Search and Hit Enter

Plank als TV meubel – Ontdek de mogelijkheden en voordelen

Overweeg je een nieuwe TV meubel? Ontdek waarom een simpele plank soms alles is wat je nodig hebt. Lees verder voor inspiratie, tips en belangrijke aandachtspunten.

In de wereld van interieurdesign en -inrichting zijn trends constant in beweging. Waar vroeger de zware, houten TV-kasten de norm waren, nemen we tegenwoordig steeds vaker afscheid van het overbodige en omarmen we de essentie. Zo kiezen er steeds meer mensen om de TV op te hangen en deze te combineren met een zwevende TV meubel. De minimalistische stijl is een beweging die in veel moderne huishoudens wordt geïntegreerd, en daar past de plank als TV meubel perfect bij.

Het idee is eenvoudig, maar de impact is aanzienlijk. Een enkele, stevige plank kan de functie van een heel meubelstuk vervullen, en biedt daarbij een uniek visueel element dat zowel functionaliteit als esthetiek samenbrengt. De integratie van technologie in onze leefruimtes is een uitdaging, maar de plank biedt een frisse, subtiele en stijlvolle oplossing.

Maar waar komt deze trend vandaan? Wellicht is het een natuurlijke reactie op de steeds compacter wordende woonruimtes in stedelijke gebieden. Of misschien is het een verlangen naar eenvoud in een wereld die steeds complexer lijkt te worden. Wat de reden ook is, de plank als TV meubel is hier, en het ziet ernaar uit dat deze trend nog wel even blijft. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van deze innovatieve oplossing. Waarom zou je voor een plank kiezen en waar moet je op letten? Lees verder en laat je inspireren!

1. Waarom kiezen voor een plank als TV meubel?

De keuze voor een plank als TV meubel lijkt misschien onconventioneel, maar er zijn tal van redenen die deze optie steeds aantrekkelijker maken voor huiseigenaren en interieurontwerpers. Laten we enkele van deze redenen onder de loep nemen.

 1. Ruimtebesparing: In een tijd waarin stedelijke woningen steeds compacter worden, is efficiëntie key. Een traditioneel TV meubel kan veel vloeroppervlak in beslag nemen, vooral in een kleine woonkamer of kleine slaapkamer. Door voor een plank te kiezen, maximaliseer je de ruimte door verticaal te werken en behoud je tegelijkertijd een open en luchtig gevoel in de kamer.
 2. Flexibiliteit: Een plank biedt verrassend veel vrijheid. Wil je de opstelling van je kamer veranderen? Het verschuiven van een plank is vaak eenvoudiger dan het verplaatsen van een zwaar TV meubel. Bovendien kun je gemakkelijk planken toevoegen of verwijderen naargelang je behoeften veranderen.
 3. Esthetiek: Minimalisme draait om de kunst van het weglaten. Een strakke, simpele plank als TV meubel geeft een moderne touch aan je interieur. Het zorgt voor een minder ‘druk’ gevoel en laat de focus liggen op waar het echt om draait: het scherm en de ervaring van het kijken.
 4. Kosten: Hoewel er zeker luxe plankopties op de markt zijn, kan het kiezen voor een plank als TV meubel in veel gevallen financieel voordeliger zijn dan het aanschaffen van een traditioneel TV meubel. Vooral als je handig bent en besluit om een DIY-route te volgen.
 5. Duurzaamheid: In een wereld waar duurzaam leven steeds belangrijker wordt, kan het kiezen voor minder (minder materiaal, minder verspilling) een stap in de juiste richting zijn. Een plank vereist vaak minder materiaal dan een volledig meubelstuk en kan, indien goed onderhouden, jarenlang meegaan.
 6. Uniekheid: Tenslotte, voor degenen die graag willen dat hun huis zich onderscheidt, biedt een plank als TV meubel een unieke stijl die niet vaak te zien is in traditionele woonkamers. Het geeft je de kans om creatief te zijn en je persoonlijke touch aan je ruimte toe te voegen.

Samenvattend, de plank als TV meubel biedt een mix van functionaliteit, stijl en efficiëntie die moeilijk te evenaren is met traditionele meubels. In een wereld die zich steeds meer richt op minimalisme en duurzaamheid, lijkt het erop dat de eenvoudige plank een blijvertje is.

tv boven kleine houten plank

2. Belangrijke aandachtspunten bij de keuze van je plank

Het kiezen van de juiste plank als TV meubel gaat verder dan alleen esthetiek. Er zijn enkele kernoverwegingen die je in gedachten moet houden om zowel functionaliteit als stijl te garanderen. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten op basis van materiaalkeuze:

 • Materiaalkeuze:
  • Massief houten plank: Een klassieke keuze die warmte en natuurlijke schoonheid uitstraalt. Massief hout is duurzaam en kan het gewicht van zware voorwerpen dragen. Het heeft regelmatig onderhoud nodig om zijn glans te behouden. Soorten als eiken, teak en walnoot zijn populair en robuust.
  • Multiplex: Dit is een gelaagd houtproduct dat minder vatbaar is voor kromtrekken in vergelijking met massief hout. Het is vaak goedkoper dan massief hout, maar kan nog steeds een aantrekkelijke en stevige keuze zijn voor een TV plank.
  • MDF (Medium Density Fibreboard): Een geperst houtproduct dat vaak wordt gekozen vanwege zijn gladde oppervlak en duurzaamheid. MDF kan worden geschilderd of gefineerd voor een hoogwaardige afwerking. Het is minder sterk dan massief hout of multiplex, dus het is van essentieel belang om het gewicht van de TV te controleren ten opzichte van het draagvermogen van de MDF-plank.
  • Metaal: Metaalplanken bieden een moderne, industriële uitstraling. Ze zijn sterk en duurzaam en vereisen minimaal onderhoud. Ze passen goed in hedendaagse interieurs en zijn perfect voor diegenen die een strakke, minimalistische look prefereren.
 • Kleur en afwerking: Denk na over de tint en finish die het beste bij je interieur past. Bij houten planken kun je kiezen voor een natuurlijke afwerking, beitsen of schilderen. Metaal kan worden gepoedercoat in diverse kleuren.
 • Formaat en dikte: De dikte en diepte van de plank moeten voldoende zijn om de TV en eventuele accessoires te dragen. Zorg ook dat de plank breed genoeg is om te voorkomen dat de TV er aan beide kanten overheen hangt.
 • Draagvermogen: Verschillende materialen hebben verschillende draagvermogens. Controleer het maximale draagvermogen van de plank en vergelijk dit met het gewicht van je TV en eventuele andere items.
 • Aantal planken: Wil je één centrale plank of meerdere planken voor extra opbergruimte en decoratie? Overweeg je behoeften en ruimte.
 • Randafwerking: Sommige mensen geven de voorkeur aan een strakke, moderne rand, terwijl anderen houden van de rustieke charme van een natuurlijk afgewerkte rand.

Het kiezen van de juiste plank is de eerste en belangrijkste stap naar een functioneel en stijlvol TV meubel. Door rekening te houden met deze aandachtspunten, ben je verzekerd van een plank die past bij jouw interieur en functionele behoeften.

plank als tv meubel in slaapkamer

3. Hoe monteer je de plank: van controle tot bevestiging

Het monteren van je gekozen plank als TV meubel vereist enige voorbereiding en zorg. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij dit proces, van het controleren van de muur tot aan de uiteindelijke bevestiging van de plank.

 • Controle van de muur: Voordat je begint, is het essentieel om te weten wat voor soort muur je hebt. Is het een gipsplaat, een bakstenen muur, of iets anders? De aard van de muur bepaalt welke bevestigingsmiddelen je nodig hebt.
 • Bepaal de perfecte hoogte: Houd rekening met de ideale kijkhoogte. Het midden van de TV, wanneer deze op de plank staat, moet ongeveer op ooghoogte zijn wanneer je zit. Dit zorgt voor de meest comfortabele kijkervaring.
 • Kies de juiste plankdragers of ga voor een zwevend design: Afhankelijk van de esthetiek en functionaliteit die je wenst, kun je kiezen tussen traditionele plankdragers of een zwevend ontwerp.
 • Plankdragers: Deze zijn vaak gemaakt van metaal of hout en zijn zichtbaar onder de plank. Ze bieden uitstekende ondersteuning en kunnen bijdragen aan de esthetiek van het TV meubel.
 • Zwevende wandplanken: Dit ontwerp heeft een strakkere, moderne look omdat er geen zichtbare steunen zijn. Het bevestigingssysteem is verborgen achter de plank, wat een ‘zwevend’ effect geeft.

Tip: Als je niet zo handig bent of twijfelt over het installatieproces, overweeg dan om een professional in te schakelen. Een goed gemonteerde plank is cruciaal voor de veiligheid van je TV en andere apparatuur.

Houten plank als TV meubel

4. TV: Aan de muur of toch op de plank?

De manier waarop je jouw televisie positioneert in je leefruimte kan een grote impact hebben op zowel functionaliteit als esthetiek. Zodra je hebt besloten om een plank als TV-meubel te gebruiken, is de volgende vraag: hang je TV aan de muur of plaats je de TV op de plank? Hier zijn enkele voor- en nadelen van beide opties:

TV aan de muur:

Voordelen:

 1. Ruimtelijk gevoel: Door de TV aan de muur te hangen, creëer je een minimalistische en ruimtelijke uitstraling. Het geeft je ook de vrijheid om andere spullen op de plank te plaatsen.
 2. Optimale kijkhoek: Met verstelbare muurbeugels kun je de kijkhoek perfect afstellen.
 3. Veiligheid: De TV is veiliger tegen omstoten of aanrakingen wanneer deze aan de muur is gemonteerd.

Nadelen:

 1. Vaste positie: Het verplaatsen of herpositioneren van de TV kan lastiger zijn.
 2. Installatie: Het vereist de aankoop van een geschikte muurbeugel en mogelijk extra gereedschap en expertise om de TV op te hangen.

TV op de plank:

Voordelen:

 1. Flexibiliteit: Je kunt de TV gemakkelijk verplaatsen of van hoek veranderen voor een optimale kijkervaring.
 2. Eenvoudige setup: Geen behoefte aan extra bevestigingsmaterialen of boren in de muur.
 3. Toegankelijkheid: Eenvoudiger om bij de achterkant van de TV te komen voor het aansluiten of wijzigen van kabels.

Nadelen:

 1. Ruimte: Het neemt wat oppervlakte van je plank in beslag, wat de hoeveelheid beschikbare ruimte voor decoraties of andere apparaten kan beperken.
 2. Veiligheidsrisico’s: Er is een grotere kans dat de TV omgestoten wordt, vooral in huishoudens met kinderen of huisdieren.

De keuze tussen het plaatsen van de TV op de plank of aan de muur hangen hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte en de specifieke behoeften van je huishouden. Het is raadzaam om beide opties zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Wat het ook wordt, het belangrijkste is dat je geniet van een comfortabele en aangename kijkervaring in je woonruimte.

rustieke houten plank tv meubel

5. Geef het geheel een finishing touch: Decoratie tips en ideeën

Nu je plank stevig gemonteerd is en je televisie op zijn plek staat, is het tijd om je nieuwe TV-meubel een persoonlijke touch te geven. De juiste decoratie kan een groot verschil maken en je woonruimte echt tot leven brengen. Je zou het wat dat betreft kunnen vergelijken met vensterbank decoratie. Hier zijn enkele decoratietips en ideeën om je op weg te helpen:

 • Planten: Het toevoegen van wat groen aan je TV-plank kan de ruimte opfrissen en een natuurlijke touch geven. Kies voor lage onderhoudsplanten zoals vetplanten of luchtplanten als je geen groene vingers hebt.
 • Boeken en tijdschriften: Een selectie van je favoriete boeken of recente tijdschriften kan dienen als zowel decoratie als functioneel element. Ze geven je plank karakter en zorgen voor interessante gespreksonderwerpen met gasten.
 • Kunst en fotolijsten: Plaats enkele van je favoriete kunstwerken of familiefoto’s in stijlvolle lijsten. Dit maakt je TV-meubel persoonlijk en uniek.
 • Kaarsen en geurstokjes: Kaarsen en geurstokjes zijn niet alleen sfeervol, maar zorgen ook voor een aangename geur in de woonruimte. Kies voor geuren die bij het seizoen passen of die een ontspannen sfeer creëren.
 • Decoratieve beeldjes en vazen: Kleine beeldjes, vazen of andere decoratieve voorwerpen kunnen dienen als blikvangers op je plank. Kies items die je persoonlijk aanspreken en die passen bij de algemene stijl van je interieur.
 • Verlichting: Een kleine, decoratieve lamp of een set sfeervolle LED-lichtjes kan wonderen doen voor de ambiance van je woonruimte, vooral in de avonduren.
 • Kabelmanagement: Naast de functionele kant van kabelmanagement, kan het ook esthetisch belangrijk zijn. Gebruik stijlvolle kabelgoten of -dozen om je kabels netjes en georganiseerd te houden.
 • Persoonlijke verzamelingen: Of het nu gaat om muziekalbums, reissouvenirs of een verzameling vintage camera’s, je persoonlijke verzamelingen kunnen dienen als interessante en unieke decoratie.

Tip: Zorg voor een evenwicht tussen decoratie en functionaliteit. Je wilt niet dat je plank te vol of rommelig wordt. Less is often more!

Onthoud dat de beste decoratie die is waarmee je een persoonlijke connectie voelt. Door items te kiezen die speciale betekenis voor je hebben, maak je je TV-meubel echt van jou en creëer je een ruimte waar je graag tijd doorbrengt.

tv aan muur tussen plankensysteem

Vragen

Een plank als TV-meubel is niet alleen een stijlvol en modern alternatief voor de traditionele TV-meubel, maar biedt ook een veelzijdigheid die kan worden aangepast aan elke woonruimte en stijl. Heb je verder nog vragen? Laat het ons weten via een reactie, of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Bekijk ook:
10x TV in de hoek
TV ophangen
10x Zwevende TV meubel
10x Cinewall

1 Comment

 1. Hallo,

  ik zie op 1 foto een plank staan die verschillende vlakken heeft. Onder het kopje Plank als TV meubel ik bedoel de 3e van onder waar kan je die plank kopen?
  alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *