Search and Hit Enter

Besparen: kan ik overstappen tijdens het energieplafond? 

De energieprijzen zijn de afgelopen twaalf maanden fors gestegen, voornamelijk als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het leidde tot een sterk oplopende inflatie in Nederland, met grote financiële problemen voor steeds meer gezinnen tot gevolg. De introductie van het prijsplafond voor energie door de Nederlandse overheid maakt dat consumenten het in 2023 financieel beter moeten krijgen. Wat betekent dit prijsplafond voor onze portemonnee en is overstappen van energieleverancier straks nog mogelijk? In dit artikel lees je er meer over. Door geld te besparen op de vaste lasten houd je meer over om te investeren in jouw interieur thuis. 

overstappen tijdens het energieplafond

Eind van het jaar goed moment om te besparen

Traditioneel is december de maand waarin huishoudens op zoek gaan naar kansen om te besparen. Een blik op de bankafschriften van de afgelopen maand toont vaak dat er veel meer abonnementen lopen, dan men zich op voorhand bewust was. Zijn deze abonnementen nog nodig? Kun je een alternatief vinden, waar een aantrekkelijke welkomstactie voor nieuwe leden geboden wordt? Enzovoorts. Ook gebruikt men de laatste maand van het jaar om van verzekeraar te wisselen. Kies voor een zorgverzekering bij een andere verzekeraar om in 2023 minder geld kwijt te zijn op maandbasis. Vergeet hierbij niet je inboedel- en opstalverzekering te vergelijken met het huidige aanbod bij andere verzekeraars. Datzelfde geldt voor je rechtsbijstand- en bijvoorbeeld autoverzekering.

Prijsplafond voor energie moet gas en stroom betaalbaar houden

De voorbeelden van gezinnen die de thermostaat tot verder onder de 15 graden Celsius hebben moeten zetten zijn schrijnend. Voor de Nederlandse overheid reden om een prijsplafond voor energie te introduceren per 1 januari van het nieuwe jaar. Het prijsplafond moet gas en stoom betaalbaar houden voor de consument, zodat iedereen er warm bij zit deze wintermaanden. Het prijsplafond betekent niet dat alle energieleveranciers dezelfde tarieven bieden. Het verbruik boven het plafond reken je immers tegen het reguliere tarief van de energieleverancier af. Die tarieven kunnen sterk verschillen per leverancier.

Gebruik een online vergelijkingstool

Om snel en gemakkelijk te achterhalen welke energieleverancier het gunstigste energietarief biedt, loont het om een online vergelijkingstool te gebruiken. Op basis van je huidige verbruik aan gas en stroom, berekent de tool wat je kwijt bent aan energiekosten bij de diverse leveranciers. Let op, waar voorheen contracten met een vast tarief populair waren worden nu voornamelijk contracten met een variabel tarief geboden. Het is heel onzeker hoe de energieprijzen zich de komende maanden zullen ontwikkelen.

Bekijk ook:
Hoeveel geld bespaar jij jaarlijks met energiebesparing in huis?
Duurzaam wonen? 40x tips!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *