Ben jij een liefhebber stoere industriële interieurs, en wil jij ook een industrieel interieur in jouw eigen woning, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken? Op deze pagina vind je handige tips, leuke ideeën en natuurlijk mooie inspiratie voorbeelden, die jij kunt gebruiken om die stoere woonstijl toe te passen in jouw interieur. Kijk snel verder!
Industriële interieurs zijn mega populairder, en worden over heel de wereld omarmd in verschillende soorten woningen. De stijl werd meer dan 40 jaar geleden geboren toen projectontwikkelaars en architecten industriële gebouwen begonnen te verbouwen tot moderne loft woningen. Dit resulteerde in woningen die gekenmerkt werden door stoere details die in tact werden gehouden. Denk aan bakstenen muren, betonnen vloeren, zichtbare leidingen, hoge plafonds, stalen kozijnen en deuren, noem maar op.
Allemaal details die je tegenwoordig vrij eenvoudig door kunt voeren in alle soorten woningen. Dus je hoeft niet in een voormalige fabriek of pakhuis te wonen – een industrieel interieur is ook mogelijk in een rijtjeshuis, klein stadsappartement of nieuwbouwwoning. Om je hierbij te helpen vind je hieronder handige tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden van industriële interieurs.
Tips voor het creëren van een industrieel interieur
Net als bij alle woonstijlen, is elk industrieel interieur uniek. Dat is ook het leuke om met een inrichting aan de slag te gaan, zodat je een unieke persoonlijkheid door kunt voeren in een interieur. Maar naast de verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten die je vaak aantreft bij de industriële woonstijl:
- Een open indeling en hoge plafonds zijn typerend voor een industrieel interieur. Grote, open ruimtes bestaan vaak uit meerdere kamers, zoals de keuken, eetkamer en woonkamer in één. Goed geplaatste meubels worden vervolgens gebruikt om kamers te scheiden. Deze open ruimte vergroot de zichtbaarheid van de structurele elementen, wat bijdraagt aan het industriële gevoel van de ruimte.
- Een van de gemakkelijkste manieren om de industriële sfeer te bereiken, is door je bakstenen muren te laten zoals ze zijn. Geen verf of pleister nodig. Een rode bakstenen muur zorgt voor een prachtige achtergrond in je interieur. Het past goed bij zwart staal en warme houten accenten. Woon je in een nieuwbouwwoning? Geen probleem, met speciale bakstenen strips kan je die rauwe muur creëren die je niet kunt onderscheiden van een industriële bakstenen muur.
- Naast bakstenen muren, tref je in een industrieel interieur vaak ook beton aan in verschillende vormen, zoals betonnen muren, vloeren en plafonds. Ook hier zijn tegenwoordig goede methoden voor om die betonlook te creëren in huis, bijvoorbeeld met betonstuc of tadelakt. Met beton ciré kan je ook andere oppervlakken mee afwerken. Denk aan keuken werkbladen, trappen en zelfs meubels. Beton kan je eenvoudig combineren met neutrale tinten zoals grijs of bruin, maar je kunt ook experimenteren met contrasterende kleuren.
- In de meeste huizen zouden zichtbare leidingen en structurele balken worden weggewerkt. Maar in een industrieel interieur worden deze details juist omarmd, volledig hersteld en zelfs zoveel mogelijk in het zicht gehouden. En in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het helemaal niet rommelig. Het is authentiek, rauw en boeiend.
Hoewel het goed is om in een industrieel interieur prioriteit te geven aan functie, zal vorm natuurlijk nog steeds een beetje invloed hebben. Dit is een reden waarom het goed is om het ontwerpproces in te gaan met een paar werkbare kleuren in gedachten. De meeste industriële interieurkleuren zijn rustiek, warm en terug te vinden in de natuur. Ze variëren van verbrand oranje tot dennengroen tot zand en cederhout. Met zoveel om uit te kiezen, is het goed om een paar geselecteerde kleuren te hebben als thema voor je eigen interieur. Deze zullen je begeleiden terwijl je je ruimte vult met zowel grote als kleine stukken, omdat ze je een basis geven om mee te werken. Ze zorgen ervoor dat je geen items krijgt die met elkaar botsen, of juist te veel van dezelfde kleur. De kunst is om daar een balans in te vinden.
- Industriële meubels zijn gemaakt van staal, ijzer, leer en massief hout. Grote eettafels, salontafels en bijzettafels van verweerd hout, een industriële boekenkast, een nachtkastje op wielen, metalen krukken en planken zijn enkele voorbeelden van meubels met een solide, industriële uitstraling. De combinatie van hout en metaal werkt vooral goed in industriële ruimtes. Combineer dit met meubels en accessoires met een lederen afwerking om meer sfeer en warmte toe te voegen.
- Niets draagt zo bij aan de sfeer van een kamer als authentieke vintage en industriële verlichting. Of het nu gaat om industriële hanglampen boven de eettafel in de keuken, industriële wandlampen in de badkamer of stoere vloerlampen in de zithoek in de woonkamer. Wat ook heel fijn is, is dat vintage kooldraadlampen tegenwoordig ook verkrijgbaar zijn in LED variant, wat zowel beter is voor je portemonnee als voor het milieu. Industriële lampen zijn een absolute musthave in een industrieel interieur, maar ook in andere interieurstijlen zijn deze stijl lampen erg populair – of het nou gaat om een modern strak interieur of een rustiek landelijk interieur.
No Comments