Search and Hit Enter

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt steeds populairder in huis. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de traditionele radiatoren te vervangen door de vloer als warmtebron. Door het ontbreken van de radiatoren ziet je huis er niet alleen strakker en ruimer uit – vloerverwarming (zowel elektrische vloerverwarming als op water gedragen vloerverwarming) biedt nog veel meer praktische voordelen. Zo voelt het lekker warm aan onder je voeten, en de warmte wordt gelijkmatig verspreid door de ruimte, waardoor de gewenste temperatuur makkelijker in te stellen is. Het ‘nadeel’ van vloerverwarming is dat het over het algemeen duurder is traditionele radiatoren. Daarnaast zijn niet alle vloeren geschikt voor vloerverwarming – wat niet onbelangrijk is waar je rekening mee moet houden. Hieronder kan je lezen welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Bij het bepalen of een soort vloer geschikt is voor vloerverwarming, wordt vooral gekeken naar de warmtegeleiding van het materiaal. Laat de vloer voldoende warmte door? De beste vloer voor vloerverwarming is een vloer met een goede geleiding omdat deze sneller opwarmt, meer warmte afgeeft en efficiënter is in gebruik.

Keramische tegels worden vaak genoemd als het beste soort vloer voor vloerverwarming, maar ook betonvloeren, natuurstenen vloeren, verschillende soorten gietvloeren en PVC vloeren zijn hele goede warmte geleiders. Hoewel houten vloeren, laminaat en tapijt minder goed warmte geleiden, is het niet onmogelijk om deze soorten vloeren met vloerverwarming te combineren.

Tegels

Tegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Tegels en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingspijp (op waterbasis) of draad (elektrisch) snel naar het vloeroppervlak wordt overgebracht. Tegels en steen houden bovendien de warmte heel goed vast. Vanwege deze goede thermische eigenschappen zijn tegels en steen ideaal voor gebruik in combinatie met vloerverwarming in kamers waar je maken hebt met veel warmteverlies. De dikte van de tegel en steen heeft weinig invloed op de warmteafgifte. Bij hele dikke tegels zal je echter te maken hebben met een langere opwarmtijd. Het is dus aan te raden om een maximale dikte van 20mm aan te houden wanneer je op zoek bent naar een vloer die snel reageert.

Interieurstylist Maxine Brady van Welovehomeblog.com koos voor vloerverwarming onder de mooie geometrische keramische tegels in haar keuken.

Gietvloer

Gietvloeren heb je in verschillende soorten, waarvan de meeste geschikt zijn voor vloerverwarming. Een polyurethaan kunstharsvloeren, cemtentgebonden gietvloeren en troffelvloeren werken bijvoorbeeld heel goed in combinatie met vloerverwarming. Het enige soort gietvloer wat niet geschikt is voor vloerverwarmign is de epoxy gietvloer. Epoxy kan namelijk slechts minimaal krimp- en uitzetspanningen opvangen. De warmte kan leiden tot uitzetting, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan.

vloerverwarming gietvloer

PVC

De populariteit van PVC is de laatste jaren enorm toegenomen. Enerzijds omdat het hele sterke, onderhoudsvriendelijke en kindvriendelijke vloeren zijn. Anderzijds omdat PVC houtlook vloeren bijna niet te onderscheiden zijn van echte houten vloeren. En in tegenstelling tot echte houten vloeren, zijn PVC vloeren hele goede warmtegeleiders.

Houten vloer

Houten vloeren zijn één van de meest populaire, zo niet hét populairste soort vloer. Alle liefhebbers vragen zich dan ook af of houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Er zijn verschillende soorten houten vloeren, die verschillende thermische eigenschappen hebben. Of een houten vloer geschikt is voor vloerverwarming, is afhankelijk van de dikte en de dichtheid van de planken. Hoe dichter en dunner de planken zijn, hoe beter ze warmte geleiden en doorgaans geschikter zijn in combinatie vloerverwarming.

Lamelparket en multiplank zijn het beste type houten vloer voor vloerverwarming, vanwege de goede prestaties bij veranderingen in vloertemperatuur. Andere houten vloeren kunnen ook worden gebruikt, maar bij zachter en minder dicht hout moet aandacht worden besteed aan de dikte van de vloerplanken. Het belangrijkste is dat de vloer niet gaat werken als isolator die de warmte blokkeert. Als algemene regel voor houten vloeren mag de temperatuur van het vloeroppervlak niet hoger zijn dan 27° C.

Door de vloer te verwarmen, verandert het vochtgehalte van hout. Je moet dus een houten vloer kiezen die zich kan aanpassen aan de veranderingen in vloertemperaturen zonder het uiterlijk van de vloer te veranderen. In de oven gedroogd hout werkt meestal het beste met vloerverwarming, maar raadpleeg altijd de fabrikant van de vloeren over de geschiktheid voor gebruik met vloerverwarming.

vloerverwarming houten vloer

Laminaat

Laminaat wordt vaak gezien als de goedkope variant van de houten vloer. Het voordeel is dat het krasbestendig, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig zelf te leggen is. Hierdoor kan je heel veel besparen. Daarnaast is laminaat ook geschikt voor vloerverwarming. Laminaat is echter verkrijgbaar in verschillende klassen kwaliteit. Daarom is het verstandig om altijd eerst goed te informeren bij de fabrikant of het geschikt is voor vloerverwarming.

Vinyl

Vinylvloeren kunnen veilig worden gebruikt met vloerverwarming. Het warmt snel op en het koelt ook weer snel af. Dit kan overigens zowel als een voordeel als een nadeel gezien worden. Vinylvloeren zijn onderhevig aan een temperatuurbeperking op de bovenste vloer, meestal 27 ° C, waardoor de warmteafgifte wordt beperkt. Hierdoor zijn niet ze bijvoorbeeld niet geschikt in oude serres of ruimtes met enkel glas, waar je te maken hebt met veel warmteverlies.

Tapijt

Het is niet heel gebruikelijk om vloerbedekking met vloerverwarming te combineren, omdat tapijt van zichzelf al lekker zacht en warm aanvoelt. Tóch zijn er wel degelijk mensen die voor deze combinatie kiezen, simpelweg omdat ze geen radiatoren willen in huis. Tapijt is geschikt voor gebruik met vloerverwarming, op voorwaarde dat het materiaal van het tapijt of de ondervloer niet werkt als isolator die de warmte blokkeert. Ga daarom op zoek naar dunnere tapijtsoorten. Vaak wordt er door de fabrikant aangegeven of het tapijt geschikt is voor vloerverwarming.

Bekijk ook:

Wat voor soort vloeren zijn er?
Vloeren kiezen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *