Interieur

Eetkamer inrichten? 6x Tips, ideeën en inspiratie voorbeelden!


Wil je een mooie eetkamer inrichten die veel meer is dan alleen een plek in huis waar je kunt eten, maar ook een ruimte is waar je met je gezin kunt samenkomen, en waarmee je indruk kunt maken? Wij hebben de beste beste tips, leuke ideeën en mooie eetkamer inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

eetkamer inrichten ideeen inspiratie

Veel mensen beschouwen hun woonkamer of keuken als het hart van hun huis, maar ook de eetkamer zou dat kunnen zijn. Denk er maar eens over over na. Je eetkamer is echt een multifunctionele ruimte, waar we eten, waar we met het gezin samen komen, waar we werken, waar de kinderen huiswerk aan maken, noem maar op. Natuurlijk is het erg persoonlijk en wordt het door iedereen op een andere manier gebruikt. Wil jij optimaal gebruik van jouw eetkamer maken – een eetkamer dat veel meer is dan de ruimte waar je eet, maar je hebt geen idee hoe je dit moet aanpakken? Bekijk dan onze tips, leuke ideeën en mooie eetkamer inspiratie voorbeelden voor het inrichten van de perfecte eetkamer voor jou.

1. Muren

Ben jij een echte minimalist, en vind je de Scandinavische interieurstijl erg mooi, dan zijn lichte neutrale kleuren een goed idee. Dit hoeft overigens niet altijd wit te zijn, je kunt ook denken aan warmere tinten, zoals beige of taupe. Als je je eetruimte echter wat meer pit wilt geven, aarzel dan niet om voor een iets opvallendere kleur te kiezen voor de muren. Dit zal de ruimte onmiddellijk levendiger maken. Vind je het toch een beetje spannend? Dan kan je beginnen met een mooie accentmuur, waarmee je ook een focuspunt kunt creëren in de eetkamer.

eetkamer inrichten muur

Ben je een type die juist houdt van meer gedurfde keuzes, dan zou je ook aan behang kunnen denken. De eetkamer is immers een typische ruimte in huis, wat leuk zou zijn om totaal iets onverwachts te doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor behang met een patroon die matcht met de kleuren van de door jou gekozen meubelstoffering.

Wil je meer kleur op je neutrale muur toevoegen, dan kan dit ook heel leuk gedaan worden met wanddecoratie, zoals schilderijen, prints en posters. Je zou bijvoorbeeld een mooie collage of fotowand kunnen creëren, waarmee je de aandacht kunt trekken.

eetkamer inrichten muur behang

2. Eettafel

Net zoals eigenlijk elke kamer in huis, geldt ook voor de eetkamer dat de meubels een hele belangrijke rol vervullen. In de woonkamer zijn dat de bank, de tv meubel en de salontafel, het bed en eventueel een kledingkast vind je terug in de slaapkamer, en voor de eetkamer wordt de hoofdrol natuurlijk ingenomen door de eettafel. Een nieuwe eettafel kopen? De grote uitdaging is echter om die perfecte eettafel te kopen, wat best een uitdaging kan zijn. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk wil je een eettafel die jij persoonlijk mooi vindt, maar daarnaast moet je ook rekening houden met het formaat van de eetkamer, het formaat van de eettafel zelf, het soort materiaal en de vorm van de eettafel. Oh, en vergeet niet om ook na te denken over het onderstel of de poten. En wat natuurlijk ook belangrijk is, is hoe je jouw eettafel wilt gebruiken. Iemand die alleen woont zal de eettafel en eetkamer namelijk op een hele andere manier gebruiken dan een groot gezin.

Leestip: Hoe kies je de juiste eettafel? 6x Tips!

Naast verschillende vormen en materialen tafelbladen, zijn er ook heel soorten onderstellen en poten. Bij tafel specialist Mr. Tafel kan je kiezen uit onderstaande varianten (zie afbeelding).

eetkamer inrichten eettafel soorten onderstel poten

3. Eetkamerstoelen

Een eettafel en eetkamer is natuurlijk niet compleet zonder fijne en leuke eetkamerstoelen. Vroeger kocht je een complete set, bestaande uit eettafel en bijpassende eetkamerstoelen in dezelfde stijl. Maar tegenwoordig is het veel leuker om het juist te mixen. Net als de eettafel moet je bij het kopen van eetkamerstoelen niet alleen letten op de stijl en kleur, maar ook op het formaat, of het wel of geen armleuningen heeft, of je voor wel of niet gestoffeerde stoelen kiest, en natuurlijk hoeveel eetkamerstoelen je wilt.

eetkamer inrichten eetkamerstoelen combineren

Zoals gezegd kan het leuk zijn om te mixen en te matchen. Niet alleen tussen de tafel en de stoelen, maar ook bijvoorbeeld verschillende stoelen in verschillende kleuren en materialen. En je hoeft bovendien niet altijd voor alleen maar stoelen te kiezen, het is ook leuk om het te combineren met een eetbank en/of krukjes, voor het creëren van een leuke dynamische eetkamer.

eetkamer inrichten zwevende vaste bank

4. Dressoir

Bijna elke eetkamer kan een dressoir of buffetkast gebruiken. Een dressoir is een lang, laag meubelstuk dat meestal in een eetkamer wordt geplaatst om spullen op bergen. Het geeft ja namelijk de mogelijkheid om spullen op te bergen die je vaak nodig hebt voor het eten. Dit kan servies zijn, tafeldoeken, placemets, onderzetters, etc. Dit kan achter gesloten deuren, maar het is ook leuk om te kiezen voor een dressoir met open planken of vakken. Op die manier kan je daar mooie spullen in plaatsen die als decoratie gezien mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas, leuk servies, leuke planten, mooie boeken, noem maar op. Bij het kopen van het juiste dressoir is het dus belangrijk om te bedenken waar je het precies voor wilt gebruiken. Daarnaast wil je natuurlijk dat het ook bij de rest van de eetkamer stijl past.

Let ook op de hoogte van het dressoir. Staat het vrij in de ruimte, dan kunnen verschillende hoogtes leuk zijn, van lage dressoirs tot kamerhoge buffetkasten. Plaats je het echter aan de muur dichtbij de eettafel, dan is het mooi als het dressoir en de eettafel ongeveer dezelfde hoogte hebben.

Leestip: 12x Dressoir decoratie inspiratie

eetkamer inrichten witte besta kasten

5. Verlichting

Verlichting is één van de belangrijkste elementen van de eetkamer. Het kan de algemene look en feel van de eetkamer maken of breken. Het beste is om de eettafel goed te kunnen verlichten. Daarom wordt de verlichting vaak boven de eettafel gemonteerd. Zorg er daarom voor dat de lamp mooi bij de tafel past. Dit kan een stoere hanglamp zijn, als je een industriële eettafel hebt, terwijl een mooie kroonluchter prachtig zal staan boven een rustieke boomstam eettafel. Maar ook wandlampen, inbouwspots, plafondlampen of railsverlichting kunnen een goed idee zijn.

eetkamer inrichten industriele hanglampen boven eettafel

6. Gordijnen

Als je eetkamer een raam heeft, dan is raamdecoratie ook erg belangrijk. Gordijnen kunnen zachtheid toevoegen aan de ruimte die al vol zit met meubels. Zorg ervoor dat je de geschikte lengte kiest. Je gordijnen moeten in ieder geval de vloer raken. Als je de voorkeur geeft aan langere, ga ervoor, maar maak het nooit te kort. Mix en match de gordijnen eventueel met de gestoffeerde stoelen, de kussens op de bank en/of de tafelkleed.

eetkamer inrichten gordijnen

Bekijk ook:
Scheidingswand tussen woonkamer en eetkamer
5x Tips voor een mooie budget eethoek!
Eethoek inspiratie

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply