Search and Hit Enter

Onmisbaar in de keuken: de grillpan

Ja, je kunt natuurlijk wel de standaard pannensetjes in huis gaan halen, maar de topkok kijkt altijd even verder. Jouw hoofdingrediënten moeten immers met het grootste respect behandeld worden!

grillpan keuken

En je gasten natuurlijk ook. Zo zorg je ervoor dat het hen aan helemaal niets ontbreekt en dat je bijvoorbeeld de juiste glazen op tafel zet voor wijn. Dan doelen we voornamelijk op specifieke soorten. Voor rode en witte wijn heb je namelijk twee verschillende soorten glazen die helpen om het druivennat op de juiste temperatuur te houden en de aroma’s intact te laten. Dat lukt niet wanneer je de drank onceremonieel zomaar in een whiskey- of cocktailglas giet!

Enfin, we dwalen een beetje van ons onderwerp af. We begonnen erover omdat ieder onderdeel van jouw prachtig gedekte tafel helemaal perfect moet zijn. En dan voornamelijk het eten dat erop wordt geserveerd! Dat betekent dat je flink je best moet doen om alle benodigde attributen voor jouw kookkunsten in huis moet halen. Niet zomaar een pan kopen en denken: joah, is wel best zo. Nee, ga heel goed na wat je zou willen maken en waar dat dan precies in moet. Kies alleen het beste van het allerbeste. Kwaliteit staat altijd voorop, want zo komen jouw zorgvuldig uitgekozen of samengestelde recepten het beste uit de bus.

Kortom, zodra jij een grillpan gaat kopen, wil je dat die aan al jouw eisen voldoet. Maar welke zijn dat precies? Want, nog belangrijker:

Waar dient een grillpan eigenlijk voor?

Het is heel verstandig om die vraag als allereerste beantwoord te hebben. Je hebt ze vast wel eens gezien. Grillpannen dus. Dat zijn van die geribbelde, platte vormen, meestal vierkant, met ribbels in het midden. Er zit ook een al dan niet afneembaar handvat aan.

Wat direct opvalt wanneer je een grillpan in handen hebt is het gewicht. Zo’n pan is namelijk een stuk zwaarder dan je op het eerste oog zou denken. Hij is dan ook geheel van gietijzer gemaakt. Daarom geldt er voor grillpannen ook een stelregel: hoe zwaarder, hoe beter.

Maar goed, de centrale vraag over de functie blijft nu natuurlijk staan. En tja, die zit eigenlijk al in de naam, hè? Een grillpan gebruik je om te grillen. Het grote verschil met een koekenpan is dat je er weinig tot geen olie voor nodig hebt. Want of je er nu groenten, vlees of vis in bereidt, vet heb je niet nodig.

grillpan la creuset

Hoe gebruik je een grillpan?

Die kwestie is hierboven al deels beantwoord. Om nog even dieper in te gaan op boter en olie: zodra je die in een grillpan giet, gaat dat vet alleen maar tussen de ribbels in zitten en zal dit het vlees nauwelijks tot niet beroeren. Sterker nog, er komt alleen maar een enorme walm van de pan af. Dat is uiteraard een bijeffect dat je kunt missen als kiespijn. Wanneer de inhoud van de pan echt van vet moet worden voorzien kun je dan ook beter de bestanddelen zelf invetten. Want wanneer je toch olie of boter als onderlaag wilt gebruiken, zou je er net zo goed een koekenpan bij kunnen pakken.

Dat maakt het extra belangrijk om uit te zoeken bij wat voor pan jouw ingrediënten het meeste baat zullen hebben.

Wat kun je allemaal maken met een grillpan?

Meer dan je wellicht zou denken! Allereerst zijn verschillende soorten vlees, vis en groenten natuurlijk gemakkelijk te grillen. Maar ook tosti’s kun je maken in een grillpan. Sterker nog, recepten voor platbroden en pizza’s en zelfs desserts uit dit stuk kookgereedschap bestaan ook! En je zou het niet geloven maar voor de bereiding van de heerlijkste siroop voor een verkoelend glas limonade met citroensmaak kun je eveneens een grillpan gebruiken. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van het nut dat zo’n pan voor jou persoonlijk heeft, is het verstandig om eerst eens wat kookboeken en websites af te struinen.

grillpan vis

Hoe onderhoud je een grillpan?

Dat hangt af van het materiaal waar deze van gemaakt is. Pannen met een antiaanbaklaag kun je bijvoorbeeld rustig een nachtje laten weken en schoonmaken met een beetje afwasmiddel. Dat is uit den boze wanneer je een grillpan van gietijzer gebruikt. Deze maken namelijk een natuurlijke anti-aanbaklaag aan die in dikte toeneemt naarmate je hem langer gebruikt. Zeep en een paar uren laten weken verwijdert de beschermlaag en maakt je pan vatbaar voor roest. Gebruik liever (keuken)zout, het liefst zo grof mogelijk. Voeg daar warm water aan toe totdat er een papje ontstaat. Dat wrijf je over de gehele pan, dus ook tussen de ribbeltjes. Daarna goed afspoelen, droog wrijven en behandelen met neutrale olie. Daarna kan ‘ie weer in de kast.

Bekijk ook:
Pannen ophangen
Messen slijpen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *