Search and Hit Enter

Meubels verven – 10x Tips!

Meubels verven is een hele fijne methode om je oude meubels weer als nieuw uit te laten zien. Ervaringen van schilders en vakmannen laten zien dat een goede voorbereiding absoluut het halve werk is. Wil je aan de slag gaan met het verven van een oude meubel? Lees eerst onze handige tips!

meubels verven

Als het gaat om het verven van meubels, zijn er heel veel vragen en onduidelijkheden. Dat zie je ook terug als je op het internet op zoek gaat naar tips. Kan je meubels verven met muurverf of krijtverf? Kan dat zonder grondverf en zonder schuren? Is er een verschil tussen het verven van eiken meubels of bijvoorbeeld een grenen kast? Noem maar op. Het komt er eigenlijk op neer dat bij alle verfklussen een goede voorbereiding het halve werk is. Om jou goed op weg te helpen, hebben we daarom tien gouden tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij zonder al te veel problemen aan de slag kunt gaan met het verven van jouw meubels in huis.

1. Wat voor stijl meubel wil je verven?

Bepaal voordat je begint voor welke stijl meubel je wilt gaan. Wil je een strakke en gladde look, of juist een imperfecte boho vintage look? Deze beslissing zal de basis leggen voor elke andere beslissing voor deze klus.

Als je weet dat je een verouderde, verweerde afwerking wilt, kies dan voor een meer matte verf zoals krijtverf, ouderwetse melkverf of latexverf met een matte afwerking. Terwijl je aan het verven bent, hoef je je geen zorgen te maken over het achterlaten van penseelstreken of het krijgen van een perfect egale afwerking.

Als je voor een strakke, gladde afwerking gaat, kies dan voor een verf kiezen met een gladdere, meer reflecterende afwerking zoals latexverf in een glans- of zijdeglans afwerking. Let op dat je voor deze look zorgvuldiger te werk moet gaan, om ervoor te zorgen dat alle penseelstreken gelijkmatig worden.

2. Wel of niet schuren?

Het is super belangrijk om het meubel goed voor te bereiden voordat je het gaat verven. Begin altijd met het schoonmaken van de meubels om vuil, stof of vet te verwijderen. Meubels hoef je niet altijd te schuren voordat je gaat verven, maar soms is het absoluut noodzakelijk. Maar wanneer moet je het meubel schuren en wanneer niet? Als je voor een gladde afwerking gaat, is het een goed idee om het hele stuk lichtjes te schuren om eventuele gebreken glad te strijken. Als je meubel een hele glanzende of schilferende afwerking heeft, moet je het altijd schuren. Maar als je voor een meer verweerde afwerking gaat of een meubel wilt verven dat in goede staat verkeert, dan kan je het schuren ook overslaan.

Schuur het meubel met fijn schuurpapier of een vloeibare schuurmachine tot het glad is. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker om uzelf te beschermen. Nadat je klaar bent met schuren, verwijder je eventueel achtergebleven zaagsel. Handstofzuigers maken dit werk snel af. Gebruik anders een borstel of een vochtige doek om het hout schoon te maken.

meubels verven schuren
Bron: Fusionmilkpaint.com

3. Meubel repareren

Met houtvuller kan je eventuele krassen, deuken en strepen repareren en gaten in je houten meubels opvullen voordat je deze gaat verven. Kies voor een vochtige en kneedbare vuller, die je ook gemakkelijk van je vingers en gereedschap kunt afwassen.

4. Gebruik kwalitatieve kasten en rollers

Alle professionele schilders weten dat de kwaliteit en het type verfkwast dat je gebruikt een groot verschil kan maken voor de snelheid en het eindresultaat van je werk. Goedkoop is duurkoop, dat geldt absoluut ook als het gaat om het kopen van kwasten en verfrollers. Wil je voorkomen dat je losse haren vast komen te zitten in de verf, slappe haren die geen verf absorberen of goed bedekken? Of lelijk resultaat met borstelstrepen? Ga dan op zoek naar kwalitatieve kwasten en verfrollers.

5. Soorten kwasten?

Er zijn twee hoofdtypen verfkwasten die je kunt gebruiken bij het verven van je meubels. Er zijn kwasten met natuurlijk haar en borstelharen gemaakt van synthetische materialen (hoewel je borstels kunt krijgen die zijn gemaakt met een combinatie van beide). Als je verf op oliebasis gebruikt, krijg je met natuurlijk haar een betere afwerking. Echter, natuurlijke haren die gebruikt worden met verf op waterbasis of latexverf zullen het water absorberen en slap worden.

6. Gebruik rollers voor vlakke oppervlakken

Kleine schuimrollers zijn perfect voor het verven van grote gladde oppervlakken. De verf gaat veel sneller in en laat een zeer gladde afwerking achter. Een absolute musthave voor het verven van grote meubels zoals kasten, tafels of banken. Het verven gaat bovendien een stuk sneller, vergeleken met een kwast. Ga op zoek naar verfrollers die speciaal zijn gemaakt voor gladde oppervlakken.

meubels verven roller
Bron: Fusionmilkpaint.com

7. Gebruik de juiste primer

Net als met schuren, hoef je ook niet altijd een primer te gebruiken. Als je krijtverf gebruikt, kan je de primer soms overslaan. Maar stel dat je een donkere meubel wilt verven met een lichte verf, dan is een primer zeker aan te raden – ook als je krijtverf gebruikt. Dit soort afwerkingen leidt er vaak toe dat houttannines erdoorheen bloeden en je verfafwerking verpesten als ze niet eerst worden verzegeld met een goede primer. Hetzelfde geldt ook voor als je ruw onbewerkt hout wilt verven.

Als je latexverf of andere verven gebruikt waarvoor primer nodig is, dan is het gebruik van primer op oliebasis een aanrader. Het voordeel is dat het goed hecht op bijna elk oppervlak en werkt bijzonder goed voor het afdichten van de oude afwerking.

8. Hoe krijg je een gladde afwerking?

Er zijn veel factoren die bepalen of je een mooie gladde verfafwerking krijgt, zoals het gebruik van de juiste kwasten en rollers. Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is ervoor te zorgen dat je verf de juiste consistentie heeft. Soms kan de verf na verloop van tijd een beetje dikker worden. Zelfs als je de verf net hebt gekocht, heeft deze een tijdje in de winkelrekken in de winkel gestaan. Als het te dik is, komt het niet vanzelf waterpas op het meubel, wat meer zichtbare penseelstreken kan veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je weet of je verf de juiste consistentie heeft, is het belangrijk om de verf eerst goed te roeren. Daarna laat je wat verf teruglopen in het verfblik. Als het super stroperig is of erg langzaam beweegt, is het te dik. Het moet een vergelijkbare consistentie hebben als zware room. Je kunt elke verf op waterbasis verdunnen door eenvoudig water toe te voegen of door Floetrol toe te voegen. Floetrol is een latexverfadditief dat de verf verdunt en penseelstreken helpt voorkomen. Als je verf op oliebasis gebruikt, kan je deze verdunnen met Penetrol.

meubels verven glad resultaat
Bron: Fusionmilkpaint.com

9. Tijd besparen bij het reinigen

Je hoeft de kwasten en rollers niet elke dag schoon te maken. De meeste meubels hebben meer dan één verflaag en meer dan één dag werk nodig. Je kwast of roller na elke verflaag wassen is erg tijdrovend. Een gouden tip is om de kwasten en rollers in een grote ritssluitingszak te doen. Een andere manier om ze te omwikkelen met folie, en leg ze in de koelkast of in de diepvries. Door dit te doen, hoef je alles maar één keer schoon te maken, namelijk als je helemaal klaar bent met verven.

10. Uitharden

Veel mensen denken vaak dat als de verf droog is, het ook volledig is uitgehard. Dit is echter niet waar, drogen is slechts de eerste stap. Latexverf hardt niet volledig uit gedurende maximaal dertig dagen. Als je jouw geverfde meubels elke dag gebruikt, dan is de kans groot dat je gekraste en gedeukte verf krijgt. Zeker als je voor een gladde en strakke look wilt, is dit natuurlijk erg zonde. Zorg er dus daarom voor dat de meubel altijd genoeg tijd krijgt om uit te harden.

Wacht minstens 72 uur om voorwerpen op je pas geverfde meubel te plaatsen om deuken of groeven in je afwerking te voorkomen. Als je echt zeker wilt zijn, raden we u aan vijf volle dagen te wachten. Soms kunnen factoren zoals vochtigheid en primer / verf / poly-dikte ervoor zorgen dat het niet volledig kan uitharden.

meubels verven uitharden
Bron: Fusionmilkpaint.com

Bekijk ook:
10x IKEA meubels schilderen
Keukenkastjes verven
Betonlook verven doe je zo!
Bakstenen muur verven
Houten vloer verven
Dip dye gordijnen verven

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *