Search and Hit Enter

Het kiezen van de beste grootte bank?

Ben je op zoek naar een nieuwe bank voor je woonkamer? Maar je weet nog niet wat voor formaat bank je wilt? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Daarom hebben we deze blog gemaakt, om te bepalen wat de beste grootte is voor een bank in de woonkamer. Lees onze handige tips en laat je inspireren door de mooie inspiratie voorbeelden!

In deze stoere loft woonkamer is gekozen voor een volledig op maat gemaakte bank over de hele breedte van de woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
In deze stoere loft woonkamer is gekozen voor een volledig op maat gemaakte bank over de hele breedte van de woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Een bank behoort naar ons idee tot een van je grote meubelinvesteringen in huis – die zowel financieel als wat betreft de impact die het heeft op je kamer. Er is niets erger dan verliefd worden op een mooie bank die je in de winkel of online hebt gezien en gekocht, en vervolgens erachter komen dat het niet in je woonkamer past. Dit geldt zowel voor een te kleine bank, wat ervoor zorgt dat het wat ongemakkelijke een leeg aanvoelt, als voor een te grote bank, die de zithoek in je woonkamer te krap maakt. Hoewel het vinden van de juiste grootte bank eenvoudig lijkt, is er meer dan ervoor zorgen dat hij door de voordeur past. Lees onderstaande handige tips en trucs en voorkom dat je spijt krijgt van de grootte van je bank.

Houd rekening met deze factoren

Houd rekening met de grootte van je woonkamer. Een kleine bank past in een kleine ruimte en een grote bank past in een grote ruimte. Hoewel dit concept eenvoudig lijkt, geven zowel designtrends als je liefde voor een bepaald model soms de voorkeur aan het proppen van grote banken in kleine ruimtes. Helaas ziet of voelt dit nooit goed. Het tegenovergestelde is ook waar, met kleine banken die verloren gaan in grote open woonkamers. Voor het bepalen van de juiste grootte bank, moet je rekening houden met een aantal belangrijke factoren: verkeersstroom, details en meubels in de woonkamer, gebruik, en vorm.

De grijze 3-zitsbank past perfect tegen de bijpassende donkergrijze muur, gecombineerd met een mooie bruine leren lounge chair en grijze hocker met opbergruimte. Klik hier voor meer foto's.
De grijze 3-zitsbank past perfect tegen de bijpassende donkergrijze muur, gecombineerd met een mooie bruine leren lounge chair en grijze hocker met opbergruimte. Klik hier voor meer foto’s.

Verkeersstroom

De manier waarop je rondom je bank kunt bewegen, zal een groot verschil maken in hoe de hele woonkamer en zithoek aanvoelt. Je moet vrij door de kamer kunnen bewegen. Een bank die in de weg staat, wordt een spijtige aankoop, hoe mooi hij ook is. Zorg ervoor dat de vorm en grootte die je overweegt je niet insluiten. En natuurlijk mag het geen deuren of ramen blokkeren. Als je moeite hebt om in of uit de kamer te komen, of tussen een meubel moet schuiven om te gaan zitten, heb je de verkeerde grootte gekozen.

Details en meubels in de woonkamer

Elke woonkamer is anders. De ene woonkamer heeft een open haard, terwijl de andere een grote glazen schuifpui heeft naar de tuin. Al deze details spelen een rol in wat de beste grootte is voor jouw bank. Je moet daar namelijk omheen werken. Zorg ervoor dat je de afstand tussen die elementen driedubbel meet, zodat alles proportioneel is en goed past. Als je een salontafel in je zithoek wilt, zorg er dan voor dat deze op de juiste afstand van de bank geplaatst kan worden. Dat geldt ook voor andere meubels in de zithoek, zoals een fauteuil of een lounge chair.

De grote bruine leren loungebank past perfect in deze stoere grote woonkamer met mega hoog plafond en grote ramen. Klik hier voor meer foto's.
De grote bruine leren loungebank past perfect in deze stoere grote woonkamer met mega hoog plafond en grote ramen. Klik hier voor meer foto’s.

Gebruik

Hoe ben je van plan de bank te gebruiken? Dit zal absoluut helpen bij het bepalen van de juiste grootte. Als het voor een formele zitkamer is, is een kleinere, meer rechtopstaande bank perfect. Maar als het voor dutjes, loungen en familiefilmavonden is, wil je iets groots, dieps en comfortabels. Het hangt allemaal af van wat het beste bij jouw levensstijl past.

Vorm

Naast de verschillende formaten, zijn banken verkrijgbaar in verschillende vormen. In kleine woonkamers kiezen de meeste mensen voor een rechte 2-zitsbank of 3-zitsbank. Heb je een iets grotere woonkamer, dan zou je ook voor een comfortabele hoekbank of loungebank met een chaire longue kunnen gaan.

Naast dat een hoekbank comfortabel zit en ligt, kan je het ook ideaal gebruiken als een soort roomdivider, waarmee je bijvoorbeeld de zithoek in de woonkamer van de eethoek en/of open keuken scheidt.

Als je echt een hele ruime woonkamer hebt, dan kan een grote 5-zitsbank of zelfs groter het perfecte formaat zijn. Een grote ronde bank zou ook nog een optie kunnen zijn, waarmee je de strakke rechte lijnen in je interieur kan doorbreken. Heb je ruimte over, dan zou je altijd kunnen overwegen om bijvoorbeeld een fauteuil of lounge chairs in je zithoek te plaatsen.

In deze woonkamer met een dikke betonnen muur is er gekozen voor een rechte 2-zitsbank en een poef. Klik hier voor meer foto's.
In deze woonkamer met een dikke betonnen muur is er gekozen voor een rechte 2-zitsbank en een poef. Klik hier voor meer foto’s.

Afmetingen

Hierboven heb je kunnen lezen welke factoren meespelen in het kiezen van de juiste grootte bank. Maar wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat je de juiste werkelijke afmetingen kiest. Je moet ervoor zorgen dat je de exacte afmetingen weet van de ruimte waar je bank komt te staan, en de exacte afmetingen van de bank, inclusief de breedte, de hoogte en de diepte. Volg onderstaande stappen voor het opmeten van de ruimte, en ga op zoek naar een bank met de afmetingen die daarbij passen.

  1. Meet de ruimte: Houd rekening met de lengte en breedte van de kamer om een ​​idee te krijgen van de afmetingen van de bank die je in jouw woonkamer wilt plaatsen. Als de kamer groot is met hoge plafonds, is het een goed idee om een grote bank  te zoeken een met hogere rugleuning. De open ruimte zal de bank aanvullen en het er evenwichtig en groots uit laten zien. Als je minder ruimte of lagere plafonds hebt, overweeg dan om een ​​kortere bank te kopen die de kamer niet overweldigt.
  2. Gebruik tape om het gebied te kaderen: Bepaal zelf de plek waar je je nieuwe bank wilt plaatsen. Zorg voor 45-60 cm loopruimte voor de bank om de natuurlijke verkeersstroom door de ruimte te behouden. Als je van plan bent ke bank te combineren met een salontafel, zorg er dan voor dat de afstand minstens 25-30 cm is. Maak met tape een ruwe rechthoek op de vloer waar je je bank wilt plaatsen. Zolang je je bewust bent van de algemene bankafmetingen, is precisie hier niet nodig – je wilt een ruwe richtlijn maken, niet de perfecte omtrek van een bank.
  3. Meet het getapete gebied: Zodra je tape mooi gepositioneerd is en je tevreden bent met de grootte van de rechthoek die je hebt gemaakt, meet je de breedte en lengte. Gebruik deze afmetingen bij het kopen voor de bank als de maximale bankafmetingen die in jouw ruimte passen. Zoek naar banken die ruwweg in die afmetingen passen of iets kleiner zijn.
In deze kleine woonkamer is er ook rekening gehouden met de open wandplanken die aan de muur naast de kleine bank gemonteerd worden. Klik hier voor meer foto's.
In deze kleine woonkamer is er ook rekening gehouden met de open wandplanken die aan de muur naast de kleine bank gemonteerd worden. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
15x Woonkamer inrichting tips
Eettafel achter de bank
101x Woonkamer inspiratie
L-vormige woonkamer inrichten

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *