Search and Hit Enter

Droge lucht in huis? 7x Tips!

Heb jij last van een te droge lucht in huis? Dan is het belangrijk om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Een te droge lucht in huis voelt namelijk niet alleen onprettig aan – het kan ook je gezondheid schaden. Gelukkig kan je droge lucht goed en redelijk eenvoudig bestrijden. Scroll snel verder naar beneden voor de beste tips!

droge lucht in huis tips

In de zomer hebben we in Nederland vaak te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis, wat voor verschillende problemen kan zorgen. Maar in de winter hebben we te maken met het tegenovergestelde probleem. In plaats van dat het te vochtig is, hebben heel veel mensen last met een te droge lucht in huis. Deze droge lucht in huis kan je huid, je haren haar, je luchtwegen en zelfs je meubels aantasten. Voordat we de beste tips en oplossingen gaan bespreken, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is en waarom droge lucht zo problematisch is.

Waarom is de lucht zo droog in de winter in huis?

Er is een duidelijke reden waarom de winter droge lucht met zich meebrengt: wanneer de temperaturen laag zijn, is de luchtvochtigheid ook laag. Koude lucht kan niet voldoende water of vocht vasthouden en daarom is er veel minder vocht tijdens het koelere seizoen. Koude lucht houdt simpelweg minder vocht vast in vergelijking met warme lucht. Vocht wordt echter niet verhoogd door alleen de temperatuur te verhogen binnen in huis. Ondanks dat het warm is, blijft de lucht droog. Dat komt omdat er ook andere factoren meespelen.

Wat zijn de problemen van een te droge lucht in huis?

  • Er zijn verschillende problemen die worden veroorzaakt door een te droge lucht in huis, waaronder een gebarsten en jeukende huid. Droge lucht veroorzaakt ook droge keel en neuzen. Door omgevingsfactoren kunnen aandoeningen van de bovenste luchtwegen en ziekten in de winter ook verergeren. Dat heeft te maken met de manier waarop het lichaam functioneert.
  • De neusgangen, keel en neus bevatten vochtige vliezen. Deze membranen helpen micro-organismen, vuil en stof te filteren om te voorkomen dat ze in de longen terechtkomen. Wanneer die membranen droog worden, worden ze minder effectief in het opvangen van deeltjes. Dit resulteert in problemen zoals hoesten, verkoudheid en jeukende keel. Een droge huid die wordt veroorzaakt door droge lucht lijkt misschien een klein probleem. Als het echter niet goed wordt beheerd, kan de aandoening nog erger worden. Droogte kan scheuren veroorzaken die de huid openen en ervoor zorgen dat deze veel kwetsbaarder is om geïnfecteerd te raken. Een schrale en gebarsten huid kan voor sommige mensen beschamend en pijnlijk zijn, vooral als deze voor anderen zichtbaar zijn.
  • Droge lucht kan ook statische elektriciteit veroorzaken. Hierdoor kunnen ook stoffen aan elkaar plakken. Hoewel het op zichzelf onschadelijk is, kan statische elektriciteit licht pijnlijke schokken veroorzaken wanneer de huid een metalen oppervlak raakt.
  • Een droge huid kan ook schade veroorzaken in huis, vooral constructies gemaakt van hout zoals meubels, vloeren, plafonds en muren. Droge lucht tast ook papier aan, waardoor beeldhouwwerken, kunstwerken, notitieboekjes, boeken en soortgelijke voorwerpen.

Tips om droge lucht te bestrijden

1. Luchtbevochtiger

De meest effectieve manier om je huis te bevochtigen is het gebruik van een luchtbevochtiger voor grote kamers – of dat nou een grote woonkamer of grote slaapkamer is. Als je besluit een luchtbevochtiger te gebruiken, zorg er dan voor dat je een model kiest dat krachtig genoeg is om het volledige gebied van de kamer waar je vocht moet toevoegen te verspreiden. Veel mensen hebben de neiging om kleine modellen te kopen die niet in staat zijn om grote kamers te bevochtigen, waardoor ze ontevreden zijn over hun aankoop – maak die fout niet.

droge lucht in huis luchtbevochtiger

2. Planten

Planten in huis hebben verschillende voordelen. Naast dat kamerplanten altijd een goed idee omdat ze er gewoon super leuk en mooi uitzien, hebben ze ook een positief effect het luchtklimaat binnen in huis. Planten helpen je woning te bevochtigen door een proces dat ’transpiratie’ wordt genoemd. Ze nemen met hun wortels water op uit de grond. Het gaat dan helemaal omhoog naar de poriën onder de bladeren waar vocht aan de lucht wordt afgegeven. Verschillende soorten planten hebben een hoge relatieve luchtvochtigheid nodig om te gedijen. Kies voor planten die drogere omstandigheden kan overleven. Door regelmatig water te geven en te vernevelen, zal ook de groei en bloei bevorderen.

Leestip: 10x Slaapkamer planten

droge lucht in huis slaapkamer planten

3. Kleding drogen op een droogrek

Gebruik je normaal gesproken een droger bij het doen van de was? Probeer in plaats daarvan een droogrek in de kamer met een te droge lucht. Terwijl je kleding droogt, zal het vocht ervan in de lucht verdampen en de luchtvochtigheid verhogen. Droogrekken zijn zeer betaalbaar en kunnen worden opgevouwen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Het kan iets langer duren dan het gebruik van een droger, maar vergeet niet dat je met deze natuurlijke oplossing ook flink kunt besparen op je elektriciteitsrekening.

Leestip: 10x Mooie droogrekken

droge lucht in huis tips droogrek

4. Laat de badkamerdeur open tijdens het douchen of baden

Ja, we houden allemaal van onze privacy in de badkamer, maar als je onder de douche staat of aan het baden bent, is het een goed idee om de badkamerdeur open te laten als je de luchtvochtigheid in huis moet verhogen. Het vocht van het verdampende water in je warme douche vindt zijn weg door je hele huis. Het is ook een goed idee om het bad niet direct leeg te laten lopen als je klaar bent. Eventuele resterende warmte in het badwater zal nog enige verdamping veroorzaken en vocht aan de lucht toevoegen totdat het water volledig is afgekoeld.

5. Waterverdampers

Je hebt ze vast weleens eerder gezien, waterverdampers die aan de radiatoren hangen. Waterverdampers worden al mega lang om de lucht te bevochtigen in huis. Vul ze met water en hang ze aan alle radiatoren in de kamer waar een te droge lucht aanwezig is. Ze zijn overal verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren.

droge lucht in huis waterverdamper

6. Koken met je fornuis

Je zou het misschien niet zo snel bedenken, maar wist je dat de manier waarop je kookt ook invloed kan hebben op de luchtvochtigheid in huis? Bij een te droge lucht in huis is het beter om te koken op je fornuis en kookplaats in plaats van gebruik te maken van de oven of magnetron. De oven zal de lucht nog meer uitdrogen, terwijl de kookplaat juist vocht toevoegt in de lucht.

droge lucht in huis koken fornuis

7. Open de deur van de vaatwasser en droog de vaat aan de lucht

Vaatwassers verbruiken veel water en veel extra energie in de laatste droogcyclus. Om meer vocht in de droge lucht in huis te krijgen, is het een goed idee om na de laatste spoelcyclus, de deur van de vaatwasser open te doen, zodat je de vaat aan de lucht kunt drogen. Hiermee zorg je niet alleen voor meer vocht in de lucht, maar bespaar je ook op je energierekening.

droge lucht in huis vaatwasser open

Bekijk ook:
Verticale tuin
Schone lucht in huis!
Hou je huis koel tijdens de zomer

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *