Search and Hit Enter

Visgraat vloer

Overweeg je een visgraat vloer in huis? Of bedoel je eigenlijk een houten Hongaarse punt vloer? Hoewel beide soorten vloeren klassiek mooi zien, is er wel een degelijk verschil. Lees hier alles over de visgraat vloer en bekijk mooie inspiratie voorbeelden!

Visgraat vloer

Visgraat patroon

Wist je dat het visgraat patroon is vernoemd naar de haring vanwege de gelijkenis met de botstructuur van de vis? Of dat de Romeinen het patroon eerst op hun wegen gebruikten voordat het één van de meest populaire houten vloeren ter wereld werd? Architecten in het oude Rome ontdekten dat wegen langer konden meegaan als de stenen in dezelfde richting als de verkeersstroom werden gelegd.

visgraat vloer slaapkamer donker
De slaapkamer van een jaren ’20 appartement uit Zweden. Er is gekozen voor een klassieke donkere visgraat vloer, die super mooi staat bij de witte lambrisering en blauwe muren. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Het visgraat patroon is dus een legpatroon, gekenmerkt door delen met dezelfde afmetingen (zowel lengte als breedte), die loodrecht op elkaar zijn gelegd. Dit patroon herhaalt zich over een hele oppervlak. Dit patroon wordt tegenwoordig voor van alles en nog wat toegepast – behang, stoffen, sieraden, sculpturen, muren en natuurlijk vloeren.

Als je het hebt over de visgraat vloer, dan wordt daarmee vaak een houten vloer bedoelt. Naast visgraat houten vloeren, kan je ook een visgraat vloer creëren met andere materialen, zoals laminaat, PVC, vinyl, stenen en tegels. In dit artikel hebben we het vooral over de visgraat houten vloer.

lichte visgraat vloer woonkamer
Interieur- en architectenbureau thirty eight koos voor een lichte visgraat vloer voor de stoere moderne woonkamer, gecombineerd met mintgroene muren. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Verschil visgraat vloer en Hongaarse punt

De visgraat vloer wordt vaak door elkaar gehaald met de Hongaarse punt vloer. Het zijn beiden echte klassieke patronen, maar als je goed kijkt, zie je een heel groot verschil. Zowel het visgraat patroon als de Hongaarse punt hebben repetitieve V-vormige zigzagformaties met even grote rechthoekige planken die op 90 graden op elkaar zijn geplaatst. Een visgraat vloer heeft echter verspringende planken met de rechte rand van een plank uitgelijnd met de zijkant van de volgende, terwijl een Hongaarse punt vloer wordt gecreëerd door planken onder een hoek te snijden en in een rechte lijn te plaatsen. Een visgraatpatroon voegt een dynamisch element toe aan de vloer, terwijl de Hongaarse punt voor consistentie zorgt.

verschil visgraat vloer hongaarse punt

De toepassing van visgraat- en Hongaarse punt patronen in houten vloeren begon in de 16e eeuw en werd erg populair bij de Franse adel en in heel West-Europa. Parketvloeren arriveerden in de 17e eeuw in Engeland en de trend zette zich door tot ver in de 20e eeuw, omdat het werd geassocieerd met architecturale stijlen die luxe, weelde en grootsheid belichaamden.

Hardhouten vloeren maakten rond de jaren dertig plaats voor goedkopere tapijtopties, met veel mooie houten vloeren die bijna een halve eeuw verborgen bleven onder textiele vloerbedekkingen. In de jaren tachtig werd de belangstelling voor parket opnieuw aangewakkerd met designtrends die op zoek waren naar vintage en retro looks voor inspiratie in luxe projecten. Sinds de heropleving is de populaire belangstelling voor houten vloeren blijven bestaan, vooral omdat zowel het visgraat patroon als de Hongaarse punt de voorkeur genieten in erfgoed en eigentijdse ontwerpen in zowel residentiële als commerciële ontwikkelingen om een ​​element van tijdloze verfijning toe te voegen.

visgraat vloer kleine houten planken woonkamer
In deze mooie woonkamer is de visgraat vloer gelegd met lichte houten planken, die in de open keuken overloopt op een andere houten vloer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Houtsoorten

Hoewel visgraat vloeren oorspronkelijk de voorkeur hadden voor grote ruimtes, zijn moderne installaties erin geslaagd diepte toe te voegen in kleine ruimtes. Verschillende hardhoutsoorten kunnen worden gebruikt om een ​​visgraat vloer te maken, waaronder Amerikaans eiken of Rood eiken, Wit eiken, Esdoorn, Sapele, Hickory en Walnoot. De kenmerkende houtnerf en kleur van elk hardhout geven hun unieke uitstraling aan het uiteindelijke resultaat – Witte eiken heeft bijvoorbeeld een rechte nerf met lichtgekleurd spinthout en licht tot donker kernhout. Met de juiste zorg kunnen hardhouten vloeren generaties lang meegaan.

klassieke visgraat vloer vloerkleed
De mooie visgraat vloer in deze woonkamer heeft een klassieke kleurtint. Het grote berber vloerkleed in de zithoek staat er perfect bij!. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Ontwerpers gebruiken vaak twee of meer hardhout soorten om het contrast van kleuren en houtnerf in moderne interieurs te maximaliseren. Visgraatplanken kunnen ook worden aangepast met speciale randen om een ​​gepersonaliseerde versie van het klassieke patroon te creëren. In ruimtes die zijn blootgesteld aan water, zoals badkamers en keukens, kunnen keramische of stenen tegels met een houtlook worden gerangschikt in een visgraat patroon om specifieke ontwerpdoelen te bereiken.

visgraat vloer vintage keuken
De donkere visgraat houten vloer past super mooi bij deze prachtige vintage keuken met medicijnkast en mintgroene keukenkasten. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Visgraat vloer afmetingen, kleuren en afwerkingen

Een visgraatvloer kan worden gecreëerd met brede of smalle planken. Brede planken zijn perfect voor een modern interieur, terwijl smalle blokken eer passen in klassieke interieurs. Het afwisselen van de kleuren kan ook een rijke uitstraling creëren in eigentijdse otwerpen.

Bewerkte houten planken, die bestaan ​​uit een samengesteld houten of hardhouten fineer op een hardhouten multiplex basis, zijn verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren, afwerkingen, texturen en maten, waardoor de ontwerpflexibiliteit wordt vergroot en ruimte ontstaat voor ongebruikelijke kleurencombinaties. Bamboe en teruggewonnen houten tegels zijn ook elegante materiaalkeuzes voor visgraat vloeren.

visgraat vloer scandinavische slaapkamer
De lichte visgraat houten vloer staat perfect in deze ruime en lichte Scandinavische slaapkamer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Massief hardhouten planken of blokken zijn onvoltooid en moeten vóór de installatie worden gekleurd, geschuurd en afgedicht. Beitsen kan je helpen de gewenste toon te bereiken of de korrels meer te benadrukken, maar het natuurlijk houden is erg populair als het hardhout is. Populaire tinten in het kleurenpalet van een visgraatvloer zijn grijstinten, zwarten, bruintinten en wittinten, die in kleurdiepte overgaan van licht naar donker.

Randafwerking

De randafwerking van een visgraat vloer speelt een belangrijke rol, die op verschillende manieren gerealiseerd kan worden. De klassieke visgraat vloer is bijvoorbeeld vaak voorzien van een band en een bies. De band wordt gecreëerd met houten planken van 100 – 120 cm lang en een minimale breedte van 12 cm. Daarmee wordt de vloer als het ware gesloten. Soms wordt er ook gekozen voor een dubbele band. Het resultaat is dat er meer body kan worden gegeven aan de vloer, wat en goed idee is bij kleine visgraat planken.

visgraat vloer bies
Hier is de visgraat vloer aan de randen afgewerkt met een klassieke bies.

De bies is een donkere lijn die tussen de band en de vloer zit. Het is gemaakt van wengé hout en heeft van zichzelf een donkere kleur.

Naast een normale band, kan je de randen van een visgraat vloer ook afwerken met sluitfriezen. Dan wordt de helft van de plank haaks op de band geplaatst.

visgraat vloer sluitbiezen
In deze hal met visgraat vloer is gekozen voor sluitbiezen als randafwerking.
randafwerking visgraat vloer
Ook hier is er gekozen voor sluitbiezen aan de randen van de visgraat vloer.

Helemaal geen band is ook mogelijk. Dan wordt de visgraat vloer gewoon helemaal tegen de muur gelegd. Vooral in moderne interieurs wordt voor deze oplossing gekozen.

Visgraat vloer leggen, kosten en onderhoud

Moderne visgraat vloeren worden gelegd met de tand-en-groef-techniek. Een professionele installateur wordt sterk aanbevolen vanwege het vakmanschap en precisiewerk dat nodig is bij het creëren van het klassieke patroon.

De kosten van het leggen van een visgraatvloer zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder materiaalkeuze – hardhout of bewerkt hout, hardhoutsoort, vloerdikte en afwerking. Een massief Frans eiken visgraat parket kost bijvoorbeeld rond €100 per vierkante meter. Massief parket is wat duurder en ligt tussen €100 – €150. De legkosten variëren tussen €30 – €50 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit, terwijl schuren en polijsten (voor massief hardhout) €25 – €35 per vierkante meter extra kost.

visgraat vloer houtsoorten kleuren
De houtsoorten en kleuren voor een visgraat vloer bij Uipkesvloeren.nl

Een pre-installatie inspectie zal controleren en bevestigen of de bestaande ondervloer geschikt is voor de nieuwe vloer. De vloer kan worden gelegd op een reeks structureel gezonde, vlakke en droge ondergronden zoals multiplex, spaanplaat, hout of beton. De planken hebben een tand- en groefprofiel en worden met lijm verlijmd en met een spijkermachine op hun plaats genageld. Als alternatief kan je de zwevende vloermethode gebruiken voor geconstrueerde houten planken.

visgraat vloer brede planken keuken
Voor deze moderne keuken met eettafel is gekozen voor een lichte visgraat vloer met grote brede planken. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Een natuurlijke olie- of laklaag beschermt het oppervlak tegen morsen, vlekken en slijtage. Regelmatig stofzuigen, dweilen en reinigen met een goedgekeurde houten vloerreiniger houdt de vloer jarenlang in topconditie. Bovendien zorgt de natuurlijke veroudering van massief hardhouten vloeren voor meer authenticiteit.

overgang visgraat vloer woonkamer normale houten vloer keuken
In dit kleine appartement kan je mooi zien hoe de overgang is tussen de visgraat vloer in de woonkamer naar de normale houten vloer in de open keuken. Klik hier om de hele binnenkijker te zien.

Bekijk hier:
Houten vloer in de woonkamer
Visgraat houten vloer in toilet
12x Visgraat muur

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *