd, zijn namelijk vocht- en waterbestendig. Omdat groene gipsplaten geïmpregneerd zijn met waterafstotend middel, wordt de wateropname van de platen beperkt. De groene gisplaten kan je natuurlijk helemaal naar wens afwerken. zo zou je het kunnen stucen en verven. En betonlook is tegenwoordig erg populair, die je kan realiseren met betonstuc of betonlook verf.

Luxe badkamer met een mooi betonlook plafond met inbouwspotjes.

Luxe badkamer met een mooi betonlook plafond met inbouwspotjes.

2. Cementgebonden platen

Cementgebonden platen zijn ideaal voor gebruik in badkamers die je wilt betegelen met wandtegels. Deze platen worden gemaakt door het samenpersen van houtvezels, cement, water en watergas. Het cement wordt gebruikt als bindmiddel, waardoor de platen super sterk zijn. Tegels staan bekend om hun waterafstotende eigenschappen, maar ze zijn niet waterdicht, aangezien het water door scheuren en spleten kan dringen. Hierdoor dringt het vocht in de tegels en diep in de ondergrond. Cementgebonden platen zijn daarom uitstekend te gebruiken als steunmateriaal om dergelijke lekkages te voorkomen. Net als bij de groene gisplaten, kan je een badkamer plafond van cementgebonden platen ook naar wens afwerken.

In deze chique badkamer is het plafond mooi roze geverfd.

In deze chique badkamer is het plafond mooi roze geverfd.

3. Tegels

Als je het hebt over badkamertegels, dan denk je natuurlijk aan het betegelen van de vloer en de wanden in de badkamer. Maar het is dus ook mogelijk om het plafond te betegelen. Het grote voordeel is dat tegels waterdicht zijn. Het beste is om ervoor te zorgen dat alle voegen goed worden afgedicht met een waterdicht materiaal. Dit zorgt ervoor dat het plafond goed wordt beschermd en zonder mogelijke kwelvorming. Een ander voordeel is dat betegelde plafonds ook heel gemakkelijk schoon te maken zijn. Tegels zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. In wat voor stijl je badkamer ook is ingericht, er zijn altijd tegels te vinden die erbij passen.

badkamer plafond tegels

Badkamer met ruime inloopdouche die volledig, inclusief het plafond betegeld is.

4. Houten plafond

Hout wordt vaak afgeraden in de badkamer, omdat hout werkt, en bijvoorbeeld kan krimpen of uitzetten, vooral als het in aanraking komt met vocht. Tóch is het mogelijk om een houten plafond in de badkamer te nemen. Niet voor niets zie je houten afwerkingen in super vochtige ruimtes zoals spa’s en sauna’s. Vind jij een houten plafond mooi en wil jij het ook voor jouw badkamer? Dat kan dus! Het type hout is hierin erg belangrijk. Er zijn twee soorten hout die wel degelijk geschikt zijn voor een vochtige ruimte als de badkamer, namelijk exotisch hout en behandeld hout. Exotisch hout is van nature goed bestand tegen vocht. En andere houtsoorten, zoals sparrenhout, esdoornhout of beukenhout, dan zou je deze eerst goed moeten behandelen. Om te voorkomen dat de houten planken kromtrekken aan het plafond, is het belangrijk om bij de plaatsing het plafond te voorzien van uitzetvoegen.

badkamer plafond hout

Het houten plafond in deze mooie badkamer is zwart geverfd.

5. Spanplafond

We hebben het hier eerder gehad over spanplafonds. Een spanplafond van PVC of polyester wordt boven een ruimte gespannen. Omdat je het direct onder het huidige plafond kunt spannen, hoef je niet eerst het oude plafond te verwijderen. Eenmaal gespannen, ziet het er super strak uit. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende kleuren en dessins. Een ander groot voordeel is dat een spanplafond 100% vochtwerend is. Je zal dus geen last hebben van schimmel en andere vochtproblemen.

badkamer plafond spanplafond

Strak wit spanplafond met inbouwverlichting

5. Aluminium plafond

Aluminium plafonds kom je niet zo vaak tegen – je moet er namelijk wel van houden, maar het is wel een soort materiaal dat erg geschikt is voor de badkamer. Het voordeel is namelijk dat het zowel vochtbestendig, als erg onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast kunnen leidingen en verlichting (zoals inbouwspots) eenvoudig geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten aluminium plafonds verkrijgbaar. Één van de meest bekende soorten is een plafond van Luxalon – lamellen van het aluminium die super eenvoudig te monteren zijn en op elke gewenste hoogte verlaagd kunnen worden.

badkamer plafond aluminium

Bron: Degraafbv.nl

6. MDF plafond

Een andere mogelijkheid voor het installeren van een badkamer plafond si met MDF platen. Omdat MDF extra afgewerkt zijn met kunststoffolie, zijn ze goed bestand tegen vocht. MDF plafonds zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en motieven.

Een alternatief zijn HDF plafonds. Deze bestaan uit panelen die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in badkamers. Ze kenmerken zich met een kern van vochtwerend groen MDF die aan beide kanten voorzien zijn van een folie. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de HDF plafondpanelen erg goed beschermd zijn tegen water en vocht.

Stoere badkamer met een zwart geverfd plafond.

Stoere badkamer met een zwart geverfd plafond.

7. Kunststof plafond

Kunststof behoort ook tot de materialen die geschikt zijn voor het badkamer plafond. Naast dat een kunststof plafond waterbestendig een eenvoudig schoon te maken is, biedt het materiaal nog meer voordelen. Zo kan je snoeren en leidingen goed wegwerken, bijvoorbeeld voor inbouwspots of speakers. Er zijn heel veel verschillende bedrijven en merken die gespecialiseerd zijn in kunststof plafonds die speciaal voor de wand- en plafondafwerking zijn bedoeld voor de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan Dumapan of Florence. Zij leveren makkelijk te monteren waterbestendige kunststof plafonds die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren.

Dumanpan - plafondpanelen voor de bakdamer met motief in hoge resolutie

Dumanpan – plafondpanelen voor de bakdamer met motief in hoge resolutie

8. Tadelakt

Tadelakt is een techniek die al eeuwenlang in Marokko wordt gebruikt. Hoewel het er net zo uitziet als traditioneel Venetiaans gips of kalkverf, is het anders omdat tadelakt waterdicht, waterafstotend en bestendig is. Deze kenmerken maken tadelakt ideaal voor vochtige ruimtes zoals de keuken achterwand, het toilet of de badkamer. Een is een strakke naadloze afwerking zonder voegnaden, dus je het kunt het ook nog eens heel goed schoonmaken. Maar het belangrijkste is dat tadelakt muren en een tadelakt plafond gewoon super mooi zijn.

Prachtige badkamer met een houten vloer, betegelde wanden en een stijlvol tadelakt plafond.

Prachtige badkamer met een houten vloer, betegelde wanden en een stijlvol tadelakt plafond.

Bekijk ook:
Verlaagd plafond
Gekleurde plafonds
100x Badkamers voorbeelden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply