Interieur

Woontrends 2022


Op zoek naar leuke wooninspiratie, leuke ideeën en praktische tips voor het inrichten van je nieuwe huis? Laat je inspireren door de nieuwe woontrends 2022, en pas de leuke ideeën toe in jouw interieur!

woontrends 2022

Op de een of andere manier lijkt het alsof de afgelopen twee jaren stil hebben gestaan op een manier die de meesten van ons niet helemaal kunnen bevatten. Het lijkt alsof de eerste pandemische lockdown pas gisteren was, terwijl we inmiddels in het jaar 2022 leven. De voortdurende impact van Covid-19 en de beperkingen en veranderingen in het leven die het teweeg heeft gebracht, hebben alle aspecten van het leven gevormd: inclusief de inrichting van onze huizen. Maar nu we inmiddels in 2022 leven en we misschien allemaal eindelijk hoop en genezing aan de horizon kunnen ontdekken, welke nieuwe woontrends heeft het jaar 2022 voor ons in petto? Dat lees je hieronder!

Multifunctionele ruimtes

Tenzij je in een mega grote villa woont, is de kans groot dat sommige kamers in huis multifunctioneel zijn. Het aantal gevallen hiervan is alleen maar toegenomen door Covid-19 toen miljoenen mensen thuis begonnen te werken zonder een speciale kantoorruimte. In 2022 zullen we echter waarschijnlijk zien dat dit een ontwerpkenmerk van huizen wordt en niet alleen een vereiste.

Door gebruik te maken van verticale ruimte en opbergruimte en creatief te zijn met opklapbedden, kastbureaus en verborgen opbergers, zullen multifunctionele ruimtes zeker een functie voor iedereen worden. Het is een prioriteit voor ruimteoptimalisatie zonder de noodzaak om zwaar te investeren en naar een groter pand te verhuizen.

Leestip: 20x Ideeën voor het inrichten van een klein kantoor in huis

In deze hal is een grote witte inbouwkast gecombineerd met een werkplek met zwart bureau. Klik hier voor meer foto's.

In deze hal is een grote witte inbouwkast gecombineerd met een werkplek met zwart bureau. Klik hier voor meer foto’s.

Natuurlijke materialen

De opkomst van de biofiele woontrend stimuleert een nauwere band met de natuur in de manier waarop we gedeelde ruimtes creëren. Mensen verlangen in hun dagelijks leven naar verbinding met en toegang tot de natuur. Biofiele elementen in huis halen is een efficiënte manier om die verbinding binnen in huis te creëren. We zien dit bijvoorbeeld in natuurlijke afwerkingen en meubels van natuurlijke materialen, die de voorkeur krijgen boven kunstmatige of synthetische afwerkingen, overal in huis. Muren, vloeren en plafonds worden afgewerkt met hout, natuursteen en beton. Daarnaast blijft hout een populair materiaal, zowel in verschillende vormen van afwerkingen in het interieur als houten meubels. Duurzaam hout is een natuurlijk materiaal dat een gevoel van warmte en diepte in je huis brengt, terwijl de natuur naar binnen halen met houten afwerkingen textuur en beweging toevoegt aan elke ruimte.

In dit stoere appartement zijn strakke witte muren gecombineerd met betonnen plafonds en een betonnen vloer. Klik hier voor meer foto's.

In dit stoere appartement zijn strakke witte muren gecombineerd met betonnen plafonds en een betonnen vloer. Klik hier voor meer foto’s.

Terwijl marmer blijft domineren in badkamers, keukens en kleinere meubels zoals salontafels en accessoires, is  natuursteen ook een groot succes in meubels, met warmere tinten zoals travertijn die elk interieur een verfijnde, Italiaanse elegantie geven. De tactiele en zeer luxueuze uitstraling van natuursteen is een perfecte manier om elke ruimte naar een hoger niveau te tillen.

LeestipNatuurstenen tegels of keramische tegels?

De witte marmeren tegels, in combinatie met de gouden accenten, geven deze badkamer een prachtige en luxueuze uitstraling.

De witte marmeren tegels, in combinatie met de gouden accenten, geven deze badkamer een prachtige en luxueuze uitstraling.

Natuurlijke kleuren

Kleurtrends voor 2022 weerspiegelen ook onze behoefte om dicht bij de natuur te zijn, variërend van aardetinten (taupe, terracotta en bruin), groene tinten en frisse blauwe tinten. Vorig jaar had Flexa Brave Ground verkozen tot kleur van het jaar – een lichtbruine tint die voor balans zorgt in elke ruimte. Dit jaar is een frisse lichtblauwe kleur de Flexa kleur van het jaar geworden, genaamd Bright Skies.

Dit betekent niet dat je opvallende en gedurfde kleuren kan gebruiken, maar gebruik ze voorlopig in beperkte hoeveelheden. Kleine hints van gedurfde primaire kleuren zoals blauw, geel en rood kan je op een mooie en verfijnde, zeer eenvoudige manier toevoegen in huis.

Interieurontwerper Yael Perry heeft voor dit moderne appartement prachtige zachte natuurlijke kleurtinten gebruikt. Klik hier voor meer foto's.

Interieurontwerper Yael Perry heeft voor dit moderne appartement prachtige zachte natuurlijke kleurtinten gebruikt. Klik hier voor meer foto’s.

Verbinding met de natuur

Met de behoefte aan verbinding met de natuur, zoeken veel mensen niet alleen daadwerkelijk de natuur op door bijvoorbeeld een boswandeling of een strandwandeling, maar kijken de mensen ook naar de mogelijkheden in hun eigen buitenruimte. Balkons worden steeds vaker optimaal benut met een aantrekkelijke inrichting, terwijl er steeds vaker gekozen worden voor een tuinhuis. Hiermee bedoelen we niet alleen een tuinhuis of schuur waar fietsen, tuinmeubelen en tuingereedschap opgeborgen kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook tuinhuizen waar een thuiskantoor, een loungeplek of mancave ingericht worden. Een tuinhuis met glazen schuifwand kan ervoor zorgen dat je je volledig in de natuur waant.

Dit kleine tuinhuisje met glazen schuifwand is ingericht als een atelier.

Dit kleine tuinhuisje met glazen schuifwand is ingericht als een atelier.

Minimalisme

Wat voor velen als een gewoonte begint, is hard op weg een designtrend te worden in onze huizen. Terwijl veel mensen aan het begin van elk seizoen een grote lenteschoonmaak houden, proberen ze het brandpunt en het centrale doel van een kamer te verbeteren. Door alleen de meest elementaire behoefte aan een kamer op te ruimen en te benadrukken, wordt alles wat overbodig is, verwijderd. De esthetiek wordt verder aangevuld door zo min mogelijk materialen te gebruiken en ornamentiek te beperken. Visuele interesse kan in plaats daarvan worden gegenereerd door het gebruik van textuur of kleurcontrast.

Een minimalistisch interieur is niet alleen beter voor het milieu, het kan er ook super strak en mooi zijn. Daarnaast zorgt het veel heel veel rust in huis. Less is more!

Dit mooie minimalistische appartement is ontworpen door is ontworpen en ingericht door interieurarchitect Elia Nedkov. Klik hier voor meer foto's.

Dit mooie minimalistische appartement is ontworpen door is ontworpen en ingericht door interieurarchitect Elia Nedkov. Klik hier voor meer foto’s.

Ambacht

Met duurzaamheid als hot topic, maakt massaproductie ook in 2022 plaats voor ambacht. We willen allemaal het comfortniveau in onze huizen verhogen en zacht linnengoed, getextureerde muren en handgemaakt keramiek hebben een gezond karakter dat comfort en eenvoud uitstraalt. Met handgemaakte items voelen we ons meer verbonden en we allemaal op zoek zijn naar een betere verbinding in ons huis. Het concept van één keer kopen en goed kopen was nog nooit zo sterk.

Het prachtige gespikkelde keramiek servies van Studio Kurē zijn stuk voor stuk met de hand gedraaid.

Het prachtige gespikkelde keramiek servies van Studio Kurē zijn stuk voor stuk met de hand gedraaid.

Curves

Te lang heeft interieurontwerp alleen harde, rechte lijnen vertegenwoordigd – slechts een korte pauze voor de nu beruchte stapelbare ‘golvende spiegel’ van Ikea in 2020 en 2021 ziet een toename van ronde meubels en deze afgeronde randen zullen tot ver in 2022 in populariteit toenemen.

Meubels en decoraties met zachtere randen zijn meer vergevingsgezind, maken een kamer gezelliger en kunnen zelfs een aanvulling vormen op strakkere hoekstukken om ze te accentueren. Nog een terugkeer uit de decennia van de twintigste eeuw, zien we meubelontwerpers uitbreiden van de klassieke C-vormige banken naar tafels met zachte randen en opnieuw ontworpen eigentijdse stoelen.

Ronde salontafels zijn mega populair, en kunnen erg leuk gecombineerd worden.

Ronde salontafels zijn mega populair, en kunnen erg leuk gecombineerd worden.

Bekijk ook:
Keukentrends 2020
10x Behang trends lente/zomer 2020

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply