Woonkamer

15x Woonkamer inrichting tips


Wil jij de woonkamer van je nieuwe huis inrichten, of wil je jouw woonkamer een leuke makeover geven? Wij hebben de beste woonkamer inrichting tips voor je op een rijtje gezet, inclusief leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

woonkamer inrichting tips

Deze moderne luxe woonkamer is ontworpen door Multidisciplinair ontwerppraktijk Lim + Lu. Klik hier voor meer foto’s.


De woonkamer is voor velen de belangrijkste ruimte in huis. Naast dat het de ruimte is waar je vaak de meeste tijd met je gezin doorbrengt, is het ook de ruimte waar je bijvoorbeeld gasten ontvangt. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken wat betreft de inrichting van de woonkamer. De bank, de salontafel en de TV meubel behoren tot de belangrijkste meubels in deze ruimte, en daarnaast heb je ook te maken met bepaalde accessoires die ook een absolute musthave zijn, zoals een vloerkleed en gordijnen. Uit ervaring weten we dat het best een uitdaging kan zijn om bepaalde keuzes te maken als het gaat om deze meubels en accessoires, rekening houdend met de vorm, de indeling en de afmetingen van jouw woonkamer. Daarom hebben we een aantal handige tips en richtlijnen voor je op een rijtje gezet, die je als leidraad kan gebruiken bij jouw woonkamer inrichting. Kijk snel verder!

In deze moderne woonkamer hebben ze twee banken tegenover elkaar geplaatst in de zithoek. Klik hier voor meer foto's.

In deze moderne woonkamer hebben ze twee banken tegenover elkaar geplaatst in de zithoek. Klik hier voor meer foto’s.

1. Bank

De bank is het middelpunt van de woonkamer. Het is het kroonjuweel. Het Daarom is het kiezen van de juiste bank voor je woonkamer een belangrijk proces. Het gaat om meer dan alleen het kiezen van je favoriete kleur en het inschatten van de maat die je nodig hebt. De verhouding, de vorm van de ruimte, verkeersstroom en het beoogde gebruik zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden voordat je jouw ideale bank en de juiste maat kiest. Natuurlijk is een grote 5-zitsbank fijn, maar in een kleine woonkamer is het verstandig om te kiezen voor een kleinere bank.

2. Verhouding

Hoewel het heel logisch klinkt dat je niet een te grote of een te kleine bank neemt, wordt nog steeds heel vaak het verkeerde formaat bank gekozen. Een algemene vuistregel is dat je bank niet de hele lengte van een muur mag beslaan. Er moet aan weerszijden van de bank minimaal 50 cm ruimte zijn. Als je een hoekbank met een chaise longue wilt, dan mag het lange chaise longue zich niet meer dan halverwege de kamer uitstrekken. Denk na over je ruimte en wat je ermee kunt doen, en kies op basis daarvan je bank.

In deze woonkamer van een klein modern appartement is de driezitsbank gebruikt als een soort roomdivider tussen de zithoek en de open keuken met eethoek. Klik hier voor meer foto's.

In deze woonkamer van een klein modern appartement is de driezitsbank gebruikt als een soort roomdivider tussen de zithoek en de open keuken met eethoek. Klik hier voor meer foto’s.

3. Vorm van de woonkamer

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de vorm van je woonkamer. Niet alle woonkamers zijn rechthoekig. Tegenwoordig is er meer variatie dan ooit in de ruimtes waarin we leven. Een gerenoveerde loft heeft mogelijk zichtbare pijpen en dragende pilaren die meubels in de weg staan, terwijl andere huizen enorme open plattegronden hebben om in te richten. Het is essentieel om een bank te vinden die past bij de vorm van jouw woonkamer.

Een hoekbank is geweldig voor grote open woonkamers, omdat het kan helpen om de ruimte vorm en afscheiding te geven. Het kan helpen bij het definiëren van de woonkamerzone versus de eetkamer en of open keuken.

Bekijk ook alle unieke architectonische kenmerken zoals ramen of open haarden. Werk met die reeds bestaande functies om de juiste bank voor je ruimte te kiezen, en zorg ervoor dat de bank deze functies nooit blokkeert.

In deze l-vormige woonkamer hebben ze de vintage leren bank tegen de muur geplaatst. Klik hier voor meer foto's.

In deze l-vormige woonkamer hebben ze de vintage leren bank tegen de muur geplaatst. Klik hier voor meer foto’s.

4. Verkeersstroom

Mensen vergeten meestal rekening te houden met de verkeersstroom wanneer ze op zoek zijn voor een nieuwe bank. De manier waarop mensen door de ruimte bewegen, kan een drastische invloed hebben op de energie van de ruimte. Energie en beweging moeten vrij de woonkamer in en uit kunnen stromen. Je wilt je ontspannen voelen in je woonkamer, niet alsof je gevangen wordt gehouden door je meubels.

Het is ook belangrijk dat de meubels de ingangen of andere paden die mensen gebruiken om zich te verplaatsen niet fysiek blokkeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je langs je bank moet schuifelen alsof je langs de rand van een klif schuifelt. Dan is een kleinere bank wellicht een beter idee.

Deze stoere woonkamer biedt plaats voor een grote hoekbank. Klik hier voor meer foto's.

Deze stoere woonkamer biedt plaats voor een grote hoekbank. Klik hier voor meer foto’s.

5. Gordijnen

Net als een muurkleur kunnen gordijnen en jaloezieën een grote impact hebben voor de sfeer en uitstraling in de woonkamer. Bij een makeover denk je vaak als eerst aan een nieuwe vloer of een andere muurkleur, terwijl er veel minder gedacht wordt de raamdecoratie. De juist raamdecoratie zorgt er niet alleen voor dat je betere controle hebt over lichtinval en privacy, maar het voegt ook sfeer, zachtheid, diepte en een vleugje kleur toe aan de woonkamer.

Bij het uitkiezen van gordijnen, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten. Het materiaal en kleur zijn natuurlijk bepalend, maar daarnaast moet je ook goed letten op het formaat. Zo twijfelen veel mensen of ze korte gordijnen tot de vensterbank of lange gordijnen tot de vloer willen.

6. Korte gordijnen

Heb je een kleine woonkamer met een vensterbank die uitsteekt? Dan is het een goed idee om te kiezen voor korte gordijnen. De belangrijkste reden hiervoor is omdat een gordijnen ongeveer acht centimeter ruimte nodig heeft om vrij te hangen voor de vensterbank. Je zaal daarmee dus wat ruimte verliezen.

7. Lange gordijnen

Heb je een grote woonkamer? Dan raden we eigenlijk altijd aan om lange gordijnen tot aan de vloer te nemen. Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, maar biedt ook een aantal praktische voordelen. Hoe meer stof ervoor het raam hangt, hoe meer isolatie je hebt. Lange gordijnen zorgen ervoor dat de warmte beter binnen in de woonkamer blijft en kou juist buiten wordt gehouden. Daarnaast zal de akoestiek beter zijn, en voorkom je echo. Lange gordijnen zijn ook een perfecte oplossing om die lelijke radiatoren onder de vensterbank te verbergen.

Lees hier meer over hoe je de lengte en breedte van de gordijnen kunt opmeten.

In deze sfeervolle Scandinavische woonkamer kan je zien hoe mooi lange gordijnen tot de vloer zijn. Klik hier voor meer foto's.

In deze sfeervolle Scandinavische woonkamer kan je zien hoe mooi lange gordijnen tot de vloer zijn. Klik hier voor meer foto’s.

8. Vloerkleed

Een vloerkleed is naar ons idee altijd een goed idee. Naast dat het er mooi uitziet, en sfeer en warmte toevoegt aan de woonkamer, biedt een vloerkleed ook praktische voordelen. Zo voelt het lekker warm en zacht aan onder je voeten, en heeft het ook een geluiddempende werking. De meeste mensen kiezen voor een rechthoekig vloerkleed, maar soms kan het ook een heel goed idee zijn om voor een rond vloerkleed te gaan, waarmee je de strakke lijnen in de woonkamer kunt doorbreken. Naast de vorm van het vloerkleed, de kleur en het materiaal, is het formaat ook absoluut een belangrijk aspect waar je op moet letten.

Het kiezen van de juiste formaat vloerkleed brengt balans en warmte en zorgt voor de perfecte finishing touch. Hoewel er geen vaste regels zijn voor het plaatsen van vloerkleden in de woonkamer en het formaat van het vloerkleed, zijn er een paar richtlijnen die je kunnen helpen om de juiste look en feel te vinden:

  • De vloerkleden in de woonkamer hebben vaak formaten tussen 2,5x 3 meter en 3×3,6 meter;
  • Zorg ervoor dat je vloerkleed aan beide kanten minstens 15 – 25 cm breder is dan je bank;
  • Doorgaans loopt het vloerkleed over de lengte van de bank;
  • Zorg ervoor dat de meubels op het vloerkleed passen, met daarin loopruimte van 40 centimeter tot een meter.
Mooie woonkamer, waarbij het vloerkleed half onder de bank is geschoven. Ook de stoere lounge chairs staan voor een gedeelte op het vloerkleed. Klik hier voor meer foto's.

Mooie woonkamer, waarbij het vloerkleed half onder de bank is geschoven. Ook de stoere lounge chairs staan voor een gedeelte op het vloerkleed. Klik hier voor meer foto’s.

Als je een woonkamer hebt die groot genoeg is en alle meubels op het vloerkleed wilt hebben, zorg er dan voor dat je ongeveer 20 cm overhoudt aan van de meubels tot de rand van het vloerkleed.

Zorg daarnaast ervoor dat je  ongeveer 25 – 50 cm ruimte hebt tussen het vloerkleed en de muur. Als het vloerkleed te dicht bij de muur wordt geplaatst, zal het wat ongemakkelijk en onnatuurlijk aanvoelen.

Als je de ruimte hebt, kan je er ook voor kiezen om de meubels half op het vloerkleed te plaatsen. Deze optie zorgt ervoor dat de woonkamer ruimer aanvoelt. De regel hier is om het vloerkleed ongeveer 1/3 van elk meubelstuk te plaatsen.

9. Salontafel

Je hebt net een je ideale bank gekocht en nu is het tijd om de perfecte salontafel te kiezen die daarbij past en je ruimte optimaal te benutten. Hoe bepaal je welke maat salontafel je koopt? Dit kan best een uitdaging zijn, vooral als je een kleine woonkamer hebt. Als je er een kiest die te groot is, overweldig je je ruimte. Als je er een kiest die te klein is, vooral in verhouding tot je bank, ziet je kamer er onevenwichtig uit.

Het draait allemaal om het maximaliseren van de ruimte voor ultiem comfort, en ervoor zorgen dat het formaat van de salontafel geschikt is voor de bank die je hebt.

10. Hoogte

De ideale hoogte voor de salontafel is dat het ongeveer 3-6 cm korter is dan de hoogte van de zitkussens van de bank. Dit is vooral belangrijk als je graag met je voeten op de salontafel plaatst. Het helpt ook om een goede, onbelemmerde ooglijn te creëren wanneer je op de bank zit, en stelt je in staat om snacks en andere spullen van de salontafel te pakken.

De marmeren salontafel met zwarte stalen onderstel en de lichtgrijze bank zijn perfect in verhouding met elkaar in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

De marmeren salontafel met zwarte stalen onderstel en de lichtgrijze bank zijn perfect in verhouding met elkaar in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

11. Breedte

De ideale salontafel is tweederde van de breedte van je bank. Als je een hoekbank met een chaise longue hebt, moet de tafel slechts tweederde van de grootte van het bankgedeelte zijn. Dit zorgt voor een evenwichtige uitstraling in de woonkamer.

12. Diepte

Als je een bank met chaise longue hebt, raden we aan om de salontafel niet verder in de kamer uit te steken dan de chaise longue. Anders is de algemene vuistregel dat de grootte van de kamer de diepte van de salontafel bepaalt. Als je een smalle woonkamer hebt, kies dan een salontafel die niet erg diep is. Als je een grotere woonkamer hebt, kun je kiezen voor een grotere, vierkante tafel of zelfs een ronde salontafel.

13. Afstand tussen bank en salontafel

De afstand van de voorkant van de bank tot de salontafel moet tussen de 30 en 50 cm zijn. Als de salontafel te dicht bij de bank is geplaatst, kan het wat krap gaan aanvoelen. Als je het verder weg plaatst verder, dan is het minder praktisch.

Een perfecte afstand tussen de marmeren ovalen salontafel en de lichtgrijze hoekbank in deze geweldige woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

Een perfecte afstand tussen de marmeren ovalen salontafel en de lichtgrijze hoekbank in deze geweldige woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

14. TV meubel

Bij een TV meubel bestaan er ook geen regels als het gaat over het formaat. Er zijn echter wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Het eerste is om na te denken wat je allemaal op en in de meubel wilt plaatsen. Wil je het enkel gebruiken als TV meubel, of zou je het meer als een multifunctionele meubel willen gebruiken in de woonkamer, waar je bijvoorbeeld ook boeken, fotolijsten, en andere woonaccessoires op wilt plaatsen.

In deze eclectische woonkamer is de TV meubel net breder dan de TV, maar biedt voldoende opbergruimte in de open vakken. Klik hier voor meer foto's.

In deze eclectische woonkamer is de TV meubel net breder dan de TV, maar biedt voldoende opbergruimte in de open vakken. Klik hier voor meer foto’s.

15. TV aan de muur ophangen

Een andere vraag is of je de TV op de meubel wilt plaatsen of strak aan de muur wilt ophangen. Vroeger had je geen keus, en was het de enige keus om de TV op de TV meubel te plaatsen. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om de TV aan de muur op te hangen. Dit ziet er strak en minimalistisch uit, en houd je meer ruimte over om andere spullen op de TV meubel te plaatsen.

In de woonkamer van dit stoere kleine appartement is de TV strak aan de muur opgehangen, en gecombineerd met een rvs zwevende TV meubel. Klik hier voor meer foto's.

In de woonkamer van dit stoere kleine appartement is de TV strak aan de muur opgehangen, en gecombineerd met een rvs zwevende TV meubel. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
101x Woonkamer inspiratie
36x Moderne woonkamer
L-vormige woonkamer inrichten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply