Search and Hit Enter

Vloerbekleding in de slaapkamer

Overweeg jij vloerbekleding in de slaapkamer? Dat begrijpen we heel goed. Hoewel andere vloeren steeds populairder worden, zoals de houten vloer of de gietvloer, is vloerbekleding nog steeds een veel gekozen soort vloer voor de slaapkamer. Naast de voordelen van tapijt in de slaapkamer, vind je op deze pagina ook hele mooie inspiratie voorbeelden van slaapkamers waar gekozen is voor vloerbekleding. Twijfel jij dus tussen vloerbekleding of een houten vloer? Lees dan snel verder!

Deze prachtige slaapkamer, een ontwerp van Robson Rak, combineert lichte muren met grijze vloerbekleding. Het grijze bed past er perfect bij. | Fotografie: Shannon McGrath
Deze prachtige slaapkamer, een ontwerp van Robson Rak, combineert lichte muren met grijze vloerbekleding. Het grijze bed past er perfect bij. | Fotografie: Shannon McGrath

Bij het inrichten van de slaapkamer zijn er natuurlijk heel veel onderdelen waar je aan moet denken. De kleur aan de muur, de slaapkamer meubels, decoratie om het gezellig te maken… Maar hetgeen wat eigenlijk het meest belangrijk is in de slaapkamer is de vloer. De vloer in je slaapkamer is een bijzonder intiem oppervlak. Het is het eerste waar je blote voeten ’s ochtends op stappen en het laatste wat ze aanraken voordat ze elke avond naar bed gaan. Het effect dat slaapkamervloeren hebben op een persoon is zowel fysiek als psychologisch, waardoor de materiaalkeuze een bijzonder belangrijke beslissing is.

Hoewel vloerbekleding tegenwoordig vaak als ouderwets en gedateerd bestempeld worden, vooral door de ‘jongere’ generatie, en bijvoorbeeld in de woonkamer vaak de voorkeur wordt gegeven aan een houten vloer, gietvloer, PVC of laminaat, zijn er nog steeds heel veel mensen die kiezen voor vloerbedekking in de slaapkamer. Dat is tóch wel bijzonder vind je niet? Maar dat is natuurlijk niet voor niets. Tapijt biedt namelijk iets bijzonders – een voordeel wat je met andere soorten vloeren niet hebt. Lees er hieronder alles over en raak geïnspireerd van de mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten slaapkamers waar gekozen is voor vloerbekleding.

Architect Emil Tessin koos ervoor om de vloerbekleding in de woonkamer te vervangen door terrazzotegels, terwijl in de slaapkamers grijze wollen vloerbekleding is gelegd. De reden is omdat de meeste binnenmuren van aluminium zijn, en ze wilden niets met synthetische stoffen die in de winter teveel statische elektriciteit zouden veroorzaken.
Architect Emil Tessin koos ervoor om de vloerbekleding in de woonkamer te vervangen door terrazzotegels, terwijl in de slaapkamers grijze wollen vloerbekleding is gelegd. De reden is omdat de meeste binnenmuren van aluminium zijn, en ze wilden niets met synthetische stoffen die in de winter teveel statische elektriciteit zouden veroorzaken.

Voordelen van vloerbekleding in de slaapkamer

De voordelen van vloerbekleding zorgen ervoor dat het nog steeds een hele populaire keuze is voor de slaapkamer vloer. Deze voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Voelt zacht en warm aan: Het belangrijkste voordeel van vloerbekleding in de slaapkamer is natuurlijk omdat het zacht en warm voelt onder je blote voeten. In de slaapkamer loop je natuurlijk op je blote voeten – Dat tastbare comfort helpt om een gevoel van weelderige luxe in de slaapkamerkamer te creëren en beschermt je tegelijkertijd tegen koude voeten in koude winterochtenden.
  • Thermische isolatie: Vloerbekleding, gecombineerd met een kwalitatief goede ondervloer, kan een vloer isoleren tegen warmteverlies, waardoor de slaapkamer lekker warm blijft.
  • Geluiddempend: Een ander fijn voordeel van vloerbekleding is dat het geluiddempend werkt. Dit is vooral fijn als je te maken hebt met kleine kinderen of als je bijvoorbeeld in een appartement of boven- of benedenwoning woont en rekening moet houden met buren. Het zorgt er niet alleen voor dat de benedenverdieping minder geluidsoverlast krijgt, ook jij hebt minder last van geluid tijdens het slapen. Dit voordeel heb je ook als je partner bijvoorbeeld vroeg in de ochtend moet opstaan. Hij of zij kan dan geruisloos de slaapkamer uitlopen, zonder dat jij het door hebt.
In deze slaapkamer onderdeel van het mooie project 'Alfred Street' van Studio Four, zijn de lichte muren gecombineerd met bijpassende mooie lichte vloerbekleding. | Fotografie: Shannon McGrath
In deze slaapkamer onderdeel van het mooie project ‘Alfred Street’ van Studio Four, zijn de lichte muren gecombineerd met bijpassende mooie lichte vloerbekleding. | Fotografie: Shannon McGrath
  • Goedkoop: De prijs is een andere factor die vloerbedekking in de slaapkamer zo populair maakt. In de afgelopen decennia is het productieproces zo efficiënt geworden dat de kosten voor low-end materialen super laag zijn – in ieder geval veel goedkoper dan bijvoorbeeld een houten vloer, gietvloer of PVC. Houd er echter rekening mee dat de prijs voor duurdere speciale materialen, zoals wollen vloerbedekking, een stuk hoger kan zijn. En tapijt heeft een kortere levensduur dan sommige alternatieven, zoals hardhout.
  • Veiligheid: Uitglijden kan gemakkelijk gebeuren, vooral als je half slaapt. Midden in de nacht naar de badkamer strompelen als je niet helemaal wakker bent, kan gevaarlijk zijn op een harde, gladde vloer. Daarom is tapijt voor kinderkamers of de slaapkamer van ouderen, een goede keus. Jonge kinderen hebben meer kans om uit bed te vallen en zullen baat hebben bij een zachtere landingsplaats. En voor baby’s die kruipen of leren lopen, is tapijt veel zachter op de knieën en veel meer vergevingsgezind tijdens een noodlanding.
Deze master bedroom, ontworpen door de Belgische ontwerpstudio Atelier Dialect, is een lange open ruimte, waarvan de helft een en-suite badkamer herbergt. In het midden van de ruimte bevindt zich een dikke scheidingswand die grotendeels is bekleed met geglazuurde witte metrotegels, met uitzondering van een rij zwarte tegels die langs de basis van de muur lopen. De studio heeft geprobeerd extra textuur te creëren door zwaar grijze vloerbekleding op de vloer te leggen en een glanzende verf op het plafond aan te brengen. Fotografie: Piet-Albert Goethals
Deze master bedroom, ontworpen door de Belgische ontwerpstudio Atelier Dialect, is een lange open ruimte, waarvan de helft een en-suite badkamer herbergt. In het midden van de ruimte bevindt zich een dikke scheidingswand die grotendeels is bekleed met geglazuurde witte metrotegels, met uitzondering van een rij zwarte tegels die langs de basis van de muur lopen.
De studio heeft geprobeerd extra textuur te creëren door zwaar grijze vloerbekleding op de vloer te leggen en een glanzende verf op het plafond aan te brengen. | Fotografie: Piet-Albert Goethals

Nadelen van vloerbekleding in de slaapkamer

Net als met alle vloeren moet je met vloerbekleding in de slaapkamer ook rekening houden met een aantal nadelen. Deze nadelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Moeilijk schoon te houden: Het grote voordeel van harde vloeren zoals houten vloeren, gietvloeren, PVC of laminaat, is dat het erg makkelijk schoon te maken is. Als je bijvoorbeeld morst op de vloer, dan kan je dat heel snel en eenvoudig schoonmaken met een doekje of een dweil. Met vloerbekleding heb je dat voordeel niet. Er is altijd kans dat vlekken zichtbaar blijven, vooral als je te lang wacht met schoonmaken. En vloerbedekking heeft de neiging zowel stof als kleine microscopisch kleine organismen aan te trekken, wat de luchtkwaliteit in de slaapkamer kan aantasten.
  • Vangt allergenen op: Tapijt kan pollen en andere allergie veroorzakende deeltjes vasthouden. Geen enkele mate van diep stofzuigen kan allergenen die diep in de rug en opvulling van een tapijt vast komen te zitten, volledig verwijderen. Vloerbedekking is dus geen goede keuze voor de slaapkamers van mensen met bepaalde allergieën.
  • Kan chemicaliën ontgassen: Hoewel de productieprocessen voor tapijten veel beter zijn dan ze ooit waren, kunnen sommige tapijten nog steeds chemicaliën zoals formaldehyde ontgassen, vooral wanneer het tapijt nieuw is. Voor mensen met chemische gevoeligheden kan dit een ernstig gezondheidsrisico zijn.
  • Meestal niet recyclebaar: hoewel sommige installateurs oud tapijt weghalen wanneer ze nieuwe vloeren leggen, zijn vloerbedekking – en de synthetische materialen die bij de vervaardiging ervan worden gebruikt – meestal bestemd voor stortplaatsen.
House 2, een project van Ricardo Bak Gordon, is gebouwd als aanvulling op een bestaand huis uit het einde van de 19e eeuw. De slaapkamers, met een trapeziumvormige plattegrond, breiden naar buiten uit en garanderen maximaal comfort door de vloerbedekking, muren bedekt met tadelakt en op maat gemaakte Venetiaanse terrazzo-elementen die de badkamerruimtes vormen.
House 2, een project van Ricardo Bak Gordon, is gebouwd als aanvulling op een bestaand huis uit het einde van de 19e eeuw. De slaapkamers, met een trapeziumvormige plattegrond, breiden naar buiten uit en garanderen maximaal comfort door de vloerbedekking, muren bedekt met tadelakt en op maat gemaakte Venetiaanse terrazzo-elementen die de badkamerruimtes vormen. | Fotografie: Francisco Nogueira

Nu je op de hoogte bent van wat zowel de voordelen als de nadelen zijn van vloerbekleding in de slaapkamer, kan je hopelijk een betere beslissing nemen of je voor tapijt wilt gaan. Gaat je voorkeur tóch naar een harde vloer, zoals een houten vloer, laminaat, gietvloer, PVC of tegels, maar je wilt geen koude voeten hebben in de ochtend? Dan zou je vloerverwarming kunnen overwegen. Wat ook een goed idee is, is om een groot vloerkleed in de slaapkamer te plaatsen – bijvoorbeeld naast je bed, onder je bed of half onder je bed. Op die manier kan je tóch profiteren van bepaalde voordelen van vloerbekleding in de slaapkamer.

LeestipWelke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

In deze slaapkamer, ontworpen door Booke Wagner Design is er gekozen voor een donkere houten vloer, maar onder het bed vind je een mooi groot vloerkleed.
In deze slaapkamer, ontworpen door Booke Wagner Design is er gekozen voor een donkere houten vloer, maar onder het bed vind je een mooi groot vloerkleed.

Bekijk ook:
10x Slaapkamer planten
127x Slaapkamer inspiratie
Slaapkamer styling ideeën
18x Slaapkamer muurkleur inspiratie
Vloeren kiezen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *