Search and Hit Enter

Vouwdeur

Overweeg jij om te kiezen voor een vouwdeur voor binnen in huis of voor de tuin? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, heel veel verschillende mooie inspiratie voorbeelden – van een klassieke vouwdeur van hout tot een alternatief voor een vouwdeur. Kijk snel verder en laat je inspireren!

vouwdeur

Twintig jaar geleden hadden deuren puur een functioneel doel, of dat nou gaat om binnendeuren of tuindeuren – namelijk twee ruimtes met elkaar verbinden, die van elkaar gescheiden zijn. Maar net als met heel veel functionele onderdelen die bij een huis en interieur horen, wordt er de afgelopen jaren heel anders gekeken naar deuren. Natuurlijk is het hoofddoel nog steeds hetzelfde, maar tegenwoordig heb je door het aanbod van mega veel verschillende soorten deuren, ook andere kansen om met een bepaald soort deur je interieur te verbeteren en te optimaliseren.

De vouwdeur, ook wel harmonica deur genoemd, is daar een heel mooi voorbeeld van. Hoewel vouwdeuren al veel langer bestaan dan vandaag, heeft de vouwdeur een ware comeback gemaakt. Ze zien er niet alleen super mooi uit, maar bieden ook heel veel praktische voordelen ten op zichte van bijvoorbeeld een standaard scharnier deur binnen in huis, schuifpui of openslaande deuren naar de tuin. Hieronder hebben we alle vouwdeur voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Vouwdeuren kunnen volledig worden open geschoven. Als het gaat om een grote schuifdeur, kan je daarmee dus twee ruimtes volledig bij elkaar betrekken. Dit kan bijvoorbeeld een vouwdeur zijn tussen de woonkamer en keuken, de woonkamer en de slaapkamer in een klein appartement of de woonkamer en de tuin.
  • In tegenstelling tot scharnier deuren of openslaande deuren naar de tuin, hoef je bij een vouwdeur geen rekening te houden met ruimte die je vrij moet laten om de deur te openen en te sluiten. Je kunt met een vouwdeur dus ook heel veel ruimte besparen – wat een heel groot voordeel voor een kleine woonkamer, kleine slaapkamer, kleine badkamer, kleine keuken, klein balkon of kleine tuin.
  • Vouwdeuren zijn tegenwoordig verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren, zowel voor binnen als voor buiten. Je hebt traditionele houten vouwdeuren, stalen vouwdeuren, vouwdeuren met glas, vouwdeuren van kunststof, aluminium vouwdeuren, noem maar op.
  • Vouwdeuren kunnen er super mooi uitzien. Met een mooie vouwdeur kan je een echte blikvanger creëren in een interieur.

vouwdeur buiten glas

Vouwdeur binnen

Bij een vouwdeur, denk je wellicht eerder aan een vouwdeur voor buiten. Hoewel vouwdeuren voor buiten als alternatief voor een schuifpui, taatsdeur of openslaande deuren naar de tuin, erg populair zijn, kiezen steeds meer mensen ook voor een vouwdeur voor binnen in huis. Hieronder vind je een aantal mooie inspiratie voorbeelden.

Strakke witte vouwdeur

Een gezin van vijf dat in een historisch gebouw in Tel-Aviv woonde, had een ingrijpende, volledige renovatie van hun appartement nodig. Ze huurden Dalit Lilienthal in om het nieuwe interieur zo te ontwerpen dat het zou werken voor het stel en hun drie kinderen. Het belangrijkste doel van het met bomen omgeven appartement was om zoveel mogelijk licht en lucht naar het interieur te brengen.

In plaats van twee volledig aparte kinderkamers, heeft de ontwerper gekozen om een grote strakke witte vouwdeur over de hele breedte van de ruimte te plaatsen tussen de twee kinderkamers. Op die manier kan je er één grote kinderkamer of speelkamer van maken, terwijl je de kamers met net zoveel gemak weer kunt transformeren naar twee aparte kinderkamers.

vouwdeur binnen strakke witte vouwdeur

vouwdeur binnen strakke witte vouwdeur

Vouwdeur met ventilatie

Dit kleine appartement is ingericht met slimme technologie, waaronder spraakgestuurde synthesizers, schakelaars voor lampen en airconditioning, geautomatiseerde gordijnen, heftafels, projectieschermen en elektronische deursloten. Naast de technische uitrusting, maakt het huis gebruik van de principes van Feng Shui in hoe de ruimtes zijn ingedeeld, hoe dingen in balans zijn en ervoor zorgen dat de vijf elementen worden opgenomen.

Als de grootmoeder komt logeren, kan de woonkamer worden afgescheiden om haar een privéruimte te geven. De geweldige vouwdeur is voorzien van lamellen voor ventilatie en glaspanelen om licht door te laten naar de keuken als de deuren gesloten zijn.

vouwdeur binnen met ventilatie

vouwdeur binnen met ventilatie

Vouwdeur zwart

David Ito Arquitetura ontwierp een modern appartement in São Paulo, een interieur dat gebaseerd is op twee concepten: rationeel en emotioneel. Gedreven door de verzoeken van de klant, combineert het NCC Apartment de rationele kant, die gericht en verbonden is, met de behoeften van het dagelijks leven, terwijl de emotionele kant betrekking heeft op gevoelens en emoties, waardoor de ideale ambiance wordt gecreëerd en hoe dit een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Rationeel gezien moest de indeling van het privégedeelte veranderen van drie kleine slaapkamers in een grote slaapkamer met badkamer, logeerkamer en kantoor dat ook als slaapkamer kan worden gebruikt, voor een betere functionaliteit. Ze vroeg of de keuken zo nodig kon overschakelen van geïsoleerd naar een deel van de sociale ruimte. Emotioneel zei ze dat ze ‘een verfijnde sociale ruimte en een gezellige privéruimte zou willen.’

Maar dankzij een moderne zwarte houten vouwdeur, kan er een open keuken worden gecreëerd, zodat de woonkamer en keuken eenvoudig bij elkaar getrokken kan worden. Als de vouwdeur dicht is, vormt het een mooi geheel met de grote zwarte muur.

vouwdeur binnen zwart

vouwdeur binnen zwart

Kamerscherm vouwdeur

The Family Playground, gelegen in de stad Kaohsiung, Taiwan, is een project voltooid door House Design Studio. Het bedrijf renoveerde het interieur van dit huis van 122 vierkante meterom de keuken en eetkamer in het midden van de woonkamer te plaatsen en de traditionele Taiwanese keuken opnieuw te definiëren.

Naast de keuken is een thuiskantoor gecreëerd, die volledig afgesloten kan worden middels een stoere kamerscherm vouwdeur van hout.

kamerscherm vouwdeur

kamerscherm vouwdeur

Vouwdeur buiten

Een vouwdeur naar buiten de tuin, is een heel goed alternatief voor een strakke moderne glazen schuifpui, taatsdeur of openslaande deuren. Een van de grootste voordelen is dat je de harmonica deur volledig kunt open schuiven om de tuin meer bij de woonkamer of keuken te betrekken. Heerlijk voor de zomer!

Houten vouwdeur met glas

Moloney Architects realiseerde een moderne uitbouw van een eeuwenoud Victoriaans huis, gekenmerkt met super mooie met houten planken in Ballarat in Australië. Het oorspronkelijke huis werkte niet meer voor het gezin van vijf, dus bedachten de architecten een plan om het huis een meer open gevoel te geven door een ‘houten kist’ aan de achterkant toe te voegen. Een gang verbindt de twee gebouwen tot één huis, dat nu het houten kisthuis wordt genoemd.

Door het ontwerp van de uitbreiding kon de oorspronkelijke dakstructuur behouden blijven, zodat je nooit zou weten dat er iets veranderd was aan de voorkant van het huis. Grote ramen en een prachtige houten vouwdeur met glas openen de uitbouw naar de achtertuin en laten veel natuurlijk licht binnen.

houten vouwdeur buiten

houten vouwdeur buiten

Aluminium vouwdeur

Corner Pocket House is een moderne woning in Manhattan Beachin Californië, ontworpen door Edward Ogosta Architecture. Het project is een complete transformatie van een hoekbungalow gelegen in een rustige woonwijk. De klanten, een gezin van vijf, wilden dat de esthetiek van hun huis met één verdieping duidelijk afweek van de buurtnorm.

Het ontwerp was strategisch om een aantal van deze uitdagingen op te lossen door te focussen op een rechttoe rechtaan benadering van eenvoudige vormen. Een grote aluminium vouwdeur met glas zorgt ervoor dat de belangrijkste gemeenschappelijke ruimte fantastisch kan worden geopend aan tegenovergestelde uiteinden, waardoor de lichtpenetratie, dwarsventilatie en ruimtelijke doorstroming naar de schaduwrijke binnenplaatsen worden geoptimaliseerd.

aluminium vouwdeur buiten

aluminium vouwdeur buiten

Zwarte stalen vouwdeur naar buiten

Dit project hebben we gevonden bij architectenbureau Scenario. Het pand is een naoorlogse twee onder één kap woning in het midden van een rij rijtjeshuizen. De klanten, een jong stel, kwamen bij hen om de begane grond opnieuw in te richten omdat de vorige indeling niet paste bij hun woonstijl. De ruimtes waren donker en afgescheiden en ze gebruikten ze uiteindelijk helemaal niet. Het huis had voorheen een slecht uitgevoerde en niet-geïsoleerde serre aan de achterzijde, drie treden verhoogd vanuit de achtertuin, en een achteraanbouw met bijhorende ruimtes.

Een nieuw gecreëerde ruimte naast de keuken wordt gebruikt als zit- / werkruimte in Japanse stijl, iets meer geïsoleerd van de rest van de ruimtes, maar tegelijkertijd direct verbonden en kan ook verschillende toepassingen aannemen. Dit zitgedeelte en de keuken hebben nu directe verbinding met de tuin met twee grote zwarte stalen vouwdeuren naar buiten.

zwarte stalen vouwdeuren naar buiten

Vouwdeur met glas

Dit project is door Aleksa studio ontworpen voor textiel- en accessoireontwerper Carolina Wong. Het doel was om het idee van het Victoriaanse huis opnieuw te interpreteren door een palet van rijke materialen, texturen, geometrieën en kleurschakeringen in te brengen. Het bestaande rijtjeshuis was donker, vervallen en moest volledig worden opgeknapt. Om het daglicht maximaal te benutten en de buitenruimte op de begane grond optimaal te benutten, is de bestaande keuken aan de achterzijde gesloopt en is de zijkant gevuld met een gelijkvloerse uitbouw. Een groot daklicht zorgt voor veel licht in de nieuwe open eetkamer en de uitbreiding komt uit in de patio via een mooie vouwdeur met glas die een continue overgang tussen binnen en buiten creëren.

vouwdeur met glas

vouwdeur met glas

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *