Interieur, Lampen

Eetkamer lamp kopen? 8x Tips!


Wil jij een leuke eetkamer lamp kopen? Het klinkt eenvoudig. Natuurlijk, het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Om je te helpen bij het vinden van de perfecte eetkamer lamp, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren door de leuke ideeën en mooie inspiratie foto’s!

In dit industriële appartement hebben ze zwarte railverlichting in de woonkamer gecombineerd met twee hanglampen boven de eettafel in de eethoek. Klik hier voor meer foto's.

In dit industriële appartement hebben ze zwarte railverlichting in de woonkamer gecombineerd met twee hanglampen boven de eettafel in de eethoek. Klik hier voor meer foto’s.

Een functionele, leuke en sfeervolle eethoek of eetkamer inrichten omvat meer dan alleen het kopen van een leuke eettafel en bijpassende eetkamerstoelen. Verlichting is ook een essentieel onderdeel. De eethoek of eetkamer is namelijk een sociale plek, waar je gezellig aan kunt ontbijten, lunchen en dineren. Het is een plek waar het gezin bij elkaar komt en waar je gasten entertaint. Met de juiste eetkamer lampen zorg eje er niet alleen voor dat de eettafel functioneel goed wordt belicht – je creëert er ook de gewenste sfeer mee, wat op z’n minst net zo belangrijk is.

Eetkamerlampen zijn natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van hanglampen tot spotjes, plafondlampen en lineaire lampen. Om te voorkomen dat je een eetkamer lamp gaat kopen en na een aantal weken erachter komt dat het tóch niet is wat je in gedachte had, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Succes!

1. De vorm

Als je een eetkamer lamp gaat kopen, let dan vooral op de vorm van de eettafel, in plaats van alleen maar te kijken naar de ruimte. Het maakt namelijk heel uit of je een vierkante, rechthoekige, ovalen of ronde eettafel hebt. Enkele hanglampen zijn erg populair voor boven een ronde eettafel, terwijl twee of meerdere hanglampen, een lange lineaire lamp of railverlichting vaak beter passen boven een grote rechthoekige tafel.

In deze eetkamer is een prachtige grote glazen hanglamp boven de marmeren ovalen eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto's.

In deze eetkamer is een prachtige grote glazen hanglamp boven de marmeren ovalen eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto’s.

2. Het formaat

Als het gaat om het perfecte formaat voor de eetkamer lamp, moet je kijken naar de verhouding tussen de lamp en de eettafel. Een te grote of een te kleine lamp zorgt ervoor dat het onevenwichtig eruit ziet. Zorgt ervoor dat de lamp minstens 30 cm kleiner aan alle kanten van de eettafel. Kies je voor een lineaire lamp of meerdere hanglampen naast elkaar, dan is het het mooist als het geheel ongeveer tussen 1/3 en 2/3 van de tafel beslaat.

De perfecte verhouding tussen de hanglamp en de kleine ronde eettafel. Klik hier voor meer foto's.

De perfecte verhouding tussen de hanglamp en de kleine ronde eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

3. De juiste hoogte

Een veelgestelde vraag is hoe hoog de hanglamp boven de eettafel moet komen te hangen. Om ervoor te zorgen dat de mensen die aan tafel zitten niet elke keer tegen de hanglamp stoot als ze opstaan of iets op willen scheppen, is het aan te raden om de hanglamp tussen 60 en 75 cm boven de eettafel te hangen. Op die manier voorkom je dat je ertegen aan stoot, maar kunnen alle gasten elkaar ook goed aankijken. Dat is wel zo gezellig, toch?

In deze eethoek hangt de grote hanglamp op de perfecte hoogte boven de grote vierkante eettafel. Klik hier voor meer foto's.

In deze eethoek hangt de grote hanglamp op de perfecte hoogte boven de grote vierkante eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

4. Dimmer

Als je meerdere helderheidsinstellingen wilt voor bepaalde stemmingen of tijden van de dag, overweeg dan om een dimmer te installeren. Op die manier kan je op elk moment van de dag zelf bepalen hoe fel de eetkamer lamp schijnt. Tijdens een diner in de avond is kan je de lamp feller maken, terwijl het vaak sfeervoller is als je het meer dimt tijdens het het uitbuiken en kletsen na het diner.

5. De positie van de hanglamp

Kies je voor een enkele hanglamp boven de eettafel, dan is het natuurlijk het mooist als je het centraal boven de eettafel ophangt. Daarom is het handig als je hier al rekening mee houdt bij het bepalen van de positie van het lichtpunt. Heb je geen lichtpunt dat centraal boven de eettafel bevindt, dan kan zou je de hanglamp aan het plafond kunnen verplaatsen met behulp van bijvoorbeeld een haakje aan het plafond. Belangrijk hierbij is dat de kabel van de hanglamp lang genoeg is.

Wanneer je een meerdere hanglampen boven de eettafel gaat ophangen, is het aan te raden om rekening te houden met de lengte van de tafel bij het bepalen waar je ze ophangt. Zorg ervoor dat de hele tafel een constante hoeveelheid licht krijgt door de lampen uit elkaar te plaatsen op basis van hoe lang de tafel is en hoeveel mensen je verwacht te gaan zitten.

De hanglamp aan het plafond is super verplaatst naar de centrale plek boven de eettafel. Klik hier voor meer foto's.

De hanglamp aan het plafond is super verplaatst naar de centrale plek boven de eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

6. Meerdere hanglampen ophangen

Bij een grote eettafel, ongeacht of je een grote ronde, vierkante, rechthoekige of ovalen eettafel hebt, kan het prachtig zijn om meerdere hanglampen op te hangen. Je kunt voor allemaal dezelfde hanglampen kiezen, maar je kunt bijvoorbeeld voor een serie hanglampen gaat. Er zijn super mooie hanglampen series verkrijgbaar bestaande uit bijvoorbeeld drie, vier of vijf hanglampen die allemaal net anders eruit zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verschillende hoogtes hebben, verschillende formaten, verschillende vormen, noem maar op.

7. Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) op een schaal van 1.000 tot 10.000. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe helderder de lamp. De meest voorkomende kleurtemperatuur, zacht wit, is neutraal, comfortabel en uitnodigend. Iets witter dan 2700K, een gloeilamp van 3000K is ideaal voor de eetkamer en keuken vanwege zijn heldere en gezellige gloed.

De grote hanglamp boven de zwarte ovalen eettafel vormt dé blikvanger in deze ruimte! Klik hier voor meer foto's.

De grote hanglamp boven de zwarte ovalen eettafel vormt dé blikvanger in deze ruimte! Klik hier voor meer foto’s.

8. Lichtopbrengst

Een ander punt waar je op moet letten bij een eetkamer lamp is de lichtopbrengst. In het verleden kochten we gloeilampen op basis van hoeveel energie of watt ze gebruiken. Maar nu is het logischer om lampen te kopen op basis van hoeveel licht ze geven. Denk bij het kopen van lichtbronnen na over de gewenste helderheid door lumen te vergelijken in plaats van watt. Een lumen is een maat voor de hoeveelheid helderheid van een gloeilamp – hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de gloeilamp. Voor de eetkamer raden we 470 lumens (40 watts) of 806 lumens (60 watts) aan. Maar zoals gezegd is het altijd een goed idee om een dimmer te installeren, zodat je hier ook controle over hebt.

Bekijk ook:
Eetkamer inrichten? 6x Tips, ideeën en inspiratie voorbeelden!
5x Tips voor een mooie budget eethoek!
Eethoek inspiratie
Railverlichting of inbouwspots

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply