Search and Hit Enter

PVC vloer nadelen en voordelen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer voor je huis, en overweeg je een PVC vloer? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen of een PVC vloer geschikt is voor jou, jouw gezin en jouw huis, inclusief de PVC vloer nadelen en voordelen. Kijk snel verder!

Hier is gekozen voor de mooie houtlook pvc vloer van vtwonen.
Hier is gekozen voor de mooie houtlook pvc vloer van vtwonen.

Bij het inrichten van je nieuwe huis of bij de renovatie van een ruimte, behoort de vloer tot één van de eerste en de belangrijkste keuzes die je moet maken. Samen met de muren vormt de vloer namelijk de basis van je interieur. Naast dat de vloer heel veel invloed heeft op de sfeer en uitstraling van een kamer, is het ook essentieel om rekening te houden met de praktische factoren. Is het bijvoorbeeld een duurzame vloer? Is het krasbestendig? Kan je het combineren met vloerverwarming? Is het geluiddempend? Noem maar op. Allemaal belangrijke vragen die je moet stellen bij het kopen van een nieuwe vloer. Daarnaast spelen de kosten natuurlijk ook een belangrijke rol.

Op deze pagina vind je alle informatie over de PVC vloer, een vloertype dat steeds populairder wordt. Lees hieronder wat de nadelen en voordelen zijn, zodat je goed kunt bepalen of de PVC vloer de juiste keuze is voor jou, jouw huis en jouw gezin.

Wat is een PVC vloer?

Voordat we het over de nadelen en voordelen hebben, is het wel zo handig om te weten wat een PVC vloer eigenlijk is. PVC is de afkorting van ‘polyvinylchloride’, de meest toegepaste type kunststof, dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor waterleidingen, kunststof kozijnen, elektrische draden, noem maar op.

Een PVC vloer bestaat uit uit vijf tot acht lagen, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de vloer. De eerste laag, de PU-beschermingslaag, beschermt de vloer tegen krassen en vuil. De tweede laag is een transparante laag die de derde laag van de vloer beschermt, ook wel de toplaag genoemd. Hoe dikker deze toplaag is, tussen 0.3 en 0.7 mm is, hoe sterker de PVC vloer is. En de derde laag bepaalt uiteindelijk het ontwerp – daar wordt namelijk het dessin en de kleur op geprint.

Deze houtlook PVC vloer van Ambiant is bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer.
Deze houtlook PVC vloer van Ambiant is bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer.

Soorten PVC vloeren

Wat goed om te weten is, is dat er verschillende soorten PVC vloeren verkrijgbaar zijn. De meeste mensen kiezen tussen plak PVC (PVC stroken en PVC tegels) en klik PVC. Tussen deze twee soorten zit geen verschil in kwaliteit – de verschillen zitten vooral in de montage.

 • Plak PVC worden op een egale en vlakke vloer verlijmd. Hierbij is er geen ondervloer nodig. Wel moet de de vloer waar de PVC vloer op gelegd wordt, eerst gelegaliseerd worden. Voor een mooi en strak resultaat, is het aan te raden om dit type PVC vloer door een professional te laten leggen. Plak PVC is de beste keuze als je ook vloerverwarming wilt. Het resultaat ziet er niet alleen strakker uit, omdat de warmte sneller door de vloer gaat, wordt een plak PVC vloer ook sneller warm.
 • Klik PVC is vergelijkbaar met een laminaat vloer – het zijn als ware planken die je in elkaar kunt klikken. In tegenstelling tot lijm PVC, wordt Klik PVC op een speciale ondervloer gelegd. Hoewel een pak plak PVC vaak goedkoper is in de aankoop, ben je inclusief montage, vaak duurder uit. Klik PVC kan je namelijk veel eenvoudiger zelf leggen. Een ander voordeel van klik PVC ten op zichte van plak PVC, is dat je klik PVC kunt demonteren, en eventueel mee kan verhuizen naar je nieuwe huis.
De stoere betonlook pvc vloer van vtwonen
De stoere betonlook pvc vloer van vtwonen

Wat kost een PVC vloer?

PVC vloeren kopen kan in verschillende prijsklassen, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. PVC vloeren zijn al verkrijgbaar voor nog geen €10 per vierkante meter, terwijl het kan oplopen tot €60 per vierkante meter, inclusief montage. Belangrijk is om te kijken waar de vloer komt te liggen. In een ruimte met weinig verkeer, zoals de slaapkamer, kan je gerust een goedkopere PVC vloer nemen. Om ervoor te zorgen dat de vloer in bijvoorbeeld de woonkamer lang mee gaat, is het aan te raden om voor een kwalitatieve PVC vloer te nemen met meerdere lagen.

Voordelen

PVC vloeren zijn de afgelopen tien jaar erg in populariteit gestegen vanwege de vele voordelen. Deze voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Een PVC vloer is een duurzame vloer. Vergeleken met laminaat of vinyl vloeren, zijn PVC vloeren een stuk sterker.
 • Een PVC vloer is super onderhoudsvriendelijk. Door de gladde oppervlak kan je het eenvoudig stofzuigen en dweilen.
 • Een belangrijk voordeel van een PVC vloeren is dat het geluiddempend is. Dit is vooral handig als je boven- of onderburen hebt. Ook mensen met kleine kinderen die door heel het huis rennen, kiezen vaak voor een PVC vloer.
 • Een PVC vloer laat goed warmte door. Daarom is een PVC vloer goed te combineren met vloerverwarming. Hoewel plak PVC beter warmte doorlaat dan klik PVC, zijn in principe beide soorten geschikt in combinatie met vloerverwarming.
 • Een andere belangrijke eigenschap van PVC vloeren is dat het waterbestendig is. Hierdoor zijn PVC vloeren dus ook geschikt voor natte en vochtige ruimtes zoals de keuken, het toilet en de badkamer.
 • PVC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten dessings – van visgraat houtlook tot betonlook.
De mooie visgraat PVC vloer van Ambiant
De mooie visgraat PVC vloer van Ambiant

Nadelen

Net als met alles, moet je bij een PVC vloer ook rekening houden met een aantal nadelen. Deze nadelen vind je hieronder op een rijtje:

 • Een PVC vloer zijn niet de goedkoopste vloeren. Zo is een PVC vloer duurder dan laminaat en vinyl. Aan de andere kant zijn PVC vloeren wel goedkoper dan houten vloeren en gietvloeren.
 • Hoewel PVC vloeren verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende soorten dessins en patronen, heeft het niet die echte natuurlijke uitstraling zoals bij een echte houten vloer of een echte betonnen vloer.
 • Een PVC vloer moet altijd op een egale vloer gelegd worden. Bij plak PVC moet de ondervloer altijd gelegaliseerd worden, terwijl bij klik PVC eerst een ondervloer gelegd moet worden. Je moet dus altijd rekening houden met extra kosten voor de ondervloer.
Stoere combinatie van houtlook PVC vloer met betonlook muren.
Stoere combinatie van houtlook PVC vloer met betonlook muren.

Bekijk ook:
Visgraat vloer
Terrazzo vloer
Natuurstenen vloeren
Troffelvloer

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *