Search and Hit Enter

Creëer stijlvolle functionaliteit: de charme van een hoge kast in de woonkamer

Ontdek praktische tips en inspirerende ideeën om een hoge kast in je woonkamer te plaatsen. Leer hoe je deze functionele meubelstukken kunt gebruiken om je interieur te verbeteren en een stijlvolle sfeer te creëren.

Deze Tylko kast past perfect in deze woonkamer - Het is niet alleen een hoge kast, je kunt ook de breedte aanpassen aan jouw ruimte.
Deze Tylko kast past perfect in deze woonkamer – Het is niet alleen een hoge kast, je kunt ook de breedte aanpassen aan jouw ruimte.

Een hoge kast is een veelzijdig en functioneel meubelstuk dat niet alleen praktische opbergruimte biedt, maar ook een stijlvolle sfeer aan je woonkamer kan toevoegen. In dit artikel delen we praktische tips en inspirerende ideeën om een hoge kast in je woonkamer te plaatsen en zo een stijlvolle uitstraling te creëren.

Een hoge kast heeft verschillende voordelen, waaronder veel opbergruimte, de mogelijkheid om als ruimteverdeler te dienen en een visueel statement te maken. Bij het kiezen van een hoge kast moet je rekening houden met de afmetingen, indeling, materiaalkeuze, stijl en kleur die goed passen bij je interieur.

Wil jij dus ook een hoge kast in de woonkamer kopen? Lees eerst dit artikel, met praktische overwegingen en geven we inspiratie voor het gebruik van een hoge kast in de woonkamer. We zullen ook tips delen om de esthetische impact van de kast te maximaliseren. Benieuwd geworden? Kijk dan snel verder!

De hoge Random kast van MDF Italia, ontworpen door Neuland Industriedesign, is een ware eyecatcher. Deze unieke boekenkast kenmerkt zich door de verspringende planken en de achterzijde, beide vervaardigd uit gelakt MDF, die naadloos aan elkaar verbonden zijn door een onzichtbare zwaluwstaartverbinding. De planken zijn op deze manier niet uitneembaar. Met een breedte van 81,6 centimeter, een diepte van 25 centimeter en een hoogte van 217 centimeter heeft dit design een imposante afmeting.
De hoge Random kast van MDF Italia, ontworpen door Neuland Industriedesign, is een ware eyecatcher. Deze unieke boekenkast kenmerkt zich door de verspringende planken en de achterzijde, beide vervaardigd uit gelakt MDF, die naadloos aan elkaar verbonden zijn door een onzichtbare zwaluwstaartverbinding. De planken zijn op deze manier niet uitneembaar. Met een breedte van 81,6 centimeter, een diepte van 25 centimeter en een hoogte van 217 centimeter heeft dit design een imposante afmeting. Hier verkrijgbaar voor € 2.473.

Voordelen van een hoge kast in de woonkamer

Een hoge kast in de woonkamer brengt verschillende voordelen met zich mee. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Praktische opbergruimte: Een hoge kast biedt veel opbergruimte voor diverse items, waaronder boeken, decoratieve objecten, servies, elektronica en meer. Dit helpt je woonkamer georganiseerd en opgeruimd te houden, omdat je spullen gemakkelijk kunt opbergen en uit het zicht kunt houden wanneer dat nodig is.
 • Ruimteoptimalisatie: Een hoge kast kan dienen als een functionele ruimteverdeler in de woonkamer. Door de kast strategisch te plaatsen, kun je verschillende functionele gebieden creëren, zoals een leeshoek, een eethoek of een werkruimte. Dit maximaliseert de bruikbare ruimte in je woonkamer en geeft een gevoel van structuur en organisatie.
 • Visueel statement: Een hoge kast heeft een indrukwekkende aanwezigheid in de woonkamer. Het verticale ontwerp trekt de aandacht en kan dienen als een visueel statement of als een opvallend accentstuk in de ruimte. Het voegt hoogte en structuur toe aan de kamer, waardoor een gevoel van ruimte en elegantie ontstaat.
 • Tentoonstellen van verzamelingen: Als je een verzamelaar bent van boeken, kunstwerken, verzamelobjecten of andere waardevolle items, biedt een hoge kast een perfecte plek om je collectie tentoon te stellen. Door glazen deuren en verlichting toe te voegen, kun je je items beschermen en er tegelijkertijd van genieten.
 • Flexibiliteit in gebruik: Een hoge kast kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Het kan dienen als een boekenkast, een vitrinekast voor decoratieve objecten, een opslagruimte voor servies, een geïntegreerde werkplek of zelfs als een combinatie van deze functies. De veelzijdigheid van een hoge kast maakt het een aanpasbaar meubelstuk dat zich aanpast aan jouw levensstijl.

Het toevoegen van een hoge kast aan je woonkamer brengt niet alleen praktische voordelen met zich mee, maar biedt ook de mogelijkheid om een stijlvolle en georganiseerde ruimte te creëren. Met de juiste afmetingen, indeling, materiaalkeuze en stijl kan een hoge kast een waardevolle aanvulling zijn op je interieur.

hoge kast woonkamer hout
De hoge Wave Vitrinekast van Ethnicraft, ontworpen door Alain van Havre, is een meesterwerk op zich. Vervaardigd uit hoogwaardig massief hout met prachtig zichtbare nerven en noesten, straalt deze kast een warmte en natuurlijke schoonheid uit. Met zijn elegante poten en de subtiel verborgen lades achter het glas, voegt het design een vleugje vintage charme toe. Om de strakke en minimalistische esthetiek te behouden, zijn er uitsparingen in de schuifdeuren geïntegreerd in plaats van traditionele handgrepen. Hier verkrijgbaar voor € 2.999.

Praktische overwegingen bij het kiezen van een hoge kast

Bij het kiezen van een hoge kast zijn er een aantal praktische overwegingen waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om de afmetingen en indeling van de kast te overwegen, zodat deze goed past in de beschikbare ruimte. Daarnaast is de materiaalkeuze van de kast van belang, omdat dit invloed heeft op zowel de duurzaamheid als de esthetiek van het meubelstuk. Tot slot moet je ook letten op de stijl en kleur van de kast, zodat deze harmonieus aansluit bij de rest van je interieur.

 • Afmetingen en indeling: Bepaal eerst de beschikbare ruimte in je woonkamer voordat je een hoge kast kiest. Meet de hoogte, breedte en diepte van de ruimte om ervoor te zorgen dat de kast goed past. Denk ook na over de indeling van de kast, zoals het aantal planken, laden en deuren dat je nodig hebt om aan je opbergbehoeften te voldoen.
 • Materiaalkeuze: Het materiaal van de kast heeft invloed op zowel de duurzaamheid als de uitstraling van het meubelstuk. Populaire keuzes zijn hout, metaal en glas. Houten kasten hebben een warme en klassieke uitstraling, terwijl metalen kasten een moderne en industriële look kunnen creëren. Glazen kasten kunnen een gevoel van lichtheid en elegantie toevoegen aan je woonkamer.
 • Stijl en kleur: Kies een kast die past bij de algehele stijl van je woonkamer. Als je een traditionele inrichting hebt, kun je kiezen voor een kast met klassieke details en afwerkingen. Voor een moderne inrichting kun je daarentegen kiezen voor een strakke en minimalistische kast. Wat betreft de kleur, overweeg zowel de kleur van de kast zelf als hoe deze past bij de rest van je interieur. Een harmonieuze kleurencombinatie zal bijdragen aan een stijlvolle uitstraling.
Wil je de ruimte optimaal benutten? Een kast op maat in de woonkamer is altijd een goed idee.
Wil je de ruimte optimaal benutten in je kleine woonkamer? Een kast op maat in de woonkamer is altijd een goed idee.

Inspirerende ideeën voor het gebruik van een hoge kast in de woonkamer

Eenmaal geïnstalleerd in je woonkamer, zijn er talloze creatieve manieren om een hoge kast te gebruiken. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je op weg te helpen:

1. Opbergruimte voor boeken en decoratieve items

Een hoge kast kan dienen als een prachtige boekenkast. Gebruik de planken om je favoriete boeken, tijdschriften en decoratieve items weer te geven. Organiseer de boeken op categorie of kleur voor een georganiseerde uitstraling. Voeg decoratieve objecten toe, zoals planten, fotolijsten en sculpturen, om een persoonlijk tintje aan de kast toe te voegen.

Is dit niet de perfecte hoge kast voor om mooie decoratieve objecten te tentoonstellen? Hier verkrijgbaar.
Is dit niet de perfecte hoge kast voor om mooie decoratieve objecten te tentoonstellen? Hier verkrijgbaar.

2. Showcase voor verzamelingen en kunstwerken

Als je een verzamelaar bent van bijvoorbeeld antiek, vinylplaten of kunstwerken, kan een hoge kast een perfecte showcase zijn om je verzameling tentoon te stellen. Installeer glazen deuren om je waardevolle items te beschermen en gebruik verlichting om ze in de schijnwerpers te zetten.

Met zijn oogstrelende uitstraling trekt het metalen Pira G2 Opbergsysteem alle aandacht naar zich toe en fungeert het als een ware blikvanger in elke ruimte. Deze veelzijdige grote kast dient niet alleen als wandkast, maar heeft ook het vermogen om grote, open ruimtes op te breken door te fungeren als een elegante roomdivider. Hier verkrijgbaar voor € 4.377.
Met zijn oogstrelende uitstraling trekt het metalen Pira G2 Opbergsysteem alle aandacht naar zich toe en fungeert het als een ware blikvanger in elke ruimte. Het is de ideale hoge kast om mooie spullen in te tentoonstelen. Deze veelzijdige grote kast dient niet alleen als wandkast, maar heeft ook het vermogen om grote, open ruimtes op te breken door te fungeren als een elegante roomdivider. Hier verkrijgbaar voor € 4.377.

3. Ruimteverdeler en accentstuk

Plaats een hoge kast strategisch in je woonkamer om een scheiding tussen verschillende functionele gebieden te creëren, zoals tussen de woonruimte en eethoek. Kies een kast met een open ontwerp, zodat het niet te zwaar aanvoelt. Door de kast te decoreren met enkele decoratieve objecten aan beide zijden, kun je een aantrekkelijk accentstuk creëren dat de aandacht trekt.

In deze mooie woonkamer is een hoge kast gebruikt als scheidingswand. De Ethnicraft M Rack boekenkast, ontworpen door Alain van Havre, vindt zijn inspiratie in de werken van de beroemde kunstenaar Mondriaan. De kast is doordrenkt met de verticale en horizontale lijnen die zo kenmerkend zijn voor Mondriaan's kunst. Met een prachtig strak en verfijnd ontwerp belichaamt deze boekenkast de essentie van de Nederlandse schilder. Hier verkrijgbaar voor € 1.269.
In deze mooie woonkamer is een hoge kast gebruikt als scheidingswand. De Ethnicraft M Rack boekenkast, ontworpen door Alain van Havre, vindt zijn inspiratie in de werken van de beroemde kunstenaar Mondriaan. De kast is doordrenkt met de verticale en horizontale lijnen die zo kenmerkend zijn voor Mondriaan’s kunst. Met een prachtig strak en verfijnd ontwerp belichaamt deze boekenkast de essentie van de Nederlandse schilder. Hier verkrijgbaar voor € 1.269.

4. Functionele kast met geïntegreerde werkplek

Als je thuis werkt of een plek nodig hebt om te studeren, overweeg dan een hoge kast met een geïntegreerde werkplek. Een kast met een uitschuifbaar bureau en opbergruimte erboven kan dienen als een handige en ruimtebesparende oplossing. Je kunt je werkplek eenvoudig verbergen door de kastdeuren te sluiten wanneer je klaar bent.

Voor een inspirerend project heeft Tom Eckersley Architects deze super mooie en praktische hoge kast ontworpen. Op die manier is er ook een subtiele werkplek gecreëerd in de woonkamer. | Fotografie: Dan Preston
Voor een inspirerend project heeft Tom Eckersley Architects deze super mooie en praktische hoge kast ontworpen. Op die manier is er ook een subtiele werkplek gecreëerd in de woonkamer. | Fotografie: Dan Preston

5. Stijlvolle display van servies en glaswerk

Als je een liefhebber bent van mooi servies en glaswerk, gebruik dan een hoge kast om je collectie te laten zien. Plaats je favoriete borden, kommen, glazen en andere serviesstukken op de planken van de kast. Overweeg om enkele deuren te vervangen door glazen panelen om een elegant display te creëren. Voeg verlichting toe om je servies te accentueren en een warme sfeer te creëren.

De Woood buffetkast Lagos is een hoge kast om allerlei spullen in op te bergen in de woonkamer. Hier verkrijgbaar voor € 999,-.
De Woood buffetkast Lagos is een hoge kast om allerlei spullen in op te bergen in de woonkamer. Hier verkrijgbaar voor € 999,-.

Het maximaliseren van de esthetische impact van een hoge kast

Om de esthetische impact van een hoge kast in je woonkamer te maximaliseren, zijn er een paar extra technieken die je kunt toepassen:

 • Slimme verlichtingstechnieken: Gebruik verlichting in en rondom de kast om de aandacht te vestigen op de inhoud. Installeer bijvoorbeeld inbouwspots boven elke plank om de items erop te verlichten. Overweeg ook om een sfeervolle achtergrondverlichting achter de kast te plaatsen om een subtiele gloed te creëren.
 • Decoratieve accenten en achtergronden: Voeg decoratieve accenten toe aan de kast om het visuele belang ervan te vergroten. Denk aan het toevoegen van sierlijsten, behang met patroon of spiegels aan de achterkant van de kast. Deze elementen zullen de kast aantrekkelijker maken en een gevoel van diepte en textuur toevoegen.
 • Het creëren van een uitgebalanceerde compositie: Let op de compositie van de items die je in de kast plaatst. Varieer in hoogte, kleur en textuur om een visueel interessante en uitgebalanceerde opstelling te creëren. Gebruik grotere items als blikvangers en vul de tussenruimtes op met kleinere decoratieve stukken.
Combineer een hoge kast met de TV meubel voor het creeeren van optimale opbergruimte rondom je TV. Deze hoge kast is hier verkrijgbaar voor € 1.499,99.
Combineer een hoge kast met de TV meubel voor het creëren van optimale opbergruimte rondom je TV. Deze hoge kast is hier verkrijgbaar voor € 1.499,99.

Conclusie: Maak een statement met een hoge kast in je woonkamer

Een hoge kast kan een waardevolle toevoeging zijn aan je woonkamer, zowel op het gebied van functionaliteit als stijl. Met de juiste afmetingen, materiaalkeuze en stijl kan een hoge kast een veelzijdig meubelstuk zijn dat je interieur verrijkt. Door creatief gebruik te maken van de kast en aandacht te besteden aan verlichting en decoratie, kun je een stijlvolle en charmante sfeer creëren in je woonkamer. Durf een statement te maken met een hoge kast en geniet van de praktische en esthetische voordelen die het met zich meebrengt.

Bekijk ook:
10x Kast op maat in de woonkamer
10x Design kast voor de woonkamer
101x Woonkamer inspiratie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *