Kantoorverlichting is een essentieel onderdeel in een kantoor. Iedereen weet dat ergonomische meubels, zoals bureau’s en bureaustoelen, erg belangrijk zijn, terwijl kantoorverlichting nog te vaak wordt onderschat. De verlichting op kantoor heeft niet alleen effect op de stemming, het circadiaanse ritme en de lichamelijke gezondheid, maar ook op de productiviteit en creativiteit. Daarom is het belangrijk om een doordacht verlichtingsplan te creëren op kantoor. Begin met het lezen van onderstaande kantoorverlichting tips!
Er zijn veel interessante onderzoeken naar de aard van je omgeving en hoe deze het vermogen van je hersenen om op verschillende manieren waar te nemen en te functioneren beïnvloedt. Met lampen in de buurt kunnen mensen creatiever zijn en creatievere ideeën hebben. Creatief gezien ben je op je best als je goed uitgerust, alert en energiek bent, en de juiste verlichting kan je in de juiste staat brengen. Daar waar te gedimde verlichting je ogen belasten en je slaperig en moe maken, is te felle verlichting hard voor je ogen, en kan het je slaap verstoren en symptomen van migraine veroorzaken. Als je hersenen extra hard werken om de lege plekken in te vullen, veroorzaakt dit vermoeidheid en vermindert het je vermogen om creatief en productief te zijn. De juiste kantoorverlichting is dus een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat alle medewerkers optimaal kunnen presteren.
1. Kantoor onderzoeken
De eerste stap bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting is het onderzoeken van het kantoor en de werkplekken. Noteer waar het natuurlijke licht vandaan komt en of er voldoende natuurlijk licht is zodat je het kunstlicht op het helderste deel van de dag kunt dimmen of zelfs uitschakelen. Is er voldoende bestaand licht om in ieder geval aan de minimumnormen te voldoen? Kan je de bestaande regeling verbeteren? Wordt verblinding een factor op elke positie in de werkruimte? Klagen medewerkers over vermoeide ogen? Het kan zelfs een goed idee zijn om een professional in te huren om een gedetailleerd lichtonderzoek uit te voeren om de verlichtingssterkte, luminantie, reflectie en contrast te meten.
2. Typen kantoorverlichting bepalen
Als het gaat om kantoorverlichting, dan kan je onderscheid maken tussen directe, direct-indirecte, indirecte, en afgeschermde verlichting. Bij directe verlichting kan je denken aan een bureaulamp, wat een goede aanvulling is op indirecte verlichting op individuele werkplekken. Direct-indirecte verlichting wordt meestal gebruikt in de productie om verblinding te verminderen. Indirecte verlichting projecteert de verlichting naar het plafond toe, waar het op een meer natuurlijke manier over een hele ruimte wordt verspreid. Afgeschermde verlichting filtert en verdeelt de verlichting via verschillende afdekkingen voor een volledige dekking van een werkomgeving. In de meeste kantooromgevingen werkt een combinatie van wijd verspreide lichtbronnen het best.
3. Zorg voor taakverlichting op elke werkplek
Zoals hierboven vermeld, is het het beste om elk omgevingslicht aan te vullen – of het nu van ramen of plafondlampen is – met directe taakverlichting op elke werkplek. Voor een kantooromgeving betekent dit dat elke medewerker toegang moet krijgen tot een gebruiksvriendelijke en gemakkelijk verstelbare bureaulamp die 500 lumen levert.
4. Natuurlijk licht
Moeder Natuur weet het het beste, dus het is geen wonder dat haar verlichtingsoplossing gezond en effectief blijkt te zijn. Het is keer op keer bewezen dat natuurlijk licht het ziekteverzuim en het personeelsverloop vermindert en de concentratie, het humeur, het geheugen en de algehele productiviteit van de werknemer verbetert. Verlichting van de zon helpt ook om de energiekosten en de ecologische voetafdruk te verlagen.
Zorg er daarom voor dat alle ramen zo min mogelijk worden geblokkeerd. Aan de andere kant is een te felle zon die op beeldschermen schijnen onwerkbaar zijn. De juiste raamdecoratie en zonwering is dus net zo belangrijk.
Als er minimaal ramen zijn op kantoor, overweeg dan om kantoorverlichting te installeren die de kleur en temperatuur van natuurlijk licht in de omgeving nabootst.
5. Voorkom flikkering
Te veel flikkering van kantoorverlichting is not done! Zelfs flikkering die niet met het blote oog waarneembaar is, is vervelend en kan bij langdurige blootstelling vermoeide ogen, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat alle onderdelen van de verlichting in goede staat verkeren, en vervang zo snel mogelijk flikkerende lampen.
Het is sowieso aan te raden om over te stappen op LED verlichting, wat een stuk duurzamer is als bijvoorbeeld halogeenlampen. Maar er is nog een andere belangrijke reden. Het licht van normale TL verlichting, wat we regelmatig nog zien op kantoor, is niet geheel constant. LED TL verlichting geeft een constant licht waardoor je niet gehinderd wordt door het flikkeren.
Als je van plan bent om de TL buizen te verwisselen, let dan op of er gebruik wordt gemaakt van starters in de led armatuur. Het flikkeren kan namelijk veroorzaakt worden doordat er gebruikt wordt gemaakt van een elektromagnetisch voorschakelapparaat(ballast) met starters. Dit blok zit in de armatuur wat niet direct zichtbaar is.
6. Helderheid
De helderheid van verlichting kan de stemming en het energieniveau van de werknemers beïnvloeden op kantoor.
Helder licht in de ochtend is het beste om alertheid, activiteit en creativiteit te stimuleren, terwijl gedimd licht in de middag het beste is voor geconcentreerd, stilstaand werk. Moderne LED verlichting is uitgerust met een functie waarmee je de helderheid van de lampen (soms automatisch) kunt aanpassen aan het tijdstip van de dag. Ze beginnen ’s ochtends helder en worden geleidelijk zwakker naarmate de dag vordert.
Verlichting is verantwoordelijk voor 16 procent van de energiekosten van een gemiddeld groot kantoorgebouw. Programmeerbare verlichting kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat lampen uitgaan wanneer ze niet in gebruik zijn, en om energieverspilling door verlichting aanzienlijk te verminderen.
7. Kleur en temperatuur
De kleur en temperatuur van de kantoorverlichting spelen ook een cruciale rol in de gezondheid en productiviteit op kantoor. Over het algemeen zijn warmgele of warmoranje lichten beter om te ontspannen en tot rust te komen, terwijl koelblauwe of koelwitte lichten beter zijn om wakker te worden, te werken en te concentreren. Zowel TL- als LED-lampen stralen licht uit in het blauwe en witte spectrum, waardoor ze ideaal zijn voor ochtendverlichting. Met LED’s kan je ook de kleur en temperatuur aanpassen, zodat je het licht dat ze uitstralen kunt wijzigen om het natuurlijke licht buiten na te bootsen.
Welke kantoorverlichting je ook kiest, deze mag de medewerkers en klanten in ieder geval niet blootstellen aan vervelende of oncomfortabele omstandigheden. Je medewerkers zullen je dankbaar zijn met een hogere productiviteit wanneer je zoemende voorschakelapparaten en flikkerende lampen vervangt door stabiele, stille lichten zoals LED-lampen. Wat uiteindelijk het belangrijkste is om de kantoorproductiviteit te verbeteren, is dat de medewerkers zich op hun gemak voelen. Het implementeren van deze kantoorverlichting tips kan hier absoluut bij helpen.
Bekijk ook:
5x Tips voor het inrichten van een fijn kantoor
20x Ideeën voor het inrichten van een klein kantoor in huis
Coronaproof kantoor tips van Weston Williamson + Partners
No Comments