Keuken

Waar moet je op letten bij het kopen van een vriezer?


Wil jij een nieuwe vriezer kopen, maar je hebt geen idee waar je op moet letten? Geen nood, op deze pagina vind je de beste tips die je kunt gebruiken om de beste vriezer te vinden die geschikt is voor jou en jouw gezin, maar ook voor jouw huis. Zit er een beetje haast bij omdat je oude vriezer kapot is? Kijk dan snel verder!

vrijstaande staande vriezer bosch

Grote vrijstaande vriezer van Bosch

De meeste mensen hebben een koelvriescombinatie thuis. Dit kan een kleine koelvriescombinatie zijn met een vriesvakje, maar dit kan ook een grote variant zijn met meerdere vriesvakken, zodat je meer voedsel in kunt vriezen. Voor sommige mensen is ook een grote koelvriescombinatie niet voldoende, waardoor het een goed idee kan zijn om een aparte vriezer erbij te kopen. Een nieuwe vriezer kopen klinkt eenvoudig, maar net als met alle andere keukenapparatuur, komt er best wel wat bij kijken. Om te voorkomen dat je pas na een aantal weken erachter komt dat je nieuwe vriezer niet geschikt is, hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, met punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vriezer.

1. Soorten vriezers

Naast koelvrienscombinaties en inbouwvriezers, is het vooral de uitdaging om te kiezen tussen vrieskasten (staande vriezers) en vrieskisten (liggende vriezers). Lees hieronder wat de verschillen zijn, inclusief de bijbehorende voordelen en nadelen.

Vrieskast

Vrieskasten, ook wel staande vriezers genoemd, zijn populair vanwege het gemak dat ze bieden. Ze passen meestal gemakkelijk door een deur, nemen niet te veel ruimte in beslag, kunnen gemakkelijk worden verplaatst en zijn meestal uitgerust met compartimentverdelers die ervoor zorgen dat je je eten georganiseerd houdt op een manier die het beste bij je past.

Over het algemeen zijn vrieskasten vaak iets duurder dan andere soorten vriezers. Daarnaast verbruiken ze ook iets meer energie. Als het echter gaat om gemak en gebruiksgemak, dan is een vrieskast echt top.

Voordelen:

 • Neem niet te veel ruimte in beslag.
 • Makkelijk om eten georganiseerd te houden.
 • Houd verschillende soorten voedsel gemakkelijk toegankelijk.
 • Kan gemakkelijk worden verplaatst.

Nadelen:

 • Kan duurder zijn dan andere soorten vriezers.
 • Verbruikt meer energie.
vriezer kopen siemens vrieskast

Deze hoge vrieskast van Siemens heeft handige opberglades

Vrieskist

Je kunt ook kiezen voor een vrieskist. Vrieskisten zijn een zeer populaire keuze voor de kosten- en energiebewuste koper. Ze hebben de grootste capaciteit van alle soorten vriezers. Als je veel voedsel hebt dat je diepgevroren moet bewaren of grote items die je in je vriezer wilt passen, is een vrieskist de beste keuze. Ze verbruiken minder energie dan staande modellen en blijven langer koud als er een bijvoorbeeld stroomstoring is.

Ze zijn niet zo handig voor dagelijks gebruik als staande diepvriezers, omdat als je bij items op de bodem van de vriezer wilt komen – alles erop moet worden verplaatst. Ze hebben ook meer kans op handmatige ontdooiing, wat rommelig wordt en lastig kan zijn om mee om te gaan. Positief is dat ze doorgaans minder kosten dan een rechtopstaand model, zowel wat betreft de initiële kosten als de energiekosten op de lange termijn. Een vrieskist plaats je ook niet zomer in de keuken, vooral omdat ze zoveel plek in beslag nemen. In plaats daarvan worden vrieskisten meestal in een garage, berging of tuinhuis geplaatst.

Voordelen:

 • Goedkoper.
 • Grote capaciteit.
 • Minder energieverbruik.
 • Houdt voedsel langer bevroren zonder stroom.

Nadelen:

 • Moeilijker om items in de vriezer te krijgen.
 • Vereist meestal handmatige ontdooiing.
 • Passen niet in de meeste keukens.
De vrieskist van AEG heeft handige opbergmanden.

De vrieskist van AEG heeft handige opbergmanden.

2. Formaat

Het formaat van de vriezer is ook een belangrijk punt om op te letten. Naast dat het in je keuken moet passen – het maakt heel veel uit of je een grote of kleine keuken hebt, moet je ook nadenken over de capaciteit, dus hoeveel wat en hoeveel wil je allemaal invriezen. De capaciteit van vriezers varieert van 50 liter aan de kleine kant tot meer dan 300 liter aan de grote kant, dus overweeg een maat die bij je huishouden past en die past in de ruimte die je hebt toegewezen voordat je gaat winkelen. En zorg ervoor dat je het door de voordeur kunt passen als het aankomt.

Voor een klein gezin is een vriezer met 50 tot 150 liter opslagruimte ideaal, waar je over het algemeen een week aan eten kunt bewaren. Het is het beste om lege ruimte in uw vriezer te vermijden, omdat er dan meer ruimte overblijft voor warme lucht en de vriezer meer energie verbruikt om de temperatuur koel te houden.

Side-by-side koel-vrieskasten van Bosch.

Side-by-side koel-vrieskasten van Bosch.

3. Energieverbruik

Bij apparatuur in huis, is het altijd aan te raden o te kijken naar het energieverbruik. Dat geldt voor de koelkast, voor de wasmachine en droger, en vooral ook voor een vriezer. Vriezers moeten constant blijven draaien, wat betekent dat ze 24/7 energie zullen gebruiken. Het kiezen van een energiezuinige vriezer kan daarom een merkbaar verschil maken in je totale energiekosten.

Over het algemeen verbruikt een kleinere vriezer minder energie dan een grotere, maar als de vriezer veel lege ruimte heeft, verbruikt hij ook meer energie. Let bij het kopen van een nieuwe vriezer dus op het energielabel, die vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste vriezers hebben energielabel A, de minst zuinige G. Klik hier om alles te lezen over het energielabel voor koelkasten en vriezers.

vriezer kopen tips energielabel

4. Opbergvakken

Voedsel invriezen is één ding, voedsel dusdanig organiseren zodat je het eenvoudig kunt vinden en pakken wanneer je het nodig hebt is een ander ding. Daarom is het verstandig om te kijken naar de opbergmogelijkheden bij het kopen van een nieuwe vriezer. Vrieskisten zijn het beste als het gaat om organisatie, maar ook vrieskisten zijn er opties om het organiseren makkelijker te maken. Zo worden bij sommige vrieskisten speciale hangende manden geleverd, zodat je iets minder hoeft te stapelen.

Handige opbergmand bij een AEG vrieskist

Handige opbergmand bij een AEG vrieskist

5. Geluidsniveau

Elke vriezer maakt wel wat geluid, maar sommige zijn veel stiller dan andere. Als je vriezer in een rumte plaatst waar je veel tijd doorbrengt, is het verstandig rekening houden met de geluidsniveaus van de verschillende modellen. Het geluidsnuvea voor een moderne koelkast met vriesvak is 32 tot 47 decibel. Alles wat stiller is dan 40 dB wordt als een stil model beschouwd, aangezien dit het geluidsniveau van een bibliotheek is. In beide gevallen is het verschil in geluid meestal maar een paar decibel, dus het is onwaarschijnlijk dat je het merkt.

6. Bewaartijd bij stroomstoring

De meeste fabrikanten zeggen dat hun vriezers voedsel 24 uur lang voldoende ingevroren kunnen houden als er stroomstoring is, zolang de vriezer ongeopend blijft. Maar onze verschillende tests toonden sommige vrieskasten en vrieskisten al na 9 uur een relatief grote temperatuurstijging, waardoor je voedsel weg kunt gooien. Er zijn vriezers verkrijgbaar die voorzien zijn van een stroomstoring-bescherming die ervoor zorgt dat het voedsel bevroren blijft, zelfs tijdens een stroomstoring – variërend van één tot drie dagen na een stroomstoring.

7. Zelf ontdooien/automatisch ontdooien

Vorstvrije vriezers hebben een verwarming die 2-3 keer per dag draait om de verdamper te ontdooien. Het vocht loopt meestal weg in een bakje onder de vriezer. Dit heeft geen invloed op het diepgevroren voedsel in de vriezer, zolang de vriezer maar grotendeels vol is. Deze vriezers kosten meer om te gebruiken, maar de afweging kan de moeite waard zijn. In warme, vochtige omstandigheden met frequente deuropeningen, is het mogelijk dat de automatische ontdooicyclus niet goed werkt.

Dankzij de No Frost-technologie ontstaat er geen ijsvorming en is ontdooien niet nodig.

Dankzij de No Frost-technologie van deze Siemens vriezer ontstaat er geen ijsvorming en is ontdooien niet nodig.

8. Handige functies

Naast bovenstaande kenmerken zijn de moderne vriezers voorzien van andere hele handige functies. Zo kan een kinderslot handig zijn als je kinderen in huis wilt beschermen of ervoor wilt zorgen dat de vriezerdeur na elk gebruik goed gesloten is. Een temperatuuralarm waarschuwt je als de vriezer te warm is. En verlichting binnenin de vriezer kan ook handig zijn bij grotere modellen waar het gemakkelijker is om uit het oog te verliezen wat erin zit.

Dit waren de belangrijkste tips bij het kopen van een nieuwe vriezer. Het aanbod van vriezers is enorm, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer zit. Het kan dan ook handig zijn om vergelijkingwebsites te bekijken om de beste vriezer te kopen. Daarnaast vind je op de website van sommige merken, zoals Bosch, handige tools die je helpen om te bepalen welke vriezer geschikt is voor jou, jouw gezien en jouw huis.

Bekijk ook:
Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?
Beveiligingscamera kopen voor binnen in huis? 5x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply