Search and Hit Enter

12 Volt tuinverlichting

12 Volt tuinverlichting wordt steeds populairder – het wordt dan ook gezien als een serieus alternatief ten op zichte van de ‘gebruikelijke’ 230 volt. De grote vraag is natuurlijk wat de beste keus is voor jou, jouw gezin en jouw tuin. Ga je voor 12 (of 24) volt of 230 volt tuinverlichting? Op deze pagina kan je er alles over lezen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor het verlichtingsplan in jouw tuin!

Tuinverlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de verbouwen of het ontwerpen van je tuin. Je denkt eerder aan de bestrating met tuintegels, een mooi groen gazon, goede schuttingen, leuke planten en bloemen, tuinmeubelen, noem maar op. Maar ook tuinverlichting is een absolute musthave. Zonder de juiste tuinverlichting is de tuin niet compleet. Naast dat je langer in de avonden van je tuin kunt genieten, vooral in de zomer, is tuinverlichting ook een vorm van beveiliging en inbraakpreventie.

Er zijn heel veel verschillende soorten tuinverlichting verkrijgbaar. Zo zijn spots en schijnwerpers erg populair waarmee je planten, bloemen en tuinpaden heel mooi kunt verlichten. Daarnaast kan je ook denken aan wandlampen, vloerlampen, sokkellampen, grondspots, noem maar op. De keuze is echt reuze.

Als het gaat over verlichting in de tuin, dan is stroomtoevoer ook iets om te overwegen. Er is namelijk een belangrijk onderscheid tussen 12 volt, 24 volt en 230 volt. Hieronder vergelijken we deze twee varianten.

Lucandie Galina grondspies tuinverlichting van 230 volt
Lucandie Galina grondspies tuinverlichting van 230 volt

Veiligheid

Één van de belangrijkste voordelen van 12 volt tuinverlichting ten op zichte van 230 volt tuinverlichting heeft alles te maken met veiligheid. Laagspanning tuinverlichting is een veel veiligere optie dan hoogspanning, omdat de kans op schokken volledig teniet wordt gedaan. Helaas zijn er nog genoeg tuinen die ofwel geen bestaande aardlekschakelaar hebben of een blootliggende stroomkabel aanwezig is, wat voor zeer gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Zoals je weet gaan water en elektriciteit niet goed samen. Daarom moet veiligheid de hoogste prioriteit hebben bij het installeren van buitenverlichting. Wat dat betreft is 12 volt tuinverlichting dus een stuk veiliger dan 230 volt.

MARKSLÖJD Garden 24 LED tuinpadverlichting 24 volt
MARKSLÖJD
Garden 24 LED tuinpadverlichting 24 volt

Energiezuinig

De meeste tuinen van tegenwoordig zijn voorzien van een 230 volt netvoeding. Ooit was dit misschien de beste manier om het gewenste lichteffect te bereiken, maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig is laagspanningsverlichting, 12-50 volt perfect in staat om de gewenste verlichting te creëren in de tuin.
Veel mensen denken echter dat 12 volt tuinverlichting energiezuiniger zijn dan 230 volt. Dit klopt echter niet. Hetgeen wat invloed heeft op het energieverbruik is de toegepaste lichtbron. Zo is led tuinverlichting wel een stuk energiezuiniger dan ouderwetse lichtbronnen zoals halogeenlampen.

LED solar-vloerlamp voor de tuin van SOTEC
LED solar-vloerlamp voor de tuin van SOTEC

Tuinverlichting aanleggen

Omdat 230 volt tuinverlichting op het lichtnet is aangesloten, moet het voldoen aan de hedendaagse normen voor elektrische montage en installatie, evenals bouwvoorschriften. Het is dan ook zeer aan te raden om tuinverlichting van 230 volt door een erkende elektriciën of hovenier te laten doen. Daarnaast moet de grondkabel goed in de grond verwerkt worden. In een tuin die nog verbouwd moet worden is dat geen probleem, om dat de tuin dan nog open ligt. Maar in een bestaande tuin is dat dus best een uitdaging.
In dat geval kan 12 volt tuinverlichting dus de ideale oplossing zijn – het aanleggen is gewoonweg een stuk eenvoudiger omdat de dunne bekabeling net onder de grond verwerkt kan worden.

12 volt LED solar-grondspies lamp van ESOTEC
12 volt LED solar-grondspies lamp van ESOTEC

Flexibiliteit

Flexibiliteit en creativiteit zijn ook voordelen van 12 volt tuinverlichting ten op zichte van 230 volt tuinverlichting. 12 Volt tuinverlichting aanleggen vereist veel minder bekabeling en biedt veel meer flexibiliteit. Vanwege de strenge eisen en regels van 230 volt tuinverlichting kan je met 12 volt tuinverlichting veel meer doen. Je kunt bijvoorbeeld kabels door afvoerbuizen, dakgoten of uitgefreesde leidingen leggen. Je kunt kabels op diepte leggen, en je zou zelfs oude systemen kunnen vernieuwen door 12 volt door een oude defecte systeem-SWA te laten lopen en alle armaturen gewoon om te zetten naar extra laag voltage.

12 volt tuinverlichting tuinpad
12 volt tuinverlichting tuinpad

Keuze

Als je het hebt over de keuze van het soort tuinverlichting, dan heb je met 230 volt echt heel veel keuze. Vrijwel alle soorten buitenlampen zijn verkrijgbaar in 230 volt. Hoewel je met 12 volt minder keuze hebt, groeit het aanbod met een ramp tempo. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vraag, de voordelen en de populariteit van 12 volt tuinlampen.

230 volt tuinverlichting

Hieronder vind je alle voordelen en nadelen van 230 volt tuinverlichting op een rijtje:

Voordelen

 • Je hoeft geen transformatoren te gebruiken.
 • Eenvoudigere installatie van wandspots waar het moeilijk kan zijn om transformatoren te verbergen.
 • Je hoeft niet zo veel aandacht te besteden aan spanningsverlies in 230 volt-kabels als bij 12 volt.
 • Uplighting van grote bomen vereist vaak het gebruik van energiezuinige metaalhalogenidelampen die allemaal op 230 volt werken.

Nadelen

 • Een van de belangrijkste nadelen is dat bijna alle 230 volt-kabels in de tuin gepantserd moeten zijn en/of een andere geschikte bescherming moeten hebben tegen onopzettelijke schade. Alleen de laatste 2 meter naar het licht kan een flexibele kabel zijn. Dit kan resulteren in lelijkere aansluitdozen en minder flexibiliteit.
 • Een ander groot nadeel is dat het doorbranden van 230 volt lampen vaak een stroomonderbreker doet uitvallen, terwijl dit bij 12 volt lampen zelden het geval is omdat de stroomstoot door de transformator wordt geabsorbeerd.
230 volt tuinverlichting wandlamp wit
230 volt tuinverlichting wandlamp wit

12 volt tuinverlichting

Voordelen

 • Veiligheid – 12 volt is veilig voor kinderen en huisdieren.
 • Eenvoudigere installatie van kabels in borders en beplanting.
 • Als je een ongeluk krijgt met een laagspanningskabel, is dit meestal gemakkelijker te verhelpen.
 • Laagspanningstransformatoren en voedingen absorberen transiënten zoals die veroorzaakt worden wanneer een lamp doorbrandt en zijn tot op zekere hoogte tolerant voor aardstromen die ontstaan ​​door een beetje vocht in verlichtingsarmaturen. Een klein beetje vocht heeft misschien geen invloed op een 12 volt-circuit, maar het kan een 240 volt-circuit onbruikbaar maken.

Nadelen

 • Je hebt een transformator nodig.
 • Elektriciens zeggen soms dat ze geen 12 volt tuinverlichting willen gebruiken omdat ze in het verleden problemen hebben gehad met transformatoren, maar dit heeft meestal te maken met binneninstallaties waar slecht geplaatste transformatoren oververhit zijn geraakt op geïsoleerde locaties
12 volt breed schijnende LED buitenspot Amalfi van KONSTSMIDE
12 volt breed schijnende LED buitenspot Amalfi van KONSTSMIDE

Bekijk ook:
12x Buitenlamp inspiratie
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *