
Twijfel jij tussen natuurstenen tegels of keramische tegels voor binnen in huis of buiten in de tuin? Deze twee soorten tegels worden vaak met elkaar vergeleken. Om een goede beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn tussen natuurstenen en keramische tegels. Het zijn beide harde oppervlaktematerialen met vergelijkbare eigenschappen en duurzaamheid. Ze zijn allebei ook gemaakt van natuurlijke materialen, worden op dezelfde manier geïnstalleerd en vereisen hetzelfde niveau van onderhoud. Natuurstenen en keramische tegels hebben elk hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van waar ze zijn geïnstalleerd. Om je te helpen bij je keuze, hebben we hieronder de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Natuurstenen tegels
Zoals de omschrijving eigenlijk als omschrijft, zijn natuurstenen tegels vervaardigd van natuurlijke materialen, zoals marmer, graniet, leisteen, travertijn, kwartsiet, zandsteen en kalksteen. Mensen kiezen voor voor een natuurstenen vloer, vanwege de mooie unieke natuurlijke uitstraling. Geen één natuurstenen tegel is hetzelfde. Hierdoor zijn natuurstenen tegels over het algemeen ook duurder dan keramische tegels. Daarnaast, omdat natuursteen een echt natuurproduct is, is het zeer goed bestand tegen weer en slijtage.
Hoewel je schoonheid kunt vinden in de inconsistente textuur en kleuren van natuursteen, kunnen deze eigenschappen er ook voor zorgen dat het ontwerp van een kamer druk aanvoelt. Natuurstenen vloeren kunnen ook moeilijker te onderhouden zijn, omdat de oneffenheden het moeilijker maken om kit en reinigingsmiddelen gelijkmatig aan te brengen.

Keramische tegels
Keramische tegels zijn meestal gemaakt van rode of witte klei die in een oven worden gebakken. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in twee vormen: geglazuurd en ongeglazuurd. De overgrote meerderheid van keramische tegels is vervaardigd met glazuur om een ondoordringbare afdichting te creëren over het oppervlak van het natuurlijke kleimateriaal. Het geglazuurde oppervlak is taai, waterdicht en zeer vlekbestendig. Ze hebben ook geen sealer of beschermende afwerking van welke aard dan ook nodig.
Ongeglazuurde tegels zijn echt keramiek in zijn natuurlijke staat. Het is zeer poreus en neemt gemakkelijk vloeistoffen en vlekken op. Om al deze risico’s te voorkomen, wordt het ten zeerste aanbevolen om de tegel direct na installatie goed af te dichten met een hoogwaardige chemische keramische tegelafdichter.

Porseleinen tegels
Als je op zoek bent naar keramische tegels, dan zal je ook snel lezen over porseleinen tegels, waar veel verwarring over bestaat. Om te beginnen zijn porselein en keramiek geen verschillende soorten tegels. Porselein is slechts een van de vele soorten keramische tegels. Alle keramische tegels, ook porselein, zijn gemaakt van klei, sommige toevoegingen (zoals veldspaat en kwartszand) en water. Het enige verschil tussen porseleinen tegels en gewone keramische tegels is dat de klei die in porseleinen tegels wordt gebruikt, meer verfijnd en gezuiverd is.
Hierdoor zijn porseleinen tegels dichter dan een standaard keramische tegel. Door hun hoge dichtheid nemen porseleinen tegels minder snel vocht op, waardoor ze duurzamer en beter bestand zijn tegen vlekken. Porseleinen tegels worden vaak aangetroffen in zwaardere toepassingen zoals vloeren en zelfs buitenruimtes waar je te maken kan hebben met vocht.
We adviseren eigenlijk om de term porselein helemaal te negeren bij het kopen van kleigestookte tegels. Het volledig nutteloze onderscheid tussen porselein en keramische tegels negeren, maakt het kiezen van tegels eigenlijk veel gemakkelijker. In plaats van te proberen erachter te komen of een tegel wel of geen porselein is, is het beter om je te richten naar de maat, het patroon, de prijs en de kleur die jou het meest aanspreekt.

Hieronder hebben we het dan ook voornamelijk over de kenmerken, verschillen, voordelen en nadelen van natuurstenen tegels en keramische tegels: duurzaamheid, reiniging & onderhoud, kleurvariaties en kosten.
Duurzaamheid
Keramische tegels zijn er in verschillende hardheden. Zoek voor ultieme duurzaamheid tegels met een hogere PEI-classificatie, idealiter een PEI van 3 of hoger. Lagere PEI-classificaties zijn beter voor spatwanden en toepassingen die geen voetverkeer verdragen.
Over het algemeen is natuursteen duurzamer dan keramiek als het op de juiste manier wordt onderhouden en de slijtage draagt bij aan de kenmerken die steen zijn aantrekkingskracht en charme geven.

Reiniging & onderhoud
Basisonderhoud is nodig om zowel natuurstenen als keramische tegels er als nieuw uit te laten zien. Beide vereisen regelmatige reiniging, maar de manier om dit te doen varieert tussen de twee.
Natuursteenmaterialen zijn poreus en hebben een afdichtmiddel of glazuur nodig om de poriën te vullen en het materiaal bestand te maken tegen water en vlekken. Het afdichtmiddel moet periodiek opnieuw worden aangebracht, afhankelijk van het soort natuursteen. Als het gaat om dagelijks onderhoud, blijf dan uit de buurt van zure reinigingsmiddelen, omdat dit de natuurstenen vloer kan beschadigen.
Keramische tegels die geglazuurd zijn, zijn klaar voor gebruik zonder extra coating. Als je je zorgen maakt over vlekken, kan je een afdichtmiddel over de voeg toevoegen om deze net zo schoon te houden als de omliggende tegel. Ongeglazuurde keramische tegels hebben een afdichtmiddel of toplaag nodig om het te beschermen tegen vlekken, net als natuursteen. Het duurzame glazuur op keramische tegels maakt het geschikt voor gebruik met een breed scala aan schoonmaakproducten.

Kleurvariaties
De keuze tussen natuursteen of keramische tegels is ook heel erg afhankelijk van je persoonlijke stijl en smaak. Natuursteen is verkrijgbaar een grote verscheidenheid aan natuurlijke kleurvariaties, variërend van helder wit tot diep beige en bruine tinten. Het gekozen materiaal zal helpen om de kleur van de vloer te bepalen.
Omdat keramische tegels door de mens zijn gemaakt, kan deze in talloze kleur- en patroonvariaties voorkomen. Het kan zelfs worden gemaakt om te lijken op het uiterlijk van natuursteen of een houten vloer. De veelzijdige kleurselecties van keramische tegels maken het gemakkelijk om een keramische tegel te vinden die past bij een interieur.

Kosten
Omdat natuursteen een natuurlijk materiaal is, is het een van de duurdere tegelopties. De luxe uitstraling maakt de kosten de moeite waard als het budget het toelaat. Keramische tegels zijn een van de meest betaalbare opties die tegenwoordig beschikbaar zijn. De prijzen variëren afhankelijk van de stijl, afwerking en kwaliteit van de gekozen keramische tegel. Ongeglazuurde tegels zijn minder duur dan geglazuurde tegels, maar vereisen een extra afwerkingsproces tijdens het installatieproces.

Bekijk ook:
20x Keuken achterwand tegels
Plaktegels
Betonlook tegels
No Comments