Search and Hit Enter

Tuinbeelden

Tuinbeelden worden steeds populairder. Een tuinbeeld in de tuin is niet alleen decoratief mooi, je kunt er ook de persoonlijkheid van je tuinontwerp mee bepalen. Je denkt wellicht meteen aan een mega groot tuinbeeld in een grote tuin, maar ook kleine tuinbeeldjes kunnen een heel goed idee zijn. Zou jij ook heel graag een mooi tuinbeeld willen kopen voor jouw tuin? Op deze pagina vind je praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

Naast planten en bloemen in je tuin, schutting decoratie en tuinmeubelen, zijn er nog andere manieren om je buitenruimte tot leven te brengen. En tuinbeelden zijn daar absoluut één van. Tuinbeelden worden al bijna net zo lang gebruikt als tuinen bestaan. Historici geloven dat standbeelden van dieren strategisch de wacht hielden om ongewenste bezoekers van een van de zeven wereldwonderen – de hangende tuinen van Babylon – af te weren. Gebeeldhouwde marmeren beelden eerden goden in uitgebreide Griekse tuinen. Italiaanse kloosters produceerden zulke verbazingwekkende kunstwerken dat algemeen wordt aangenomen dat ze hebben bijgedragen aan de start van de Renaissance. En anno 2022 zijn tuinbeelden nog steeds erg populair, of dat nou gaat om een modern tuinbeeld in een strakke tuin, een tuinbeeldje in een compacte stadstuin of een groot tuinbeeld in een landelijke tuin.

Kunst in je tuin is een geweldige manier om wat persoonlijkheid toe te voegen en het meer als een verlengstuk van je huis te laten voelen, en om een centraal punt te creëren. Beeldhouwkunst is een geweldige keuze – het hoeft niet monumentaal te zijn, zelfs kleine werken die in hoekjes in de tuin worden tentoongesteld, kunnen een geweldige aanvulling zijn op je buitenruimte.

Een opvallende mannelijke figuur in Griekse stijl met een fantastisch verouderd effect zou fantastisch staan in een serre, stijlvolle en elegante tuin, of decoratieve vijver.
Een prachtig tuinbeeld in Griekse stijl met een fantastisch verouderd effect zou fantastisch staan in een serre, stijlvolle en elegante tuin, of decoratieve vijver.

Wil jij ook heel graag een mooi tuinbeeld kopen voor in jouw tuin? Hieronder vind je praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten tuinbeelden!

1. Stijl

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat je een tuinbeeld kiest dat je echt mooi vindt. Kies iets waar je van houdt. Een tuinbeeld kan een landschap versterken, maar het is niet verplicht. Raak niet verstrikt in iets trendy. Een sculptuur kan eigentijds, realistisch, inheems, religieus, traditioneel, persoonlijk, abstract of een erfstuk zijn. Als je het leuk vindt, ga ervoor! Vaak gaat het bij het gebruik van je buitenruimte om ontspanning en plezier hebben, en dat kan ook gelden voor je kunstkeuze. Speel gerust met stijlen en laat je niet beperken door het ontwerp van je tuin.

De stijl van je huis of tuin kan van invloed zijn op welk tuinbeeld je kiest. Als je bijvoorbeeld een Japanse tuin hebt, dan kan het een goed idee zijn om te kiezen voor lantaarns of een boeddhabeeld om dat thema te versterken en te behouden. Voor een moderne woning past een abstract tuinbeeld goed. En voor een voor een huis in traditionele stijl kan je denken aan een formeel tuinbeeld of een abstract kunstwerk.

Dit prachtige grote hert tuinbeeld is gemaakt van gegoten aluminium, met een zwarte en bronzen afwerking. Dit zou er perfect uitzien aan de rand van een terras, of aan het einde van de tuin tussen de bloemen.
Dit prachtige grote hert tuinbeeld is gemaakt van gegoten aluminium, met een zwarte en bronzen afwerking.
Ideaal voor aan de rand van een terras, of aan het einde van de tuin tussen de bloemen.

2. Waar plaats je het tuinbeeld?

Dit is sterk afhankelijk van de grootte en vorm van je tuin. Als je een grote tuin hebt, kunnen grotere stukken in het midden van je gazon of tussen planten worden geplaatst om je geplante borders op te breken en ze tot leven te brengen. Voor kleine tuinen kunnen kleine tuinbeeldjes, genesteld tussen bloembedden, kijkers verrassen, of kunnen ze worden gebruikt om de aandacht te vestigen op interessante ontwerpkenmerken als ze in bepaalde hoekjes of nisjes worden geplaatst.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met het formaat van zowel het tuinbeeld als de tuin, de hoek van waaruit jij en je gasten het zullen bekijken en waar het zonlicht het op verschillende tijdstippen van de dag of het jaar zal opvangen.

Wil je dat je tuinbeeld zichtbaar is vanuit je huis, of zelfs vanuit een bepaalde ruimte zoals de woonkamer, slaapkamer of keuken? sommige mensen verplaatsen zelfs bepaalde meubels, zodat ze elke dat van het spel van licht, zon of schaduw van het kunstwerk in de tuin kunnen genieten. Een ander goed idee, is om een soort verrassingselement te creëren in de tuin, door het tuinbeeld in een meer verborgen hoek in de tuin te plaatsen.

Tuinbeelden - mooi wit tuinbeeld op de rand van een plantenborder
Tuinbeelden – mooi wit tuinbeeld op de rand van een plantenborder

3. Formaat

De grootte en vorm van een tuinbeeld is ook erg belangrijk. Het is duidelijk dat een groot tuinbeeld een kleine tuin of dakterras kan overweldigen, terwijl kleine tuinbeeldjes visueel verloren zouden kunnen gaan in een grote tuin. Vind je het lastig om het formaat te bepalen, dan kan het een goed idee zijn om dit eerst uit te testen. Sommige partijen bieden de mogelijkheid om tuinbeelden uit te proberen, zodat je het effect in verschillende delen van je tuin kan zien. Is dit niet mogelijk, dan zou je een ander voorwerp kunnen gebruiken om het formaat te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een parasol zijn of zelfs gewoon een persoon. Vergeet niet dat je een tuinbeeld bijna altijd op een sokkel kunt plaatsen, wat dé oplossing kan zijn als je verliefd bent geworden op een tuinbeeld dat niet helemaal de juiste hoogte heeft. Dit kan met name handig zijn als je het tuinbeeld tussen weelderige planten wilt plaatsen.

Chinese Warrior stenen tuinbeelden die vakkundig met de hand zijn gemaakt. De steen is duurzaam en sterk, bestand tegen alle weersomstandigheden.
Chinese Warrior stenen tuinbeelden die vakkundig met de hand zijn gemaakt. De steen is duurzaam en sterk, bestand tegen alle weersomstandigheden.

4. Materiaal

Tuinbeelden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. De traditionele materialen voor tuinbeeldhouwkunst waren in het verleden steen en brons. Stenen en bronzen tuinbeelden zijn niet alleen mooi, vooral vooral ook slijtvast. Als je voor een stenen tuinbeeld kiest, moet je ervoor zorgen dat jet gebruikte steen geschikt is voor buitengebruik. Zo zijn Ancaster en speksteen geen goed idee, omdat ze onderhevig kunnen zijn aan penetratie door regen die in de winter kan bevriezen en de steen kan splijten. Gereconstitueerde steen is wat dat betreft meer duurzaam.

Dit Fine Cast Bronzen tuinbeeld op een sokkel past super mooi in alle soorten tuinstijlen!
Dit Fine Cast Bronzen tuinbeeld op een sokkel past super mooi in alle soorten tuinstijlen!

Voor gegoten steenbeelden in beperkte oplage worden vaak harsversies van brons, aluminium of ijzer als alternatief materiaal gebruikt. Het lijkt op gegoten metaal, maar is lichter en goedkoper, waardoor het voor veel mensen betaalbaarder is. De patinering kan worden aangepast aan jouw wensen. In de afgelopen jaren is het ook een populaire keuze geweest bij zowel particuliere als zakelijke klanten, omdat het minder snel wordt gestolen alleen vanwege het metaalgehalte.

Betonnen tuinbeelden zijn tegenwoordig erg populair. Deze zien er niet alleen stoer uit, maar zijn ook bestand tegen alle weersomstandigheden en zijn zelfs winterhard.

Andere materialen zijn metaal, hout en glas. Veel beeldhouwers en kunstenaars werken tegenwoordig in plaatstaal, zoals cortenstaal. roestvrij staal of aluminium, vooral voor hedendaagse abstracte vormen. Het is vrijwel onverwoestbaar en kan in verschillende kleuren worden afgewerkt. Hoewel hout een geliefd materiaal is bij veel mensen, moet je er rekening mee houden dat het over het algemeen niet erg duurzaam is, tenzij het wordt behandeld. Voor kleine tuinbeeldjes, die je bijvoorbeeld in je plantenborder plaatst, is glas een populaire keuze geworden.

Deze Moai tuinbeelden van de beroemde hoofden van de Paaseilanden zijn super populair.
Deze Moai tuinbeelden van de beroemde hoofden van de Paaseilanden zijn super populair.

Bekijk ook:
10x Romantische tuin ideeën
35x Tuin ideeen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *