Search and Hit Enter

10x Kleine tuin inspiratie

Op zoek naar leuke ideeën voor het inrichten van je kleine tuin? Wij hebben 15 leuke kleine tuin inspiratie voorbeelden voor je verzameld, boordevol leuke ideeën en handige tips, zodat jij deze lente en zomer optimaal gebruik kan maken van jouw kleine tuin!

kleine tuin inspiratie

Een grote tuin is super fijn natuurlijk, maar een kleine tuin kan ook heel fijn zijn. Met de juiste tips en trucs kan je van jouw kleine tuin ook een hele fijne toevluchtsoord maken, waar je in de warmere maanden van kunt genieten. En omdat die warme dagen snel naderen, gaan wij jou een handje helpen, aan de hand van een aantal hele leuke kleine tuin inspiratie voorbeelden.

Bekijk de mooie inspiratie voorbeelden om te zien wat voor stijl, ontwerp, indeling, planten jij mooi vindt. Maar het belangrijkste is om na te denken wat jij graag in je tuin wilt doen. Vind je het genoeg om een fijn plekje te hebben om een boek te lezen en een kopje koffie te drinken? Of wil je er ook uitgebreid kunnen zonnen? En ben je ook van plan om regelmatig mensen uit te nodigen voor bijvoorbeeld een klein BBQ feestje?

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over onderhoud. Ben jij een fervente tuinier, wil je bijvoorbeeld een moestuintje in je kleine tuin? of heb je helemaal geen groene vingers, en wil je juist een zo onderhoudsvriendelijk mogelijke tuin inrichten?

Hoe klein je tuin ook is, wij geloven dat je van elke tuin iets moois en functioneels kan maken, op basis van jouw eigen behoeftes en wensen.

1. Kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin

Deze kleine tuin is nog geen 25 vierkante meter, maar de bewoners het super strak, modern en onderhoudsvriendelijk ingericht. Grote betonlook tuintegels zijn gecombineerd met mooie houten schuttingen. En door er een mix van verschillende grote en kleine plantenpotten te plaatsen, is de kleine tuin tóch voorzien van mooie groene planten, zoals de olijfboom naast het trapje en de palmboom in de hoek van de tuin. Er is een grote op maat gemaakte houten bank gemaakt, waar grote zwarte zitkussens op geplaatst zijn. Deze is gecombineerd met een comfortabele rotan tuinstoel en een mini picknicktafel voor de kinderen. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin ideeën kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin planten

kleine tuin ideeën kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin

2. Kleine tuin met tuinhuis stdio

Tuinontwerp bureau Anewgarden heeft onderstaande kleine tuin ontworpen. Hoewel de tuin niet zo groot is, wilde de bewoner tóch een tuinhuis hebben, om er een studio te creëren. Door het tuinhuisje in de hoek te plaatsen, en door de bijzondere vorm, hebben ze dit op een optimale manier toegepast. Zandstenen tegels zijn gecombineerd met een combinatie van strakke stenen muren en hardhouten schuttingen. Langs de schuttingen zijn verhoogde borders gecreëerd, waar onderhoudsarme planten zijn geplant. Daarnaast is er ook een zithoek ingericht, met een vaste houten l-vormige zwevende bank, gecombineerd met een bistro setje. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie tuinhuisje

kleine tuin inspiratie vaste bank

3. Compacte moderne tuin met plantenborders

Dit is een fantastische kleine in West-Londen die ontworpen is door The Distinctive Gardener. Hoewel klein van formaat met slechts 7 x 5 meter, is dit één van de favoriete tuinen van de ontwerper. De grote tuintegels werken heel goed in de ruimte, waardoor ze een meer dramatisch, uitgestrekt gevoel geven. En door de randen halverwege de zijkanten naar buiten te brengen, is er een tweede ruimte voor entertainment gecreëerd.

De harmonica deuren vanuit de keuken helpen om de tuin met het huis te integreren. De tip van de ontwerper voor iedereen die overweegt een nieuwe woonkeuken te bouwen met openslaande deuren, een glazen schuifpui of harmonica deuren, om genoeg in het totale budget te reserveren om ervoor te zorgen dat je een mooie tuin hebt om naar uit te kijken.

kleine tuin inspiratie compacte moderne tuin plantenborders

Er zijn verschillende plantenborders gecreëerd, die de tuin effectief verdelen. De op maat gemaakte hoekbank met de grote kussens in de rechterbovenhoek definieert het entertainment gedeelte prachtig, en de spiegel erboven helpt om de illusie te wekken dat de tuin nog verder gaat.

De zwarte schuttingen helpen de grenzen te vervagen – een geweldige manier om de illusie van meer ruimte in een kleine tuin te creëren. Ook ziet het grotendeels groenblijvende blad er geweldig uit tegen een donkere achtergrond.

Zoals bij elk ontwerp, kan het gebruik van kleur een echte impact hebben. Zo heeft de ontwerper fantastische felgekleurde retro stoelen en de draadbank gebruikt om funky brandpunten te bieden in verschillende delen van de tuin. De BBQ paste perfect in de ruimte en is voor het huis verborgen door de elegante bladeren van de boomvaren. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie palmboom in plantenborder

4. Kleine moderne tuin met verticale planten

The Garden Builders heeft dit tuinontwerp gemaakt, van een kleine, moderne tuin in Windsor – een levendige en moderne ruimte om te ontspannen. De uitdaging was om vanuit de kelder een groene ruimte te creëren met wisselende lichtinval en hoge schuttingen. De installatie van VistaGreen®, kunstmatige groene wandpanelen leverde een kosteneffectieve en natuurlijk ogende oplossing op met groen gebladerte en realistische bloemkleuren die zich verticaal uitstrekte zonder de noodzaak van uitgebreid, duur onderhoud en overweldigende beplante klimmers. De verticale tuin omsluiten de ruimte en brengen kleur en leven in de kleine tuin.

De geverfde schuttingen op alle drie aangrenzende grenzen was een aanvulling op de VistaGreen®-panelen om een balans en eenheid van materialen te creëren binnen het tuinontwerp om een warm en modern gevoel te geven. Het grijze en groene kleurenschema werd vervolgens op vloerniveau voortgezet door de installatie van de gepoedercoat aluminium plantenbakken. Door donkerder grijs te gebruiken, contrasteren de plantenbakken met succes met de grensmuren terwijl ze een andere toon toevoegen om de beplanting te versterken. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie verticale planten luxe tuinmeubelen

Het beplantingsschema bestond uit vier grotere specimenbomen om aan te sluiten op de hoogte van de tuin en om het hele jaar door belangstelling te wekken met seizoensinvloeden. Voor de lagere beplanting verzacht het gebruik van gedurfd groen gebladerte met een mix van brede bladeren, varens en grassen in combinatie met structurele vormsnoei die willekeurig binnen het beplantingsschema zijn geplaatst, de stijfheid van de binnenplaats. Om de levendigheid van de kleine tuin te versterken, complimenteren subtiele kleuraccenten van Salvia’s en Geraniums de flopping witte Gaura.

Een belangrijk onderdeel van dit prachtige ontwerp van de kleine tuin is zijn de prachtige tegels. Buiten ziet het eruit als een tapijt. Ze hebben dit ingelijste middenstuk gemaakt van geometrische tegels die een verwelkomend centraal detail bieden, dat zowel gewaagd is als perfect past in het palet van de tuinmaterialen. Het slimme gebruik van geel en verschillende materialen bij het kiezen van de tuinmeubelen maakt deze kleine stadstuin compleet en biedt een rustige en weelderige buitenruimte om van te genieten. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine moderne tuin verticale planten

5. Kleine moderne met maatwerk ligbedden

De opdracht voor The Garden Builders voor deze kleine tuin was om een ​​groenere buitenruimte te creëren waar hun klanten kunnen ontspannen. Het ontwerp concentreerde zich rond de bestaande Scandinavische ligbedden van de klant die ze wilden hergebruiken en die ze wilden laten voelen als onderdeel van de tuin in tegenstelling tot geplaatste objecten.

Om de ligbedden zo in te bouwen dat ze het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de tuin, hebben ze een houten frame ontworpen en gebouwd zodat de ligstoelen erin passen. De zijkanten van het frame zijn bekleed met acryl spiegelstrips om een ​​zwevend visueel effect te creëren en de bovenkant van het frame was bekleed met doorzichtige cederlatten om aan te sluiten op de nieuwe schuttingen met latwerk rondom de tuin.

De basis van het frame werd omzoomd met een mix van vetplanten en alpines met decoratieve gepolijste witte kiezelstenen die passen bij de 900 x 600 mm Classic Henraux Blanc porseleinen tegels. Deze rand wordt naar beneden verlicht door LED-stripverlichting die verborgen is in de cederoverkapping.

kleine tuin inspiratie houten ligbedden

De nieuwe klassieke Henraux Blanc porseleinen tegels en ceder latwerk met latten hielpen het ooit sombere grijze gebied te transformeren in een lichtere, meer natuurlijke buitenruimte. Het creëert ook een geweldige achtergrond waar de beplanting tegen op steekt. Het plantpallet voor dit project is een mix van verschillende weelderige groene tinten en texturen, samen met zacht roze, wit en blauw.

De aanleg van deze tuin was een uitdaging omdat de tuin op één niveau werd gebracht en alle afval en materialen door het huis moesten worden gedragen, met weinig opslagruimte in de tuin. De bestaande schuur die moest worden behouden en verplaatst, moest ook worden verplaatst tijdens de opruimingsfase, totdat ze er een nieuwe basis voor konden maken.

Toen de schuur eenmaal op zijn nieuwe positie stond, hebben ze de zijkant van de schuur die naar het huis gericht was bekleed met cederlatten. Aan de latten zijn klimdraden bevestigd om er een klimroos tegenaan te laten groeien, wat het uitzicht vanuit de eetkamer zal verzachten. De latten waren ingewikkeld gesneden met veel aandacht voor detail, zodat ze rond de punt van de muur konden passen en er vlak tegenaan konden zitten. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie houten schutting op stenen muren

6. Verticale tuin in kleine patio tuin

The Garden Builders kreeg voor deze kleine tuin de opdracht om het gebruik van de beperkte ruimte te maximaliseren en een dramatische achtergrond te creëren voor de verschillende ontvangstruimten die eromheen gesitueerd zijn. Ze gebruikten 600×600 Vestra-kalksteenplaten en een fijne detaillering van zwarte kiezelstenen om het vloeroppervlak te creëren en installeerden levende groene muren rond de ruimte, om het hele jaar door een tapijt van groen te creëren met highlights van zachte kleur en geur.

kleine tuin inspiratie verticale tuin patio tuin

Een watermuur van volledige hoogte in leisteen met een frame met poedercoating biedt een zacht geluid en strakke lijnen van western red cedar latwerk in een horizontaal lattenontwerp omlijsten het gebied. Deze kleine tuin is nu het hele jaar door een genot om naar te kijken, omdat planten achtereenvolgens bloeien en vogels aantrekken. Creatieve verlichting verlengt de bruikbaarheid van de tuin en zorgt ’s nachts voor een prachtige omgeving.

De tuin is netjes verlicht met tuinverlichting waardoor de ruimte in de avonduren een sfeervolle en uitnodigende ruimte wordt. Ook hebben ze een zachtgroen tapijt van Sedum over het asfaltdak gelegd, op de bovenste verdieping van het huis. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin ideeën verticale planten tegen schuttingen

7. Onderhoudsarme kleine tuin

Voor deze kleine tuin was de wens om de bestaande tuinelementen aan te scherpen en beter af te werken. Verschillende aspecten van de oude tuinelementen werkten niet en veroorzaakten onderhoudsproblemen.

Samen met de opdrachtgever hebben de ontwerpers nieuwe porseleinsteen bekeken en geplaatst ter vervanging van het bestaande zelfbindende grindterras. Er zijn drie soorten afwerkingen aangebracht op de bestaande wanden:

  • Vistagreen kunstmatige groene wandpanelen;
  • Rustieke tegelbekledingspanelen van eilandsteen;
  • Opnieuw gerenderde en geverfde afwerking.

kleine tuin inspiratie onderhoudsarme tuin

Het idee was om een ​​interessante mix van verticale afwerkingen te creëren die samenwerken om een ​​ander gevoel te geven, zowel intern als extern. Ze hebben ook het oude groendak verwijderd en een nieuw kunstgras dakoppervlak geïnstalleerd en een op maat gemaakt roestvrijstalen druppelophangsysteem om vlekken op de nieuwe verticale oppervlakken te verminderen.
Ook het irrigatie- en verlichtingssysteem werd verbeterd.

Om de nieuwe ruimte te voltooien en aan te kleden, hebben ze zorgvuldig geglazuurde hoge plantenbakken en nieuwe onderbeplanting gekocht om met de bestaande Acer griseum-specimenbomen te werken. Al met al veranderen de nieuwe oppervlakken de kleine tuin volledig wanneer het vanuit het huis wordt bekeken of wanneer het op de binnenplaats worden gebruikt. De nieuwe oppervlakken bieden een robuustheid en een lange levensduur die de ruimte nooit eerder had. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie onderhoudsarme tuin vertciale planten aan schutting

8. Luxe moderne kleine tuin

Een luxe moderne kleine tuin met een weelderige, levende groene muur. Dit ontwerp laat zien hoe verticale tuinen een dramatische impact kunnen hebben en kleine, stedelijke ruimtes kunnen transformeren in een boeiende, meeslepende omgeving. Met een indrukwekkende hoogte van 2,7 m. Vormt de verticale tuin een opvallende achtergrond en brandpunt van het ontwerp. Het dicht opeengepakte en veelkleurige gebladerte valt in de horizontale cederbekleding aan de basis, waardoor een visuele breuk en een slim contrast ontstaat.

kleine tuin inspiratie luxe moderne kleine tuin

Het geautomatiseerde irrigatie- en voersysteem voor de verticale planten bevindt zich eveneens in een met ceder beklede opbergdoos die in de muur is ingebouwd. De L-vormige bank, met zijn moderne lijnen en leisteentint, geeft een scherp eigentijds tintje aan het ontwerp, evenals voldoende zitplaatsen en een ruimte voor ontspanning en vermaak. De plantenselectie voor de levende groene muur is een levendige combinatie van varens, vaste planten en uitlopers. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie moderne bank houten schuttingen

9. Chique kleine tuin met strakke vijver

Deze chique tuin in Londen is zowel ontworpen als aangelegd door The Garden Builders met nauwe betrokkenheid van de klant bij het ontwerpproces, om zijn sterke visie voor de buitenruimte van het pand uit te voeren. Een complete revisie van het gebied was nodig, beginnend vanaf de omtrek. Voor een eigentijds effect werd het oude houten hekwerk vervangen door nieuwe blokgevormde grensmuren en horizontale cederhouten lattenafscherming.

Om het ontwerp en de extra zitplaatsen diepte en een gelaagd effect te geven, werden verhoogde, gepleisterde bedden van verschillende hoogtes gebouwd. Twee muren hadden roestvrijstalen waterbladen die water naar de strakke vijver lieten lopen dat het bovenste terras van het onderste terras scheidde. De vijver heeft een centrale opstap die toegang geeft tot het achterste terras.

De vloer maakte is bedekt met keramische tegels die passen bij de indeling van de interne keuken en ze hebben zorgvuldig alle rasterlijnen van binnen en van buiten uitgelijnd. De heldere, moderne uitstraling wordt aangevuld door prachtige beplanting door het hele schema. Verlichting omvatte tal van randlichten en onderwaterlichten voor avondverlichting. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie chique tuin palmbomen

10. Kleine schilderachtige tuin

Deze kleine schilderachtige tuin kenmerkt zich vol interessante details, een combinatie van weelderige beplanting met moderne materialen zoals hardhouten vlonders, gezaagde zandstenen bestrating en strakke verhoogde borders.

kleine tuin inspiratie schilderachtige tuin

Een hoog contrast zwart latwerk met horizontale latten loopt langs de linkerkant van de tuin. Het belangrijkste gedeelte is voorzien van strakke maar gezellige ‘Bloc’ Gloster meubelen en is omgeven door weelderige, gemengde beplanting. Het ontwerp biedt een slim alternatief voor een schuur, namelijk een verhoogd houten vlonderplatform dat de plaats inneemt van een schuur voor opslag, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de beperkte ruimte. Ook de bestaande houtopslag met RVS blad hebben de ontwerpers zorgvuldig in het nieuwe ontwerp verwerkt. ‘S Nachts zorgt tuinverlichting voor een uitnodigende avondomgeving buitenshuis. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

kleine tuin inspiratie schilderachtige tuin zwarte schuttingen

Bekijk ook:
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën
20x Voortuin ontwerp
Japanse tuin
Bohemian tuin

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *