Search and Hit Enter

Inbouwspots in de badkamer

Inbouwspots in de badkamer zijn een hele populaire vorm van badkamerverlichting. Badkamer spotjes worden niet alleen super strak in het plafond verwerkt, waardoor je altijd een moderne minimalistische look krijgt, maar ze geven vooral ook mooi en evenredig licht. Zou jij ook graag inbouwspots in de badkamer willen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief handige tips en mooie voorbeelden van badkamers waar gekozen is voor inbouwspots.

In deze mooie badkamer zijn zelfs inbouwspots in de douche geïnstalleerd. Klik hier voor meer foto's.
In deze mooie badkamer zijn zelfs inbouwspots in de douche geïnstalleerd. Klik hier voor meer foto’s.

In elke ruimte in huis is het aan te raden om na te denken over een goed verlichtingsplan, maar dat geldt in het bijzonder voor de badkamer. In de badkamer heb je namelijk te maken met de combinatie van water en elektriciteit, die bij verkeerd gebruik voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Om dit te voorkomen worden badkamers verdeeld in vier verschillende zones, die elk lampen vereisen die een minimale IP-waarde moeten hebben.

IP-waarden

IP-waarden, oftewel Ingress Protection, worden gebruikt om de mate van bescherming te definiëren die wordt geboden tegen het binnendringen van elektrische behuizingen. Het eerste cijfer geeft het beschermingsniveau aan tegen toegang tot gevaarlijke onderdelen en het binnendringen van vreemde voorwerpen , bijvoorbeeld stof. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht, d.w.z. water, aan.

Inbouwspots boven het bad hebben een IP-waarde nodig van IP65.
Inbouwspots boven het bad hebben een IP-waarde nodig van IP65.

Badkamerzones

De verdeling wordt bepaald door het elektrische risico in elke zone en de beperkingen van de verschillende elektrische apparaten die in elk gebied in de badkamer worden gebruikt.

  • Zone 0 – Dit is het horizontale gebied waar water valt en blijft zitten, zoals in de badkuip of de vloer van de douche. Als je besluit om verlichting in het bad, de wastafel of de douchebak te gebruiken, moeten de lamen laagspanning zijn met een minimale classificatie van IP67 om te garanderen dat ze onderdompelingsbestendig zijn.
  • Zone 1 – Dit is de verticale ruimte die in direct contact staat met de randen van Zone 0, tot een hoogte van 2,25m vanaf de vloer. Als je een lamp in Zone 1 plaatst, moet je een lamp kopen met een minimale classificatie van IP44. Dit zorgt ervoor dat de fitting bestand is tegen spatwater uit elke richting. Als de lamp die je kiest een 240 V-voeding gebruikt, moet je een 30 mA Aardlekschakelaar (RCD) installeren om het circuit in deze zone te beschermen.
  • Zone 2 – Dit is de verticale ruimte die in direct contact staat met de randen van Zone 1, minimaal 60 cm horizontaal en 75 cm verticaal. Net als bij Zone 1 heb je een lamp nodig met een minimale classificatie van IP44 als je een lamp in een Zone 2-gebied wilt plaatsen.
  • Zone 3 – Elk gebied dat niet in Zone 0, 1 of 2 valt, is ver verwijderd van direct contact met water. Als zodanig hoef je in deze gebieden geen lampen met een bepaalde IP-waarde te monteren.

badkamerverlichting zones ip-waarden

Waar plaats je inbouwspots in de badkamer?

Met bovenstaande informatie is het dus belangrijk om vooral goed te bepalen waar je inbouwverlichting wilt plaatsen in de badkamer. Inbouwspots zijn veelzijdig – je kunt het zowel gebruiken als algemene verlichting, maar ook als taakverlichting of zelfs als accentverlichting.

Van alle soorten verlichting zijn inbouwspots het populairst als algemene verlichting in de badkamer. Het grote voordeel van badkamerspotjes is dat ze heel mooi en evenredig licht verspreiden in de ruimte, wat heel fijn is als basisverlichting.

Daarnaast kunnen inbouwspots ook heel mooi gebruikt worden als taakverlichting of als accentverlichting om bepaalde details op een stijlvolle en sfeervolle manier te belichten in de badkamer.

Waar je het ook voor gebruikt, belangrijk is het kiezen van de juiste IP-waarde. Wil je inbouwspots gebruiken boven je douche of bad? Dan heb je inbouwspots IP65 nodig, terwijl je IP67 nodig hebt als je het ibjvorobeeld aan de onderzijde van de muur in de inloopdouche installeert. En in zone 2 heb je dus genoeg aan inbouwspots IP44.

In deze moderne badkamer is er gekozen voor inbouwspots als algemene verlichting. Klik hier voor meer foto's.
In deze moderne badkamer is er gekozen voor inbouwspots als algemene verlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Lumen, wattage, Kelvin en CRI

Bij het uitzoeken van inbouwspots in de badkamer, is het aan te raden om te kijken naar een aantal eenheden, namelijk lumen, wattage en kelvin. Lumen is de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, wat vaak wordt beschouwd als de helderheid. Watt is de hoeveelheid energie die een gloeilamp gebruikt, die ook bepaalt hoeveel dit van invloed is op je elektriciteitsrekening. Om een lamp te vinden die het beste licht geeft, raden we aan om op zoek te gaan naar lampen met een hogere lumenwaarde en een lager wattage.

Een tip is om ook een dimmer te installeren, zodat je zelf de controle hebt hoe fel de inbouwspots moeten geven. Led dimmers zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro.

Luxe badkamer met inbouwspots in zone 2. Klik hier voor meer foto's.
Luxe badkamer met inbouwspots in zone 2. Klik hier voor meer foto’s.

Naast Lumen en wattage, heb je ook te maken de kleurtemperatuur en nauwkeurigheid. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin en de kleurnauwkeurigheid wordt berekend in CRI van de verschillende lampen.

Als je een lamp in de 2700K tot 2800 Kelvin hebt, zal deze een geelachtig witte kleur weergeven. Terwijl een lamp met een bereik van rond de 5000K een witte tint afgeeft. Dus hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer en roodachtiger de kleur van het licht zal zijn. Aan de andere kant, hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler en blauwer het licht eruit zal zien.

In deze moderne badkamer voor kinderen zijn inbouwspots gecombineerd met hanglampen boven de wastafels. Klik hier voor meer foto's.
In deze moderne badkamer voor kinderen zijn inbouwspots gecombineerd met hanglampen boven de wastafels. Klik hier voor meer foto’s.

Een kleurtemperatuur in het bereik van 3200K is het beste voor de badkamer, omdat deze er warm uitziet en perfect is om een ontspannende ruimte te creëren. Lampen in de 6400K zien er cool uitzien en zijn ideaal zijn voor taakverlichting.

De kleurweergave of CRI laat zien hoe levendig het object in de badkamer er onder de lichtbron uit zal zien. Een CRI van 80-100 zal kleuren nauwkeuriger weergeven, dus inbouwspots met een CRI van honderd zullen een vloeiende reproductie van licht hebben. Traditioneel fluorescerend licht met een CRI van 50 heeft vaak een groene of magenta kleurzweem. Vergeleken met LED’s die beschikbaar zijn in hoge CRI-classificaties, zal het licht gelijkmatig over het spectrum worden geproduceerd. Daarom kan het kiezen van een lamp met een hoge CRI je een goed beeld geven van de algehele kwaliteit van de badkamerverlichting. Bovendien kunnen lampen met een lage CRI-verlichting je huid en andere kleuren er onnatuurlijk uit laten zien. Kies dus voor lampen met de hoogst beschikbare CRI-classificatie.

Bekijk ook:
Railverlichting of inbouwspots
Verlaagd plafond
Badkamer plafond – Wat voor soort plafond is het beste voor de badkamer?

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *