Meubels

DIY houten salontafel met opbergruimte


Op zoek naar een stoere houten salontafel met opbergruimte? Op deze pagina laten we zien hoe je heel eenvoudig zelf je eigen DIY houten salontafel op schragen kunt maken. Bekijk de stap voor stap handleiding en ga vandaag nog aan de slag. Succes!

diy houten salontafel met opbergruimte

Deze DIY houten salontafel op schragen hebben we gevonden bij Anaïs & Benjamin, de gezichten achter de leuke en inspirerende blog Carnetdeprintemps.fr. Het stel was de blog in mei 2015 begonnen om in woord en beeld hun dagelijkse levensmomenten te delen – kleine dagelijkse avonturen die hun leven accentueren. Een nieuw plantje, een grote chocoladetaart, een klein DIY project, noem maar op. Zo hadden ze ook een artikel gewijd aan hun super leuke DIY houten salontafel op schragen, en met een handige opbergvak. Wil jij deze stoere salontafel ook in jouw eigen woonkamer hebben? Maak het zelf!

Wat heb je nodig?

Net als met elke klus en elk DIY project, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschap te hebben. In plaats van elke keer op en neer naar de bouwmarkt, is het handig dat tegenwoordig alles ook online kan. Dit is vaak bovendien ook goedkoper. Het assortiment gereedschap en ijzerwaren bij Masterstools is bijvoorbeeld super uitgebreid. Zorg ervoor dat je onderstaande spullen in huis hebt voordat je aan het project start:

  • 4 Hairpinpoten van 30 cm hoog;
  • 2 Dennenplanken 200x50cm en 18mm;
  • 12 schroeven van 0,5 cm in diameter;
  • 3 messing scharnieren van 2x3cm;
  • Schroevendraaier;
  • Houtlijm;
  • Klem;
  • Schuurpapier;
  • Vochtige doek;
  • Optioneel: verf naar keuze.

Stap 1

De eerste stap is om alle planken op maat te zagen. Dit kan je zelf doen, maar onze tip is om dit te laten zagen bij een bekende bouwmarkt. De meeste bouwmarkten doen dit volledig gratis. In principe kan je de maten zelf bepalen. Hieronder zie je wat de formaten zijn die Anaïs & Benjamin hebben gebruikt.

diy houten salontafel op schragen formaten

Stap 2

Nadat alles op maat is gezaagd, is het belangrijk om alles goed op te schuren, vooral de zijkanten. Omdat je dit niet kunt laten doen, is het wel een taak die je zelf moet uitvoeren. Schroef vervolgens de poten op het 90×46 cm blad. Je hoeft ze alleen maar van hoek tot hoek te positioneren. De salontafel ziet er nú al mooi uit!

diy houten salontafel op schragen

Stap 3

Vervolgens is het taak om de planken te lijmen. Voor je begint, aarzel niet om alles in elkaar te zetten om je een idee te geven van het eindresultaat en om te kijken of je iets mist. Begin met het lijmen van een eerste dwarsbalk van 10x46cm. Plaats het correct, draai vast met behulp van de klem (plaats het in het midden van het bord om de druk gelijkmatig te verdelen) en veeg de overtollige lijm af met een vochtige doek. Nu moet je wachten tot de lijm is uitgehard. Je kunt hier houtlijm voor gebruiken. Om zeker te zijn dat het goed verlijmd was, wachtten we ongeveer 1 uur op elk bord.

diy houten salontafel op schragen lijmen

Stap 4

Herhaal vervolgens de handeling met de planken die de opbergvak sluiten, die van 58,2x10cm. Vergeet niet om ook in de hoeken lijm aan te brengen, om de planken en de dwarsbalken aan elkaar te lijmen.

Lijm tenslotte de tweede dwarsbalk van 10x46cm. Hier heb je zojuist de basis van de opbergdoos afgewerkt. Het is nu noodzakelijk om de bovenste opvouwbare lade te installeren. De bovenkant steekt 2 cm uit aan elke kant en staat niet in contact met de centrale dwarsbalk.

diy houten salontafel op schragen lijmen

Voordat je het aan de opbergvak bevestigt, kan je het in een gewenste kleur verven. Zij hebben gekozen voor een mooie kakigroene kleur.

Zodra de opbergvak droog is, meet je waar de scharnieren moeten worden vastgeschroefd. Wetende dat de bovenkant 2 cm zal uitsteken, worden de scharnieren 2 cm van de rand geplaatst. Trek een lijn op deze locatie om een ​​rechte markering te krijgen en markeer de locatie van de gaten. Herhaal de handeling voor de 3 scharnieren.

Om geen extra dikte te hebben gekoppeld aan de dikte van de scharnieren, moet de doos een beetje worden uitgehold met een houtmes. Omdat we er geen hadden, hebben we gewoon schuurpapier gebruikt, het is minder precies, maar het werkt ook. Het belangrijkste is dat je redelijk gelijkmatig graaft, zodat de holte vlak is om de scharnieren goed te kunnen bevestigen. Bevestig vervolgens de scharnieren aan de kast.

diy houten salontafel op schragen verven

Stap 5

Plaats nu het dienblad in een rechte hoek tegen de doos. Bevestig de scharnieren op de gemarkeerde plaatsen. Bevestig slechts één schroef op de twee, om te kunnen bijstellen als er een probleem is. Zodra de drie scharnieren zijn vastgeschroefd, sluit je de lade om te controleren of alles werkt. Als dit het geval is, draai je de overige schroeven vast.

Lijm nu de laatste 10x46cm dwarsbalk. Als je de binnenkant van de doos wilt verven, is dit het juiste moment! In plaats van een pot verf te kopen voor zo’n klein gebied, kochten ze gewoon een monster van 3 euro, wat meer dan genoeg was om alles te verven.

diy houten salontafel op schragen dienblad verven

Stap 6

Lijm tot slot de bovenkant van 32x50cm die ook aan de zijkanten 2cm moet uitsteken en de centrale dwarsbalk moet bedekken.

That’s it!

diy houten salontafel opbergruimte

Klik hier voor de volledige handleiding.

Bekijk ook:
DIY underlayment plantenstandaard
DIY houten tijdschriften wandrek
DIY daybed van underlayment
10x DIY schoenenrek
DIY underlayment spiegel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply