Search and Hit Enter

Kunstgras of echt gras?

Wil je een mooi groen gazon in je tuin, maar twijfel je tussen kunstgras of echt gras? Op deze pagina vergelijken we beide varianten, inclusief de voordelen en nadelen, en mooie inspiratie voorbeelden. Bekijk alles op je gemak om de juiste beslissing te maken voor jou, jouw gezien en jouw huis. Succes!

kunstgras echt gras

Hoe strak en modern je tuin ook is, met een grasveld voeg je altijd iets bijzonders aan je tuin. Het ziet er niet alleen mooi uit, kinderen kunnen er bijvoorbeeld ook veel fijner op spelen. Vroeger zag je alleen echt natuurgras in tuinen, terwijl kunstgras vooral werden geïnstalleerd op voetbal- en hockeyclubs. Maar tegenwoordig worden beide varianten steeds vaker met elkaar vergeleken, en twijfelen veel mensen wat de betere keus is. Dat geldt zowel voor de voetbalclubs als in de tuin. Om je te helpen deze lastige keuze te maken, vergelijken we kunstgras met echt gras op het gebied van kosten, uitstraling, installatie, onderhoud, duurzaamheid en het milieu.

Kosten

Laten we beginnen met een overweging waar heel veel vragen over gesteld worden. Wat is duurder, kunstgras of echt gras? Houd er rekening mee dat het plaatsen van kunstgras je over het algemeen meer gaat kosten dan natuurlijk gras. Je betaalt meer voor het aanleggen van kunstgras. En kweek je een nieuw gazon uit graszaad, dan betaal je waarschijnlijk nóg minder.

Als het echter gaat om onderhoudskosten, dan betaal je waarschijnlijk een stuk minder om voor een kunstgrasveld te zorgen. Je hoeft niet over de apparatuur te beschikken die je natuurlijk wel nodig hebt bij het onderhouden van natuurgras, zoals een grasmaaier of zelfs een grastrimmer. Je hebt niet eens iets nodig om de grasmat te besproeien, al is het wel handig om een slang te hebben om het zo nu en dan af te spoelen. Als je jouw gazon niet hoeft te besproeien, betekent dit ook een lagere waterrekening, omdat je niet altijd een slang of sproeisysteem hoeft te gebruiken.

Moderne tuin met kunstgras
Moderne tuin met kunstgras

Uitstraling

Hoe het eruit ziet, is ook een belangrijk overweging tussen kunstgras en echt gras. Als het gaat om de uitstraling, dan geven de meeste mensen voorkeur aan echt gras. Kunstgras is tegenwoordig echter verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en kleuren. Sommigen zijn zelfs zó gemaakt, dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van écht gras. Daarbij blijft kunstgras er ook zo uitzien, zonder teveel onderhoud. Wat wel een groot voordeel is van echt gras, is dat je het écht kan ruiken, vooral als het geregend heeft. De geur van écht gras is niet te evenaren.

Installatie

Een van de factoren waarmee je rekening moet houden als je twijfelt tussen kunstgras of echt gras, is de installatie. Zowel kunstgras als echt gras kan snel worden geïnstalleerd, dus je zult waarschijnlijk geen enorm verschil merken. Hoewel je echt gras helemaal opnieuw kunt laten groeien, kiezen veel mensen ervoor om graszoden te laten uitrollen zodat hun gazon meteen klaar is voor gebruik. Voordat je de grasmat echter uitrolt, moet je de grond voorbereiden. Nadat het is geïnstalleerd, moet je ongeveer je het ongeveer een week laten rusten.

Kunstgras kan ook snel worden gelegd, maar het grote voordeel is dat je het niet hoeft te rusten. Als het eenmaal gelegd is, kan je er meteen over lopen. Je moet wel rekening houden met de voorbereiding – een basislaag aanleggen en een onkruidmembraan aanbrengen. Je moet alles samenvoegen en het ook beveiligen. Maar als het klaar is, kun je het meteen gebruiken – én je hoeft het in principe geen water te geven. Voor het leggen van zowel kunstgras als echt gras kan je uiteraard beroep doen op een professionele service. Een groot voordeel van kunstgras kopen bij Kunstgras-online.nl bijvoorbeeld, is dat zij ook een legservice bieden. Zo’n partij heeft genoeg ervaring waardoor ze vrijwel elke tuin binnen één dag kunnen voorzien van een groen gazon.

In deze onderhoudsvriendelijke moderne tuin is er gekozen voor echt natuurgras. Klik hier voor meer foto's.
In deze onderhoudsvriendelijke moderne tuin is er gekozen voor echt natuurgras. Klik hier voor meer foto’s.

Onderhoud

Onderhoud is één van de belangrijkste punten om te overwegen als het gaat om de keuze tussen kunstgras of echt gras. Het onderhouden van een echte gazon kan tijdrovend en kostbaar zijn. Daarom is het verstandig om van tevoren te bedenken hoeveel tijd en geld je hebt om het gras in je tuin te onderhouden. Zoals algemeen bekend vereist echt gras een bepaald onderhoudsniveau. Als je het gras ongerept uit wilt laten zien, moet je het regelmatig maaien. Andere taken kunnen zijn wieden en doorzaaien wanneer het begint te slijten. Als je het gras niet of niet goed verzorgt, kan het op bepaalde plaatsen vlekkerig en verkleurd worden. Dit kan overal voorkomen waar te veel licht, te veel water of te weinig water komt. Bovendien moeten tuinmeubelen en speeltoestellen worden verplaatst om het verschil tussen verschillende gebieden te voorkomen.

Veel mensen denken dat kunstgras geen onderhoud nodig heeft. Hoewel kunstgras absoluut meer onderhoudsvriendelijk is dan kunstgras, heeft het wel degelijk verzorging nodig. Juist dat kleine beetje onderhoud zorgt ervoor dat je kunstgras er mooi uit blijft zien. Het onderhoud van kunstgras bestaat uit vier onderdelen, namelijk schoonmaken, opborstelen van kunstgras, inzanden en controleren, en een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Een jong stel uit Spanje koos voor de combinatie van wilgen schuttingen met kunstgras. Klik hier voor meer foto's.
Een jong stel uit Spanje koos voor de combinatie van wilgen schuttingen met kunstgras. Klik hier voor meer foto’s.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van het gras is een ander belangrijk punt om rekening mee te houden. Voor veel mensen is het essentieel om een ​​gazon te hebben dat er altijd goed uitziet en lang meegaat. Een duurzamer gazon kan je geld en moeite besparen. Er zijn veel dingen die de conditie van het gras kunnen beïnvloeden, van de brandende hitte van van de zon tot onkruid, ongedierte en kinderen of rondlopende huisdieren. Zoals je misschien al vermoedt, is kunstgras een stuk duurzamer dan natuurgras. Het is niet zo gemakkelijk te vertrappen en minder kwetsbaar voor onkruid, ongedierte of schommelingen in temperatuur, licht en vocht. Een kunstgrasveld sterft niet af bij droogte en is minder kwetsbaar voor de gebruikelijke dingen die echt gras kunnen aantasten. Kunstgras zou jarenlang mee moeten gaan, en je hoeft er lang niet zoveel aandacht aan te besteden.

Het milieu

Steeds meer mensen denken aan het milieu bij het maken van keuzes voor hun woning of bedrijf. Zowel kunstgras als echt gras hebben hun voor- en nadelen als het gaat om hun impact op het milieu. Kunstgras kan als milieuvriendelijker worden gezien omdat het geen water nodig heeft en je geen meststoffen, onkruidverdelgers of pesticiden hoeft te gebruiken. Aan de andere kant kan het niet worden gerecycled en veel mensen zien kunstgras als slecht voor de lokale fauna. Hoewel je misschien blij bent om minder beestjes in de buurt te hebben, is de bredere impact wellicht niet zo goed.

Natuurgras kan echter ook als slecht voor het milieu worden beschouwd, ook al helpt het de lokale fauna te ondersteunen. Natuurgras heeft namelijk veel water nodig, vooral tijdens de warme zomers. De hele dag een sprinkler laten draaien is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook niet goed voor de waterrekening. Mogelijk moet je ook allerlei soorten producten gebruiken om het gazon er goed uit te laten zien, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

In een grote landelijk tuin als deze wordt vaak de voorkeur gegeven aan echt natuurgras. Klik hier voor meer foto's.
In een grote landelijk tuin als deze wordt vaak de voorkeur gegeven aan echt natuurgras. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen van echt gras

 • Goed voor het milieu. Het stimuleren van natuurlijke dieren in het wild en het leveren van zuurstof.
 • Hoewel onderhoud nodig is, kan het onderhouden van een gazon leuk en ontspannend zijn.
 • Sommige mensen geven de voorkeur aan de uitstraling van natuurgras boven kunstgras.
 • Eenvoudig te installeren zonder al te veel moeite – je kunt het zelf doen en zelfs je eigen gras laten groeien.
 • De geur van natuurgras in de ochtend of na een regenbui is niet te evenaren.
 • Relatief goedkoper om te installeren in vergelijking met kunstgras.

Nadelen van echt gras

 • Niet zo duurzaam als kunstgras – het is niet bestand tegen veel voetverkeer. Dit kan het ongeschikt maken voor spelende kinderen of mensen met honden.
 • Er is veel tijd nodig om voor natuurlijk gras te zorgen en het kan duur zijn. Je hebt apparatuur en andere producten nodig om alles netjes en opgeruimd te houden. Je moet tijd besteden aan wieden, water geven, maaien en doorzaaien.
 • Natuurgras heeft veel water nodig om het gezond te houden, wat je waterrekening kan opdrijven en ook niet goed is voor het milieu.
 • Kan niet direct worden gebruikt na installatie.
Deze moderne tuin combineert kunstgras met houten vlonders, en een heerlijk zwembad. Klik hier voor meer foto's.
Deze moderne tuin combineert kunstgras met houten vlonders, en een heerlijk zwembad. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen van kunstgras

 • Er is weinig tot geen onderhoud nodig om het er goed uit te laten zien – je hoeft het niet te maaien of veel water te geven.
 • Zeer duurzaam – is bestand tegen veel voetverkeer, ruw en tuimelend van de kinderen en rondlopende honden.
 • Het is klaar voor gebruik zodra het is geïnstalleerd – jhe hoeft geen week te wachten, zoals bij natuurgras.
 • Geen vervelende chemicaliën nodig voor onderhoud.
 • Je hoeft veel minder vaak water te geven en te onderhouden, waarmee je kunt besparen op water en energie.
 • Kunstgras is ook mogelijk op het balkon, het dakterras, of zelfs binnen in huis.
 • Gemakkelijk af te spoelen als je het moet reinigen.
 • Kunstgras kan er tegenwoordig uitzien als echt natuurgras.

Nadelen van kunstgras

 • Duurder dan natuurgras om te installeren.
 • Niet de beste optie voor het milieu – kan niet worden gerecycled en kan de lokale fauna ontmoedigen.
 • Moet uiteindelijk worden vervangen – kan niet zomaar worden doorgezaaid als een natuurlijk gazon.
 • Sommige mensen houden gewoon niet van de uitstraling van kunstgras. Vergelijk het met een echte houten vloer en PVC of laminaat.
Mooie kindvriendelijke tuin met kunstgras
Mooie kindvriendelijke tuin met kunstgras. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
10x Kant en klare hagen
10x Kleine tuin inspiratie
35x Tuin ideeen
Hagen
Balkon planten

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *