Search and Hit Enter

Veilig klussen in huis? 8x Tips!

Wil jij veilig klussen in huis, zodat jij en je gezin geen zorgen hoeven te hebben als er iets gedaan moet worden? Lees de belangrijkste tips om zorgeloos te klussen in huis!

veilig klussen in huis tips

Iedereen moet weleens ‘klussen’ in huis, of je nou een fervente DIY’er bent of klussen eigenlijk helemaal niets vindt – er is altijd wel een klusje die je beter zelf kunt doen, in plaats van het uit te besteden. Dit kan een muurtje zijn die geverfd moet worden, een lamp die vervangen moet worden, of een complete badkamer die verbouwd moet worden. Hoe groot of hoe klein de klus ook is, veiligheid staat altijd voorop. Wil jij ook veilig klussen in huis? Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Draag veiligheidsuitrusting

Hoe groot of klein de klus ook is, draag altijd bijpassende veiligheidsuitrusting. Dit omvat bijvoorbeeld veiligheidsbrillen, die mist- en krasbestendig zijn. Ze beschermen niet alleen je ogen, maar zorgen er ook voor dat je goed kunt als je aan het klussen bent. Werkhandschoenen zijn een must om je te beschermen tegen ernstige snijwonden – tegelijkertijd houden ze je handen ook schoon van mogelijke irriterende stoffen. Als je elektrische apparatuur gebruikt, draag dan oorkappen of oordopjes om je trommelvliezen te beschermen tegen harde, hoge tonen.

Maskers zijn een must bij het gebruik van giftige chemicaliën of bij stoffige werkzaamheden zoals schuren of slopen. Lees altijd de instructies op het materiaal om te zien welke bescherming wordt aanbevolen. Als je veel werk door het hele huis doet, overweeg dan om een veiligheidshelm te dragen. Het is eigenlijk vereist voor elke renovatie die als een bouwplaats wordt beschouwd. En hoewel schoenen met stalen neuzen misschien overdreven lijken, zul je dankbaar zijn als je die hamer of een zwaar stuk hout op je voet laat vallen.

2. Ladder gebruiken

Hoewel je aan het begin van je project wellicht denkt dat het jou niet zal overkomen, ongelukken met een ladder komen heel vaak voor tijdens kussen in huis. Als je een ladder moet gebruiken, wees dan voorzichtig, zelfs als je alleen een ladder gebruikt. Zorg ervoor dat je ladder op een vlakke vloer wordt geplaatst met alle poten plat, zodat hij niet wiebelt. Je kunt zelfs een ladderslot kopen dat helpt voorkomen dat het eruit springt.

veilig klussen in huis ladder

3. Houd het netjes en georganiseerd

Deze tip klinkt eenvoudig, maar in de praktijk komt het helaas heel vaak voor dat het niet wordt gevolgd, zelfs niet door professionele aannemers en klusjesmannen. Als je aan het klussen of aan het verbouwen bent, heb je vrijwel altijd te maken met rommel. Het is echter mogelijk om de werkplaats netjes te houden als je je gaandeweg concentreert op opruimen. Heb je bijvoorbeeld te maken met grof vuil, omdat je bezig bent met een flinke verbouwing Huur dan bijvoorbeeld een container, zodat je het grof vuil direct uit je werkplaats kunt verwijderen.

Het verwijderen van afval is belangrijk omdat het het risico op struikelen en vallen verkleint. Een vloer bedekt met afval wordt erg oneffen, waardoor je heel gemakkelijk kunt struikelen. Zelfs het gebruik van apparatuur wordt gevaarlijker wanneer deze op oneffen oppervlakken wordt geplaatst. Zorg er daarom altijd voor dat de werkplaats netjes en georganiseerd is.

4. Gebruik het juiste gereedschap en materiaal

Doe-het-zelvers worden niet betaald om te klussen in huis. Daarom wil je wellicht ook niet zoveel geld uitgeven om het gereedschap te kopen die je eigenlijk wel nodig hebt. Dit kan er vaak toe leiden dat gereedschap onjuist wordt gebruikt, wat een belangrijke oorzaak is van ongelukken bij klusjes in huis. Gebruik daarom het gereedschap altijd waarvoor het bedoeld is.

Daarnaast is het altijd een goed idee om extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Kabelhaspel heeft bijvoorbeeld werkmateriaal dat voor extra veiligheid zorgen, zowel voor klusjes in huis als op de professionele werkplaats. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur met thermische beveiliging, dat direct wordt uitgeschakeld als het te warm wordt – of innovatieve flexibele kabelbinders, waardoor er geen schade ontstaat aan bij elkaar gebonden kabels en andere kwetsbare producten. Neem een kijkje op SE.com voor meer informatie.

5. Blessures voorkomen

Het verplaatsen van grote, zware of onhandige voorwerpen kan spanning op je lichaam veroorzaken die tot letsel kan leiden. Een beetje vooruitdenken kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van deze verwondingen tijdens het klussen of verbouwen. In plaats van je te concentreren op een veilige manier van tillen, denk na over manieren om onnodig tillen te voorkomen. Om je te behoeden voor onnodig risico, zou je bijvoorbeeld leveringen van bepaalde meubels of spullen precies op de plek te leveren, waar ze uiteindelijk ook geplaatst worden, zodat jij het niet opnieuw hoeft te verplaatsen.

Bedenk voordat je voorover buigt om iets op te rapen of je iemand moet vragen om je te helpen het te verplaatsen. Het is niet alleen het gewicht waar je rekening mee moet houden; houd er rekening mee of je tijdens het lopen over het object heen kunt kijken, of het pad naar waar je heen gaat vrij is en of er een veilige plek is om het object neer te zetten. Bewegingen die je telkens moet herhalen tijdens het klussen kunnen ook leiden tot blessures, zelfs als de beweging niet bijzonder moeilijk is. Neem regelmatig een pauze van repetitieve taken zoals schilderen, graven of schrapen.

veilig klussen in huis veiligheidsbril

6. Schimmel

Schimmel kan zich ophopen in ruimtes van je huis die gevoelig zijn voor vocht en in slecht geventileerde ruimtes, zoals badkamers, wasruimtes, keukens en onder tapijten. Schimmel kan allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken wanneer de kleine sporen vrijkomen en worden ingeademd, dus het is belangrijk om schimmel op een veilige manier te verwijderen en na te denken over manieren om toekomstige schimmelgroei te voorkomen tijdens het renoveren. Als je muren of andere harde oppervlakken opnieuw schildert, kun je een antischimmeloplossing aan de verf toevoegen om schimmelgroei te vertragen.

7. Besteed elektrotechnische werkzaamheden uit

Er is veel dat je kunt leren van YouTube tutorials, maar hoe je je eigen elektrische werk thuis kunt doen, mag daar nooit een van zijn. Zelfs als je een doe-het-zelfproject doet om geld te besparen, is het verstandig om elektrische werkzaamheden door een professionele elektricien te laten uitvoeren. Simpel gezegd, elektriciteit kan mega gevaarlijk zijn – dat risico wil je niet lopen, niet voor jou en niet voor jouw gezin.

veilig klussen mondkapje

8. Pas op met gifstoffen

Verven, verfafbijtmiddelen, oplosmiddelen, poetsmiddelen, insectensprays, bleekmiddelen en andere schoonmaakmiddelen zijn veelvoorkomende gifstoffen die overal in huis worden gebruikt tijdens klussen en renovaties. Zowel volwassenen als kinderen kunnen worden vergiftigd door dit soort chemicaliën. Dit kan vaak gebeuren wanneer een product uit de originele verpakking wordt overgebracht naar een voedsel- of drankverpakking in plaats van een geschikte chemische verpakking. Lees altijd de instructies voordat je dit soort producten gebruikt.

Bekijk ook:
Brandveiligheid in huis
Meubels verven – 10x Tips!
CV ketel wegwerken

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *