Search and Hit Enter

Afzuigkap inbouwen: tips, ideeën en inspiratie voor een strakke afzuigkap inbouw voor je keuken

Wil je je afzuigkap op een stijlvolle manier wegwerken? Lees dit artikel voor handige tips, creatieve ideeën en inspirerende voorbeelden om je afzuigkap naadloos te integreren in je keukeninterieur.

In deze stoere keuken, met grijsblauwe kasten en marmeren werkblad, is er gekozen voor een strakke witte ombouw voor de afzuigkap.
In deze stoere keuken, met grijsblauwe kasten en marmeren werkblad, is er gekozen voor een strakke witte ombouw voor de afzuigkap.

Een goed werkende afzuigkap is essentieel voor een gezonde en aangename keukenomgeving. Het helpt bij het verwijderen van kookluchtjes, dampen en vetdeeltjes, waardoor je keuken fris blijft en er geen vervelende geurtjes in de rest van je huis hangen. Maar wat als je je afzuigkap liever niet prominent aanwezig wilt hebben in je keuken? Als je op zoek bent naar een strakke en naadloze integratie van je afzuigkap, dan is het inbouwen ervan de perfecte oplossing.

In dit artikel delen we handige tips, creatieve ideeën en inspirerende voorbeelden om je te helpen bij het wegwerken van je afzuigkap. Of je nu een moderne, minimalistische keuken hebt of een klassieke en landelijke stijl verkiest, er zijn verschillende inbouwmogelijkheden die passen bij jouw smaak en interieur. Van onderbouwafzuigkappen tot plafondafzuigkappen en alles daartussenin, we laten je zien hoe je je afzuigkap op een stijlvolle manier kunt verbergen zonder concessies te doen aan functionaliteit.

Of je nu van plan bent om een nieuwe keuken te ontwerpen of je bestaande keuken een make-over wilt geven, dit artikel biedt waardevolle informatie en praktische adviezen. Leer hoe je de juiste afzuigkap kiest, welke installatievoorzieningen nodig zijn en hoe je de afwerking en camouflage kunt aanpakken. Daarnaast presenteren we inspirerende voorbeelden van succesvolle inbouwprojecten en delen we tips voor onderhoud en reiniging.

Dus, als je geïnteresseerd bent in het strak wegwerken van je afzuigkap en op zoek bent naar tips, ideeën en inspiratie, lees dan verder en ontdek hoe je een naadloze integratie kunt realiseren die je keuken een moderne en verzorgde uitstraling geeft.

Hier is een wandkast met geïntegreerde afzuigkap gecombineerd met wandplanken aan de keuken achterwand.
Hier is een wandkast met geïntegreerde afzuigkap gecombineerd met wandplanken aan de keuken achterwand.

Wat zijn de voordelen van een inbouw afzuigkap?

Het inbouwen van een afzuigkap biedt verschillende voordelen ten opzichte van het plaatsen van een standaardafzuigkap. Hier zijn enkele voordelen van het inbouwen van een afzuigkap:

 • Esthetische integratie: Door de afzuigkap in te bouwen, kun je deze naadloos integreren in het ontwerp van je keuken. Hierdoor wordt de afzuigkap minder prominent aanwezig en ontstaat er een strakke en opgeruimde uitstraling. Het zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke keukenomgeving waarin de focus ligt op andere elementen, zoals keukenkasten, werkbladen en decoratieve accenten.
 • Ruimtebesparing: Een inbouwafzuigkap neemt over het algemeen minder ruimte in beslag dan een vrijhangende afzuigkap. Het kan worden geplaatst in bestaande kasten, bovenkasten of zelfs in het plafond, waardoor waardevolle ruimte in de keuken wordt bespaard. Dit is vooral handig in keukens met beperkte ruimte of wanneer je de beschikbare ruimte optimaal wilt benutten.
 • Verbeterde functionaliteit: Hoewel het inbouwen van een afzuigkap voornamelijk gericht is op esthetiek, hoeft dit niet ten koste te gaan van de functionaliteit. Inbouwafzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en technologieën die zorgen voor effectieve luchtzuivering en geurverwijdering. Je kunt nog steeds genieten van de voordelen van een goed werkende afzuigkap, terwijl je tegelijkertijd een strakke en geïntegreerde look bereikt.
 • Geluidsreductie: Het inbouwen van een afzuigkap kan ook helpen om het geluidsniveau te verminderen. Doordat de afzuigkap wordt ingebouwd in de keukenstructuur, kan het geluid beter worden geïsoleerd en gedempt. Dit draagt bij aan een stillere en comfortabelere kookervaring.
 • Flexibiliteit in ontwerp: Het inbouwen van een afzuigkap biedt veel ontwerpmogelijkheden. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, kleuren en afwerkingen om de afzuigkap perfect af te stemmen op de rest van je keukeninterieur. Bovendien kun je de afzuigkap integreren in andere elementen, zoals keukenkasten, panelen of decoratieve bekleding, om een harmonieus en samenhangend geheel te creëren.

Het inbouwen van een afzuigkap is een uitstekende keuze voor diegenen die streven naar een strakke en naadloze integratie van hun afzuigkap in de keuken. Het biedt esthetische voordelen, bespaart ruimte, behoudt functionaliteit, vermindert geluid en biedt flexibiliteit in ontwerp. Door deze voordelen te benutten, kun je genieten van zowel een goed werkende afzuigkap als een visueel aantrekkelijke keukenomgeving.

De kleine afzuigkap is in de wandkasten weggewerkt in deze keuken met schiereiland. Daarmee is de afzuigkap perfect weggewerkt.
De kleine afzuigkap is in de wandkasten weggewerkt in deze keuken met schiereiland. Daarmee is de afzuigkap perfect weggewerkt.

Planning en voorbereiding

Voordat je begint met het inbouwen van je afzuigkap, is het belangrijk om een goede planning te maken en de nodige voorbereidingen te treffen. Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat het inbouwproces soepel verloopt en dat je uiteindelijk kunt genieten van een strak resultaat. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 1. Het meten van de beschikbare ruimte: Voordat je een afzuigkap selecteert, is het cruciaal om de beschikbare ruimte in je keuken nauwkeurig te meten. Meet de breedte, hoogte en diepte van de ruimte waarin de afzuigkap wordt ingebouwd. Houd ook rekening met eventuele obstakels, zoals keukenkasten, bovenkasten of andere apparaten. Deze metingen zijn van vitaal belang bij het kiezen van het juiste type en formaat afzuigkap.
 2. Het kiezen van het juiste type afzuigkap: Er zijn verschillende typen afzuigkappen beschikbaar, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en de keukenindeling. Enkele populaire opties zijn onderbouwafzuigkappen, inbouwunits, plafondafzuigkappen en downdraft afzuigkappen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Denk goed na over welk type afzuigkap het beste past bij jouw keuken en esthetische wensen. Verderop het artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten inbouw afzuigkappen.
 3. De benodigde installatievoorzieningen: Bij het inbouwen van een afzuigkap moet je rekening houden met de benodigde installatievoorzieningen. Controleer of er voldoende ruimte is voor het plaatsen van afvoerkanalen en ventilatiesystemen. Zorg ervoor dat je elektrische aansluitpunten beschikbaar hebt op de juiste locatie. Het kan nodig zijn om aanpassingen te doen in de keukenkasten of het plafond om de benodigde voorzieningen te creëren. Maak een plan voor de installatie en overweeg hierbij ook de hulp van een professionele installateur, vooral als er ingrijpende aanpassingen nodig zijn.

Door de tijd te nemen voor planning en voorbereiding leg je een stevige basis voor een succesvolle inbouw van je afzuigkap. Zorg ervoor dat je de beschikbare ruimte goed meet, het juiste type afzuigkap kiest en de benodigde installatievoorzieningen op de juiste manier plant. Met een gedegen voorbereiding ben je klaar om verder te gaan met het inbouwproces en stap voor stap te werken naar een strakke en naadloze integratie van je afzuigkap in je keukeninterieur.

Ook een kleine afzuigkap kan je strak inbouwen.
Ook een kleine afzuigkap kan je strak inbouwen.

Soorten inbouw afzuigkappen

Bij het inbouwen van een afzuigkap zijn er verschillende opties om te overwegen, afhankelijk van je voorkeuren en keukenindeling. Hier zijn enkele populaire strakke inbouwmogelijkheden:

Onderbouwafzuigkap: eenvoudig en subtiel

Een onderbouwafzuigkap is een praktische keuze voor een strakke inbouw. Deze afzuigkap wordt direct onder een keukenkast of aan de onderkant van het bovenste keukenkastje gemonteerd. Het biedt een discrete en subtiele afzuigoplossing. Onderbouwafzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je keuken past.

Dit is de LAGANonderbouwafzuigkap van IKEA.
Dit is de LAGAN onderbouwafzuigkap van IKEA. Hier verkrijgbaar voor 89.-.

Inbouwunit: een naadloze integratie

Een inbouwunit is een uitstekende keuze als je streeft naar een naadloze integratie van de afzuigkap in je keukenontwerp. Deze unit wordt volledig in een bovenkast geplaatst, waardoor het frontpaneel van de afzuigkap gelijk loopt met de kastdeuren. Hierdoor ontstaat een strakke en uniforme uitstraling. Inbouwunits zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en kunnen worden uitgerust met verschillende ventilatiesystemen voor optimale prestaties.

Dit is de inbouw afzuigkap van Pelgrim - Hier verkrijgbaar voor
Dit is de inbouw afzuigkap van Pelgrim – Hier verkrijgbaar voor 929,00.

Plafondafzuigkap: een moderne uitstraling

Als je een moderne uitstraling wilt creëren, is een plafondafzuigkap een interessante optie. Deze afzuigkap wordt in het plafond gemonteerd, boven het kookgedeelte. Het zorgt voor een strak en minimalistisch ontwerp, waarbij de afzuigkap vrijwel onzichtbaar is wanneer deze niet in gebruik is. Plafondafzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, zoals vlakke panelen of opvallende designelementen, waardoor je je keuken een unieke uitstraling kunt geven.

Dit is de Novy 26080 afzuigkap inbouw model met randafzuiging. Hier verkrijgbaar voor € 739,00.
Dit is de Novy 26080 afzuigkap inbouw model met randafzuiging. Hier verkrijgbaar voor € 739,00.

Downdraft afzuigkap: perfect voor kookeilanden

Voor kookeilanden is een downdraft afzuigkap een populaire keuze. Deze afzuigkap komt tevoorschijn vanuit het aanrechtblad wanneer je hem nodig hebt en verdwijnt weer na gebruik. Het zorgt voor een strakke en open uitstraling in de keuken, omdat het geen permanente aanwezigheid heeft wanneer het niet in gebruik is. Downdraft afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je keukeninterieur past.

De AEG DDE5960B Downdraft afzuigkap - Hier verkrijgbaar voor €1.599,00.
De AEG DDE5960B Downdraft afzuigkap – Hier verkrijgbaar voor €1.599,00.

Met deze verschillende strakke inbouwmogelijkheden kun je de afzuigkap op een stijlvolle manier integreren in je keuken. Of je nu kiest voor een onderbouwafzuigkap, inbouwunit, plafondafzuigkap of downdraft afzuigkap, elk van deze opties biedt een unieke uitstraling en functionaliteit om aan je wensen tegemoet te komen. Kies degene die het beste past bij je keukenindeling, stijl en persoonlijke voorkeur, en creëer zo een naadloze en strakke look in je keuken.

Praktische tips voor het inbouwen

Bij het inbouwen van een afzuigkap is het belangrijk om enkele praktische overwegingen in gedachten te houden. Deze tips helpen je bij het realiseren van een succesvolle inbouw en een optimale werking van de afzuigkap. Hier zijn enkele handige tips:

 • De juiste hoogte en positie bepalen: Bij het plaatsen van de afzuigkap is de hoogte en positie van groot belang. Over het algemeen wordt aanbevolen om de afzuigkap op een hoogte van 65 tot 75 centimeter boven het kookoppervlak te installeren. Dit zorgt voor een efficiënte luchtstroom en voorkomt dat dampen en geuren zich door de keuken verspreiden. Zorg er ook voor dat de afzuigkap zich op een strategische positie bevindt, recht boven het kookgedeelte, om optimale prestaties te garanderen.
 • Afvoer en ventilatie regelen: Een goede afvoer en ventilatie zijn essentieel voor de werking van de afzuigkap. Zorg ervoor dat er een afvoerkanaal aanwezig is om de lucht naar buiten af te voeren. Dit kan via een externe muur of het dak. Controleer of het afvoerkanaal vrij is van obstakels en zorg voor een goede afdichting om lekkage te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de keuken om de afgevoerde lucht te vervangen. Overleg indien nodig met een professional om ervoor te zorgen dat de afvoer en ventilatie correct worden geïnstalleerd.
 • Elektrische aansluiting en bediening: Vergeet niet om de juiste elektrische aansluiting voor de afzuigkap te regelen. Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt van de afzuigkap is om deze van stroom te voorzien. Houd rekening met de vereisten van de afzuigkap en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op bij het aansluiten. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de bedieningselementen van de afzuigkap gemakkelijk toegankelijk zijn en goed functioneren. Denk na over de bedieningsmethode, zoals schakelaars, knoppen of een afstandsbediening, die het meest praktisch is voor jouw situatie.

Met deze praktische tips kun je het inbouwproces van de afzuigkap soepel laten verlopen. Zorg voor de juiste hoogte en positie, regel een goede afvoer en ventilatie, en zorg voor een correcte elektrische aansluiting en bediening. Door aandacht te besteden aan deze praktische aspecten, kun je ervoor zorgen dat je afzuigkap optimaal presteert en naadloos geïntegreerd is in je keuken.

De Underverk inbouw afzuigkap van IKEA met wandkast is hier verkrijgbaar voor.
De Underverk inbouw afzuigkap van IKEA met wandkast is hier verkrijgbaar in verschillende kleuren voor 359,00.

Stijlvolle afwerking en camouflage

Nadat je de afzuigkap hebt ingebouwd, is het tijd om te zorgen voor een stijlvolle afwerking en camouflage, zodat de afzuigkap naadloos opgaat in je keukeninterieur. Hier zijn enkele suggesties om dit te bereiken:

Kasten en panelen: een harmonieus geheel

Een veelgebruikte methode om een inbouwafzuigkap te camoufleren, is door gebruik te maken van kasten en panelen. Door de afzuigkap te integreren in een keukenkast of door panelen te plaatsen die passen bij de kastdeuren, creëer je een harmonieus geheel. Dit verbergt de afzuigkap gedeeltelijk en zorgt ervoor dat het opgaat in de rest van de keuken. Kies materialen, kleuren en afwerkingen die overeenkomen met de rest van je keukenkasten, zodat het eruitziet als een bewuste ontwerpkeuze.

Kleur en materiaalkeuze voor de afzuigkap

Een andere manier om de afzuigkap te laten opgaan in het keukenontwerp is door te spelen met kleuren en materialen. Kies een afzuigkap in een kleur die overeenkomt met je keukenkasten of juist contrasteert voor een opvallend effect. Denk ook na over het materiaal van de afzuigkap, zoals roestvrij staal, glas of geanodiseerd aluminium, en kies wat het beste past bij je keukenstijl. Door bewust kleur- en materiaalkeuzes te maken, kun je de afzuigkap subtiel inpassen in je keukenontwerp.

Ombouw en stucen

Een alternatieve optie is om een ombouw te creëren rondom de afzuigkap en deze te stucen. Dit betekent dat je een constructie bouwt om de afzuigkap heen, met behulp van hout of gipsplaten, en vervolgens het geheel laat stucen voor een strak en naadloos effect. Dit zorgt ervoor dat de afzuigkap volledig geïntegreerd wordt in de ombouw en één geheel vormt met de rest van de keuken. Het biedt tevens de mogelijkheid om speelse vormen of decoratieve elementen toe te voegen aan de ombouw, waardoor het een echte eyecatcher kan worden. Je zou het in dezelfde kleur kunnen verven als de keuken achterwand, of de ombouw betegelen met dezelfde keuken achterwand tegels voor een harmonieuze uitstraling.

Verlichting en decoratieve elementen

Besteed aandacht aan de verlichting rondom de afzuigkap. Sfeervolle en functionele verlichting kan helpen om de aandacht af te leiden van de afzuigkap en de focus te leggen op andere aspecten van de keuken. Overweeg het plaatsen van inbouwspots, onderbouwverlichting of decoratieve hanglampen om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. Daarnaast kun je decoratieve elementen toevoegen, zoals planten, kunstwerken of andere keukenaccessoires, om de aandacht naar andere delen van de keuken te trekken.

Met deze stijlvolle afwerking en camouflage-ideeën kun je ervoor zorgen dat je inbouwafzuigkap naadloos opgaat in je keukeninterieur. Door gebruik te maken van kasten en panelen, de juiste kleur- en materiaalkeuzes te maken en aandacht te besteden aan verlichting en decoratieve elementen, creëer je een keukenomgeving waarin de afzuigkap subtiel wordt geïntegreerd en andere aspecten van de keuken in de schijnwerpers staan.

Cathy & Garrett besloten hun zelf eigen ombouw te maken voor hun inbouw afzuigkap.
Cathy & Garrett besloten hun zelf eigen ombouw te maken voor hun inbouw afzuigkap. Klik hier voor de volledige stap voor stap handleiding.

Onderhoud en reiniging

Om ervoor te zorgen dat je inbouwafzuigkap optimaal blijft functioneren en er netjes uitziet, is regelmatig onderhoud en reiniging belangrijk. Hier zijn enkele handige tips om je hierbij te helpen:

Tips voor het schoonhouden van je inbouwafzuigkap:

 • Maak regelmatig de buitenkant van de afzuigkap schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.
 • Verwijder vet en vuil van de filters en roosters. Controleer de instructies van de fabrikant voor de juiste reinigingsmethode. In de meeste gevallen kunnen de filters en roosters worden gereinigd in warm zeepsop of in de vaatwasser.
 • Reinig de binnenkant van de afzuigkap indien nodig. Verwijder eventueel opgehoopt vet en vuil met een sopje en een zachte doek. Zorg ervoor dat je de elektrische componenten vermijdt en volg de instructies van de fabrikant.
 • Houd de afvoerkanalen en ventilatieopeningen vrij van obstructies. Controleer regelmatig of er geen ophoping van vet, stof of andere deeltjes is die de luchtstroom kunnen belemmeren.
 • Maak de afzuigkap regelmatig schoon na het koken, vooral bij het bereiden van vettige gerechten. Dit voorkomt dat vet en geuren zich ophopen en helpt de afzuigkap efficiënt te blijven werken.

Het vervangen van filters en onderdelen

Om de optimale prestaties van je inbouwafzuigkap te behouden, is het belangrijk om filters en andere onderdelen regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot het vervangen van filters, zoals koolstoffilters of vetfilters. Deze filters kunnen na verloop van tijd verzadigd raken en de afzuigprestaties verminderen. Zorg ervoor dat je de juiste vervangende onderdelen gebruikt en deze op tijd vervangt om de werking van de afzuigkap te optimaliseren.

Door regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren, zorg je ervoor dat je inbouwafzuigkap goed blijft functioneren en er fris uitziet. Volg de bovenstaande tips voor het schoonhouden van de afzuigkap en het vervangen van filters en onderdelen. Op die manier kun je blijven genieten van een schone en effectieve afzuigkap in je keuken.

Bekijk ook:
20x Keuken achterwand tegels
Keuken wrappen: De Ultieme Gids voor het transformeren van je keuken
Keuken achterwand ideeën, tips en inspiratie voor jouw droomkeuken
10x Spatwanden voor de keuken

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *