Op deze pagina vind je alle informatie over het Dekton keukenblad – een nieuw oppervlak van de Cosentino-groep met indrukwekkende mechanische eigenschappen. Met behulp van de nieuwste fabricagetechnieken gebruikt Dekton TSP (Technology of Sintered Particles) om kwarts, glas en porselein samen te smelten tot een materiaal dat de beste eigenschappen van alle drie heeft.
Keukenbladen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Naast bekende keukenbladen zoals composiet, Corian of betonnen keukenbladen worden er ook nieuwe materialen ontwikkeld. Het Dekton keukenblad is daar een mooi voorbeeld van, ontwikkeld door Consentino. Het is gemaakt van een vrijwel onverwoestbaar materiaal, is schroei- vlek- en krasvast, en biedt nog veel meer andere voordelen. Klinkt dat goed? Lees op deze pagina alles wat je moet weten over Dekton keukenbladen, zodat je kunt bepalen of een Dekton keukenblad iets voor jou is.
Wat is Dekton?
Dekton staat bekend als een ultracompact oppervlak in de wereld van materialen voor keukenbladen. Het is gemaakt van een combinatie van dezelfde grondstoffen die worden gebruikt om keukenbladen van kwarts, glas en porselein te maken. Maar het is anders dan alle drie. Het is een gloednieuw type keukenblad dat is gemaakt met een uniek fabricageproces genaamd Sinterized Particle Technology. Het proces omvat het mengen van de grondstoffen onder extreme druk en hitte. We hebben het over compressoren die squashen met 5900 psi (pond per vierkante inch) en ovens die 2191 ºF (1200 ºC) bereiken.
Kleuren en patronen
Als je kiest voor een Dekton keukenblad, dan heb je keuze uit meer dan 40 kleuren. Het kleurenpalet is over het algemeen aards, metaalachtig en neutraal, waardoor het bij vrijwel alle keukenstijlen gecombineerd kan worden. Als je liefhebber van opvallende kleuren, dan kan je beter op zoek gaan naar een ander soort materiaal keukenblad. Het Dekton assortiment omvat effen kleuren en gewassen of korrelige patronen, maar ook enkele met een mooie ader die eruitziet als wit marmer.
Texturen en afwerkingen
Net als bij andere keukenblad materialen, heb je bij een Dekton keukenblad verschillende keuzes voor de afwerking van het oppervlak. De afwerkingsstructuren zijn over het algemeen mat en glanzend gepolijst, maar er zijn ook enkele meer opvallendere afwerkingen zoals oxide, leisteen, leer en gebouchardeerd. De specifieke afwerkingen die mogelijk zijn, kunnen variëren met de gekozen kleur.
Randstijlen
Er zijn overvloedige randstijlen beschikbaar voor een Dekton keukenblad, inclusief standaard vierkante of verstekprofielen, decoratieve afgeschuinde randen, volledige en halve ronde randen en afgeschuinde randen. Dekton raadt aan om de randhoeken af te schuinen om afbrokkelen te minimaliseren.
Sommige randstijlen werken mogelijk niet met ultracompacte oppervlakken met patronen. Kleur strekt zich uit over de hele plaat, maar niet over het patroon of de textuur. Het patroon is dus mogelijk niet aanwezig bij bepaalde sneden.
Dikte en afmetingen
Een groot voordeel van een Dekton keukenblad is dat het verkrijgbaar is in hele grote platen met verschillende diktes. De dikte opties van Dekton zijn 8 mm, 12 mm, 20 mm en 30 mm.
Daarnaast zijn Dekton platen verkrijgbaar in verschillende formaten tot 320 cm x 144 cm, wat het mogelijk maakt voor grote keukens, maar ook badkamers, vloeren en wandtegels. De grote plaat betekent minder naden en meestal geen naad op keukeneilanden, wat natuurlijk een erg belangrijk voordeel is.
Prijs
De prijs voor een Dekton keukenblad is afhankelijk van de gekozen opties. De dikte en afmeting bepaalt bijvoorbeeld voor een groot deel van de prijs, maar ook de kleur, de stijl van de rand, en de afwerking hebben invloed op de prijs. Over het algemeen moet je rekening houden met een prijs van €279,- per strekkende meter.
Onderhoud
Een Dekton keukenblad heeft heel weinig onderhoud nodig. Veeg het oppervlak eenvoudig af met een niet-schurende spons met zeep en warm water om zijn schoonheid en glans jarenlang te behouden. Bovendien kan elke pH-gebalanceerde universele reiniger worden gebruikt. (bijv. Pot- en panzeep, schotelzeep, Windex®).
In het geval van agressieve vlekken, hetzij van producten die bestand zijn tegen normale reinigingsmiddelen of omdat ze op het werkoppervlak zijn achtergebleven zonder te worden verwijderd, raden we aan om meer specifieke producten te gebruiken zoals: crèmekleurige wasmiddelen met schurende deeltjes of oplosmiddelen (type aceton of universeel oplosmiddel).
Voorkomen is beter dan genezen. Ondanks dat een Dekton keukenblad erg sterk is, raden we aan om niet erop te zitten of te staan. Daarnaast is het aan te raden om onderzetters te gebruiken voor hete pannen of schalen. En voor het snijden van groente of andere producten, is het belangrijk om altijd een snijplank te gebruiken.
Voordelen
Bij het uitzoeken van een keukenblad is het belangrijk om erachter te komen wat voor voordelen en nadelen een materiaalsoort heeft. Zoals aangegeven biedt een Dekton keukenblad meerdere interessante voordelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:
- Garantie: Dekton biedt 25 jaar garantie op zijn producten, op voorwaarde dat ze vakkundig zijn geïnstalleerd.
- Vlekbestendigheid: het ultracompacte oppervlak van Dekton heeft een uitstekende vlekbestendigheid.
- Zuurbestendigheid: Dekton is ongevoelig voor zuur.
- Hittebestendigheid: hete pannen zijn niet opgewassen tegen Dekton en kunnen direct op het oppervlak worden geplaatst.
- UV-bestendigheid: Dekton is ultrabestendig tegen UV-zonlicht en is de perfecte keuze voor toepassingen in de buitenkeuken.
- Krasbestendigheid: Uitstekende duurzaamheid tegen krassen. Cosentino raadt het gebruik van snijplanken aan om de mesjes van je keukengerei te beschermen.
- Kleuren: beschikbaar in 60+ kleuren en 3 verschillende oppervlakteafwerkingen, er is geen limiet aan hoe u dit materiaal kunt gebruiken om bij een schema te passen.
- Werkbladdikte: beschikbaar in diktes van 8 mm, 12 mm, 20 mm en 30 mm en afmetingen tot 1440 x 3200 mm.
Nadelen
Naast de voordelen heb je met Dekton keukenblad ook te maken met een aantal nadelen die je moet overwegen:
- Duur: hoewel Dekton goedkoper is dan veel andere keukenbladen, is het een stuk duurder dan laminaat en beton.
- Niet volledig te repareren: ondanks dat Dekton extreem hard is, kunnen randen, afschuiningen en hoeken afbladderen vanwege de broze aard van het materiaal. Oppervlakken kunnen breken als er te veel draagkracht wordt toegepast. Reparaties zijn niet onzichtbaar.
- Installatie: Dekton moet professioneel worden geïnstalleerd om aanspraak te maken van de garantie. We raden dan ook niet om om zelf je Dekton keukenblad te installeren.
- Verkrijgbaarheid: Het lijkt erop dat Dekton voornamelijk wordt verkocht door speciaalzaken. Je moet dus goed zaken waar het verkrijgbaar is.
Bekijk ook:
Lichte of donkere keuken?
12x Donkere keuken
20x Keuken achterwand tegels
Kleine keuken inrichten – 20 tips!
Keukenopstelling inspiratie
No Comments