Tuin

Hagen


Hagen en heggen zijn prachtige stukken levende architectuur in de tuin of voortuin die veiligheid, privacy en beschutting bieden tegen de wind. Ze voegen ook dimensie toe aan het tuinontwerp, waarmee je een tuin kunt indelen in verschillende zones. Wil jij ook hagen of heggen in jouw tuin? Als losse haagplant of om als alternatief van houten schuttingen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt!

hagen

Voordelen van hagen en heggen

Hagen en heggen Heggen bestaan ​​al eeuwen en hebben onze voorouders goed gediend, onder de toenmalige omstandigheden. Nu, na duizenden jaren, zijn hagen en heggen nog steeds super populair, zelfs nu de omstandigheden drastisch zijn veranderd. Lees hieronder wat de voordelen zijn.

Verbetert de uitstraling van een woning

Een mooi vormgegeven haag met de juiste planten zal altijd de uitstraling van de woning versterken. Het is geen wonder dat de meeste landschapsexperts een haag beschouwen als onderdeel van het landschapsarchitectuurproces van elk huis. Planten die veranderen met het seizoen dienen alleen om de schoonheid van het huis verder te verbeteren. Met de andere planten in huis kan een haag een goede aanvulling zijn om de algehele schoonheid van het pand verder te versterken.

Biedt privacy

Hagen die strategisch geplant zijn en als juiste planten gebruikt worden, bieden privacy. Het zal van buitenaf als een soort scherm dienen. Dankzij hoge heggen en hagen worden nieuwsgierige blikken geblokkeerd.

hagen taxus baccata

Een goed alternatief voor schuttingen

In plaats van schuttingen in je tuin, kunnen hagen een goed alternatief zijn. Naast dat haagplanten elke tuin groen en natuurlijk maken, zijn ze ook veel meer bestand tegen alle weersomstandigheden. Houten schuttingen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door harde windstoten. Hagen en heggen zullen er veel minder last van hebben.

Inbraakbestendig

Vooral hagen en heggen met doorns, kan een afschrikmiddel vormen voor inbrekers. Een dikke heg of haag is een stuk lastiger te beklimmen of te doordringen vergeleken met schuttingen.

Biedt onderdak en voedsel aan vogels en andere dieren

Vooral voor liefhebbers van dieren kunnen hagen en heggen de nodige beschutting en zelfs voedsel bieden. Het geluid van fluitende vogels kan heel aangenaam zijn om te horen en kan een vorm van ontspanning bieden. Natuurlijk moet er voorzichtigheid in acht worden genomen om te voorkomen dat schadelijke dieren of ongedierte de hagen vernielen of beschadigen.

hagen laurierkers

Soorten haagplanten

Er zijn heel verschillende soorten haagplanten. Zoveel, dat het best een uitdaging is om de juiste haagplanten te kiezen voor jouw hagen of heggen. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals het soort planten dat je wilt gebruiken, de bodem en het klimaat, het doel van de haag en onderhoud en verzorging.

 • Haag of heg: We hebben het telkens over een haag of een heg. Het grote verschil is je een heg in principe vrij laat groeien, terwijl je een haag regelmatig snoeit om die strakke uitstraling te creëren. Het is dus belangrijk om te bepalen of je een haag of een heg wilt in jouw tuin of voortuin. Een haag zal duidelijk een grens aangeven, terwijl een heg subtiel opgaat in de omgeving.
 • Groenblijvend of bladverliezend: Groenblijvende haagplanten vormen prima hagen en de bonus is natuurlijk dat ze het hele jaar door beschutting of privacy hebben. Ze zijn vragen echter meer onderhoud, omdat ze jaarlijks moeten worden gesnoeid, idealiter twee keer per jaar. Coniferen zijn populaire groenblijvende keuzes, maar moeten regelmatig worden gesnoeid omdat (met uitzondering van taxus) verwaarloosde of overgroeide coniferenhagen niet kunnen worden hersteld.
  Bladverliezende planten vormen ook fijne hagen, en inderdaad is een beukenhaag in de winter die zijn bruine bladeren vasthoudt erg mooi. Met een bladverliezende haag krijg je niet dezelfde privacy als met een groenblijvende haag. Een voordeel van een bladverliezende haag is dat deze de wind in de winter filtert, waardoor de schadelijke turbulentie die gepaard gaat met dichte groenblijvende hagen wordt vermeden. Ze zijn meer vergevingsgezind met snoeien, en hoewel ze in de late zomer moeten worden getrimd, zullen ze goed reageren op renovatie als je een jaar of twee mist.
 • Formaat: Bepaal hoe hoog jij jouw haag wilt hebben en kies haagplanten die tot die hoogte groeien. Als je voor snelgroeiende haagplanten kiest, dan zal je dus veel werk hebben aan snoeien.
 • Vorm: Kies haagplanten die van nature lage, dichte takken hebben en een heuvelachtige, ronde of piramidale vorm hebben. Deze soorten struiken hebben weinig vorm nodig om een mooie haag te creëren.
 • Snoeibare heesters: Als je heggenscharen gaat gebruiken, kies dan planten die zich goed aanpassen aan het snoeien. Sommige planten worden dun en kaal als je herhaaldelijk de toppen van de takken knipt.
 • Aanpasbare soorten: Kies stevige haagplanten die aanpasbaar zijn aan de wisselende omstandigheden in jouw tuin en klimaat. Als je haag een mix van zon en schaduw heeft, of een mix van droge en natte grond, kies dan haagplanten die beide aankunnen.
 • Ziekteresistente planten: Een haag kan gemakkelijk tien of meer struiken bevatten, die moeilijk te behandelen en te onderhouden kunnen zijn als de planten ziek worden of besmet raken. Kies planten die resistent zijn tegen de veel voorkomende ziekten en plagen in jouw omgeving.
 • Kosten: Om een ​​goede haag te laten groeien, moet je haagplanten uit elkaar plaatsen zodat ze hun natuurlijke breedte kunnen bereiken met slechts een kleine hoeveelheid overlap. Dit kan betekenen dat je veel struiken moet kopen. De meeste mensen gebruiken een haag als achtergrond, in plaats van als een uitgelicht deel van het landschap, en kiezen voor zuinigere planten. Het is echter aan jou om het doel en het algehele effect van jouw haag of heg te bepalen.

hagen beukhagen

Top 5 haagplanten

 1. Conifeer: Taxus baccata (taxus)
 2. Groot groenblijvend: Prunus lusitanica (Portugese laurier)
 3. Laagblijvend: Lavandula angustifolia
 4. Inheems: Carpinus betulus (haagbeuk)
 5. Tuin aan zee: Rosa rugosa

Hagen planten

De beste manier om te beginnen met het planten van je haag is door je tuin voor te bereiden op zijn nieuwe bewoners. Als je eenmaal hebt besloten waar je je haag gaat planten, verwijder dan al het onkruid uit dat gebied, zodat het geen van de voedingsstoffen opneemt die je nieuwe haag nodig heeft om te groeien. Graaf dan een greppel langs de lengte van de nieuwe haag. Door met een touw  het midden te markeren, kun je een rechte greppel graven. Deze sloot moet ongeveer 10 centimeter dieper zijn dan de wortels van de planten. Perforeer na het graven de grond voor een goede afwatering en gooi een laag van ongeveer 5 centimeter aarde terug in de sloot. Deze losse grond geeft de wortels van je planten de ruimte om zich te ontwikkelen. Zet vervolgens de planten in het midden van deze sloot en sluit deze af met de rest van de grond.

hagen portugese laurier

Onderhoud

Als je haag eenmaal geplant is, zorg er dan voor dat je de omgeving in ieder geval onkruidvrij houdt totdat de haag is ingegroeid. Het bewateren van de haag is ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de haag, aangezien deze twee keer per week minimaal 5 liter water nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Regen is natuurlijk een belangrijke waterbron voor een haag, maar zorg ervoor dat je jouw haag regelmatig water geeft om te voorkomen dat deze uitdroogt. De avond is de beste tijd van de dag om je planten water te geven. Als je je planten overdag water geeft, bestaat de kans dat het water verdampt voordat het daadwerkelijk de wortels bereikt. Vooral in de zomer.

Snoeien

Hoewel de hierboven beschreven stappen min of meer hetzelfde zijn voor elke bladverliezende of groenblijvende haagplant, variëren de snoeivereisten enorm. Sommige bladverliezende haagplanten hoeven niet meer gesnoeid te worden dan één keer per jaar dode en zieke takken te verwijderen, terwijl sommige snelgroeiende coniferen, zoals leylandii-hagen, minstens twee serieuze snoeibeurten per jaar nodig hebben. Snoeien kan het beste tijdens bewolkte dagen tussen mei en september. Bloeiende hagen worden doorgaans direct na de bloei gesnoeid.

hagen glansmispel

Bekijk ook:
Bamboe schutting
15x Schutting decoratie
Composiet of kunststof schutting?
Composiet of kunststof schutting?
Zwarte schutting in de tuin
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply