Search and Hit Enter

Keuken wrappen: De Ultieme Gids voor het transformeren van je keuken

Overweeg je om je keuken te upgraden, omdat ze zijn beschadigd? Of omdat je een andere kleur wilt voor je keukenkastjes? Ontdek alles wat je moet weten over keuken wrappen – van de voordelen tot de kosten en meer – in deze ultieme gids. Kijk snel verder!

keuken wrappen


Ben je toe aan een vernieuwde keuken, maar heb je geen zin in de kosten en rommel van een complete keukenrenovatie? Dan is keuken wrappen misschien wel de oplossing voor jou. Keuken wrappen is een relatief nieuwe methode om je keuken een frisse look te geven, zonder dat je de hele keuken hoeft te vervangen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over keuken wrappen. We leggen uit wat keuken wrappen precies is, de voordelen en nadelen van deze methode, de kosten en de stappen die je moet nemen om je keuken te wrappen. Daarnaast geven we tips voor het onderhouden van je gewrapte keuken en beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp. Aan het eind van dit artikel weet je of keuken wrappen de juiste keuze is voor jouw keuken en hoe je een professionele keuken wrapper kunt vinden.

Wat is keuken wrappen en hoe werkt het?

Keuken wrappen, ook wel keukenrenovatie met folie genoemd, is een proces waarbij een dunne folie wordt aangebracht op de bestaande keukenkastjes, deurtjes en eventuele andere oppervlakken in de keuken. Deze folie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je je keuken een geheel nieuwe look kunt geven. Het folie wordt aangebracht door een professionele keuken wrapper en kan gebruikt worden om beschadigde of verouderde oppervlakken te bedekken.

Het proces van keuken wrappen bestaat uit de volgende stappen:

 1. Het reinigen en voorbereiden van de oppervlakken: voordat het folie aangebracht kan worden, moeten de oppervlakken grondig worden gereinigd en voorbereid. Dit houdt in dat alle oppervlakken vetvrij moeten zijn en eventuele beschadigingen of oneffenheden moeten worden gerepareerd.
 2. Het op maat snijden van het folie: het folie wordt op maat gesneden voor de verschillende oppervlakken in de keuken, waaronder de keukenkastjes, deurtjes en eventuele andere oppervlakken.
 3. Het aanbrengen van het folie: het folie wordt zorgvuldig aangebracht op de oppervlakken in de keuken, met behulp van speciale lijm en een warmtekanon om het folie goed te laten hechten.

Verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor keuken wrappen zijn onder andere:

 • PVC folie: Dit is de meest gebruikte folie voor keuken wrappen. Het is sterk, duurzaam en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen.
 • PET folie: Dit is een minder gebruikte folie, maar het biedt wel een uitstekende kwaliteit en is milieuvriendelijk. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.
 • Vinyl folie: Dit is een relatief goedkope folie die makkelijk te installeren is. Het is verkrijgbaar in veel kleuren en patronen, maar het is wel minder duurzaam dan PVC of PET folie.

Door gebruik te maken van deze verschillende materialen en technieken, kan een professionele keuken wrapper jouw keuken omtoveren tot een geheel nieuwe ruimte.

Voor een beter idee van het proces, raden we aan om onderstaande video te bekijken:

Voordelen

Keuken wrappen heeft veel voordelen ten opzichte van het vervangen van keukenkasten. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

Kosteneffectief in vergelijking met vervanging van keukenkasten

Het vervangen van keukenkasten kan een dure en tijdrovende klus zijn. Keuken wrappen is een veel goedkopere optie. Het kan tot 50-70% goedkoper zijn dan het vervangen van keukenkasten. Dit is vooral belangrijk als je een beperkt budget hebt voor een keukenrenovatie.

Grote selectie van ontwerpen en kleuren om uit te kiezen

Keuken wrappen biedt een enorme selectie aan ontwerpen en kleuren om uit te kiezen. Dit betekent dat je vrijwel elke stijl of kleur kunt kiezen die je maar wilt voor je keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houtnerf, marmer- of betonlook. Of je kunt kiezen voor een levendige, gedurfde kleur die past bij de rest van je interieur.

Snelle installatie en minimale rommel

Het vervangen van keukenkasten kan weken duren, terwijl keuken wrappen meestal slechts enkele dagen duurt. Er is ook minder rommel omdat er geen sloopwerk nodig is. Het enige dat nodig is, is het verwijderen van hardware en deuren, en het reinigen en voorbereiden van de oppervlakken. Dit betekent dat je keuken niet maandenlang onbruikbaar zal zijn, wat het geval kan zijn bij een vervanging.

Mogelijkheid om beschadigde of versleten oppervlakken te bedekken

Als je keukenkasten beschadigd zijn of versleten oppervlakken hebben, dan biedt keuken wrappen een geweldige oplossing. Wrapping kan namelijk deze beschadigingen of slijtages bedekken en de levensduur van je keukenkasten verlengen. In plaats van de oude kasten weg te gooien, kun je ze een nieuw leven geven door ze te wrappen.

Kortom, keuken wrappen is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en snelle manier om hun keuken te renoveren. Het biedt een grote selectie van ontwerpen en kleuren om uit te kiezen, terwijl het ook beschadigde of versleten oppervlakken kan bedekken.

keuken wrappen voor en na
Before & after – Van witte keuken naar blauwe keuken | Bron: Wrapsbyaj.com

Nadelen

Naast de vele voordelen, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het overwegen van keuken wrappen als een optie voor jouw keukenrenovatie. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen af te wegen om te bepalen of het de juiste keuze is voor jouw situatie.

 • Tijdelijkheid: Hoewel keuken wrappen een geweldige manier is om snel en betaalbaar een nieuwe look aan je keuken te geven, is het geen permanente oplossing. Na verloop van tijd kan de wrap loslaten of verkleuren, wat betekent dat je het misschien opnieuw moet vervangen.
 • Minder duurzaamheid: Hoewel keukenwraps worden gemaakt van duurzame materialen, is het belangrijk om te onthouden dat het niet zo duurzaam kan zijn als andere keuken renovaties, zoals het vervangen van kasten of het installeren van tegels. Het is mogelijk dat de wrap kan worden beschadigd door warmte, water of schurende schoonmaakmiddelen.
 • Beperkte reparatie-opties: Als de wrap beschadigd raakt of begint af te pellen, kan het moeilijk zijn om het op een efficiënte manier te repareren. In sommige gevallen moet het volledig worden vervangen, wat extra kosten en ongemak met zich meebrengt.
keuken wrappen van hoogglans naar mat
Before & after – Van hoogglans keuken naar matte keuken | Bron: Wrapsbyaj.com

Kosten

Gemiddelde kosten voor het wrappen van een keuken: De gemiddelde kosten van keuken wrappen variëren afhankelijk van de grootte van de keuken, het gekozen materiaal en de complexiteit van het project. Over het algemeen kan het wrappen van een standaardkeuken tussen de €1000 en €4000 kosten, afhankelijk van deze factoren. Het is belangrijk om een ​​offerte te krijgen van een professionele keuken wrapper om een nauwkeurige prijsinschatting te krijgen.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van het wrappen van een keuken, waaronder:

 • De grootte van de keuken: hoe groter de keuken, hoe meer materiaal er nodig is en hoe langer het duurt om te installeren, wat de kosten verhoogt.
 • Het materiaal: er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, variërend in prijs. PVC-folie is bijvoorbeeld de goedkoopste optie, terwijl folies met speciale effecten of patronen duurder kunnen zijn.
 • Complexiteit van het project: als er veel hoeken, randen en kastdeuren zijn die moeilijk te bereiken zijn, kan dit de installatietijd verlengen, wat de kosten verhoogt.

Over het algemeen is keuken wrappen een veel kosteneffectievere optie dan het volledig vervangen van keukenkasten. Het vervangen van keukenkasten kan duizenden euro’s kosten, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de keuken. Keuken wrappen kan echter worden gedaan voor een fractie van die prijs en kan een vergelijkbaar resultaat opleveren. Bovendien is er bij het wrappen van keukens geen bouwafval en worden er geen nieuwe materialen gebruikt, wat het milieuvriendelijker maakt dan het vervangen van keukenkasten.

Van wit en hout naar grijs en marmer | Bron: Wrapsbyaj.com
Before & after – Van wit en hout naar grijs en marmer | Bron: Wrapsbyaj.com

Onderhoud

Als je je keuken hebt laten wrappen, wil je natuurlijk dat het er zo lang mogelijk als nieuw uitziet. Daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Hieronder volgen enkele tips om je gewrapte keuken in topconditie te houden:

 • Gebruik milde reinigingsmiddelen: Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de folie of verf kunnen aantasten. Gebruik in plaats daarvan milde reinigingsmiddelen zoals een zachte zeepoplossing of een mild allesreiniger. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of staalwol om krassen te voorkomen.
 • Vermijd extreme hitte: Hoewel de folie en de verf die gebruikt worden bij keuken wrappen hittebestendig zijn, is het toch aan te raden om hete pannen en ovenschalen niet direct op de folie of verf te plaatsen. Gebruik hiervoor liever onderzetters of pannenlappen.
 • Reinig regelmatig: Maak je keuken minstens één keer per week schoon om vuil en vet te verwijderen en voorkom ophoping van vuil. Maak de gewrapte oppervlakken schoon met een zachte doek en mild reinigingsmiddel en droog het oppervlak goed af met een schone doek.
 • Vermijd langdurige blootstelling aan water: Hoewel de folie waterbestendig is, is het toch belangrijk om blootstelling aan water te vermijden. Droog het oppervlak na het reinigen altijd goed af om te voorkomen dat water zich ophoopt in naden en randen.
 • Voorkom krassen: Hoewel de folie die gebruikt worden bij keuken wrappen krasbestendig zijn, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn. Gebruik geen schurende materialen en vermijd scherpe voorwerpen op de gewrapte oppervlakken.

Zelf keuken wrappen

Wil je kosten besparen? Dan kan je ook zelf je keuken wrappen. Er zijn verschillende doe-het-zelf (DIY) keuken wrapping kits beschikbaar op de markt, en er zijn ook online tutorials en handleidingen beschikbaar om je te begeleiden bij het proces.

Het is belangrijk om te onthouden dat het wrappen van een keuken een precieze en geduldige taak is die enige vaardigheid vereist. Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden, of als je geen ervaring hebt met het werken met deze materialen, is het misschien verstandiger om een professional in te huren om de klus voor je te klaren.

Bovendien kan het kopen van een DIY-kit duur zijn en kunnen de resultaten minder professioneel uitpakken dan wanneer je een ervaren keuken wrapper inhuurt. Overweeg daarom zorgvuldig of het zelf wrappen van je keuken de beste optie is voor jouw specifieke situatie en of het de kosten en het risico waard is.

In onderstaande video zie je dat Kim de uitdaging is aangegaan om haar keuken te wrappen:

Conclusie: Is keuken wrappen de juiste keuze voor jouw keuken?

Na het overwegen van de voordelen en nadelen van keuken wrappen en het vergelijken van de kosten met de vervanging van keukenkasten, kan het een slimme keuze zijn om je keuken te laten wrappen als je op zoek bent naar een betaalbare manier om je keuken een nieuwe look te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het wrappen van je keuken een tijdelijke oplossing kan zijn en de levensduur van de wrap afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het materiaal en het onderhoud. Ook is het belangrijk om te investeren in een professionele keuken wrapper om de beste resultaten te behalen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste ontwerpen en materialen:

 1. Overweeg de stijl van je keuken en kies een wrap die bij je interieur past.
 2. Kies een kwalitatief hoogwaardig materiaal dat duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.
 3. Vraag om monsters van verschillende wraps om te zien hoe ze eruit zien in je keuken voordat je een beslissing maakt.

Als je besluit om je keuken te laten wrappen, zoek dan naar een professionele keuken wrapper die ervaring heeft met het werken met verschillende materialen en ontwerpen. Vraag om referenties en bekijk de portfolio van de keuken wrapper om te zien welke projecten ze hebben afgerond en of ze een goede reputatie hebben.

Door deze tips in gedachten te houden, kan het wrappen van je keuken een geweldige manier zijn om je keuken een nieuwe uitstraling te geven zonder de kosten en het gedoe van het vervangen van keukenkasten.

Bekijk ook:
De keuken achterwand verven is mogelijk – hier moet je op letten!
20x Keuken achterwand tegels
Lichte of donkere keuken?

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *