Search and Hit Enter

Railverlichting

Vind je railverlichting mooi, en overweeg je die populaire railspots bij jou in huis te installeren? Op deze pagina kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om te beslissen of dat een juiste keuze is. Lees wat de voordelen en nadelen zijn van railverlichting, waar je op moet letten, en bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden van verschillende soorten railverlichting in verschillende soorten huizen en appartementen.

railverlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel in huis. Naast dat je niet zonder verlichting kan wonen, omdat je anders in de avond niets kunt zien, kan je met verlichting ook de sfeer creëren die je in gedachte hebt. Er zijn natuurlijk verschillende soorten verlichting verkrijgbaar, die verschillende functies kunnen hebben. Zo kan wandverlichting als taakverlichting gebruiken, plafondlampen als basisverlichting, en spotjes als accentverlichting. Een soort verlichting wat heel veelzijdig is, is railverlichting, die de afgelopen jaren mega populair is geworden. Vanwege de praktische voordelen, maar natuurlijk ook omdat het railsysteem met spotjes super mooi, strak en minimalistisch kan zijn, wordt het door velen gezien als hét alternatief van inbouwspotjes.

Ben je ook van plan om railverlichting te nemen in huis? Naast de voordelen en nadelen vind je hieronder ook handige tips met aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van de railspots.

CMT Architetti koos voor zwarte railverlichting die strak aan het betonnen plafond is gemonteerd in deze stoere industriële woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
CMT Architetti koos voor zwarte railverlichting die strak aan het betonnen plafond is gemonteerd in deze stoere industriële woonkamer. Boven de eettafel is er gekozen voor twee bijpassende hanglampen. Klik hier voor meer foto’s.

Hoe werkt railverlichting?

De naam ‘railverlichting’ omschrijft precies wat voor soort verlichting het is – metalen of kunststof rails waar spotjes aan gekoppeld kunnen worden, en aan het plafond worden gemonteerd. De rails kunnen strak tegen het plafond worden gemonteerd, maar kunnen ook aan speciale dunne kabels worden opgehangen. Dit laatste kan een goed idee zijn in bijvoorbeeld ruimtes met een heel hoog plafond of karakteristieke plafonds waar de ornamenten onaangetast moeten blijven. Railverlichting heeft een modulair karakter. Dit houdt in dat je zelf kunt bepalen wat voor vorm, hoe groot, en hoeveel spotjes je wilt, afhankelijk van het soort ruimte.

Het grootste voordeel van railverlichting, is dat je het vanuit één lictpunt kunt laten werken. In plaats van bijvoorbeeld één hanglamp of plafondlamp, kan je met railverlichting ervoor zorgen dat je meerdere spotjes over een ruimte kunt verspreiden – zonder grote aanpassingen.

In dit moderne appartement, ontworpen door Yael Perry, wordt witte railverlichting gebruikt als accentverlichting waarmee de mooie maatkast wordt geaccentueerd. Klik hier voor meer foto's.
In dit moderne appartement, ontworpen door Yael Perry, wordt witte railverlichting gebruikt als accentverlichting waarmee de mooie maatkast wordt geaccentueerd. Klik hier voor meer foto’s.

Welke ruimtes zijn geschikt voor railverlichting?

Railverlichting is een geweldig idee dat zal voldoen aan de verwachtingen van zelfs de meest veeleisende klanten. Het railsysteem met spotjes kunnen zowel als basisverlichting, taakverlichting als accentverlichting gebruikt worden. Voorheen zag je ze dus vooral in publieke ruimtes, zoals restaurants en winkels, maar ook in kantoren en woningen wordt er steeds vaker gekozen voor railverlichting – of dat nou voor de hal, slaapkamer, woonkamer of keuken is.

1-fase (1F) of 3-fase (3F) railverlichting?

Als je railverlichting wilt kopen, zijn er twee basissystemen om uit te kiezen, namelijk 1-fase (1F) of 3-fase (3F). Wat zijn de verschillen tussen hen?

3-fase railverlichting is moderner, veelzijdiger en geeft ons meer bruikbaarheid, daarom heeft het de voorkeur van de meeste gebruikers en ook fabrikanten. Dit betekent ook dat je meer keuze hebt als je kiest voor een 3-fase systeem, gewoonweg om het aanbod groter is. Met 3-fase verlichting kun je het geheel opdelen in drie kringen, waardoor je alleen die lampen inschakelt die op een bepaald moment nodig zijn zonder dat je de andere aan hoeft te zetten. Om van deze oplossing te profiteren, moeten we echter bedenken dat de installatie meer dan de standaard drie draden nodig heeft. Je hebt een verdeling in twee circuit met 4 draden en voor drie circuits is een 5-aderige kabel nodig. Anders werken alle lampen op fase 1 (zoals een 1-fase systeem) en moeten dus gelijktijdig aan- en uitgezet worden. De juiste fase wordt geselecteerd door middel van een knop op de adapter die in de rail wordt gestoken.

In deze stoere landelijke woning, hebben ze zwarte railverlichting onder andere aan een houten balk gemonteerd. Klik hier voor meer foto's.
In deze stoere landelijke woning, hebben ze zwarte railverlichting onder andere aan een houten balk gemonteerd. Klik hier voor meer foto’s.

Een ander voordeel is de lengte van de rails – de 3 fase rails zijn langer en verschijnen in secties: 1-3 meter, wat het gemakkelijker maakt om een langer systeem te bouwen met behulp van geschikte connectoren. 3F-rails zijn ook bestand tegen een grotere belasting dan 1F, wat belangrijk is voor meer lampen of lange systemen. 3 fase railverlichting kan ook sterker zijn en zullen stabieler werken. Het enkelfasige railsysteem is slechts goedkoper, maar het laat alleen toe om alle lampen tegelijkertijd te verlichten, dus je kunt bijvoorbeeld niet een deel van de verlichting aanzetten. Beschikbare rails zijn korter en het hele systeem mag niet te lang zijn.

Rekening houdend met de bovenstaande informatie, zelfs als de benodigde railverlichting niet heel lang hoeft te zijn, en de voedingskabel 3-draads is, en je het het geen probleem vindt dat alle spotjes aan- en uit gezet moeten worden, is het tóch de moeite waard om een 3-fase railsysteem te nemen. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de selectie van de juiste producten, d.w.z. 3F-rail en 3F-lampen tegelijk, in het geval van een 1-fase rail moeten ook de armaturen 1-fase zijn. In andere gevallen is installatie van dergelijke verlichting niet mogelijk.

RIGI Design koos in deze mooie moderne woonkamer ervoor om de railverlichting in het plafond te verwerken. Klik hier voor meer foto's.
RIGI Design koos in deze mooie moderne woonkamer ervoor om de railverlichting in het plafond te verwerken. Klik hier voor meer foto’s.

Hoe wordt railverlichting gemonteerd?

Railverlichting is door de populariteit in veel winkels en webshops verkrijgbaar. Sommimge bedrijven bieden ook een montageservice aan, soms tegen kosten. Maar als je een beetje handig bent, zou je het railsysteem met spotjes ook zelf monteren.

Het belangrijkste punt is de plaats van de stroomtoevoer naar het systeem, d.w.z. de plaats waar de draden op de rails zijn aangesloten. Dit wordt gedaan met behulp van een stroomaansluiting of geschikte connectoren, afhankelijk van het ontwerp.

Als de voeding aan het begin of aan het einde van de rail wordt geleverd, gebruiken we de voedingsklem. Het is de goedkoopste en de eenvoudigste oplossing, tegelijkertijd esthetisch mooi en als de lengte van de rail niet groter is dan drie meter, is het ook de meest functionele, omdat je de buizen over de hele lengte kunt verplaatsen. In het geval van langere secties, maar met behoud van de kracht aan het begin
of einde, gebruiken we de binnenste rechte connector en voeg je een andere rail toe.

Blackhaus laat zien dat railverlichting ook heel mooi in de hal kan zijn. Klik hier voor meer foto's.
Blackhaus laat zien dat railverlichting ook heel mooi in de hal kan zijn. Klik hier voor meer foto’s.

Bij stroomvoorziening op een andere plaats (bijvoorbeeld in het midden van de rail) gebruik je een eenvoudige stroomconnector. Zo’n situatie komt vaak voor tijdens een verbouwing, wanneer je een installatie klaar hebt na de oude lamp, die in het midden van de kamer is geplaatst, en je nu railverlichting wilt. In plaats van de draden installeer je zo’n stroomconnector en verbind je de rails links en rechts, die moeten worden afgewerkt met een stekker.

Als je van plant bent om railverlichting te nemen in een L-vorm, U-vorm, vierkant of rechthoek, dan is het het beste om de universele connector L te gebruiken, wat een onmisbaar element is om een ​​dergelijk systeem te creëren. De L- en U-vorm kunnen ook aan het begin of einde van de rail worden ingevoerd in plaats van in de hoek, maar het zal een iets duurdere oplossing zijn, omdat er ook een universele connector L nodig is voor de voedingsterminal. Het geheel wordt gecompleteerd door de eindpluggen die het systeem afsluiten.

Bij een optimaal gemaakte railverlichting in de vorm van een rechthoek of een vierkant ziet, wordt stroom geleverd aan één, elke hoek. Rails die langer zijn dan drie meter worden met elkaar verbonden door middel van interne connectoren, die na montage praktisch niet zichtbaar zullen zijn.

Het aantal beschikbare connectoren, hun type en aansluitmethode maken het mogelijk om elke verlichting van 3-fasen rails te maken. De limiet is eigenlijk alleen onze verbeelding, want de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, ongeacht of onze rails opbouw, ingebed of opgehangen zijn aan kabels.

In hetzelfde appartement, ontworpen door Bauhuis, is er railverlichting in U-vorm geïnstalleerd in de slaapkamer met werkplek.
In hetzelfde appartement, ontworpen door Bauhuis, is er railverlichting in U-vorm geïnstalleerd in de slaapkamer met werkplek.

Voordelen en nadelen

Door alle uitleg lijkt railverlichting een heel ingewikkeld systeem. Als je er helemaal niet in thuis bent, kunnen we ons voorstellen dat je niet weet hoe en waar je moet beginnen. We raden daarom aan om een partij te vinden die je hierin kan begeleiden. Je betaalt er waarschijnlijk iets meer voor, maar dan weet je in ieder geval zéker dat het goed wordt gemonteerd. En als het eenmaal is gemonteerd, dan zal je er heel veel plezier van hebben. Hieronder hebben we voor het overzicht nog alle voordelen en nadelen van railverichting voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Modulair systeem – je kunt zelf bepalen hoe groot en welke vorm je wilt aanleggen: rechte lijn, L-vorm, U-vorm, vierkant of rechthoek.
  • Veelzijdig systeem – gebruik het als basisverlichting, taakverlichting of accentverlichting.
  • Met één lichtpunt kan je meerdere spotjes verspreiden over een ruimte, die je afhankelijk of je een 1-fase of 3-fase systeem, tegelijk of gedeeltelijk in en uit kunt schakelen.
  • Railverlichting is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Zwart en wit zijn de meest populaire kleuren, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor RVS. Hierdoor past het, ongeacht jouw interieurstijl, altijd er mooi bij.
  • Eenvoudige montage, zonder grote aanpassingen.
Railverlichting is ook erg populair in de keuken. De witte railverlichting past perfect bij de lichtgrijze moderne keuken. Klik hier voor meer foto's.
Railverlichting is ook erg populair in de keuken. De witte railverlichting past perfect bij de lichtgrijze moderne keuken. Klik hier voor meer foto’s.

Nadelen

  • Railverlichting is niet goedkoop. Voor een complete set, bestaande uit 2x 1.5 meter rail, middenvoeding en eindkappen, en zes spotjes, betaal je tussen 300 – 600 euro excl. montage.
  • Hoe groter het railsysteem is, hoe meer stof het zal vangen. Dit betekent dat je vaker moet schoonmaken.
  • Railverlichting is minder geschikt voor ruimtes met een laag plafond.
Dit appartement laat zien dat de ontwerpen eindeloos zijn met railverlichting. Klik hier voor meer foto's.
Dit appartement laat zien dat de ontwerpen eindeloos zijn met railverlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Verlaagd plafond
Buisverlichting- LED of TL verlichting?
Woonkamer inrichting met vliering slaapkamer
127x Slaapkamer inspiratie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *