Search and Hit Enter

Sfeerverlichting in de woonkamer? 8x Tips!

Sfeerverlichting in de woonkamer is een belangrijk onderdeel die helaas nog te vaak ontbreekt. Je kunt je woonkamer nog zo leuk inrichten met mooie meubels en accessoires, het zal nooit compleet zijn zonder de juiste sfeerverlichting. Wil je daarom een knusse en warme woonkamer inrichten? Lees hieronder hoe je dat kunt realiseren met de juiste sfeerverlichting, inclusief tips, ideeën en inspiratie voorbeelden!

sfeerverlichting woonkamer tips

De meeste kamers in huis hebben een specifiek doel. De slaapkamer is bedoeld om te slapen, de keuken is bedoeld om te koken en douchen en baden doe je in de badkamer. De woonkamer daarentegen is veel breder – het is een plek waar je met je gezin bij elkaar komt, waar je zelf TV kunt kijken, waar je gasten ontvangt en entertaint, waar je een dutje op de bank kunt doen, noem maar op. Deze multifunctionele ruimte heeft daarom een zorgvuldig verlichtingsplan nodig zodat het geschikt is voor alle situaties en gelegenheden. Naast algemene verlichting en taakverlichting, is sfeerverlichting in de woonkamer minstens net zo belangrijk. Ontbreekt er ook sfeer in jouw woonkamer? Dan bestaat er kans dat dit komt door de verlichting. Lees daarom onze handige tips om de gewenste sfeer in jouw woonkamer te creëren!

1. De juiste plek

De plek waar je verlichting plaatst of hangt is essentieel in de woonkamer. Je wilt niet dat het licht fel op de hoofden en ogen gericht zijn. Verlicht de salontafel in plaats van de bank en de fauteuils, en plaats vloerlampen en tafellampen in gedeeltes buiten looproutes. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafel naast de bank, op de tv meubel of dressoir.

sfeerverlichting woonkamer hanglamp

2. Verschillende lagen verlichting

Verschillende lagen verlichting zijn cruciaal voor het creëren van een uitnodigende, comfortabele en functionele woonkamer. Er is geen enkele lamp die je alles zal geven wat nodig is om die gewenste sfeer te creëren. Het is daarom de kunst om de juiste lagen sfeer-, accent- en taakverlichting te creëren om je woonkamer tot leven te brengen.

 

3. Hanglampen

Hanglampen zijn mega populair in huis. Of dat nou gaat om de slaapkamer, keuken of woonkamer. Naast dat ze ze erg functioneel zijn als basisverlichting in een ruimte, kan een goed geplaatste hanglamp ook een echte blikvanger worden. Een hanglamp is dan ook een mooi startpunt, waarmee je de rest van je verlichtingsplan op kunt aanpassen. In de woonkamer is een mooie hanglamp boven de salontafel erg populair, omdat het dan niet in de weg zit. Maar je zou een hanglamp ook in de hoek van de woonkamer op kunnen hangen, naast de bank boven een bijzettafel bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er super veel verschillende soorten hanglampen verkrijgbaar, waardoor er altijd wel een hanglamp te vinden is die in de stijl van jouw woonkamer past.

sfeerverlichting woonkamer lagen

4. Vloerlampen en tafellampen

Vloerlampen en tafellampen creëren lagen van verlichting rond zithoeken, als kleine eilandjes van sereen licht in uw woonkamer. Ze voegen vorm en functie toe aan de ruimte, en vanuit een ontwerpperspectief versterken staande lampen en tafellampen het visuele karakter doordat je kunt spelen met schaal, contrast, materialen en kleur.

5. Ledverlicting

Ledverlichting heeft zich in de afgelopen jaren super snel ontwikkeld. De prijs is gedaald, de kleurtemperatuur is beter, de kwaliteit is beter, noem maar op. LED lampen bieden tal van voordelen, waaronder een lange levensduur en energiezuinigheid. Enkele jaren geleden was de meest voorkomende klacht tegen led-verlichting de tint ‒ een koude tint blauw die niet ideaal was voor een ontspannende omgeving zoals de woonkamer. Tegenwoordig kunnen LED lampen net zo warm en gezellig licht geven als traditionele gloeilampen.

Daarnaast is het aanbod van LED lampen super groot geworden, waardoor ze niet alleen mooi en sfeervol licht geven, maar ook een mooi ontwerp hebben. De Segula Floating line is daar het perfecte voorbeeld van, die een uniek ontwerp met een speciale soft-filamenttechnologie combineert. De floating globes en reflector hebben een lichtfilament die in de rand van het glas zit in plaats van het midden van een lichtbron, en dankzij de bolle vorm lijkt het alsof de lamp zweeft. En naast dat het effect heel bijzonder is, creëer je met deze dimbare hanglampen uit de Segula Floating line ook een mooie warme lichtkleur van 1900 of 2000 Kelvin. Super mooi als enkele hanglamp, maar het is ook erg stijlvol om meerdere lampen te clusteren en op te hangen in verschillende hoogtes bij elkaar.

sfeerverlichting woonkamer segula floating line

6. Dimmers

Dimmers zijn een waardevolle investering in de woonkamer. Ze stellen je in staat om de sfeer voor entertainment en het dagelijkse leven in te stellen, en je kunt de lichtniveaus aanpassen afhankelijk van het gebruik. Als je ledverlichting gebruikt, is het van cruciaal belang om dimmers te kiezen die compatibel zijn met de door jou geselecteerde lichtbronnen. De meeste verlichtingsfabrikanten vermelden compatibele dimmers op specificatiebladen en websites.

7. Aantal lampen

Elke woonkamer is anders, met een andere indeling en andere groottes. Het is belangrijk om te kijken naar hoe groot je woonkamer is, om te bepalen wat voor soort verlichting en hoeveel lampen je nodig hebt. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux, en 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Het is aan te raden om 200 – 300 lux te hebben in de woonkamer.

sfeerverlicthing ruime woonkamer

8. De juiste kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur is een maat die wordt gebruikt om het uiterlijk en de witheid van een lichtbron te beschrijven. Net zoals natuurlijk zonlicht veel schakeringen heeft, is kunstlicht er ook in vele tinten wit. De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht is.

Bekijk ook:
12x Woonkamer decoratie
15x Woonkamer inrichting tips
101x Woonkamer inspiratie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *