Search and Hit Enter

Cinewall maken

Wil je zelf jouw eigen cinewall maken voor in de woonkamer of slaapkamer? Leuk! Je kunt het natuurlijk laten maken door een professional, maar dan ben je al snel 1000 – 2000 euro kwijt, exclusief TV en alles wat je erin wilt bouwen. Door je cinewall zelf te maken, kan je dus heel veel geld besparen. Met de juiste materialen en instructies, is het bovendien niet heel moeilijk te bouwen. En het is ook nog eens super leuk om te doen. Dus waar wacht je nog op? Scroll snel naar beneden en bekijk onderstaande stap voor stap handleiding, inclusief handige tips!

cinewall maken

Een cinewall, ook wel bekend als TV wand, is een echte woontrend die we steeds vaker terug zien bij mensen thuis, als blikvanger van de woonkamer of slaapkamer. Technisch gezien is het een eenvoudige muur, waar je jouw TV, eventueel een soundbar en vaak een elektrische haard in verwerkt. Ondanks dat een cinewall meer ruimte in beslag neemt dan de originele muur, geeft het de illusie van meer ruimte omdat je geen TV meubel of andere spullen rond je tv en open haard nodig hebt. Doordat je alle draden en kabels kunt verbergen en wegwerken, creëer je een super strakke, minimalistische en vooral luxe uitstraling in je interieur.

Er zijn heel veel professionals die de service aanbieden voor het bouwen van een cinewall in jouw huis. Hier betaal je echter al snel een paar duizend euro voor. Als je dus wat geldt wilt besparen, en het ook nog eens DIY klussen leuk vindt, dan kan het een heel goed idee zijn om zelf je eigen cinewall te maken. Met onderstaande praktische stap voor stap handleiding is het absoluut te doen.

Cinewall tips

Voordat je begint met het maken van je cinewall, zijn hebben we nog een aantal belangrijke tips voor je waar je over na moet denken. Een televisie is vaak een dure aankoop, dus je moet ervoor zorgen dat je deze veilig kunt ophangen aan je cinewall, vooral als je het combineert met een open haard. De TV moet beschermd zijn tegen schade door hitte en goed aan de muur worden bevestigd.

TV ophangen

  • Grootte van de TV – Denk na over het formaat van je TV;
  • Ideale kijkhoogte – Bepaal de ideale kijkhoogte om nekklachten te voorkomen;
  • TV beugel –  Zorg ervoor dat je een kwalitatieve tv-beugel koopt die sterk genoeg is voor de grootte en het gewicht van je TV.
  • Bedenk waar je stekkers zijn, je hebt stekkers nodig voor je tv en je elektrische haard, dus zorg ervoor dat je hier toegang toe hebt.

Leestip10x TV aan de muur

Haard kopen

Je kunt een TV niet zomaar boven een open haard plaatsen. Een houtkachel of een open gashaard zou bijvoorbeeld veel multidirectionele warmte afgeven die je TV kan beschadigen. De meeste elektrische haarden zijn geschikt om onder een TV te plaatsen omdat ze 100% energiezuinig zijn en de warmte van de voorkant of de onderkant van de haard komt, zodat je tv veilig is.

  • Kies altijd voor een inbouwhaard in plaats van een hanghaard;
  • Kies voor een haard waarvan de ventilatie en warmte opbrengst aan de voorzijde zit;
  • Kies een elektrische haard die niet te klein of te groot is voor de tv, ze mogen niet strijden om aandacht;
  • Kies een vlamkleur die past bij je interieurontwerp, ofwel een aanvulling op de tinten of een contrasterende kleur.

Bekijk ook onderstaande video handleiding:

Stap 1 – Voorbereiding

Net zoals met elk project is ook bij het maken van je eigen cinewall de voorbereiding erg belangrijk. Bepaal hierbij de plek waar de cinewall moet worden gebouwd en wat de afmetingen moeten zijn. Hierbij moet je natuurlijk denken aan de afmetingen van de cinewall. Het mooiste is dat het van de vloer tot aan het plafond loopt, waardoor het een echt maatwerk oplossing wordt. Maar ook de breedte is hierin belangrijk, waarbij de breedte van zowel de TV als de haard een rol in spelen. Daarnaast moet je ook bepalen wat de afmetingen zijn van de nis waar de TV in komt te hangen, de afmetingen van de nis waar de elektrische haard in komt te hangen, en de afstand tussen de TV en de haard. In deze handleiding wordt een luxe elektrische haard ingebouwd die net zo breed wordt als de cinewall zelf.

Stap 2 – Frame maken

Nadat alle afmetingen zijn bepaald, ga je als eerst aan de slag met het maken van het frame. Hier kan je verschillende materialen voor gebruiken, net zoals je dat kunt doen bij het bouwen van een muurtje of tussenwand. Zo kan je metalen studs of houten latten gebruiken, terwijl je voor de afwerking MDF platen of multiplex of underlayment platen kunt gebruiken.

In deze handleiding begint Craig met de onderste frame. Nadat het frame fan houten latten in elkaar is gezet, plaats je het op de gewenste positie op de vloer. Met behulp van hoekankers maak je het frame vast aan de muur.

cinewall maken frame onderkant

Als het frame vast is gemaakt, kan de elektrische haard erbovenop worden geplaatst. Met behulp van de meegeleverde hoekankers kan de haard vast aan het frame worden geschroefd.

cinewall maken haard op frame

Daarna kan het bovenste frame worden gemaakt die bovenop de elektrische haard komt en tot aan het plafond loopt. Meet daarom de afstand tussen de haard en het plafond goed op. Je maakt eerste de twee zijkanten van het frame.

cinewall maken boven frame zijkanten

Daarna maak je het frame verder af met op maat gemaakte houten latten. Deze komen zowel onder op de haard als boven tegen het plafond. Deze houten latten bevestig je aan de zijkanten van het frame, aan de wand en aan het plafond, zodat het gewicht niet op de haard komt te liggen.

cinewall maken boven frame

Als het frame gereed is, kan het volledig worden afgewerkt met MDF platen. In dit gedeelte is het belangrijk om alles goed af te meten, zodat de MDF platen mooi op het frame passen. Met behulp van houtlijm kunnen de platen aan het frame worden gelijmd. Daarna kan je met schroeven het geheel extra vast maken.

cinewall maken frame afwerken mdf

Stap 3 – TV beugel monteren

In deze stap kan de TV beugel aan de muur worden gemonteerd.

cinewall maken tv beugel monteren

Stap 4 – Afwerken

Nadat de TV beugel is gemonteerd kan de cinewall worden afgewerkt. Heb je gipsplaten gebruikt, dan zou je deze nog eerst moeten stucen. Daarom is het makkelijker om mdf te gebruiken, waar je direct overheen kunt verven. Er zijn ook andere manieren om je cinewall af te werken. Denk bijvoorbeeld aan tegels, betonstuc of tadelakt.

cinewall maken afwerken verven

Stap 5 – TV ophangen

De laatste stap is het ophangen van je TV. Hierbij is het handig als je iemand hebt die je hierbij kunt helpen.

That’s it!

Bekijk ook:
cinewall
10x TV aan de muur
18x Plank als TV meubel
TV ophangen
10x TV in de hoek

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *