Search and Hit Enter

Railverlichting installeren

Railverlichting installeren kan je vrij eenvoudig zelf doen. Wil jij ook kosten besparen van een professionele monteur of elektricien? Lees dan snel verder!

railverlichting installeren

Railverlichting is een veelzijdige manier van verlichting in huis. Naast dat het er super mooi en strak uitziet, biedt het railsteem veel voordelen. Relatief eenvoudige montage behoort tot één van die voordelen. Dit betekent dat je railverlichting dus ook heel eenvoudig zelf kunt installeren, zonder de hulp van een elektricien. Op deze pagina leggen we uit hoe je een eenvoudige railverlichting in een rechte lijn kunt installeren. Bekijk ook onderstaande handige video.

Begrijp de componenten

Railverlichting wordt verkocht in sets of als modulaire verlichting, waarbij je zelf verschillende componenten kunt kiezen. Voordat je aan de slag gaat met de installatie, is het belangrijk om te begrijpen wat elk onderdeel doet. Dit helpt bij het correct plaatsen van de rail op het plafond:

Rails

De rails worden aan het plafond bevestigd. Het ondersteunt de spots, die zich in de rails uitstrekken. De wanden van de baan bevatten alle elektrische aansluitingen die nodig zijn om de lichten van stroom te voorzien. Railverlichting is er in verschillende soorten. Als je je eigen set uit losse onderdelen bouwt, zorg er dan voor dat de afzonderlijke raildelen bij elkaar passen. Als je een set koopt, is het werk van het matchen van de componenten al voor je gedaan.

Connectoren

Een connector verbindt twee secties om te volgen. Het verbindt de twee rails fysiek en overbrugt alle noodzakelijke elektrische verbindingen.

Connectoren zijn er in veel verschillende vormen. De meeste winkels en merken verkopen connectoren die compatibel zijn met railverlichtingssets die ze verkopen. Je kunt een set uitbreiden door extra connectoren en railstukken aan te schaffen.

Spots

De spots van een railverlichting zijn beweegbare lampen die overal langs de rail kunnen worden geplaatst. Spots kunnen apart worden gekocht en aan de track worden toegevoegd. In de handleiding van de railverlichting staat het maximaal aantal koppen dat kan worden gemonteerd.

Voedingsblok

Het voedingsblok brengt de stroom van de elektriciteitsleidingen in huis naar de verlichtingsrail. Het blok is er in verschillende soorten en maten. De meeste stroomblokken worden bovenop een plafonddoos geïnstalleerd. Er zijn echter ook voedingsblokken die je op de rails monteert.

Stap voor stap installatie

Veiligheid staat altijd voorop. Voordat je begint met het daadwerkelijk installeren van de railverlchting, is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. Schakel de groep uit in de meterkast. Als je niet weet welke groep het is, kan je alle groepen uitschakelen. De installatie duurt slechts een uur of twee.

Test de stroom. Als er geen stroom is, verwijder dan de oude lamp aan het plafond. Zodra de draden zijn blootgesteld, test je de stroom in alle draden met een contactloze tester. Het is een goede gewoonte om een draad te controleren voordat je eraan werkt. Maak alle elektrische aansluitingen los en verwijder de lamp. Je hebt nu een kale aansluitdoos.

Het voedingsblok installeren

 1. Het voedingsblok voedt de stroom van het elektrische systeem van het huis naar de railverlichting. Meestal zijn er drie draden om aan te sluiten: een fase, de neutrale draad en de aarde. Sommige systemen hebben geen aarde. Lees het bedradingsschema en begrijp het. In de meeste gevallen moet je de 3drie draden met draadmoeren verbinden met hun tegenhanger van dezelfde kleur. Soms is de aarde verbonden met een aardingsschroef op de metalen steunbeugel. Maak de nodige verbindingen.
 2. Installeer de metalen steunbeugel bovenop de aansluitdoos. Het wordt in schroefdraad in de aansluitdoos geschroefd. Op dit punt is het voedingsblok klaar om de rail te accepteren.
 3. Nadat de rail in de volgende stap is geïnstalleerd, steek je de stroomconnector in de rail. Dit voltooit de elektrische verbindingen tussen de elektriciteitsleiding van het huis en het spoor. Installeer de decoratieve afdekking zodra de rails wordt vastgezet.

railverlichting installeren voedingsblok

De rails installeren

 1. Railverlichting installeren gaat veel sneller en makkelijker met twee personen. De ene persoon houdt de rails op zijn plaats, terwijl de ander het meten en bevestigen doet. We raden daarom aan om hulp in te schakelen.
 2. Bepaal de positie van de rails. Bepaal ook wat de lengte moet zijn van de rails. Is de rail te lang, dan dien je deze op maat te zagen.
  rails op maat zagen
 3. De sleutel tot een goede installatie is om het rustig aan te doen. Neem de tijd om alles twee keer te meten. Het is gemakkelijker om een ​​potloodmarkering te verplaatsen dan om een ​​rails te verplaatsen.
 4. Meet vanaf een hoek waar de muren het plafond raken tot aan de uiteinden van waar de rails hoort te zijn. Markeer deze locaties met een potlood (potloodstrepen kunnen achteraf worden verwijderd met een gum). Plaats de rails volgens de markeringen. Het moet parallel lopen met twee muren in de kamer.
 5. Plaats vervolgens de rails ten opzichte van de andere twee muren. Meet vanaf elk uiteinde van de baan tot de dichtstbijzijnde muur. Als je de rails wilt centreren, moet de afstand van elk uiteinde van de baan tot de dichtstbijzijnde muur hetzelfde zijn.
 6. Als je de juiste positie hebt gevonden, bevestig je de rail met schroeven aan het plafond. De schroeven moeten in het frame worden gedraaid om de baan stevig vast te houden. Gebruik een stud finder om de kaderleden te vinden. Een schroefgat kan met een boor aan de onderkant van de rails worden toegevoegd. Pas op dat je de stroomdraagrails in de wanden van de baan niet beschadigt.
  railverlichting installeren plafond schroeven
 7. Als je rails van meerdere lengtes met connectoren installeert, moet je de schroeven op een railgedeelte pas aandraaien als het aangrenzende gedeelte is geïnstalleerd. Dit maakt het gemakkelijker om de connector in te brengen en om de secties goed uit te lijnen.

De spots koppelen aan de rails

De laatste stap van het installeren van de railverlichting is het koppelen van de spots aan de rails. Spots zijn zeer eenvoudig in de rail te plaatsen. Zorg ervoor dat elke spot voorzien is van een lichtbron – we raden aan om ledspots te gebruiken. Bij de meeste rails moet de kop 90 graden worden gedraaid terwijl deze wordt ingebracht. Maak de contacten aan de onderkant van de spots in verbinding met de rails van de baan. Schakel de stroom weer in en test de railverlichting.

railverlichting installeren spots koppelen

Bekijk ook:
Railverlichting
Verlaagd plafond

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *