Search and Hit Enter

10x Slaapkamer planten

Ben je op zoek naar leuke slaapkamer planten? Super leuk! Naast dat planten goed zijn voor de luchtcirculatie in de slaapkamer, en dus ook voor je gezondheid, zijn ze decoratief natuurlijk ook erg mooi. Welke planten een goed idee zijn voor de slaapkamer? Wij hebben tien beste slaapkamer planten voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

slaapkamer planten

De slaapkamer is een plek die de meesten van ons beschouwen als ons toevluchtsoord, een plek waar we kunnen rusten en ontspannen en een goede nachtrust kunnen krijgen. Maar we weten weinig over de mogelijke chemicaliën die in de slaapkamer aanwezig zijn, zoals formaldehyde afkomstig van isolatie en tapijt, trichloorethyleen van de droger, en benzeen van de oplosmiddelen en verf. Deze chemicaliën kunnen zich herverdelen in de lucht die we inademen als we slapen, wat de kwaliteit van onze slaap kan beïnvloeden. Hoe kunnen we dit dan helpen verminderen? Door wat slaapkamer planten toe te voegen aan je ruimte!

Voordelen van planten in de slaapkamer

Naast dat planten er leuk en mooi uitzien, bieden planten ook heel veel voordelen. En daar kan je vooral ook in de slaapkamer van profiteren. Hieronder lees je alles over de voordelen van het hebben van planten in de slaapkamer

  • Planten maken je levendiger: Een van de voordelen die je kunt krijgen als je planten in je slaapkamer toevoegt, is dat het kan helpen om het levendiger te maken. Elke levende plant kan je ruimte opfleuren. Door een plantenpot op je nachtkastje, vensterbank of een grote plant gewoon op de vloer in de hoek van je slaapkamer te plaatsen, ziet je slaapkamer er gewoon leuker en levendiger uit.
  • Planten zuiveren de lucht: Zoals eerder vermeld, kunnen bepaalde gifstoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen, xyleen en tolueen ongewenst worden herverdeeld in de lucht in onze slaapkamers. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten voor de slaapkamer een effect hebben op de lucht, omdat ze sommige van deze gifstoffen absorberen en vasthouden en zuurstof afgeven, waardoor de lucht die je inademt schoner wordt. Deze luchtzuiverende planten voor de slaapkamer kunnen ook een frisse slaapomgeving creëren.
  • Planten kunnen helpen bij stressverlichting: Het lijkt erop dat het verzorgen van je planten terwijl je ontspant voor de dag kan helpen om het gevoel van stress en angst te verminderen. Zelfs het aanraken van de bladeren van je planten gedurende een aantal minuten kan een positieve invloed hebben op je stressniveau.

Dus of je nou een grote of juist en kleine slaapkamer hebt. Het is altijd een goed idee om je slaapkamer te decoreren met een aantal leuke plantjes. Als je van je slaapkamer een leefbare en ademende ruimte wilt maken, heb je echter meer nodig dan planten. Je moet er ook voor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is en dat je slaapt op een comfortabele matras met fris beddengoed, zachte kussens en schone dekens. Dit allemaal zouden allemaal bij kunnen dragen aan een goede nachtrust.

slaapkamer planten voordelen

Wil jij ook leuke planten kopen voor jouw slaapkamer? Wij hebben tien geschikte planten voor je op een rijtje gezet die altijd een goed idee zijn:

1. Klimop

slaapkamer planten klimop

Een populaire slaapkamer plant die hoog op de NASA-lijst staat, is de Klimop. Deze plant is buitengewoon effectief in het absorberen van formaldehyde, benzeen, xyleen en tolueen. Niet alleen helpt de Klimop onze lucht te ontdoen van gifstoffen, maar onderzoek toont aan dat het in staat is om schimmels en uitwerpselen van dieren te verwijderen en allergiesymptomen te verbeteren.

Slaapkamervoordeel: ontdoet de binnenlucht van gifstoffen

Onderhoudstip: Matig licht; regelmatig water geven

 

2. Drakenklimop

De Epipremnum aureum, ook bekend als de Drakenklimop, is qua esthetiek vergelijkbaar met de hartblad-philodendron en is effectief in het uitfilteren van formaldehyde, koolmonoxide en benzeen en is uiterst gemakkelijk te verzorgen en te kweken. Het groeit in elke lichtpositie, van fel licht tot volledige schaduw en is zeer tolerant voor onregelmatige watergiften.

Slaapkamervoordeel: zuivert de binnenlucht van gifstoffen en helpt geuren te elimineren

Onderhoudstip: Matig licht; regelmatig water geven

slaapkamer planten golden pothos

3. Graslelie

slaapkamer planten graslelie

De Graslelie is perfect als hangplant en is makkelijk te stekken. Deze slaapkamer plant is effectief in het bestrijden van een verscheidenheid aan verontreinigende stoffen zoals benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en xyleen. Houd deze planten in helder tot matig indirect zonlicht en geef af en toe water tijdens de eerste groei. Als je de plant ongeveer een jaar hebt gehad, geef dan matig water.

Slaapkamervoordeel: zuivert de binnenlucht door schadelijke chemicaliën te verwijderen

Onderhoudstip: matig tot fel licht; af en toe water geven

4. Dracaena trifasciata

Deze waanzinnig onderhoudsarme plant, ook wel bekend als de Vrouwentong, is een optimale keuze voor de slaapkamer, omdat hij niet alleen een plekje op de NASA-lijst van de top 10 luchtzuiverende planten claimt, maar ook een van de weinige is kamerplanten die ’s nachts kooldioxide omzetten in zuurstof (iets wat de meeste kamerplanten alleen overdag doen).

Slaapkamervoordeel: filtert de binnenlucht overdag en ’s nachts

Onderhoudstip: Helder indirect licht; af en toe water geven

slaapkamer planten vrouwentong

5. Philodendron Scandens

In de top 10 van NASA staat de Philodendron, een populaire kamerplant omdat het bijna onmogelijk te doden is. De hartvormige bladeren van deze hangende plant zijn er in verschillende visueel aantrekkelijke variaties en zijn bijzonder effectief in het absorberen van formaldehyde. Houd het echter buiten het bereik van huisdieren en kinderen omdat deze plant giftig is als hij wordt gegeten.

Slaapkamervoordeel: Absorbeert formaldehyde uit de lucht

Onderhoudstip: matig tot fel licht; af en toe water geven

slaapkamer planten Philodendron scandens

6. Rubberplant

slaapkamer planten rubberplant

Deze onderhoudsarme schoonheid met zijn opvallende bosgroene bladeren is een krachtige gifverwijderaar en luchtreiniger. De overvloedige bladeren van deze plant trekken grote hoeveelheden verontreinigingen aan, waardoor ze uitstekend geschikt is voor het reinigen van de binnenlucht. Laat deze planten tussen de gietbeurten drogen en geef ze een mooi plekje in de slaapkamer met matig tot weinig licht.

Slaapkamervoordeel: Verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis door chemicaliën in de lucht te absorberen

Onderhoudstip: matig tot weinig licht; af en toe water geven

7. Gardenia

slaapkamer planten gardenia

De Gardenia heeft wat meer onderhoud nodig dan de andere slaapkamer planten in deze lijst, maar de extra zorg die nodig is, is zeker de moeite waard. Deze planten bloeien prachtig geurende bloesems die een populaire keuze zijn voor de slaapkamer. Studies hebben aangetoond dat deze planten je kunnen helpen angst te verlichten en een betere slaap te krijgen. Zet deze planten in fel indirect zonlicht en houd de grond continu vochtig.

Slaapkamervoordeel: help angst te verlichten en slaap te bevorderen

Onderhoudstip: Helder indirect licht; wekelijks water geven

8. Lepelplant

slaapkamer planten lepelplant

Lepelplanten bloeien prachtige witte bloemen die perfect zijn voor binnen, omdat bekend is dat ze de lucht zuiveren van formaldehyde, benzeen, aceton, alcoholen en trichloorethyleen. Deze planten zijn giftig, dus zorg ervoor dat ze op een plek staan waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen. Om voor een Lepelplant te zorgen, houd je de grond vochtig en plaatst je deze in een deel van de slaapkamer dat matig tot fel indirect zonlicht krijgt.

Slaapkamervoordeel: Zuivert de binnenlucht en kan acetondampen absorberen

Onderhoudstip: matig tot fel indirect licht; regelmatig water geven

9. Goudpalm

slaapkamer planten goudpalm

De Goudpalm is een tropische plant die een weelderige esthetiek toevoegt aan elke slaapkamer. Deze planten staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen die schadelijke gifstoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen verwijderen. Een studie wees uit dat de Goudpalm een van de beste planten is om koolstofdioxide uit de lucht te verwijderen. Deze palmen groeien het beste in helder indirect licht wanneer hun grond gelijkmatig vochtig wordt gehouden.

Slaapkamervoordeel: Absorbeert luchtverontreinigende stoffen — zuiverende binnenlucht

Onderhoudstip: Helder indirect licht; regelmatig water geven

10. Aloë Vera

slaapkamer planten aloe vera

Een andere slaapkamer plant die op de top van NASA’s luchtzuiverende planten staat. Aloë Vera geeft ’s nachts zuurstof af, waardoor het perfect is voor de slaapkamer. Het is ook een van de gemakkelijkste planten om voor te zorgen, omdat het verwaarlozing kan verdragen. Deze vetplanten staan ook bekend om hun geneeskrachtige werking; het sap van hun bladeren kan worden gebruikt voor schaafwonden en brandwonden wanneer het plaatselijk wordt aangebracht.

Slaapkamervoordeel: filtert de binnenlucht overdag en ’s nachts

Onderhoudstip: Helder indirect licht; af en toe water geven

Hoe kan je de slaapkamer decoreren met planten?

Nu je weet wat de voordelen zijn planten in de slaapkamer, welke planten geschikt zijn, en waar je ze kunt kopen, blijft er nog één belangrijke vraag over: hoe kan je de slaapkamer decoreren met planten? Heb jij nog geen idee en wil je eerst wat leuke ideeën opdoen? Wij geven je een aantal leuke tips en inspiratie voorbeelden.

Hangplanten

Heb je een kleine slaapkamer? Dan is het een leuk idee om hangplanten in de slaapkamer op te hangen. Op die manier heb je namelijk geen extra ruimte nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een haakje aan het plafond of aan de muur. Dit kan een enkele hangplant zijn, maar het is ook leuk om meerdere hangplanten bij elkaar op te hangen op verschillende hoogtes.

hangplant in slaapkamer

Op de vensterbank

Niet elke slaapkamer heeft natuurlijk een vensterbank, maar als je er wel één hebt, is de vensterbank natuurlijk een hele geschikte plek – vooral voor planten die van veel zonlicht houden, zoals de Vrouwentong. Heb je een slaapkamer op het noorden? Dan kan je ook planten op de vensterbank plaatsen die voorkeur geven aan helder indirect licht, zoals de Lepelplant of Graslelie. Met deze planten als vensterbank decoratie, ziet je slaapkamer er een stuk gezelliger uit!

plant op vensterbank slaapkamer

Op het nachtkastje

Het nachtkastje is een andere populaire plek waar je een leuk plantje op kunt zetten. Dit is vaak een plek waar niet zoveel zonlicht op komt, en is dus ideaal voor planten die van matig licht houden. Denk bijvoorbeeld aan de Klimop, de Philodendron Scandens of de Rubberplant. Dit geldt overigens niet alleen voor de nachtkastjes, maar ook bijvoorbeeld op een ladekast of wandplank.

plant op nachtkastje

Op de vloer

Vind je het leuk om een grote plant in de slaapkamer te plaatsen? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Een grote plant geeft je meer het buitengevoel, en is dé manier om de natuur binnen in je slaapkamer te halen. De Goudpalm en Rubberplant kunnen groot worden, zonder dat het te erg verwilderd. En het fijne is dat je de grote planten gewoon in een mooie pot op de vloer kan zetten.

plant op vloer slaapkamer

Plantenstandaard

Niet alleen grote planten kunnen op de vloer geplaatst worden, ook kleine plantjes kunnen natuurlijk heel goed op de vloer staan. Dit is vooral een leuk idee als je een soort urban jungle creëert, en kleine plantjes combineert met grote planten bij elkaar. Wil je een klein plantje meer op laten vallen? Dan zou je het ook in een plantenstandaard kunnen zetten, waarmee je elke plant naar een hoger niveau tilt!

plantenstandaard slaapkamer

Bekijk ook:
Groene slaapkamer
127x Slaapkamer inspiratie
Slaapkamer styling ideeën
5x Leuke kamerplanten

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *